ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 13 Νοέ 2019
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Δάση
Μανόλης Βουτυράκης , Πέμπτη, 12 Ιούλιος 2007

 
Δύο σοβαροί λόγοι που οδηγούν στη πυρκαγιά

Η καταστροφή του δάσους της Πάρνηθας, αλλά και των άλλων δασών που παραδόθηκαν αυτές τις ημέρες στις φλόγες, είναι αποτέλεσμα κατά πρώτο λόγο ενός πρωτοφανούς σε ένταση και διάρκεια καύσωνα και κατά δεύτερο λόγο στη εγκληματική δράση εμπρηστών καταπατητών.

Όσον αφορά τον πρώτο λόγο, είναι προφανές πλέον ότι η κλιματική μεταβολή είναι γεγονός αναμφισβήτητο και οι επιπτώσεις της είναι πλέον σοβαρές σε όλο τον πλανήτη. Σ’ ένα βαθμό μάλιστα έχει χαρακτήρα φαύλου κύκλου, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες είναι εκείνες που διευκολύνουν την πυρκαγιά των δασών. Από την άλλη η καταστροφή των δασών, εντείνει το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής με την εκπομπή μεγάλων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα και ανεβάζει τις θερμοκρασίες ακόμη υψηλότερα.

Σχετικά με τον δεύτερο λόγο, ανέκαθεν ο άνθρωπος, με τις καταστροφικές του επεμβάσεις υποβάθμισε, περιόρισε και καταπάτησε το δικαίωμα ύπαρξης και ανάπτυξης του δάσους και έμμεσα ή άμεσα έγινε «Εχθρός και Εξολοθρευτής». Με τις παράνομες δε υλοτομίες, την ανεξέλεγκτη βόσκηση χιλιάδων αιγοπροβάτων και τις συχνές πυρκαγιές έγινε συνεργός σ’ ένα « Έγκλημα χωρίς Τιμωρία»

Γενικά τα οφέλη που προσφέρει το δάσος στον άνθρωπο είναι πολλά και ποικίλα. Πρώτα –πρώτα, τα διάφορα δασικά προϊόντα με σημαντικότερο το ξύλο, που με κατάλληλη μηχανική και χημική επεξεργασία μετατρέπεται σε πολυάριθμα χρήσιμα για τον άνθρωπο προϊόντα. Εκτός όμως, από τα άμεσα υπάρχουν και τα έμμεσα οφέλη καθώς το δάσος προστατεύει το έδαφος από την διάβρωση και αποτρέπει την δημιουργία ορμητικών χειμάρρων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολύ μεγάλες καταστροφές. Αποτελεί επίσης, έναν άριστο βιότοπο για την διαμονή, την διατροφή και τον πολλαπλασιασμό των διαφόρων πουλιών και ζώων. Η σημαντικότερη όμως προσφορά του δάσους στον άνθρωπο, είναι η ευεργετική επίδραση που ασκεί στην υγιεινή, την αισθητική και την πνευματική του κατάσταση, καθώς το δάσος αποτελεί ένα τεράστιο βιολογικό εργοστάσιο παραγωγής καθαρού αέρα και μια ανεξάντλητη πηγή δροσιάς και καλαισθησίας, που συνδέεται στενά με την καλή ποιότητα ζωής στον πλανήτη.

Η δασοκάλυψη και οι πυρκαγιές σε νούμερα

H Ελλάδα διατηρούσε απέραντα και πλούσια δάση κατά τη μακρινή αρχαιότητα. Οι πολλές και συχνές όμως καταστροφές που υπέστησαν στο πέρασμα του χρόνου, είχαν σαν συνέπεια την συνεχή υποβάθμιση και περιορισμό των δασών.

Σήμερα τα δάση μας καλύπτουν έκταση, που αναλογεί στο 12% της συνολικής έκτασης της χώρας. Είναι το μικρότερο ποσοστό σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε σύγκριση με το 33% της Ισπανίας, το 32% της Βουλγαρίας και το 22% της Ιταλίας

Το τεράστιο πρόβλημα των Δασικών που πυρκαγιών, που έχει πλέον αποκτήσει διαστάσεις μάστιγας φαίνεται να μην μπορεί να αντιμετωπισθεί, καθώς την δεκαετία του 1990 καταστράφηκαν στην χώρα μας συνολικά 5.000.000 περίπου στρέμματα Δάσους, χιλιάδες πουλιά ή ζώα και πολλά αιωνόβια φυτά σπάνιας οικολογικής σημασίας ενώ πολλοί άνθρωποι πλήρωσαν το τίμημα της αμέλειας και της αδιαφορίας με την ζωή τους.

Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τον άνθρωπο, είτε πρόκειται σε πυρκαγιές λόγω αύξησης των θερμοκρασιών από την μεταβολή του κλίματος, που προκαλεί ο ίδιος με τις υπερβολές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, είτε από αμέλεια, είτε εκ προμελέτης (εμπρησμοί) . Η κατανομή της ευθύνης σε ποσοστά για κάθε περίπτωση είναι:1) Ευθύνεται αποκλειστικά ο άνθρωπος για οποιονδήποτε λόγο, ποσοστό 98%. 2) Προκαλούνται από αμέλεια του ανθρώπου, ποσοστό 38%. 3) Προέρχεται από εμπρησμό ή άλλες αιτίες, ποσοστό 60%

Οι επιπτώσεις των πυρκαγιών

Όταν ένα δάσος καταστρέφεται από πυρκαγιά έχουμε τεράστιες, ανεπανόρθωτες ανυπολόγιστες συνέπειες στο περιβάλλον, στην οικονομία, στη ζωή μας. Οι επιπτώσεις όμως μετά την πυρκαγιά και σε βάθος χρόνου, είναι πολλαπλάσιες από αυτές που συντελούνται κατά την διάρκεια της πυρκαγιάς. Συγκεκριμένα:

Οι οικολογικές συνθήκες χειροτερεύουν και μπορεί να κάνουν δύσκολη την αναδημιουργία των δασών, επιφέροντας ανεπανόρθωτη και επικίνδυνη διατάραξη της βιολογικής ισορροπίας. Εγκαταλείπονται τα εδάφη στη διαβρωτική δράση των βροχών και στο κίνδυνο να παρασυρθούν προς τη θάλασσα. Δημιουργούνται χείμαρροι και ενισχύονται πλημμύρες. Μειώνεται η δυνατότητα των εδαφών να συγκρατήσουν τα νερά των βροχών και να εμπλουτίσουν τα υπόγεια νερά, τις πηγές και τα ποτάμια, με αποτέλεσμα την λειψυδρία. Στερούμαστε την πολύτιμη ξυλεία και τα άλλα δασικά προϊόντα για πολλά χρόνια, μέχρι να ξαναγίνει το δάσος όπως ήτανε προτού καεί.. Δημιουργούνται διάφορα προβλήματα κοινωνικά, υγείας, εργασίας, αναψυχής κ.λ.π. Επιβαρύνεται η οικονομία με τις τεράστιες δαπάνες κατάσβεσης και τις ανυπολόγιστες επίσης δαπάνες που απαιτούνται για την αποκατάσταση ζημιών.

Πρόληψη των πυρκαγιών

Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του μεγάλου κινδύνου που απειλεί τα δάση μας –των πυρκαγιών

Η πρόληψη των πυρκαγιών όμως συνδέεται με τις αιτίες που τις προκαλούν και βέβαια η αποφυγή τους αφορά τον καθένα.

Είναι ανάγκη λοιπόν πέρα από τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία, ο καθένας να προσπαθεί ώστε να μην γίνει ποτέ πρόξενος πυρκαγιάς.

Αναδάσωση

Είναι ιδανική λύση τόσο για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη όσο και για την αποκατάσταση των καταστρεμμένων δασών. Όμως συναντά σοβαρά κοινωνικοοικονομικά εμπόδια. Η αναδάσωση δεν είναι συμβολική ενέργεια που γίνεται μια φορά. Το αναγεννηθέν δάσος χρειάζεται συνεχή φροντίδα, εργασία και νερό. Με μια λέξη χρήματα. Το μέγεθος του προβλήματος είναι και ο μεγαλύτερος εχθρός της λύσης. Παγκοσμίως μιλάμε για δενδροφύτευση δισεκατομμυρίων δένδρων και την ταυτόχρονη αλλαγή της συμπεριφοράς μας έναντι του δάσους.

Η οικονομική διάσταση του θέματος, καταδεικνύεται και από την καταστρεπτική συμπεριφορά των αναπτυσσομένων χωρών έναντι των δασών. Οι οποίες αν δεν λύσουν στοιχειώδη οικονομικά προβλήματα επιβίωσης, δεν ελέγξουν τον πληθυσμό τους και δεν εκδημοκρατιστούν, τότε δεν υπάρχει ελπίδα διάσωσης των δασών.

Πηγές:
1) Περιβάλλον & Δίκαιο
2) Το λυκόφως του ανθρώπινου είδους (Γιάννης Φίλης)

Διαδίκτυο:
1) in.gr
2) Google

Μανόλης Βουτυράκης
Φυσικός Περιβαλλοντολόγος
Πρόεδρος του Συλλόγου Προώθησης των Α.Π.Ε. στην Κρήτη (Σ.Π.Α.Π.Ε.Κ.Ε.Ε.Κ.)
manolisboyt2007@yahoo.gr 

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.


Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 184 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 39495339
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.