ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Κυριακή 15 Δεκ 2019
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Επιστολή του ΠΑΝΔΟΙΚΟ: Η Ελλάδα σε πυρηνικό κλοιό Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Πυρηνικά
ΠΑΝΔΟΙΚΟ , Δευτέρα, 03 Μάρτιος 2008

Το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) που εκπροσωπεί σήμερα 74 Οικολογικές οργανώσεις από όλη την Ελλάδα, απέστειλε επιστολή προς τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης εκφράζοντας τις εντονότατες ανησυχίες των τοπικών ΜΚΟ όλης της Ελλάδας για το θέμα αυτό. Καταλήγοτας το ΠΑΝΔΟΙΚΟ, αναφέρει ότι η παραγωγή της ηλεκτρικης ενέργειας από πυρηνικά δεν ειναι η λύση. Η λύση βρίσκεται στην εξοικονόμηση ενέργειας και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις οποίες η χώρα μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι άλλων χωρών που παλόλο που δεν έχουν τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας, εφαρμόζουν τις ΑΠΕ και δεν το "βάζουν κάτω".

Το ΠΑΝΔΟΙΚΟ ζήτησε συνάντηση με όλα τα στελέχη της Ελληνικής κυβερνησης για να εκθέσει τις απόψεις των ΜΚΟ του περιβάλλοντος και να βοηθήσει στην εξεύρεση των βιώσιμων και ακίνδυνων λύσεων.

Η επιστολή:

Προς: Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής, Πρωθυπουργό, Υπουργό Ανάπτυξης, Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, Αρχηγούς κομμάτων, Πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Κοιν: Μ.Μ.Ε, Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου

Η Ελλάδα σε πυρηνικό κλοιό.

Αξιότιμοι κύριοι, αξιότιμη κυρία

Τα τελευταία χρόνια η παγκόσμια κοινότητα ευρίσκεται ενώπιον ενός κρισίμου ερωτήματος που συνδέεται με το κατά πόσο η χρήση της πυρηνικής ενέργειας για ηλεκτροπαραγωγή μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή του φαινομένου του θερμοκηπίου και κατ’ επέκταση στον περιορισμό του φαινομένου των κλιματικών αλλαγών. Σ αυτή τη σκέψη συμβάλει αθροιστικά και η πρόσφατη ραγδαία αύξηση της τιμής του πετρελαίου καθώς και του φυσικού αερίου.

Όμως, όπως καθημερινά διεθνώς αποδεικνύεται, η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ούτε φθηνή, ούτε ασφαλής, πολύ δε περισσότερο στην περιοχή μας με τη μεγάλη σεισμικότητα και τα πρόσθετα μέτρα, τα οποία θα πρέπει να ληφθούν, [χωρίς ποτέ να μπορεί να αποκλείσει κανείς την πιθανότητα πυρηνικής εκτροπής].

Πριν 2 χρόνια έγινε στην Αθήνα κοινή συνεδρίαση του WEC (World Energy Council), του ΤΕΕ (Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος) και του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών) για θέματα Ενέργειας. Από τα πρακτικά αυτής της συνάντησης προκύπτει ότι "η Πυρηνική Ενέργεια ειδικά για τις χώρες της Νοτίου Βαλκανικής και της Τουρκίας είναι εξαιρετικά αντιοικονομική και ασύμφορη σε σχέση με τις λοιπές συμβατικές πηγές ενέργειας". Επιπλέον, παραμένει ακόμα άλυτο το πρόβλημα της διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων, τα οποία παραμένουν ενεργά για πολλούς αιώνες με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Στους παραπάνω κινδύνους πρέπει να προστεθεί και η πιθανότητα ενός "τυφλού" χτυπήματος, πιθανότητα η οποία ενισχύεται από τη ρευστότητα και ασάφεια από γεωπολιτική σκοπιά που χαρακτηρίζει -σύμφωνα με τους ειδικούς- όλο τον Κόσμο αυτή την περίοδο. Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό δεδομένο: η απόσταση, η οποία χωρίζει τη λεγόμενη ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας από τη χρήση της και για στρατιωτικούς σκοπούς, είναι -όπως έχει ήδη αποδειχθεί- πολύ μικρή.

Ιδιαιτέρως μας ανησυχεί το γεγονός ότι στην περιοχή μας,

- Η Βουλγαρία πήρε ήδη το πράσινο φως μόλις πριν λίγο καιρό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προχωρήσει στην εγκατάσταση 2 πυρηνικών αντιδραστήρων στο Μπέλενε, παρά το γεγονός ότι πολλές διεθνείς τράπεζες έχουν αρνηθεί να χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα λόγω υψηλού ρίσκου.

- Στην Αλβανία ο Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα ανακοίνωσε το ενδιαφέρον γαλλικής εταιρείας για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Δυρράχιο, προσθέτοντας ότι ανάλογο ενδιαφέρον έχουν επιδείξει αμερικανικές και ασιατικές εταιρείες.

