ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Παρασκευή 02 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Οι Γεωλόγοι διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό τους απ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Νερό
Ελληνική Επιτροπή Υδρογεωλογίας , Σάββατο, 27 Οκτώβριος 2007

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Ο Γεωλογικός κόσμος της χώρας, μετά από εισήγηση της Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας, Επιστημονικής Επιτροπής της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας και εκπροσώπου στη Ελλάδα της Διεθνούς Ενώσεως Υδρογεωλόγων, διαμαρτύρεται εντόνως προς το ΥΠΕΧΩΔΕ και την Ειδική Γραμματεία Κεντρικής Υπηρεσίας Υδάτων (ΚΥΥ) για τη θεώρηση που έχει για την επιστήμη της Υδρογεωλογίας. Θεώρηση που, τελικώς, αποβαίνει σε βάρος της διαχείρισης των υδάτων, της επιστημονικής δεοντολογίας και των υδατικών συμφερόντων τής Ελλάδας, ιδιαιτέρως τη σημερινή εποχή ξηρασίας, λειψυδρίας, κλιματικών μεταβολών και αναπτυξιακής προσπάθειας για τη βελτίωση του περιβάλλοντος και του βιοτικού επιπέδου, αλλά και της ανάπτυξης, προστασίας και αειφόρου διαχείρισης των υδατικών πόρων.

Μετά τον ουσιαστικό αποκλεισμό των Υδρογεωλόγων από τις Διαχειριστικές Μελέτες παρά το γεγονός ότι, στη πλειοψηφία των λεκανών απορροής, τα υπόγεια νερά είναι καθοριστικά, ακόμα και για τα επιφανειακά, με τα οποία και συμψηφίζονται από τις πηγαίες εκφορτίσεις, έρχεται μια νέα ακατανόητη και αντιδεοντολογική ενέργεια της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων.

Στο Παγκόσμιο Υδρογεωλογικό Συνέδριο (Λισαβόνα 17-21 Σεπτεμβρίου 2007) παρουσιάστηκε σε ειδική συνεδρία η Τεχνική Εκθεση για τη διαχείριση των υπόγειων νερών στη λεκάνη της Μεσογείου και την εφαρμογή της σχετικής κοινοτικής Οδηγίας 2000/60/EC (European Commission–Environment MEDITERRANEAN GROUNDWATER REPORT – Technical report on groundwater management I the Mediterranean and the Water Framework Directive – Technical Report 2007-001). Πέραν του γεγονότος ότι κανείς ερευνητικός φορέας Υδρογεωλογίας δεν ήταν ενήμερος για τη δράση της επιτροπής, που συνέταξε την Εκθεση αυτή, επισημαίνονται και τα εξής:

Από πλευράς της Ελλάδας στη επιτροπή συμμετείχαν (καθ΄ υπόδειξη της ΚΥΥ), ένας εκπρόσωπος του Διεθνούς Δικτύου τω Κέντρων Νερού-Περιβάλλοντος των Βαλκανίων (INWEB), ειδικότητας Υδραυλικού Πολιτικού Μηχανικού, ένας εκπρόσωπος του ΥΠΕΧΩΔΕ, ειδικότητας Γεωλόγου και μία εκπρόσωπος της WWF Ελλάδας (!!!). Ερώτημα: Μεγαλύτερη σχέση με τα υπόγεια νερά έχει η WWF από τους ερευνητικούς φορείς του υπόγειου υδατικού δυναμικού, της Υδρογεωλογίας; Τίθεται, επομένως, το ερώτημα, ποιος συνέγραψε τη συμβολή, σε σχέση με τα υπόγεια νερά της Ελλάδας και με βάση ποιες εργασίες, δεδομένου ότι οι δύο βιβλιογραφικές αναφορές για την Ελλάδα αναφέρονται σε τοπικά προβλήματα, αγνοώντας την τεράστια και μοναδική ερευνητική προσπάθεια των Πανεπιστημίων, του Ι.Γ.Μ.Ε., της Δ.Ε.Π., του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε κ.α.

Πιστεύουμε ότι ο συνεχής αποκλεισμός των Υδρογεωλόγων, σε θέματα της απολύτου ειδικότητάς τους και η μη αναφορά των αποτελεσμάτων των σημαντικών και ευρύτατων μελετών επί των υδρογεωλογικών συνθηκών και του υπόγειου υδατικού δυναμικού της χώρας μας, συνιστά παραβίαση της επιστημονικής δεοντολογίας, που, επί πλέον, και κυρίως, δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στην ανάπτυξη εκμετάλλευση και προστασία των υδατικών πόρων, παρά τη γενική προσπάθεια της χώρας για μια ανάπτυξη επιστημονικώς τεκμηριωμένη και ορθολογικώς εφαρμοζόμενη.

Αθήνα, 11 Οκτωβρίου 2007

Γ. Στουρνάρας
Πρόεδρος Ελληνικής Επιτροπής Υδρογεωλογίας

Την ανακοίνωση αυτή προσυπογράφουν και εκφράζουν την ανησυχία τους για τη εμφανιζόμενη κατάσταση οι εκπρόσωποι του Γεωλογικού κόσμου της χώρας επισημαίνοντας την άστοχη και αντιεπιστημονική πρακτική του ΥΠΕΧΩΔΕ και της ΚΥΥ, με πρόσφατη επιβεβαίωση των παραπάνω την αποδοχή από το ΣτΕ. των ασφαλιστικών μέτρων που είχα ζητήσει οι Γεωλόγοι μελετητές στο θέμα των Διαχειριστικών Μελετών. Συγκεκριμένα, συνυπογράφουν οι Π. Μαρίνος Πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, Α. Αγγελόπουλος Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων, Μ.Χ. Αλεξιάδου Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεωλόγων Μελετητών Ελλάδας, Ε. Μπαλτατζής Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Πανεπιστημίου Αθηνών, Σ. Παυλίδης Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γ. Κούκης Πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας Πανεπιστημίου Πατρών..
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 27 Οκτώβριος 2007 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 93 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58195778
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.