ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Δράση για την προστασία της θάλασσας στις Κυκλάδες με Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Θάλασσα - Ακτές
Greenpeace , Παρασκευή, 13 Ιούνιος 2008

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Δράση για την προστασία της θάλασσας στις Κυκλάδες με το πλοίο της Greenpeace

Το πλοίο της Greenpeace "Arctic Sunrise" κατέπλευσε σήμερα στα νερά των βόρειων Κυκλάδων σηματοδοτώντας με την παρουσία του την έναρξη των κοινών δράσεων της Greenpeace και των αλιέων της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Νοτίου Αιγαίου για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος της περιοχής, στα πλαίσια της εκστρατείας για τη δημιουργία θαλάσσιων καταφυγίων.

Η ανακοίνωση της συνεργασίας και κοινής δράσης πραγματοποιήθηκε σε συνέντευξη τύπου στη Χώρα της ¶νδρου (1) μετά το τέλος της οποίας ξεκίνησε η επιχείρηση εντοπισμού και χαρτογράφησης άγνωστων μέχρι σήμερα λιβαδιών του υποθαλάσσιου φυτού Ποσειδωνία από το πλοίο της Greenpeace. Η χαρτογράφηση πραγματοποιείται σε συνεργασία και με την επιστημονική συμβολή του Δρ. Π. Παναγιωτίδη και εθελοντικής ομάδας επιστημονικής κατάδυσης. (2)

Τα λιβάδια της Ποσειδωνίας είναι για τη θάλασσα τόσο σημαντικά όσο τα δάση στην στεριά. Αποτελούν καταφύγιο, τόπο διατροφής και αναπαραγωγής για περισσότερα από 1200 διαφορετικά θαλάσσια είδη. Όπως τα δάση έτσι και τα λιβάδια της Ποσειδωνίας δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα, συμβάλλοντας στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου και παράγουν ό,τι πιο σημαντικό για τη ζωή μας: οξυγόνο. Αποτελούν οικότοπο προτεραιότητας και προστατεύονται από μια σειρά εθνικές, ευρωπαϊκές και περιφερειακές νομοθεσίες. Δυστυχώς στην Ελλάδα υποφέρουν (όπως ακριβώς και τα δάση της στεριάς) από την απουσία του αντίστοιχου "δασολογίου", αφού ελάχιστα λιβάδια έχουν μέχρι ήμερα χαρτογραφηθεί. Υπολογίζεται ότι περίπου 80% της Ποσειδωνίας μένει απροστάτευτη εξαιτίας της έλλειψης χαρτογράφησης. (3)

Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την Μεσογειακή Αλιεία (4) απαγορεύει το ψάρεμα με τράτες, δράγες, γρι-γρι, γρίπους, πεζότρατες ή παρόμοια συρόμενα δίχτυα πάνω από λιβάδια θαλάσσιας βλάστησης και ειδικά τα λιβάδια Ποσειδωνίας. Με την υπ’ αριθμόν 167378 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης (ΦΕΚ 241 4/6/2007) απαγορεύτηκε η αλιεία για όλα τα συρόμενα εργαλεία σε μόνο σε 57 θαλάσσιες περιοχές οι οποίες αντιστοιχούν σε εκείνες, χαρτογραφήθηκαν στο πλαίσιο της εφαρμογής της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ (περιοχές NATURA 2000) επικαλούμενο την έλλειψη χαρτογράφησης στις άλλες περιοχές της χώρας. (4)

"Αυτή τη στιγμή χαρτογραφούμε τις ακτές της ¶νδρου μαζί με αλιείς και ειδικούς επιστήμονες. Μαζί κάνουμε το πρώτο βήμα για την προστασία των λιβαδιών της Ποσειδωνίας και την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Μεσογειακή Αλιεία, για να δείξουμε ότι είναι ρεαλιστικό και τεχνικά εφικτό να προστατευθεί το θαλάσσιο περιβάλλον. Αυτό που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση για να κινητοποιηθούν οι μηχανισμοί. Καλούμε με την ενέργεια αυτή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αναλάβει δράση για την πλήρη χαρτογράφηση των λιβαδιών στην Ελλάδα" είπε η Σοφία Τσενικλή, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον.
Η χαρτογράφηση της Ποσειδωνίας γίνεται στα πλαίσια πρωτοβουλίας της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τους συλλόγους επαγγελματιών παράκτιων αλιέων των νησιών ¶νδρου, Τήνου, Μύκονου, Σύρου, Κύθνου και Κέας για τη δημιουργία μιας περιοχής προστασίας και αναγέννησης της θάλασσας στην περιοχή τους. Μέσα στην περιοχή προστασίας θα δραστηριοποιούνται αποκλειστικά οι αλιείς της μικρής παράκτιας αλιείας, ενώ θα υπάρχει και ένας πυρήνας απόλυτης προστασίας από κάθε μορφή αλιείας την θαλάσσια περιοχή περιμετρικά του νησιού Γυάρος. Η πρόταση των αλιέων εξελίσσεται σε συνεργασία και υποστήριξη και με την τοπική αυτοδιοίκηση των νησιών.

