ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 02 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
17 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Δράσης Ενάντια στη Φτώχει Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ανθρώπινα Δικαιώματα
Συμμαχία ενάντια στη φτώχεια , Τετάρτη, 17 Οκτώβριος 2007

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης Ενάντια στη Φτώχεια (17 Οκτωβρίου) του GCAP, δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα και σε ολόκληρο τον κόσμο ζητούν να αλλάξει ο τρόπος διακυβέρνησης και λειτουργίας της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) που, με τις άδικες πρακτικές τους, αυξάνουν τη φτώχεια και τις ανισότητες.

Οι δύο διεθνείς χρηματοοικονομικοί οργανισμοί πραγματοποιούν τις Ετήσιες Συναντήσεις τους στις 20-22 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον με τη συμμετοχή στελεχών τους και ηγετικών πολιτικών προσωπικοτήτων από 184 χώρες, μεταξύ αυτών και του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη, του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (και Διοικητή του ΔΝΤ για την Ελλάδα) κ. Γκαργκάνα και της Αναπληρώτριας Εκτελεστικής Διευθύντριας του ΔΝΤ κ. Ξαφά.

Τις ίδιες ακριβώς ημέρες κορυφώνονται στην Ουάσιγκτον οι εκδηλώσεις του GCAP, με στόχο να ασκηθεί πίεση στους δύο οργανισμούς και στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών τους να εκπληρώσουν τις αθετημένες υποχρεώσεις τους. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ως μέρος της καταστατικής αποστολής της την καταπολέμηση της φτώχειας, ενώ το ΔΝΤ αποσκοπεί στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης. Όμως, σχεδόν 60 χρόνια μετά την ίδρυσή τους, οι πρακτικές αυτών των οργανισμών έχουν διαπιστωμένα οξύνει τη φτώχεια και τις ανισότητες.

«Οι συνταγές της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη μείωση της φτώχειας έχουν αποδειχθεί καταστροφικές για τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η αύξηση της φτώχειας και της ανισότητας που σημειώθηκε τα τελευταία είκοσι χρόνια οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, στις πολιτικές και τα προγράμματα των δύο διεθνών οργανισμών», επισήμανε η εκπρόσωπος της ελληνικής Συμμαχίας Ενάντια στη Φτώχεια, Καρολίνα Κάνλιφ.

Γι' αυτό, η Συμμαχία ζητά να καταργηθεί η σύνδεση των χρηματοδοτήσεων προς τις φτωχές χώρες με επιζήμιους όρους οικονομικής πολιτικής, όπως η απαίτηση για απορρύθμιση τομέων της οικονομίας και για ιδιωτικοποιήσεις. Επίσης, ζητά ριζική και επείγουσα δημοκρατική μεταρρύθμιση του τρόπου διακυβέρνησης και λειτουργίας των οργανισμών.

«Πρέπει να γίνουν τώρα μεταρρυθμίσεις που να δυναμώσουν τη φωνή των φτωχών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας και να διασφαλίζουν ότι οι δρόμοι ανάπτυξης των φτωχών χωρών θα καθορίζονται από τις ίδιες χωρίς την επιβολή επιζήμιων όρων οικονομικής πολιτικής», τόνισε η κ. Κάνλιφ. Οι χώρες του G8 κυριαρχούν στα διοικητικά συμβούλια και των δύο οργανισμών: η Βρετανία, για παράδειγμα, έχει περισσότερες ψήφους από ολόκληρη την Υποσαχάρια Αφρική.

Η Συμμαχία Ενάντια στη Φτώχεια έχει ήδη απευθύνει επιστολές με αυτά τα αιτήματα στους κ.κ. Αλογοσκούφη, Γκαργκάνα και Ξαφά, ζητώντας τους να επιδιώξουν οι αποφάσεις που θα ληφθούν να στοχεύουν σε ουσιαστικά μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας σύμφωνα με τις προτεραιότητες που θέτουν οι ίδιες οι φτωχές χώρες.

