ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ arrow Οικολ. Παρέμβαση Ηρακλείου Κυριακή 04 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Να σταματήσει αμέσως το ανόητο έργο του φράγματος Αποσ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου - Αποσελέμης, Λαγκάδα
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου , Τρίτη, 25 Μάρτιος 2008

Να σταματήσει αμέσως το ανόητο έργο του φράγματος στον Αποσελέμη με πρωτοβουλία του Δημάρχου Ηρακλείου!


Με έκπληξη και ανάμικτα συναισθήματα ικανοποίησης και πικρίας παρακολουθούμε αυτές τις μέρες τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Κουράκη να ανακοινώνει ότι έχει πειστεί για την αξιοπιστία της μελέτης υδρομάστευσης πάνω από τις πηγές του Αλμυρού με σκοπό την ύδρευση του Ηρακλείου με ποσότητες νερού που υπερκαλύπτουν τις ανάγκες της πόλης και με κόστος τουλάχιστον 15 φορές μικρότερο από αυτό του φράγματος στον Αποσελέμη.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιανουάριο του 2005 η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου, στην προσπάθειά της να ενημερώσει τους πολίτες για να σταματήσει αυτό το ανόητο έργο του φράγματος στον Αποσελέμη, είχε διοργανώσει επιστημονική ημερίδα, με θέμα τις επιπτώσεις από την ενδεχόμενη κατασκευή του, στην οποία μεταξύ των άλλων εναλλακτικών λύσεων για την ύδρευση του Ηρακλείου που παρουσιάστηκαν από έγκριτους επιστήμονες είχε καλέσει και τον καθηγητή κ. Διονύσιο Μονόπωλη ο οποίος παρουσίασε την μελέτη υδρομάστευσης που είχε ήδη χρηματοδοτήσει η ΔΕΥΑΗ.

Ενώ η πρόταση του κ. Μονόπωλη στον δικτυακό τόπο της ΔΕΥΑΗ χαρακτηριζόταν ως «η οριστική και μακροπρόθεσμη λύση του υδρευτικού προβλήματος του ευρύτερου Δήμου Ηρακλείου και των όμορων οικισμών», ο ίδιος λοιδορήθηκε και απαξιώθηκε έντονα από τους εκπροσώπους του Δήμου, χωρίς να σεβαστούν ούτε την ακαδημαϊκή του ιδιότητα, στη σύσκεψη στις 21.2.2005 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου. Έκτοτε, η πρόταση έμεινε στα συρτάρια του Δήμου Ηρακλείου χωρίς ποτέ να μάθουμε την πραγματική αιτία. Αντίθετα ο κ. Κουράκης είχε σπεύσει με δική του πρωτοβουλία να παραστεί στην εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής των κατοίκων, των περιβαλλοντικών οργανώσεων και του δήμου Χερσονήσου κατά του φράγματος στον Αποσελέμη για να επιχειρηματολογήσει υπέρ του έργου, παρουσιάζοντάς το ως την μοναδική λύση για την ύδρευση του Ηρακλείου!

Η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου έχει επανειλημμένα χαρακτηρίσει το έργο του φράγματος ανόητο και επικίνδυνο και έχει προτείνει σειρά από απολύτως ρεαλιστικές εναλλακτικές λύσεις για τη διαχείριση του νερού βασισμένη σε έγκυρες επιστημονικές μελέτες. Ανάμεσα στις προτάσεις της είναι τα ήπια έργα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα της Δίκτης και της Ίδης και η ήπια αξιοποίηση των νερών του Αλμυρού, πιθανόν με την μέθοδο της αντίστροφης όσμωσης ή με την υδρομάστευση. Κύρια παράμετρος όμως των προτάσεών της είναι οι πολιτικές και πρακτικές εξοικονόμησης νερού και η αντιμετώπιση των απωλειών του δικτύου ύδρευσης του Ηρακλείου που σήμερα είναι πολύ πιθανόν να ξεπερνά τα 9 εκ. κυβικά μέτρα ετησίως, ποσοστό μεγαλύτερο του 50%! (Δυστυχώς η ΔΕΥΑΗ, αν και της έχουμε ζητήσει εγγράφως να μας ενημερώσει, από τις 16.10.2007, με τα πρόσφατα στοιχεία για τις απώλειες του δικτύου, μέχρις στιγμής αρνείται να το κάνει).

Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, το φράγμα στον Αποσελέμη υπολογίζεται να έχει απολήψιμες ποσότητες περίπου 11,5 εκ. κυβικά μέτρα ετησίως εκ των οποίων αντιστοιχούν στο Ηράκλειο περίπου 6 εκ., ενώ το έργο θα στοιχίσει πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ! Ταυτόχρονα οι επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, την κοινωνία και την οικονομία είναι εξαιρετικά ασύμμετρες και σοβαρές: έχει αποψιλώσει μια ολόκληρη κοιλάδα 3.000 στεμμάτων με πάνω από 50.000 δέντρα, έχει πληγώσει βάναυσα τα δυτικά πρανή της κοιλάδας με την διάνοιξη του νέου επαρχιακού δρόμου, θα θάψει ένα μεσαιωνικό χωριό με σπουδαία αρχιτεκτονική αξία και μια εκκλησία του 15ου αιώνα, θα καταστρέψει το φαράγγι της Αμπέλου (ο αρχαίος δρόμος επικοινωνίας με το Οροπέδιο Λασιθίου), θα βλάψει σοβαρά το Οροπέδιο στην περιοχή του Χώνου, θα κλέψει τα πλημμυρικά νερά του Οροπεδίου σε βάρος του υδροφόρου ορίζοντα και των πηγών περιμετρικά της Δίκτης, έχει ήδη θέσει σε δοκιμασία τον κοινωνικό ιστό και την επιχειρηματικότητα της περιοχής της Λαγκάδας και θα θέσει σε μόνιμο κίνδυνο το χωριό Ποταμιές που βρίσκεται μόλις 500 μέτρα από το φράγμα και κάτω από το σημείο επικινδυνότητας σε περίπτωση θραύσης.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι καμία ομάδα ειδικών επιστημόνων στη χώρα μας δεν συμφώνησε ποτέ με το έργο παρά μόνο …οι ακριβοπληρωμένοι μελετητές του έργου! Το αστείο θα είναι να ακούσουμε τώρα ότι το νερό που θα προέρχεται από την υδρομάστευση ή την αφαλάτωση θα οδηγείται στο φράγμα του Αποσελέμη σε απόσταση 50χμ. για να επιστρέψει πάλι στο Ηράκλειο για κατανάλωση!

Μπροστά λοιπόν στα νέα δεδομένα που μας δικαιώνουν και αφού, όπως δηλώνει ο ίδιος ο Δήμαρχος Ηρακλείου, έχει πειστεί ότι υπάρχουν αξιόπιστες και συμφέρουσες εναλλακτικές λύσεις που δεν θα προκαλέσουν τόσο δραματική καταστροφή, του ζητάμε να πρωτοστατήσει και να αγωνιστεί μαζί μας να σταματήσουν αμέσως τα έργα στον Αποσελέμη και στη Λαγκάδα και να αποκατασταθεί το τοπίο, η ζωή και η προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης της ενδοχώρας του Δήμου Χερσονήσου.

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου

Διαβάστε όλα τα σχετικά άρθρα που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα Πατρίδα στις 22/3/2008:

http://www.patris.gr/articles/129753/72504
http://www.patris.gr/articles/129753/72505
http://www.patris.gr/articles/129753/72506
http://www.patris.gr/articles/129753/72507.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τρίτη, 25 Μάρτιος 2008 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 84 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58218395
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.