ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Κυριακή 14 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ναυάγιο Sea Diamond - Τοξικό απόβλητο στη Σαντορίνη Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Θάλασσα - Ακτές
ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ , Πέμπτη, 08 Μάιος 2008

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Το κρουαζιερόπλοιο Sea Diamond της εταιρίας "Louis Hellenic Cruises" βούλιαξε στις 5 Απριλίου 2007 στη Σαντορίνη, μετά από πρόσκρουση σε χαρτογραφημένο ύφαλο κοντά στο λιμάνι των Φυρών. Στο πλοίο επέβαιναν 1.500 άτομα και από τότε αγνοούνται δύο Γάλλοι επιβάτες. Ο πλοίαρχος, σύμφωνα με την αρχική του κατάθεση, ανέλαβε την ευθύνη του ναυαγίου λόγω λανθασμένου χειρισμού.

Μετά την αποβίβαση των επιβατών και ενώ το πλοίο θα μπορούσε να οδηγηθεί στα αβαθή και να σωθεί, εγκαταλείφθηκε και αφέθηκε να βυθιστεί σε απόσταση 100 μέτρων από την ακτή. Ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η εισαγγελική ανάκριση για τα αίτια του ναυαγίου και δεν έχει βγεί πόρισμα για την απόδοση ευθυνών. Την διοικητική ευθύνη για τον χειρισμό της υπόθεσης έχει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σαντορίνης, υπηρεσία απροετοίμαστη να χειριστεί πρόβλημα τέτοιου μεγέθους.

Η οργάνωση "ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ" με επιστολές-παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Περιβάλλον, στο Επιμελλητήριο Περιβάλλοντος και στο Συνήγορο για το Περιβάλλον ενεργοποίησε τις κρατικές υπηρεσίες. Η επιτροπή μετά από επιστημονική έρευνα χαρακτηρίστηκε το ναυάγιο ως ρυπογόνο απόβλητο και ακολουθώντας το Ευρωπαϊκό δίκαιο, κάλεσε τις ελληνικές αρχές να επέμβουν άμεσα.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, το ναυάγιο παραμένει εγκαταλειμμένο στο βυθό της καλντέρας δίπλα στο λιμάνι Αθηνιός, σε βάθος περίπου 100 μέτρων. Στίς δεξαμενές υπάρχουν 300 τόνοι πετρέλαιο και στα υλικά κατασκευής και εξοπλισμού υπάρχουν μεγάλες ποσότητες τοξικών ουσιών, επικίνδυνων για το θαλάσσιο περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου.

Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, ακολουθώντας χρονοβόρες διαδικασίες ακόμη συσκέπτονται για τον τρόπο αντιμετώπισης του τοξικού κινδύνου και ενώ είναι αυτονόητο, ακόμα συζητάνε την αναγκαιότητα ή όχι της ανέλκυσης. Παράλληλα προσπαθούν να πείσουν την εταιρία "Louis Hellenic Cruises" και τον αλληλασφαλιστικό της οργανισμό να αναλάβει το κόστος των εργασιών για την απάντληση και ανέλκυση σύμφωνα με μελετες που έχουν υποβληθεί από εταιρίες, μετά από διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος. Την ίδια στιγμή η πλοιοκτήτρια εταιρεία προσπαθεί να απαλλαγεί από την ευθύνη, επικαλούμενη λανθασμένη χαρτογράφηση των υφάλων (αντίθετα από την κατάθεση του πλοιάρχου), δεν έχει πληρώσει πρόστιμα 5,7 εκατομμυρίων ευρώ από 327 παραβάσεις που έχουν διαπιστωθεί έως τώρα και, ένα έτος μετά την βύθιση εκδίδει για το ναυάγιο αμφισβητούμενες βεβαιώσεις μη επικινδυνότητας(!) των υλικών κατασκευής και του εξοπλισμού του.

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), είναι ο κρατικός επιστημονικός φορέας που έχει ασχοληθεί με την υπόθεση. Πρόσφατα ο Πρόεδρος κος. Γιώργος Χρόνης δήλωσε ότι μακροπρόθεσμα, εάν δεν γίνει ανέλκυση, η όλη κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη.

Η οργάνωση "ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ" σε συνεργασία με Το "Αρχιπέλαγος" Ινστιτούτο Θαλάσσιας & Περιβαλλοντικής Έρευνας Αιγαίου και την "Επιτροπή Θηραίων Πολιτών", κρατούν το θέμα στην επικαιρότητα, ασκώντας πίεση για την μοναδική λύση που είναι η ανέλκυση. Η μακροπρόθεσμη οικολογική καταστροφή στο ευρύτερο θαλάσσιο περιβάλλον θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υγεία του ανθρώπου, τον τουρισμό και την οικονομία του νησιού.

"ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ"
http://actionforsantorini.blogspot.com.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 44 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54596808
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.