Γενικότερα, στις Ετήσιες Συναντήσεις τους οι δύο οργανισμοί θα συζητήσουν ζητήματα όπως η διαφάνεια, η επιβολή όρων οικονομικής πολιτικής, το σύστημα διακυβέρνησής τους και το μεγάλο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Για τα ζητήματα αυτά, το GCAP και η Συμμαχία Ενάντια στη Φτώχεια ζητούν:

- Τερματισμό της επιβολής επιζήμιων όρων οικονομικής πολιτικής.

- Δημοκρατική μεταρρύθμιση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ.

- Δίκαιες και επισιτιστικά ασφαλείς αγροτικές πολιτικές.

- Προαγωγή της οικουμενικής πρόσβασης στις ζωτικής σημασίας υπηρεσίες και αγαθά.

- Τερματισμό της απορρύθμισης των αγορών εργασίας.

- Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της ιδίως στους φτωχότερους.

Το GCAP και η Συμμαχία Ενάντια στη Φτώχεια πιστεύουν και υποστηρίζουν ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να έχουν το δικαίωμα να καθορίζουν τις δικές τους οικονομικές, αγροτικές, εμπορικές και επενδυτικές πολιτικές θέτοντας σε πρώτη μοίρα το συμφέρον των λαών τους και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η ριζική αναμόρφωση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ είναι ένα απαραίτητο, κρίσιμης σημασίας πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

17 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Δράσης Ενάντια στη Φτώχεια

Η Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους –

Πρέπει να αλλάξουν!

Συμμαχία ενάντια στη φτώχεια


17 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Δράσης Ενάντια στη Φτώχεια

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων 17-28 Οκτωβρίου

Παρασκευή 19/10 στο Αμφιθέατρο ΓΣΕΕ (Πατησίων 69, είσοδος Αινιάνος 2)

6.30 μ.μ. Προβολή ντοκιμαντέρ “Life and Debt” για τις επιπτώσεις των άδικων πρακτικών της Παγκόσμιας Τράπεζας και τους Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην οικονομία της Τζαμάικα.

8 μ.μ. Ανοιχτή συζήτηση με θέμα: «Παγκόσμια Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο: Στυλοβάτες της ανάπτυξης ή εχθροί των φτωχών;»
Εισηγητές:
Γιώργος Αυγερόπουλος (δημοσιογράφος),
Κωνσταντίνος Γεώρμας (κοινωνιολόγος),
Κατερίνα Καπερναράκου (οικονομική συντάκτης / Αντιπρόεδρος Ελλ. Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας)
Γεράσιμος Κουβαράς (Γενικός Διευθυντής ActionAid Ελλάς),
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιάννης Γρηγορίου (Πρόεδρος της οργάνωσης One Earth).

Σαββάτο 20/10 στο Κέντρο Πληροφόρησης Εθελοντών ΙΣΤΟΣ (Εμμ. Μπενάκη 93-95)

7 μ.μ. Προβολή ντοκιμαντέρ “The Take”

9 μ.μ. Προβολή κινηματογραφικής ταινίας “Bamako”

17 - 28 Οκτωβρίου στο Κέντρο Πληροφόρησης Εθελοντών ΙΣΤΟΣ
(Εμμ. Μπενάκη93-95) (ώρες: 10 π.μ. – 13 μ.μ. & 18 μ.μ. – 21 μ.μ. καθημερινές)
Έκθεση φωτογραφίας από παγκόσμιες δράσεις μελών του GCAP

Η Ελλάδα επίσης συμμετέχει στη διεθνή δράση του GCAP “Stand Up & Speak Out” με συγκεντρώσεις στις 16/10 ώρα 1-2 μ.μ. στην κεντρική πλατεία των Σερρών και στις 17/10 ώρα 5.30-7 μ.μ στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα και στον Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη. Για περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις “Stand Up & Speak Out” βλ. και το συνοδευτικό κείμενο “3 - Events against poverty Global.doc”, καθώς και τις ιστοσελίδες www.standagainstpoverty.org και www.whiteband.org.

