ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Παρασκευή 06 Δεκ 2019
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Σε πυρηνικό κλοιό η Ελλάδα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Πυρηνικά
Παπαδημούλης Δημήτρης , Τρίτη, 15 Ιανουάριος 2008

Σε πυρηνικό κλοιό η Ελλάδα

15-01-2008
 
Σε γενικόλογες παρατηρήσεις αρκείται η Κομισιόν όσον αφορά στην κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα στην Αλβανία, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός της, Σαλί Μπερίσα, στις 10/10/2007, και στα ανάλογα σχέδια της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, όπως προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου για θέματα ενέργειας Επιτρόπου κ. Α. Πίμπαλγκς σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλη.

Στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, ζητούσε να ενημερωθεί για τις θέσεις και τις ενδεχόμενες πρωτοβουλίες της Κομισιόν "απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, που αφορούν άμεσα σε χώρες των δυτικών Βαλκανίων, οι οποίες έχουν προσανατολισμό προς την ΕΕ και στα γειτονικά σε αυτές κράτη μέλη της ΕΕ". Επεσήμαινε επίσης το γεγονός ότι η ΕΕ έχει δεσμευθεί για μία παγκόσμια ηγετική συμμετοχή στην αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και ως εκ τούτου θα έπρεπε "να προβεί σε πολιτικές πρωτοβουλίες, προκειμένου τόσο τα κράτη μέλη της Ε.Ε. όσο και τα ενδιαφερόμενα προς ένταξη κράτη που αντιμετωπίζουν ενεργειακό έλλειμμα να πεισθούν να εγκαταλείψουν τα σχέδια για την εγκατάσταση πυρηνικών αντιδραστήρων και να στραφούν προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας". Τον αδιέξοδο και επικίνδυνο δρόμο στον οποίο οδηγείται ολόκληρη η περιοχή από άφρονες αποφάσεις επισημαίνει εξάλλου και το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου.

Στην απάντηση του, ο κ. Α. Πίμπαλγκς, αποφεύγοντας να σχολιάσει συγκεκριμένα τα σχέδια της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, αναφέρει ότι "κάθε κράτος μέλος αποφασίζει κατά περίπτωση εάν θα χρησιμοποιήσει ή όχι πυρηνική ενέργεια. Σύμφωνα με το παρόν κοινοτικό κεκτημένο, την ευθύνη για την ασφάλεια στον σχεδιασμό, τη χωροθέτηση, την κατασκευή, τη λειτουργία και τον παροπλισμό των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής φέρει το κράτος στου οποίου τη δικαιοδοσία εμπίπτουν. Το ίδιο ισχύει για τις χώρες που βρίσκονται στο στάδιο της προένταξης ή της ένταξης."

Στη συνέχεια, τονίζει ότι "ο ρόλος της Επιτροπής είναι να εξασφαλίζει ότι σε όλες τις περιπτώσεις χρησιμοποίησης πυρηνικής ενέργειας τηρούνται τα αυστηρότερα δυνατά πρότυπα ασφάλειας, προστασίας και μη διάδοσης. Η ΕΕ μεριμνά επίσης για την τήρηση των εν λόγω αυστηρών προτύπων σε διεθνές επίπεδο, με την ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ)."

Καταλήγοντας υπογραμμίζει πως "η Επιτροπή συνέστησε Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για την πυρηνική ασφάλεια και τη διαχείριση των αποβλήτων, με στόχο τη δρομολόγηση ουσιαστικού διαλόγου σχετικά με την πυρηνική ενέργεια και τη συζήτηση ενδεχομένων κοινών προτύπων ασφαλείας που θα ήταν δυνατόν να θεσπιστούν σε επίπεδο ΕΕ."