"Οι παράκτιοι αλιείς των βορείων Κυκλάδων γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα του λόγους που οδήγησαν στην μείωση των αλιευμάτων, αποφάσισαν να αναλάβουν δράση. Είμαστε ικανοποιημένοι που οι προσπάθειές μας βρίσκουν ανταπόκριση από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας και αρωγούς οργανώσεις όπως η Greenpeace, μια παγκόσμια οργάνωση η οποία φαίνεται να ενδιαφέρεται για τον τελικό στόχο που είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και όχι για την προβολή και το κέρδος", σημείωσε ο Δημήτρης Ζάννες, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Αλιευτικών Συλλόγων Επαγγελματιών Αλιέων Παράκτιας Αλιείας Περιφέρειας Κυκλάδων (Νοτίου Αιγαίου).

"Βρισκόμαστε εδώ για να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε την πρωτοβουλία των αλιέων της περιοχής. Το αίτημα για τη λήψη μέτρων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, των θαλάσσιων ειδών και των αλιευμάτων της χώρας, δεν διατυπώνεται μόνο από τους "συνήθεις υπόπτους" όπως η Greenpeace αλλά από όλους όσους εξαρτώνται άμεσα από τη θάλασσα" είπε η Τσενικλή.

Η Greenpeace καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:
- να προχωρήσει άμεσα στη χαρτογράφηση της Ποσειδωνίας σε ολόκληρη τη χώρα και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της
- να προχωρήσει στον καθορισμό περιοχών προστασίας στα πλαίσια του σχεδιασμού της Εθνικής Στρατηγικής για την Αλιεία και της εφαρμογής του Μεσογειακού Κανονισμού. (5)


Για περισσότερες πληροφορίες

Σοφία Τσενικλή, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον πάνω στο πλοίο της Greenpeace, τηλ 6979443306

Δημήτρης Ζάννες, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Νοτίου Αιγαίου, τηλ 6945370512

"Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να καταστραφούν τα λιβάδια Ποσειδωνίας και δεκάδες χρόνια για να αποκατασταθούν. Κάθε φορά όμως που καταστρέφεται ένα λιβάδι Ποσειδωνίας, χάνεται ένας μικρός πνεύμονας της θάλασσας και ένα καταφύγιο για τη θαλάσσια ζωή."

(1) Η συνέντευξη τύπου διοργανώθηκε σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Κυκλάδων και Δημάρχου Κορθίου κ. Ι. Γλυνού και του Δήμου ¶νδρου.

(2) Δρ. Π. Παναγιωτίδης, Βιολόγος – Ωκεανογράφος www.hcmr.gr
Η ομάδα επιστημονικής κατάδυσης αποτελείται από τους Ι.Ίσσαρη, Μ. Σαλωμίδη, Κ.Τσιάμη και Β. Γερακάρη.

(3) Δείτε έκδοση της Greenpeace με θέμα την Ποσειδωνία και την κατάσταση στην Ελλάδα με τίτλο: Λιβάδια Ποσειδωνίας – Τα δάση της Θάλασσας, Ιούνιος 2008. www.greenpeace.gr 

(4) H Greenpeace θα καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επίσημη Διαμαρτυρία (Complaint) με θέμα την έλλειψη προστασίας της Ποσειδωνίας στις Μεσογειακές χώρες και την Ελλάδα.

(5) Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός σχετικά με μέτρα διαχείρισης για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο Θάλασσα ΕΚ 1967/2006.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε τον Μάιο του 2008 τη δέσμευση του για χάραξη μακροχρόνιας Εθνικής Στρατηγικής για την Ελληνική Αλιεία σε συνάντησή του με τους εκπροσώπους όλων των κλάδων της αλιείας.

Greenpeace

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Παρασκευή, 13 Ιούνιος 2008 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 95 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54573250
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.