- Η Π.Γ.Δ. της Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι προτίθεται να κατασκευάσει πυρηνικό σταθμό. Πρόσφατα μάλιστα ήρθε σε συμφωνία με τον Καναδά και πρόκειται να αγοράσει πυρηνικούς αντιδραστήρες, τους οποίους πρόκειται να εγκαταστήσει μάλλον στο Τέτοβο.

- Στην Τουρκία τον περασμένο μήνα ψηφίστηκε διάταγμα με το οποίο το Υπουργείο Ενέργειας μπορεί να προχωρήσει στη χωροθέτηση και την κατασκευή πυρηνικών σταθμών. Σύμφωνα με επίσημες αναγγελίες θα κατασκευαστούν σε πρώτη φάση 3 πυρηνικοί σταθμοί συνολικής ισχύος 5000 ΜW. Υποψήφιες θέσεις Σινώπη, Κόνυα, Μερσίν, Κιρκλαρέλι στην Ευρωπαϊκή Τουρκία.

- Στη Ρουμανία νέοι αντιδραστήρες προγραμματίζονται να κατασκευαστούν στο Τσερναβόντα.

- Η Αίγυπτος εξήγγειλε με δήλωση του Προέδρου Μουμπάρακ την κατασκευή πυρηνικού σταθμού.

- Η Λιβύη, η Τυνησία και το Μαρόκο έχουν υπογράψει συμφωνίες με τη Γαλλία, ενώ η Αλγερία με τις ΗΠΑ για συνεργασία σε θέματα "ειρηνικής" χρήσης της πυρηνικής ενέργειας.

Και φυσικά δεν ξεχνάμε το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αλλά και το Ισραήλ, τη μόνη χώρα στην περιοχή που δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών (ΝΡΤ) και δεν επιτρέπει την είσοδο διεθνών επιθεωρητών στο έδαφός της!

Όλα τα προαναφερθέντα είναι βέβαιο ότι δημιουργούν ένα ασφυκτικό πυρηνικό κλοιό και συνιστούν μεγάλη απειλή για το Περιβάλλον, τη Ζωή και την Ειρήνη στην περιοχή μας, η οποία ούτως ή άλλως χαρακτηρίζεται εύφλεκτη.

Για τους προαναφερθέντες λόγους, αλλά και επειδή πιστεύουμε ότι η πυρηνική επιστροφή [δυστυχώς ξεχάσαμε γρήγορα το Τσερνομπίλ] δεν είναι αναπόφευκτη, θεωρούμε ότι, οι προαναφερθείσες εν δυνάμει εξελίξεις πρέπει εγκαίρως να αντιμετωπισθούν και θα πρέπει σύντομα το θέμα της πυρηνικής απειλής να συζητηθεί στην Βουλή των Ελλήνων, προκειμένου να διαμορφωθούν προτάσεις για την αντιμετώπισή της, τόσο με διμερείς επαφές όσο και μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμπερασματικά: η παραγωγή της ηλεκτρικης ενέργειας από πυρηνικά δεν ειναι η λύση. Η λύση βρίσκεται στην εξοικονόμηση ενέργειας και στις ανανεωσιμε πηγές ενέργειας. Είναι μάλιστα οι τομείς οι οποίοι αποτελούν αναμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Οι ευθύνες όλων και πρωτίστως αυτών που παίρνουν αποφάσει, είναι κάτι παραπάνω από ροφανείς.

Σε μία τέτοια συζήτηση, θα επιθυμούσαμε να παραστούμε και να σας εκθέσουμε από κοντά τις θέσεις μας.

Η ΕΠΤΑΜΕΛΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ (ΠΑΝΔΟΙΚΟ)
http://www.pandoiko.gr

Σχόλια

Δεν μπορείς να κάνεις σχόλια.
Πρέπει πρώτα να κάνεις Είσοδο ή να Εγγραφείς στο ecocrete.gr εδώ.

Τελευτ. ενημέρωση ( Δευτέρα, 03 Μάρτιος 2008 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

Ξ“ΒŒΞ“οŸƒ ôçí Ξ“οŸƒΞ“Ξ…Ξ“Β£Ξ“οŸƒΞ“Β­Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β·Ξ“β€•Ξ“Β±Ξ“Β§Ξ“Β£Ξ“ΒŸΞ“Κ½ ôçò

Ξ’ΞˆΞ“Β­Ξ“Ξ„Ξ“Ξ…Ξ“Β°Ξ“Β§ & Ξ“Β˜Ξ“Β§Ξ“Ξ†Ξ“Β©Ξ“Κ½Ξ“οŸ„Ξ“Βž Ξ“Β…Ξ“Β°Ξ“Β©Ξ“οŸ„Ξ“β€•Ξ“Β©Ξ“Β­Ξ“Ξ‰Ξ“Β­Ξ“ΒŸΞ“Κ½
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 202 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 40171208
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.