ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Παρασκευή 19 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Σούπερ μάρκετ Μασούτης: εδώ πωλούνται κλιματικές αλλα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Κλίμα
Greenpeace , Κυριακή, 20 Ιανουάριος 2008


Ακτιβιστές της Greenpeace ανάρτησαν σήμερα ένα πανό 8,40μ. μήκους και 1,40μ. πλάτους σε υποκατάστημα του σούπερ μάρκετ Μασούτης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με μήνυμα "Εδώ πωλούνται κλιματικές αλλαγές" και επαναλαμβάνοντας το αίτημα για απόσυρση των ενεργοβόρων λαμπτήρων πυρακτώσεως από τα ράφια. Η εταιρεία Μασούτης μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, εφόσον επιλέξει να διαθέτει στους καταναλωτές ευρεία γκάμα λαμπτήρων εξοικονόμησης, και όχι τους καταστροφικούς λαμπτήρες πυρακτώσεως.

Η δράση της Greenpeace είναι μέρος της πανευρωπαϊκής εκστρατείας της οργάνωσης για την απόσυρση των ενεργειακά σπάταλων προϊόντων με στόχο να αποτραπούν οι κλιματικές αλλαγές.

Όσον αφορά στις λάμπες πυρακτώσεως, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να παραμείνουν στην αγορά, εφόσον αποτελούν ένα από τα πλέον ενεργοβόρα προϊόντα. Επιπλέον, η εναλλακτική λύση, δηλαδή οι λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας, διατίθεται ήδη στο εμπόριο σε ποικιλία που καλύπτει το 100% των αναγκών του καταναλωτή. Η Greenpeace έχει ήδη ζητήσει από τις εταιρίες λιανεμπορίου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη την απόσυρση των ενεργοβόρων λαμπτήρων πυρακτώσεως. Μία τέτοια πρωτοβουλία θα δώσει σημαντική ώθηση προς τη θέσπιση νομοθεσίας η οποία θα αποκλείσει από την αγορά τα προϊόντα που καταστρέφουν το κλίμα, ενώ παράλληλα θα συμβάλει σημαντικά στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της χώρας.

"Καμία εταιρία δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι αναλαμβάνει τις ευθύνες της για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών όσο συνεχίζει να διαθέτει στην αγορά ενεργειακά σπάταλα προϊόντα, όπως οι λάμπες πυρακτώσεως. Με τη σημερινή μας δράση ζητάμε από την εταιρία Μασούτης να σταματήσει να πουλάει κλιματικές αλλαγές, αποσύροντας τις λάμπες πυρακτώσεως από τα ράφια", δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, Υπεύθυνη του Δικτύου Δράσης Καταναλωτών της Greenpeace.

Η εταιρία Μασούτης συμπεριλαμβάνεται στην "Ενεργειακή σήμανση σούπερ μάρκετ" (1) της Greenpeace, η οποία κατατάσσει 10 εταιρίες με βάση τη γραπτή τους δέσμευση σε συγκεκριμένη ημερομηνία απόσυρσης των ενεργοβόρων λαμπτήρων πυρακτώσεως. Στην κατάταξη αυτή η εταιρία Μασούτης βρίσκεται στην προτελευταία θέση, εφόσον αρνείται να δεσμευτεί σε συγκεκριμένη ημερομηνία για την απόσυρση των λαμπτήρων πυρακτώσεως. Επιπλέον, ενώ η εταιρία ισχυρίζεται ότι διαθέτει ποικιλία λαμπτήρων εξοικονόμησης, μετά από έρευνα της Greenpeace στα καταστήματα της εταιρίας, προκύπτει το αντίθετο: οι λαμπτήρες εξοικονόμησης που διατίθενται περιορίζονται σε ελάχιστα είδη και σε πολύ μικρές ποσότητες. Το γεγονός αυτό περιορίζει ουσιαστικά την επιλογή των καταναλωτών, εφόσον δεν τους επιτρέπει να επιλέξουν με βάση τις ανάγκες τους ανάμεσα σε προϊόντα φιλικά για το κλίμα, αλλά τους ωθεί στην αγορά λαμπτήρων πυρακτώσεως.

Σε όλη την Ευρώπη, όλο και περισσότερες εταιρίες λιανεμπορίου δεσμεύονται για την απόσυρση των λαμπτήρων πυρακτώσεως, ξεκινώντας από φέτος και φτάνοντας το αργότερο στο 2011, ενώ παράλληλα αυξάνουν την ποικιλία λαμπτήρων εξοικονόμησης που διαθέτουν στα καταστήματά τους. Στην Ελλάδα μόνο η εταιρία Metro έχει δεσμευτεί για την απόσυρση των λαμπτήρων πυρακτώσεως μέχρι το 2010, αποδεικνύοντας έτσι την αποφασιστικότητά της για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Η Greenpeace ζητάει από την εταιρία Μασούτης να αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τις κλιματικές αλλαγές, αποσύροντας τους λαμπτήρες πυρακτώσεως από τα ράφια της μέχρι το 2009.

(1) Η "Ενεργειακή σήμανση σούπερ μάρκετ" δημοσιεύτηκε το Νοέμβριο του 2007 και κατατάσσει τις εταιρίες με βάση τη γραπτή τους δέσμευση σε συγκεκριμένη ημερομηνία απόσυρσης των ενεργοβόρων λαμπτήρων πυρακτώσεως, και βρίσκεται στην ηλεκτρονική σελίδα www.greenpeace.gr και συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.greenpeace.org/greece/press/118523/league-table

Greenpeace


.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Κυριακή, 20 Ιανουάριος 2008 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 93 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54653932
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.