ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 05 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος για τις φωτιές Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Δάση
Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος , Παρασκευή, 31 Αύγουστος 2007

Αθήνα, 30.8.2007

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος κ.Μιχαήλ Δεκλερής προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος συμμετέχει στο βαρύ εθνικό πένθος για την οικολογική καταστροφή που έπληξε τη Χώρα μας και στην οδύνη των θυμάτων της. Συμμερίζεται επίσης την εκδοχή ότι για την κατάσταση αυτή υπήρξε εγκληματικό σχέδιο που βρήκε ανέτοιμο και ευάλωτο το κράτος. Η συμφορά μας όμως έχει βαθύτερα αίτια για τα οποία είναι υπεύθυνο το πολιτικό / πελατειακό σύστημα της Χώρας, που επί πολλά χρόνια απεργάζεται την απαξίωση του περιβάλλοντος στη συνείδηση των Ελλήνων με πολλούς τρόπους, από τους οποίους πρέπει να τονίσωμε τους εξής:

1. Με τον ανοιχτό και πολυετή πόλεμο εναντίον της νομολογίας του ΣτΕ για την προστασία των δασών και του περιβάλλοντος, στα πλαίσια του οποίου εκκρεμούν ακόμα και οι γνωστές προτάσεις αναθεωρήσεως του Συντάγματος για την οικοπεδοποίηση των δασών και την υποβάθμιση του ΣτΕ.

2. Με νομοθετικές πανουργίες για την αλλοίωση του επιστημονικού ορισμού του δάσους, την νομιμοποίηση της καταπατήσεως και αποψιλώσεως των δασών, την εξουδετέρωση δικαστικών αποφάσεων κ.ά.

3. Με την αδιαφορία του για την αναβάθμιση της στελεχώσεως, οργανώσεως και εκπαιδεύσεως της δασικής υπηρεσίας και το βαρύτατο σφάλμα της θεσμικής διασπάσεως δασοπροστασίας και δασοπυροσβέσεως.

4. Με την συστηματική αποφυγή της καταρτίσεως του Δασολογίου της Χώρας, η υποχρέωση της οποίας έχει επιβληθεί υπό του ΣτΕ από δεκαετίας τουλάχιστον και δια της τελευταίας αναθεωρήσεως του Συντάγματος προ πενταετίας τουλάχιστον.

5. Με την παράλειψη της συνεχούς επιτηρήσεως των δασών με την σύγχρονη τεχνολογία, η οποία είχε υποδειχθεί υπό του ΣτΕ από του έτους 1993.

Είναι θλιβερό να υπενθυμίζονται οι ευθύνες αυτές σε ώρες πένθους, αλλά ενόσω εκκρεμεί η αναθεωρητική διαδικασία του Συντάγματος και επίκειται η εκλογική αναμέτρηση, οσονδήποτε βαρύ το πένθος μας, δεν πρέπει να αποσβέσει τα ολέθρια λάθη του παρελθόντος.

Τέλος, το Επιμελητήριο υπενθυμίζει την πάγια θέση του ότι ήθος βιωσιμότητος και προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορούν να υπάρξουν στη Χώρα μας, χωρίς εθνική κυριαρχία και δημοσία τάξη.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου

Μιχαήλ Δεκλερής

Αντιπρόεδρος του ΣτΕ ε.τ.

Εξάλλου, η εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος κα Μαρία Καραμανώφ, Σύμβουλος Επικρατείας, προέβη στις εξής δηλώσεις:

Ως Ελληνίδα, μένω άφωνη από την οδύνη που προκαλεί η ανθρώπινη και οικολογική τραγωδία των τελευταίων ημερών. Ως δικαστικός λειτουργός, όμως, και εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου, δεν έχω το δικαίωμα να σιωπώ. Τη στιγμή αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρωτοφανής στα χρονικά επίθεση, όχι μόνο κατά των δασών και των προϋποθέσεων επιβιώσεως της παρούσης και των μελλουσών γενεών των Ελλήνων, αλλά κατά αυτής ταύτης της φυσικής υποστάσεως και ταυτότητος της Χώρας μας, διότι ο Ελληνικός πολιτισμός δε νοείται, ούτε θα επιβιώσει χωρίς την ελληνική φύση. Αν αυτό συνεχιστεί, σε λίγο τίποτα γύρω μας δεν θα μας θυμίζει ποιοι είμαστε και πού βρισκόμαστε, και τίποτα δε θα έχει απομείνει για να το υπερασπιστούμε.

Δεν πρόκειται πλέον μόνον για αδυναμίες του διοικητικού μηχανισμού, παράνομες προσδοκίες που υπέθαλψε και ανέχτηκε η διοικητική πρακτική και νομοθεσία, μικρά και μεγάλα συμφέροντα. Είναι όλα αυτά μαζί, αλλά και κάτι πολύ χειρότερο: Η αδυναμία να εντοπισθεί, να κατονομασθεί και να παταχθεί τούτο εγκαίρως, αποδεικνύει σοβαρή αποτυχία του πολιτικού μας συστήματος σε όλα τα επίπεδα: νομοθεσία, διοίκηση, δικαιοσύνη, πολιτικά κόμματα, κοινωνικούς φορείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Τα αυτονόητα μέτρα, όπως η αναδάσωση των καμμένων και η άμεση και οριστική απόσυρση της δασοκτόνου αναθεωρήσεως του άρθ.24 του Συντάγματος, δεν αρκούν πλέον για να θέσουν υπό έλεγχο την παρούσα κρίση. Οφείλουμε να θέσουμε το ερώτημα ποιος και γιατί εχθρεύεται τόσο τη Χώρα μας και τους πολίτες της, ποιος έχει συμφέρον από την αποδυνάμωση και διάλυσή της, να τον αποκαλύψουμε και να τον αντιμετωπίσουμε. Καθένας μας από τη θέση του και κατά λόγο της αρμοδιότητός του πρέπει να ενεργήσει, ούτως ώστε να σταματήσει εδώ το κακό και να αρθούν οι προϋποθέσεις που το υποθάλπουν.

Η Εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου

Μαρία Καραμανώφ

Σύμβουλος Επικρατείας


Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος
Καλλιδρομίου 30 & Ζωοδόχου Πηγής, Εξάρχεια 11473 ΑΘΗΝΑ
Τηλ/φαξ 210-3823.850
email: decleris@environ-sustain.gr
www.environ-sustain.gr


 
 

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 69 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58228363
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.