Οι ταινίες:

Life and Debt
Είδος: Ντοκιμαντέρ, Χώρα: Τζαμάικα, Γλώσσα: Αγγλικά
Έτος: 2001 Διάρκεια: 86 λεπτά
Σύνοψη: Στο δυνατό αυτό ντοκιμαντέρ ερευνάται ο αρνητικός αντίκτυπος της οικονομικής πολιτικής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην οικονομία της Τζαμάικας. Μέσα από ιστορίες ντόπιων εργατών και αγροτών, οι οποίοι διηγούνται τον καθημερινό τους αγώνα για επιβίωση, η Black παρουσιάζει την ανθρώπινη διάσταση αυτών των επιπτώσεων, ενώ την διήγησή της ολοκληρώνουν καταθέσεις κοινωνικών αναλυτών καθώς και εκπροσώπων της κυβέρνησης και των οικονομικών οργανισμών.
Σκηνοθεσία: Stephanie Karen Black
Αφήγηση: Jamaica Kincaid
Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται οι: Michael Manley, Stanley Fisher, President Aristide, Former president Rawlings.

Bamako
Είδος: Δράμα, Χώρα: Μαλί/ΗΠΑ/Γαλλία, Γλώσσα: Γαλλικά
Έτος: 2006 Διάρκεια: 115 λεπτά
Σύνοψη: Η Melé είναι τραγουδίστρια σε μπαρ ενώ ο άντρας της, Chaka, είναι άνεργος. Το ζευγάρι βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας. Στην αυλή του σπιτιού τους που μοιράζονται με άλλες οικογένειες, έχει στηθεί ένα είδος δικαστηρίου. Οι Αφρικανοί εκπρόσωποι της κρατικής υπηρεσίας έχουν στήσει νομικές διαδικασίες εναντίον της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τους οποίους κατηγορούν για τα δεινά της Αφρικής. Μεταξύ απολογιών και καταθέσεων η ζωή συνεχίζεται στην αυλή. Ο Chaka δείχνει να μη συγκινείται από αυτήν την ανεπανάληπτη επιθυμία της Αφρικής να παλέψει για τα δικαιώματά της.
Σενάριο/Σκηνοθεσία: Abderrahmane Sissako
Ηθοποιοί: Aissa Maiga, Tiécoura Traoré, Hélène Diarra.
Ειδικη εμφάνιση: Danny Glover, Elia Suleiman

The Take
Είδος: Ντοκιμαντέρ, Χώρα: Καναδάς, Γλώσσα: Αγγλικά
Έτος: 2004, Διάρκεια: 87 λεπτά
Σύνοψη: Το 2001 σε μια Αργεντινή, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης με εκατοντάδες κλειστά εργοστάσια λόγω χρεοκοπίας και χιλιάδες άνεργους, 30 απολυμένοι εργάτες στα προάστια του Μπουένος ¶ιρες αποφασίζουν να αντιδράσουν καταλαμβάνοντας το κλειστό εργοστάσιο της περιοχής τους. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει αυτόν τον αγώνα σε παράλληλη σχέση με τις δραματικές εξελίξεις στην Αργεντινή, εν όψει των κρίσιμων προεδρικών εκλογών, όπου ο αρχιτέκτονας της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας και στενός φίλος των πρώην εργοστασιαρχών, Carlos Menem, είναι ο βασικός υποψήφιος.
Σκηνοθεσία: Avi Lewis
Σενάριο: Naomi Klein
Στο ντοκιμαντέρ εμφανίζονται οι: Bill Clinton, Gustavo Cordera, Freddy Espinoza, Nestor Kirchner, Naomi Klein, Avi Lewis.


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 94 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58196063
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.