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δ. Παπαδημούλης δήλωσε:

" Η χρήση της πυρηνικής ενέργειας με άλυτα τα προβλήματα ασφαλούς λειτουργίας και διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων και τον πρόσθετο κίνδυνο ενός ατυχήματος, παραμένει μια τεράστια απειλή για τη περιβάλλον και την ίδια τη ζωή, ενώ ο χρόνος ζωής των πυρηνικών αντιδραστήρων είναι περιορισμένος, όχι περισσότερο από 30-40 χρόνια και στη συνέχεια, όταν σταματά η λειτουργία τους αποτελούν μια μόνιμη τοποθεσία πυρηνικού αποβλήτου. Πόσο μάλλον όταν αναπτύσσεται σε περιοχές σεισμογενείς και ανέτοιμες τεχνολογικά να τη διαχειριστούν, όπως τα Βαλκάνια. Παρόλο που η Επιτροπή θέλει να προβάλει τα περιβαλλοντικά και ενεργειακά ζητήματα ως άμεσης και υψίστης σημασίας περιορίζεται σε μετριοπαθείς δηλώσεις και ενέργειες για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που υπονομεύει την υγεία των φυσικών πόρων και των οικοσυστημάτων και επιπλέον ευνοεί την πιθανή ανατροπή των γεωπολιτικών δεδομένων στη νοτιο-ανατολική Ευρώπη, σε μια ζώνη η οποία δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί πολιτικά, καθώς, με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα, υπάρχει η δυνατότητα αξιοποίησης των πυρηνικών αποβλήτων για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Το θέμα αφορά άμεσα την Ελλάδα η οποία δείχνει να βρίσκεται σε πυρηνικό κλοιό, μετά τις αποφάσεις για κατασκευές πυρηνικών αντιδραστήρων από την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία, την Τουρκία και τη Ρουμανία. Αφορά εξίσου και την ΕΕ, της οποίας όλο και περισσότερα υπάρχοντα και υποψήφια μέλη στρέφονται προς τα πυρηνικά για τη λύση των ενεργειακών τους προβλημάτων και όχι σε άλλες περιβαλλοντικά φιλικές πρωτοβουλίες.".

Παπαδημούλης Δημήτρης
Ευρωβουλευτής του Συνασπισμού
http://www.papadimoulis.gr


Ακολουθεί η πλήρης απάντηση της Επιτροπής:

E-5242/07EL
Απάντηση του κ. Piebalgs εξ ονόματος της Επιτροπής (21.12.2007)

Κάθε κράτος μέλος αποφασίζει κατά περίπτωση εάν θα χρησιμοιήσει ή όχι πυρηνική ενέργεια. Σύμφωνα με το παρόν κοινοτικό κεκτημένο, την ευθύνη για την ασφάλεια στον σχεδιασμό, τη χωροθέτηση, την κατασκευή, τη λειτουργία και τον παροπλισμό των πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής φέρει το κράτος στου οποίου τη δικαιοδοσία εμπίπτουν. Το ίδιο ισχύει για τις χώρες που βρίσκονται στο στάδιο της προένταξης ή της ένταξης.

Ο ρόλος της Επιτροπής είναι να εξασφαλίζει ότι σε όλες τις περιπτώσεις χρησιμοποίησης πυρηνικής ενέργειας τηρούνται τα αυστηρότερα δυνατά πρότυπα ασφάλειας, προστασίας και μη διάδοσης. Η ΕΕ μεριμνά επίσης για την τήρηση των εν λόγω αυστηρών προτύπων σε διεθνές επίπεδο, με την ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Προ διετίας η Επιτροπή πρότεινε δέσμη κοινών κανόνων για τον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας, η οποία όμως δεν εγκρίθηκε από το Συμβούλιο.

Προσφάτως, η Επιτροπή συνέστησε Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για την πυρηνική ασφάλεια και τη διαχείριση των αποβλήτων, με στόχο τη δρομολόγηση  ουσιαστικού διαλόγου σχετικά με την πυρηνική ενέργεια και τη συζήτηση  ενδεχομένων κοινών προτύπων ασφαλείας που θα ήταν δυνατόν να θεσπιστούν σε  επίπεδο ΕΕ. Πέραν τούτου, στις 26-27 Νοεμβρίου 2007 πραγματοποιήθηκε στη  Μπρατισλάβα η πρώτη συνεδρίαση του νεοσυσταθέντος Πυρηνικού Φόρουμ, ενώ  η δεύτερη έχει προγραμματιστεί για τις 22-23 Μαΐου 2008 στην Πράγα.

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.

Τελευτ. ενημέρωση ( Δευτέρα, 18 Φεβρουάριος 2008 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 171 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 39983944
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.