ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Παρασκευή 19 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το πλοίο Arctic Sunrise της Greenpeace κατάσχει παράνομα αφρόδιχτ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Θάλασσα - Ακτές
Greenpeace , Πέμπτη, 08 Μάιος 2008

ΟΧΙ ΣΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

Το πλοίο Arctic Sunrise της Greenpeace κατάσχει παράνομα αφρόδιχτα

Αθήνα, 7 Μαΐου 2008

Τα ξημερώματα της Τετάρτης, ακτιβιστές της Greenpeace πάνω στο πλοίο της οργάνωσης Artic Sunrise, εντόπισαν Ιταλικό πειρατικό αλιευτικό στα ανοιχτά της Σικελίας και κατέσχεσαν σχεδόν 2 χιλιόμετρα παράνομου αφρόδιχτου. Ανάμεσα στους ακτιβιστές είναι και ο έλληνας Κωστής Παπαϊωάννου, εθελοντής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace. Το αφρόδιχτο που κατασχέθηκε περιείχε πολλούς νεαρούς νεκρούς ερυθρούς τόνους κάτω από το επιτρεπόμενο μέγεθος καθώς και μια θαλάσσια χελώνα που τελικά επέζησε και απελευθερώθηκε από το πλήρωμα του Arctic Sunrise σήμερα το μεσημέρι.

Το Arctic Sunrise εντόπισε το ιταλικό αλιευτικό Diomede II τη στιγμή που ψάρευε παράνομα στα διεθνή ύδατα, 50 χιλιόμετρα ανοιχτά της Σικελίας, χρησιμοποιώντας αφρόδιχτο μήκους 8-10 χιλιομέτρων. Το πλήρωμα του αλιευτικού προσπάθησε να καλύψει το όνομα του σκάφους για να εμποδίζει την αναγνώρισή του. Το Diomede II έχει άδεια μόνο για αλιεία με παραγάδι και μόνο σε απόσταση μέχρι 15 χλμ. από την ακτή. Το Arctic Sunrise αυτή τη στιγμή ακολουθεί το παράνομο αλιευτικό που πλέει προς το λιμάνι του ενώ παράλληλα η Greenpeace έχει ζητήσει από το Ιταλικό λιμενικό να επέμβει, κατάσχοντας το υπόλοιπο παράνομο αφρόδιχτο και την ψαριά του Diomede II.

Τα αφρόδιχτα είναι τεράστια δίχτυα τα οποία επιπλέουν και λειτουργούν σαν "δίχτυα θανάτουψ για τα ψάρια και τα άλλα θαλάσσια είδη. Έχουν απαγορευτεί από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί κάθε χρόνο παγιδεύουν και σκοτώνουν χιλιάδες φάλαινες, δελφίνια και χελώνες στη Μεσόγειο. Παρά τις απαγορεύσεις, στόλοι αφρόδιχτων από την Ιταλία και άλλες χώρες της Μεσογείου εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται. Παράλληλα οι ιταλικές αρχές συνεχίζουν να κατάσχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα αφρόδιχτων κάθε χρόνο.

"Οι απαγορεύσεις είναι ανώφελες εάν δεν επιβάλλονται" δήλωσε ο Κωστής Παπαϊωάνου, εθελοντής της Greenpeace που βρίσκεται πάνω στο Arctic Sunrise. "Οι Ιταλικές και Ελληνικές αρχές πρέπει να συνεργαστούν για να λήξει αυτή η αισχρή πρακτική. Πρέπει να υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί μια ισχυρή Ευρωπαική νομοθεσία που να κάνει αδύνατη την πρόσβαση πειρατικών σκαφών στα λιμάνια και να εμποδίζει τη χρηματοδότησή τους από Ευρωπαϊκά κεφάλαια. Πάνω από 10 χρόνια μετά την απαγόρευση των αφρόδιχτων, είναι ντροπή να εντοπίζει ακόμα η Greenpeace τέτοια σκάφη και μάλιστα ολοκαίνουργια".

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει νέους νόμους που θα στιγματίζουν τα πειρατικά αλιευτικά σκάφη που εμπλέκονται σε παράνομες μεθόδους ψαρέματος. Όμως κάποια κράτη-μέλη όπως η Ιταλία, προσπαθούν να υπονομεύσουν τη διαδικασία.

Η Greenpeace ζητά τη δημιουργία ενός δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων στη Μεσόγειο ώστε να προστατευτεί η θαλάσσια ζωή. Οι πληθυσμοί ειδών όπως ο τόνος και ο ξιφίας που στοχεύονται από τα αφρόδιχτα κινδυνεύουν, αφού εκτιμάται πως έχουν μειωθεί κατά 80%.Ένα δίκτυο θαλάσσιων καταφυγίων και το τέλος της πειρατικής αλιείας είναι δύο βασικά στοιχεία για τη σωτηρία της Μεσόγειο και είναι προς όφελος των τίμιων ψαράδων.

Περισσότερες πληροφορίες:
Κωστής Παπαϊωάννου-Εθελοντής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace και Alessandro Gianni –Oceans Campaigner Ιταλικού γραφείου της Greenpeace που βρίσκονται στο Arctic Sunrise + 31 20 712 2616 ή + 31 20 712 2617.

Greenpeace

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 107 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54654014
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.