¶ρθρο του Δημάρχου Χερσονήσου για τον Αλμυρό και το φρ |
|
|
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου -
Αποσελέμης, Λαγκάδα
|
Σπύρος Αθ. Δανέλλης
,
Τρίτη, 01 Απρίλιος 2008
|
Ανακαλύπτοντας τον Αλμυρό
Αποτελεί πλέον έθιμο και στα καθΆ ημάς με την ευκαιρία κάθε επετειακής αναφοράς σε ιστορικά γεγονότα, πρόσωπα ή αξίες να θυμόμαστε και να εξαγγέλλουμε διάφορες δράσεις.
Στις 22 Μαρτίου λοιπόν, όπως κάθε χρόνο τέτοια μέρα, αναλογιζόμαστε πόσο πολύτιμο αγαθό για τη ζωή είναι το νερό, πόσο χρόνο με το χρόνο το αγαθό αυτό γίνεται όλο και πιο ανεπαρκές εξαιτίας της άφρονος διαχείρισης του εκ μέρους μας αλλά και των κλιματικών αλλαγών. Επαναλαμβάνουμε το βαρύγδουπο εκείνο ότι «οι πόλεμοι του μέλλοντος θα είναι εξαιτίας του νερού» κτλ.
Φέτος καταγράφεται μια ουσιαστική διαφορά από το Δήμο Ηρακλείου. Σε εκδήλωση της ΔΕΥΑΗ παρουσιάστηκε η πρόταση για την κατασκευή υδρομαστευτικής στοάς παρά τον Αλμυρό, προς αξιοποίηση των 220-250 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού ετησίως, που υφαλμυρούμενα καταλήγουν στη θάλασσα. Νερού ικανού να καλύψει το σύνολο των υδρευτικών και αρδευτικών αναγκών της ανατολικής Κρήτης. Η πρόταση αυτή του καθηγητή Διον. Μονόπολη, βρίσκεται κάποια χρόνια στα συρτάρια της ΔΕΥΑΗ, πλην όμως έχει παρουσιαστεί επανειλημμένως στο παρελθόν. Τελευταία φορά στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο τότε Νομάρχης Δημήτρης Σαρρής στις 21/2/2005 με τη συμμετοχή των υπέρμαχων και των αντιτιθέμενων στο φράγμα Αποσελέμη. Εκεί ο καθηγητής Μονόπολης λοιδορήθηκε σε μια συντονισμένη προσπάθεια απαξίωσης της πρότασής του από πλευράς ΔΕΥΑΗ και μελετητών - συμβούλων του φράγματος.
Το ίδιο επιχειρήθηκε λίγο αργότερα στη συζήτηση επί της πρότασης αναστολής ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Τρία χρόνια μετά, μια από τις πιο πράσινες περιοχές της ανατολικής Κρήτης έχει μετατραπεί σε κρανίου τόπο. Οι μελέτες (φράγματος - υπερχείλισης, παρακαμπτηρίου οδού, όδευσης αγωγών) αποδεικνύονται ανώριμες, ανεπίκαιρες, άστοχες, με ότι αυτό συνεπάγεται για το κόστος του έργου, για το χρόνο κατασκευής αλλά και για τη μεγέθυνση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών συνεπειών. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι κανείς πλέον από τους ένθερμους υποστηρικτές του φράγματος, μηδέ του ΥΠΕΧΩΔΕ εξαιρουμένου, πιστεύει ότι ακόμη κι αν το έργο ολοκληρωθεί θα λύσει το πρόβλημα.
Κι είναι απορίας άξιο πως εκείνοι που υπεραμύνονταν του φράγματος Αποσελέμη που θα έλυνε δια παντός το πρόβλημα ύδρευσης Ηρακλείου και περιχώρων, πριν καλά καλά αρχίσει η κατασκευή του, στρέφονται στον Αλμυρό που χθες ...σνόμπαραν.
Έτσι, κυριολεκτικά «πριν αλέκτωρα λαλήσαι τρεις» κι εκείνοι που θεωρούσαν ότι η αξιοποίηση των νερών του Αλμυρού αποτελούσε χίμαιρα, σήμερα τον ανακαλύπτουν και υιοθετούν την πρόταση Μονόπολη, καθώς εξαγγέλλουν και τη δρομολόγηση κατασκευής εργοστασίου αφαλάτωσης.
Αναμφίβολα αποτελεί πράξη γενναιότητας η μετά λόγου γνώσης αλλαγή άποψης σΆ ένα θέμα.
Αυτό όμως στην περίπτωση Αποσελέμη συνεπάγεται και κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις.
Κι ενώ το καταστροφικό και αναποτελεσματικό έργο συνεχίζεται, παρά την άμεση ή έμμεση αποδοχή της αστοχίας των υδρολογικών υπολογισμών απόδοσης, πρέπει να αποσαφηνιστεί πως το φράγμα δεν «φοριέται» ως ταμιευτήρας νερού που θα κάνει βόλτα απΆ τον Αλμυρό. Αν αυτό σχεδιάζουμε, ας το πούμε ξεκάθαρα. Καθώς επίσης ποιο θα είναι το κόστος που θα βαρύνει τον καταναλωτή μετά το άσκοπο πήγαινε –έλα από το Γάζι στη Λαγκάδα με μηχανικά, φυσικά, μέσα.
Σήμερα μετά τις πρόσφατες δραματικές διαπιστώσεις και της ΥΕΒ για τις ολοένα και ξηρότερες χρονιές που περνά το νησί και ιδιαίτερα ο νομός μας δεν επιτρέπεται σε κανένα να συνεχίζει να αιθεροβατεί δέσμιος ιδεοληψιών του παρελθόντος. Πριν είναι πολύ αργά, το σύνολο των συνυπεύθυνων στη διαχείριση των υδατικών πόρων, ας αναλογιστεί τις ευθύνες του κι ας στραφεί σοβαρά κι υπεύθυνα στην ορθολογική αξιοποίηση των νερών του Αλμυρού.
Δε θα μπορούσα τέλος να μην εκφράσω τη λύπη μου για το ατόπημα της κατά τα λοιπά ιδεολογικά - αυτοδιοικητικά συγγενικής μου «Ηράκλειας Πρωτοβουλίας», να διοργανώσει εκδρομή - ξενάγηση στο εργοτάξιο του φράγματος δίχως να θεωρεί δεοντολογικά επιβεβλημένη συνάντηση με τη Δημοτική Αρχή της Χερσονήσου. Είναι όμως άλλο πράγμα μια εργοληπτική παράταξη ή ένας σύλλογος τεχνικών κι άλλο μια αυτοδιοικητική παράταξη με αποδεδειγμένα μάλιστα αυξημένες ευαισθησίες.
Σπύρος Αθ. Δανέλλης Δήμαρχος Χερσονήσου
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Πατρίς" 1.4.2008 (www.patris.gr)
. ecocrete.gr . |