ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ο Δήμας προειδοποιεί για τους ρύπους της Ελλάδας, τα γή Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Κλίμα
Από την Καθημερινή , Δευτέρα, 21 Ιανουάριος 2008

Αυστηρή προειδοποίηση στην Ελλάδα, ότι με τη στάση της κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα το σύστημα εμπορίας ρύπων του θερμοκηπίου ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης απηύθυνε χθες ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας. Δήλωσε ακόμη, ότι η χώρα υστερεί στην ορθή ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών, στράφηκε κατά της κατασκευής γηπέδων γκολφ, ενώ πρότεινε να επιβαρυνθούν με φόρο όσοι φτιάχνουν πισίνες στα νησιά ή κινούνται με μεγάλου κυβισμού τζιπ στο κέντρο της Αθήνας.


 "Βολές Δήμα εναντίον του ΥΠΕΧΩΔΕ"

Του Γιώργου Λιάλιου από την Καθημερινή (18-1-2008) http://news.kathimerini.gr

Ενδεχόμενο διεθνούς διασυρμού της Ελλάδος για τη μέτρηση των ρύπων

Η αδυναμία της Ελλάδας να πείσει τον ΟΗΕ για την αξιοπιστία του συστήματος μέτρησης ρύπων του θερμοκηπίου θέτει σε κίνδυνο ολόκληρο το σύστημα εμπορίας ρύπων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τη σοβαρή αυτή παράλειψη της χώρας επιβεβαίωσε χθες ο επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας, θέτοντας το ΥΠΕΧΩΔΕ προ των ευθυνών του για το ενδεχόμενο διεθνούς διασυρμού της χώρας. Παράλληλα, επέκρινε έντονα την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, η οποία κατακεραύνωνε την προηγούμενη εβδομάδα την περιβαλλοντική οργάνωση WWF, που πρώτη δημοσιοποίησε την ύπαρξη του συγκεκριμένου προβλήματος.

Μιλώντας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, ο κ. Δήμας άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η χώρα υστερεί στην ορθή ενσωμάτωση των κοινοτικών οδηγιών, στράφηκε κατά της κατασκευής γηπέδων γκολφ, ενώ πρότεινε να επιβαρυνθούν με φόρο όσοι φτιάχνουν πισίνες στα νησιά ή κινούνται με μεγάλου κυβισμού τζιπ στο κέντρο της Αθήνας.

Σκληρή κριτική του Επιτρόπου προς ΥΠΕΧΩΔΕ για το πρόβλημα μέτρησης ρύπων και το "μαγείρεμα" στοιχείων

Αυστηρή προειδοποίηση στην Ελλάδα, ότι με τη στάση της κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα το σύστημα εμπορίας ρύπων του θερμοκηπίου ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης απηύθυνε χθες ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας. Από το βήμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, ο κ. Δήμας ζήτησε από το ΥΠΕΧΩΔΕ να επιλύσει άμεσα πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τον ΟΗΕ σε σχέση με τους μηχανισμούς μέτρησης των ρύπων, προκειμένου να αποφευχθεί διασυρμός της χώρας. Επίσης, επέπληξε το υπουργείο για "μαγείρεμα" των στοιχείων που στέλνει στις ευρωπαϊκές υπηρεσίες, χαρακτήρισε παράλογο να δημιουργούνται γήπεδα γκολφ και πισίνες σε περιοχές χωρίς νερό, ενώ ζήτησε ειδικό φόρο για τα "τρακτέρ του Κολωνακίου".

Ο κ. Σταύρος Δήμας ήταν χθες προσκεκλημένος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, στην οποία μίλησε για την κλιματική αλλαγή και τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε αυστηρούς τόνους, ο κ. Δήμας ζήτησε από το ΥΠΕΧΩΔΕ να επιλύσει το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τον ΟΗΕ, σχετικά με την αξιοπιστία των μηχανισμών καταγραφής των ρύπων του θερμοκηπίου (επιβεβαιώνοντας τις πρόσφατες αιτιάσεις της WWF, που προκάλεσαν τη μήνι του ΥΠΕΧΩΔΕ). "Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ε.Ε. που έχει πρόβλημα. Χθες έλαβα νέα ειδοποίηση από τον ΟΗΕ", ανέφερε ο κ. Δήμας. Για να συμπληρώσει, μετά τις διαβεβαιώσεις του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Σταύρου Καλογιάννη, ότι το ζήτημα έχει λυθεί: "Το θέμα αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Φαντάζεστε τον διασυρμό για τη χώρα μας".

Ο κ. Δήμας όμως αμφισβήτησε και το ποσοστό μείωσης CO2 που προέβλεψε η Ελλάδα στο 2ο σχέδιο κατανομής δικαιωμάτων ρύπων του θερμοκηπίου (για την περίοδο 2008-2012). Οπως ανέφερε, το ΥΠΕΧΩΔΕ λανθασμένα υποστηρίζει ότι θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 16,6% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι το υπουργείο κάνει... δημιουργική λογιστική. "Η μείωση είναι από τους 71 εκατ. τόνους το 2005 στους 69 εκατ. τόνους, άρα περίπου 6%".

Ο Ελληνας επίτροπος, όμως, αναφέρθηκε και σε μια σειρά από άλλα περιβαλλοντικά θέματα:

- Για το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, σημείωσε ότι πρέπει να έχει μακροπρόθεσμη αντίληψη. "Για παράδειγμα, δεν θα ήθελα σε περιοχές που δεν έχουν νερό να φτιάχνονται γήπεδα γκολφ. Υπάρχουν άλλοι τρόποι να προσελκύσεις τουρίστες. Αν δεν ποτίσεις ένα γήπεδο γκολφ για 1-2 χρόνια, ο τόπος ερημοποιείται. Επίσης, είναι παράλογο να επιτρέπονται πισίνες σε νησιά που δεν έχουν νερό. Θα έπρεπε ίσως να επιβαρύνονται από κάποιον ειδικό φόρο, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας".

- Για τις επιδόσεις της χώρας στην ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ο κ. Δήμας σημείωσε ότι "δεν αρκεί να γίνεται ενσωμάτωση, πρέπει να γίνεται σωστή ενσωμάτωση".

- Για την ατμοσφαιρική ρύπανση, πρότεινε να επιβληθεί ειδικός φόρος στα μεγάλα τζιπ που κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας, "σε αυτά τα τρακτέρ του Κολωνακίου".

- Για τη στάση των πολιτών απέναντι στα περιβαλλοντικά ζητήματα, ζήτησε ο κόσμος να ψηφίζει εξετάζοντας και την περιβαλλοντική ατζέντα κάθε παράταξης και τον τρόπο που αυτή υλοποιήθηκε. Ο επίτροπος Περιβάλλοντος δέχθηκε ερωτήσεις από τους βουλευτές της επιτροπής. Αξιοσημείωτη πάντως η τοποθέτηση του βουλευτή Ζακύνθου του ΠΑΣΟΚ κ. Δημ. Βαρβαρίγου που κάλεσε τον κ. Δήμα... να παρέμβει στη νομαρχία Ζακύνθου για να απαλειφθούν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων στα όρια του εθνικού πάρκου του νησιού!

Του Γιώργου Λιάλιου από την Καθημερινή (18-1-2008) http://news.kathimerini.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τετάρτη, 23 Ιανουάριος 2008 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 53 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54573514
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.