ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 15 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
WWF: Αφορμή για δράση η 3η επέτειος του Κιότο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Κλίμα
WWF Ελλάς , Σάββατο, 16 Φεβρουάριος 2008

Στις 16 Φεβρουαρίου 2008 συμπληρώνονται 3 χρόνια από την έναρξη ισχύος του Πρωτοκόλλου του Κιότο, μια σημαντική παγκόσμια πρωτοβουλία που όμως έχει ήδη ξεπεραστεί από τις εξελίξεις, αναφέρει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς.  

Το Πρωτόκολλο προβλέπει τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 5% έως το 2010 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, τη στιγμή που απαιτούνται σημαντικότερες δεσμεύσεις για πιο φιλόδοξες μειώσεις. Η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (UNFCCC) είναι ξεκάθαρη όταν αναφέρει ότι οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές αεριων θερμοκηπίου κατά 25-40% έως το 2020 αν θέλουμε α) να αποφύγουμε τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και β) να περιορίσουμε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2ο C, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Η ανεπάρκεια του Κιότο να επιλύσει το μείζον πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής οδηγεί σε αναθεώρηση των πολιτικών. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε στις 23 Ιανουαρίου μια δέσμη προτάσεων σχετικά με τη μείωση των εκπομπών από τις ρυπογόνες βιομηχανίες, τη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και την περικοπή εκπομπών από τομείς όπως οι μεταφορές, τα κτίρια και τα απορρίμματα. Αυτή η δέσμη προτάσεων (το λεγόμενο ΅ενεργειακό πακέτοΆ) θα οδηγήσει σε 20% μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη μέχρι το 2020 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Ο στόχος, όμως, θα μπορούσε να είναι πιο φιλόδοξος, και να φτάνει σε μείωση εκπομπών της τάξης του 30-45%. Αυτό θα ήταν σύμφωνο και με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Μάρτιος 2007), αλλά και με την ανάγκη να συγκρατηθεί η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου. Για τον λόγο αυτόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να βελτιώσουν δραστικά τα μέτρα που πρότεινε η Επιτροπή.

Οι τελικές αποφάσεις για το ενεργειακό πακέτο προβλέπεται να ληφθούν μέσα στο χρόνο που διανύουμε, λίγο πριν τη διενέργεια των ευρωεκλογών την άνοιξη του 2009.

"Η 3η επέτειος πρέπει να υπενθυμίσει στους ηγέτες της ΕΕ την ανάγκη λήψης φιλόδοξων μέτρων. Αν η ΕΕ δεν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και δεν προχωρήσει σε μια νέα ΅ενεργειακή επανάστασηΆ, τότε η 4η επέτειος του Πρωτοκόλλου το 2009 θα αποτελέσει ορόσημο για τις χαμένες ευκαιρίες του πλανήτη μας" τονίζει ο Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής του WWF Ελλάς.

Η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να αυξήσει τις εκπομπές της κατά 25% έως το 2010, όμως έχει ήδη υπερβεί αυτό τον στόχο και ακόμα δεν φαίνονται στον ορίζοντα τα κατάλληλα μέτρα αναστροφής της κατάστασης. Τη στιγμή που σε Ευρωπαϊκό επίπεδο το WWF προσπαθεί να αναδείξει τη σημασία του ηγετικού ρόλου της ΕΕ στη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, η Ελλάδα ακόμα αναζητά ένα αξιόπιστο σύστημα καταγραφής των εκπομπών, την κατανομή των δικαιωμάτων εκπομπών στις ρυπογόνες εγκαταστάσεις, και την ενεργειακή πιστοποίηση των κτιρίων.

"Η Ελλάδα μπορεί μόνο να ωφεληθεί από την έγκαιρη λήψη μέτρων, την έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας και τη δυναμική διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών. Μια επίσημη διαβεβαίωση της Πολιτείας, ότι δεν τίθεται πλέον θέμα εισόδου του λιθάνθρακα στο ενεργειακό ισοζύγιο, θα μας έκανε πραγματικά να ελπίζουμε ότι η Ελλάδα έχει λάβει τα μηνύματα των καιρών" καταλήγει ο Αχιλλέας Πληθάρας.

WWF Ελλάς


.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 62 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54605819
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.