ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 13 Νοέ 2019
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Θα ιδρυθεί Ευρωπαϊκό σώμα άμεσης επέμβασης για τις δασικές πυρκαγιές; Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Δάση
Από το EEP , Δευτέρα, 01 Οκτώβριος 2007


Ο Σταύρος Δήμας, Ευρωπαϊκός Επίτροπος Περιβάλλοντος και Κοινωνικής Προστασίας, αποδέχτηκε την ιδέα του πρώην Επιτρόπου Michel Barnier για μία άμεση αντίδραση στις δασικές πυρκαγιές. Ο κος Βarnier είναι ο συγγραφέας μίας αναφοράς για ένα κοινωνικό σώμα προστασίας, όπου προτείνει τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σώματος που θα αντιδρά άμεσα σε έκτακτες ανάγκες όπως ήταν οι πρόσφατες δασικές πυρκαγιές.


Τώρα είναι η πιο κατάλληλη στιγμή για την ιδέα αυτή, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που ακόμη καίνε στη νότια Ευρώπη. Ο Επίτροπος Σταύρος Δήμας είπε: «Είναι πολύ ενθαρρυντικό που ο Πρόεδρος Sarkozy και ο Πρωθυπουργός Καραμανλής υποστηρίζουν τη δημιουργία ενός τέτοιου σώματος άμεσης δράσης για τις δασικές πυρκαγιές. Η πραγματικότητα αποδεικνύει πως αυτή η ιδέα, ή οποία ήταν η βάση της αναφοράς που παρουσίασε πέρυσι ο κος Barnier, είναι ένα απαραίτητο βήμα για τα κράτη-μέλη. Οι καταστροφικές πυρκαγιές που κατάστρεψαν εκατομμύρια εκτάρια δασικής έκτασης θα μπορούσαν εύκολα να σβηστούν με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών εταίρων. Τώρα είναι η στιγμή να προάγουμε αυτό το μηχανισμό, ώστε στο μέλλον να είναι πιο αποτελεσματικός».

Ο πρώην Επίτροπος και Γάλλος Υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης Michel Barnier παρουσίασε πέρυσι, κατόπιν αίτησης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Josi Manuel Barroso, μία αναφορά με τη οποία προτείνει τρόπους για την βελτίωση του Ευρωπαϊκού μηχανισμού κοινωνικής προστασίας. Πρότεινε τη δημιουργία ενός μόνιμου σώματος, στο οποίο πάντα θα είναι διαθέσιμες και έτοιμες να επέμβουν οποιαδήποτε στιγμή, λίγες βασικές μονάδες. Μ’ αυτό τον τρόπο, ο χρόνος που χρειάζεται για την κινητοποίηση των σωμάτων κοινωνικής προστασίας θα είναι πολύ μικρότερος.

Στην περίπτωση των δασικών πυρκαγιών, πρότεινε να είναι σε ετοιμότητα τουλάχιστον 10 πυροσβεστικά αεροσκάφη, ώστε να διασφαλιστεί μία αξιόπιστη ευρωπαϊκή ανταπόκριση. Αυτές οι μονάδες θα διαχειρίζονται εθελοντικά από τα κράτη-μέλη, αλλά θα πρέπει να είναι διαθέσιμα για ευρωπαϊκές αποστολές από το Κέντρο Παρακολούθησης και Πληροφόρησης, που θα πρέπει να ενδυναμωθεί και να αναπτυχθεί σε πραγματικό Κέντρο Ελέγχου Επιχειρήσεων. Από το τέλος Ιουνίου, το Κέντρο Παρακολούθησης και Πληροφόρησης, (MIC) έλαβε 8 εκκλήσεις για βοήθεια από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Βουλγαρία, και πιο πρόσφατα, από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας – για βοήθεια στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στη Νότια Ευρώπη. Αυτές οι εκκλήσεις πυροδότησαν την άμεση ανταπόκριση από το MIC. Η βοήθεια δόθηκε μέσω του μηχανισμού κοινωνικής προστασίας των διαφόρων κρατών-μελών, από τα οποία ήταν η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, και η Ελλάδα.

Η κατάσταση είναι ακόμη έντονη, καθώς όλα τα νότια κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι περισσότερες γειτονικές χώρες τους παλεύουν με μεγάλες πυρκαγιές στα δικά τους εδάφη. Ο Κοινοτικός Μηχανισμός έχει ως σκοπό την προώθηση ενισχυμένης συνεργασίας στην επέμβαση για την κοινωνική προστασία. Διασφαλίζει το συντονισμό της επέμβασης βοήθειας ώστε να δοθεί σωστή υποστήριξη και βοήθεια σε οποιαδήποτε χώρα (μέσα και έξω από τη Ευρωπαϊκή Ένωση) που χρειάζεται βοήθεια. Ο κύριος στόχος είναι να υπάρξει η καλύτερη δυνατή ανταπόκριση και ετοιμότητα όταν υπάρξει μία επείγουσα κατάσταση. Αυτές οι δραστηριότητες συντονίζονται από τη Επιτροπή μέσω της ενεργοποίησης του Κέντρου Παρακολούθησης και Πληροφόρησης (MIC) που βρίσκεται στο περιβάλλον DG, Μονάδα Κοινωνικής Προστασίας. Περίπου 30 κράτη συμμετέχουν στο Κοινοτικό Μηχανισμό. Αυτά συγκεντρώνουν τους πόρους που μπορούν να διατεθούν μέσω αυτού του μηχανισμού σε χώρες που πλήγηκαν από καταστροφές σ’ όλο τον κόσμο

Από τη δημιουργία του, ο Μηχανισμός ενεργοποιήθηκε για διάφορες καταστροφές παγκοσμίως, όπως το σεισμό το 2003 στο Ιράν, το τσουνάμι στη Νοτιοανατολική Ασία το 2004, τις δασικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία το 2005, πλημμύρες στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, τον Τυφώνα Κατρίνα στις ΗΠΑ και το σεισμό στο Πακιστάν το 2005, την κρίση στο Λίβανο το 2006. Φέτος ο Μηχανισμός ενεργοποιήθηκε και για πλημμύρες στη Βολιβία, όπως επίσης και για δασικές πυρκαγιές στην Ιταλία, Ελλάδα, και Κύπρο.

Από το European Environmental Press (EC/2007-07-31)
Απόδοση για το ecocrete: Α. Π.Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.


Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 245 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 39494781
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.