ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 15 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η συνδιάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές στο Μπαλί Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Κλίμα
Greenpeace , Κυριακή, 16 Δεκέμβριος 2007


ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΜΠΑΛΙ ΤΗΣ ΙΝΔΟΝΗΣΙΑΣ


ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ  

Η συνδιάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές στο Μπαλί (3-15 Δεκεμβρίου) έκλεισε τελικά χωρίς δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση αερίων του θερμοκηπίου. Δυστυχώς οι σύνεδροι δεν άκουσαν τις προειδοποιήσεις για τις καταστροφικές συνέπειες των κλιματικών αλλαγών της, βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης, Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις Κλιματικές αλλαγές. Επίσης, δεν έλαβαν υπόψη τους τις τελευταίες πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Αρκτική ενδέχεται να απολέσει το κάλυμμα πάγου, κατά τους θερινούς μήνες, μέσα στα επόμενα 5 με 6 χρόνια, ενώ οι επιστήμονες αποκαλύπτουν πως το 2007 ήταν η 7η θερμότερη χρονιά στην ιστορία. Τώρα, για τα επόμενα δύο χρόνια, θα χρειαστεί μεγάλη πίεση από πολίτες, επιστήμονες και οργανώσεις, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι το "νέο Κιότο" θα περιλαμβάνει φιλόδοξους ποσοτικούς στόχους και αυστηρά χρονοδιαγράμματα.

Για άλλη μια φορά η αντιπροσωπία των ΗΠΑ σχεδόν κατάφερε να τορπιλίσει Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές. Την τελευταία στιγμή και μπροστά στις ισχυρότατες πιέσεις, η Αμερικανική αντιπροσωπία στο Μπαλί υποχρεώθηκε να μην αποχωρήσει από την τελική συμφωνία. ΠαρΆ όλα αυτά "πέτυχε" την αφαίρεση οποιασδήποτε ποσοτικής αναφοράς στις τεράστιες περικοπές αερίων του θερμοκηπίου που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, εξοστρακίζοντας τα επιστημονικά δεδομένα στις σημειώσεις του τελικού κειμένου.

Η τελική συμφωνία περιλαμβάνει την Εντολή για:

- διαπραγματεύσεις μιας ισχυρής δεύτερης φάσης του Πρωτοκόλλου του Κιότο μέχρι το 2009

- έναρξη διαδικασίας για τη χρηματοδότηση καθαρών τεχνολογιών προς τις αναπτυσσόμενες χώρες

- δημιουργία ταμείου υποστήριξης των θυμάτων των κλιματικών αλλαγών.

Επίσης, για πρώτη φορά η Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Αλλαγές (UNFCCC)(1) θα αντιμετωπίσει σοβαρά το τρομερό πρόβλημα της αποψίλωσης των δασών που ευθύνεται για το 20% των παγκόσμιων εκπομπών αεριών του θερμοκηπίου.  

«Η αποψίλωση των δασών μπήκε επιτέλους στο τραπέζι. Η κατάσταση όμως εξακολουθεί να είναι δραματική αφού κάθε 2 δευτερόλεπτα εξαφανίζεται έκταση δάσους ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου» δήλωσε η Αλεξάνδρα Μεσαρέ, Διευθύντρια Εκστρατειών στο Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace. «Οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να είχαν κάνει πολύ περισσότερα από το να συμφωνήσουν να συζητήσουν το πρόβλημα της αποδάσωσης με δεδομένη την τεράστια συμβολή της στις κλιματικές αλλαγές».

Η Συνδιάσκεψη στο Μπαλί έκλεισε με συμφωνία να παρασχεθεί βοήθεια στους πληγέντες από τις κλιματικές αλλαγές και να προωθηθούν οι καθαρές τεχνολογίες. Δυστυχώς, τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν είναι ψίχουλα μπροστά στα τρισεκατομμύρια που απαιτούνται για μια πραγματική ενεργειακή επανάσταση. Να θυμίσουμε πως η Έκθεση Στερν το 2006 είχε προειδοποιήσει πως η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών θα κοστίσει το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ ετησίως, ενώ η αδράνεια μπορεί να κοστίσει από 5% έως 20% του παγκόσμιου ΑΕΠ ετησίως.

Η Greenpeace πιστεύει πως μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, η ολοένα αυξανόμενη πίεση από οργανώσεις, επιστήμονες και πολίτες σε όλο τον κόσμο πρέπει να ωθήσει τις κυβερνήσεις να συμφωνήσουν σε δεσμευτικούς στόχους για ραγδαία μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Ήδη η Γερμανία έδωσε το καλό παράδειγμα ανακοινώνοντας πως θα περιορίσει τις δικές της εκπομπές κατά 40% μέχρι το 2020.

Το Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των απαιτήσεων και να προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα οδηγήσουν στην απαραίτητη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου στην Ελλάδα. Υπάρχει ήδη και το νομοθετικό πλαίσιο και οι προτάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας(2) και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ώστε να πετύχουμε την αναγκαία απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Φτάνουν τα λόγια. Τώρα πρέπει να μιλήσουν τα έργα.

Σημειώσεις

   1. Το Πρωτόκολλο του Κιότο προέκυψε από τη Σύμβαση-Πλαίσιο για τις Κλιματικές Αλλαγές που είχε υπογραφεί στη Διάσκεψη του Ρίο, τον Ιούνιο του 1992, από το σύνολο σχεδόν των κρατών (η Ελλάδα κύρωσε τη Σύμβαση αυτή, κάνοντάς την νόμο του Κράτους τον Απρίλιο του 1994). Στόχος της Σύμβασης είναι "η σταθεροποίηση των συγκεντρώσεων των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, σε επίπεδα τέτοια ώστε να προληφθούν επικίνδυνες επιπτώσεις στο κλίμα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες".
   2. Link προτασεις μας για εξοικονομηση

Greenpeace


.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 67 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54605845
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.