ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 16 Οκτ 2019
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ημερίδα του Επιμελητήριου Περιβάλλοντος στην Ηλεία με θέμα την περιβαλλοντική αποκατάσταση Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Δάση
Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος , Παρασκευή, 05 Οκτώβριος 2007


Δελτίο  Τύπου
30 Σεπτ. 2007

Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, συμμετέχον στην εθνική προσπάθεια περιβαλλοντικής αποκαταστάσεως των πληγεισών περιοχών της Πελοποννήσου, και ειδικώτερον του νομού Ηλείας, οργάνωσε την Κυριακή 30 Σεπτ. 2007 στο Μεγάλο Συνεδριακό της Νομαρχίας Ηλείας (Διοικητήριο Πύργου) Ημερίδα με την σύμπραξη του Συλλόγου Περιβαλλοντικής Προστασίας Ζαχάρως, με θέμα: «Η Περιβαλλοντική Αποκατάσταση: Συστημική  Προσέγγιση».

Στην Ημερίδα μετέσχε κλιμάκιο του Επιμελητηρίου (κ.κ. Μιχαήλ Δεκλερής, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου και Αντιπρόεδρος του ΣτΕ ε.τ. και Μαρία Καραμανώφ, Σύμβουλος Επικρατείας και μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου) καθώς και οι Καθηγητές του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης κ.κ. Θεοχάρης Ζάγκας και Πέτρος Γκανάτσας.  Την συζήτηση συντόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, Dr Παντείου Παν/μίου, Πρόεδρος του Συλλόγου Περιβαλλοντικής Προστασίας Ζαχάρως.

Οι θέσεις του Επιμελητηρίου στο φλέγον θέμα, αντλούνται από την Eπιστήμη της Περιβαλλοντικής Αποκαταστάσεως (Environmental Restoration) και τη μεθοδολογία των Συστημάτων Μεγάλης Κλίμακος.  Σύμφωνα με τις θέσεις αυτές, άμεση προτεραιότητα έχει η ανόρθωση του ήθους βιωσιμότητος των πληγέντων κατοίκων με τη διάσωση και αποκατάσταση των αγροτικών οικισμών, τη διαφύλαξη του εθνικού τοπίου, του φυσικού περιβάλλοντος και των πολιτιστικών μνημείων.  Πρέπει να καταρτισθεί ενιαίο συνολικό σχέδιο παρεμβάσεων με τη βοήθεια της ειρημένης επιστήμης, η εκτέλεση του οποίου δέον να ανατεθεί σε ad hoc συνιστωμένη και αυτοτελή Δημοσία Υπηρεσία με έδρα στην Πελοπόννησο.  

Η Υπηρεσία αυτή θα διαχειρισθεί όλες τις παρεμβάσεις αποκαταστάσεως και την οικονομική στήριξη αυτών.  Επικεφαλής της υπηρεσίας δέον να ορισθεί υψηλόβαθμο επαγγελματικό στέλεχος της δημοσίας διοικήσεως, τιθέμενον υπό την εποπτεία ειδικού Υπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ.  Η στελέχωσή της θα γίνει διά της αποσπάσεως των καταλλήλων και ικανών διοικητικών υπαλλήλων.  Με την υπηρεσία αυτή δέον να συνεργασθούν όλοι οι ΟΤΑ Πελοποννήσου και οι εθελοντικές ιδιωτικές οργανώσεις οικονομικής βοηθείας κ.λπ.

Η κρατική αυτή Υπηρεσία δέον να αναλάβει, μεταξύ άλλων, την άμεση παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών υγείας, την εκτέλεση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων, την χαρτογράφηση και αναδάσωση δασών και δασικών εκτάσεων, την οριοθεσία και διαφύλαξη της γεωργικής γης, την αποκατάσταση της γεωργίας και του ζωικού κεφαλαίου, την αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων, και την μελέτη και εφαρμογή στρατηγικού σχεδίου διαχειρίσεως των υδάτων, τα οποία προδήλως θα επηρεασθούν από τις καταστροφές.   

Το Σχέδιο βοηθείας δεν πρέπει να παραλείψει την ψυχολογική στήριξη ευπαθών ατόμων, οικογενειών και ομάδων, καθώς και ειδικά μέτρα στηρίξεως των ενδεών οικογενειών.  Βασική προϋπόθεση επιτυχίας του σχεδίου είναι η αποτελεσματική συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και οπωσδήποτε η έγκυρη πληροφόρηση και ενεργοποίηση των πολιτών.  

Το Επιμελητήριο θεωρεί ότι οι μεγάλες οικολογικές καταστροφές είναι πράγματι εθνικές καταστροφές, που πρέπει και μπορούν να αντιμετωπισθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά, δηλ. με ενιαίο σχέδιο και ελεγχομένη εκτέλεση, πάντοτε επί τη βάσει των υποδείξεων της επιστήμης της περιβαλλοντικής αποκαταστάσεως.  Μεμονωμένες, ασυντόνιστες και αυτοσχέδιες παρεμβάσεις θα αποτύχουν και η αποτυχία, μερική ή ολική, άγει εις εθνικήν υποβάθμιση.  

Για την αποκατάσταση των καμένων δασών θα πρέπει να χαρτογραφηθούν λεπτομερώς οι πληγείσες εκτάσεις έτσι ώστε να ιεραρχηθούν οι εκτάσεις στις οποίες κρίνεται απαραίτητη η τεχνητή αναδάσωση.  Κατά τον ίδιο τρόπο, με τη μέθοδο της χαρτογράφησης και ιεράρχησης από πλευράς πλημμυρικού κινδύνου, θα πρέπει να καθορισθούν και οι εκτάσεις στις οποίες πρέπει απαραιτήτως να εκτελεσθούν αντιπλημμυρικά έργα.  Αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να το πράξουμε λόγω της αδυναμίας μας να επέμβουμε σε ολόκληρη την καμμένη έκταση χάριν οικολογίας και οικονομίας.  

Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος
Καλλιδρομίου 30 & Ζωοδόχου Πηγής, Εξάρχεια 11473 ΑΘΗΝΑ
τηλ/φαξ: 210-3823.850
email: decleris@environ-sustain.gr
www.environ-sustain.grΣχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.


Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 349 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 38921008
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.