ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Κυριακή 14 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το πλοίο της Greenpeace χαρτογραφεί το θαλάσσιο οικοσύστημ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Θάλασσα - Ακτές
GREENPEACE , Τρίτη, 17 Ιούνιος 2008

ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

"Θαλάσσια Καταφύγια στο Αιγαίο" έγραφε το πανό που ανάρτησαν οι ακτιβιστές της Greenpeace πάνω στο κατάστρωμα του σκάφους "Arctic Sunrise" ανοιχτά της ¶νδρου. Το πλοίο της οργάνωσης και οι εθελοντές της βρίσκονται στις Κυκλάδες στα πλαίσια των δράσεων της οργάνωσης για τον εντοπισμό και χαρτογράφηση των λιβαδιών της Ποσειδωνίας σε συνεργασία με εξειδικευμένους ερευνητές και τους παράκτιους αλιείς της περιοχής 1.

Μπορούμε εύκολα να χαρακτηρίσουμε τα λιβάδια της Ποσειδωνίας, ως δάση της θάλασσας. Αποτελούν καταφύγιο, τόπο διατροφής και αναπαραγωγής για περισσότερα από 1200 διαφορετικά θαλάσσια είδη. Όπως τα δάση στη στεριά, έτσι και τα λιβάδια της Ποσειδωνίας δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα, συμβάλλοντας στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου και παράγουν ό,τι πιο σημαντικό για τη ζωή μας: οξυγόνο. Αποτελούν οικότοπο προτεραιότητας και προστατεύονται από μια σειρά εθνικές, ευρωπαϊκές και περιφερειακές νομοθεσίες, όμως στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 80% της Ποσειδωνίας μένει απροστάτευτη εξαιτίας της έλλειψης χαρτογράφησης. 2

Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την Αλιεία υποχρεώνει την Ελλάδα να προστατεύσει τα λιβάδια Ποσειδωνίας από την καταστροφή που προκαλούν συγκεκριμένες μέθοδοι αλιείας όπως αυτές της μηχανότρατας και της πεζότρατας. Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης απαγορεύτηκε η συγκεκριμένη αλιεία μονάχα σε 57 θαλάσσιες περιοχές. 3

"Εδώ και κάποιες μέρες χαρτογραφούμε τις ακτές της ¶νδρου μαζί με αλιείς και ειδικούς επιστήμονες και μπορούμε ήδη να εμπλουτίσουμε κατά πολύ τη λίστα του Υπουργείου με τις περιοχές Ποσειδωνίας στην Ελλάδα. Είναι ρεαλιστικό και τεχνικά εφικτό να προστατευθεί το θαλάσσιο περιβάλλον αλλά μέχρι στιγμής λείπει η πολιτική βούληση. Καλούμε με την κοινή μας ενέργεια το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αναλάβει δράση για την πλήρη χαρτογράφηση των λιβαδιών στην Ελλάδα" είπε η Σοφία Τσενικλή, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Η χαρτογράφηση της Ποσειδωνίας γίνεται στα πλαίσια πρωτοβουλίας της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τους αλιείς των νησιών ¶νδρου, Τήνου, Μύκονου, Σύρου, Κύθνου και Κέας για τη δημιουργία μιας περιοχής προστασίας και αναγέννησης της θάλασσας στην περιοχή τους. Μέσα στην περιοχή προστασίας θα δραστηριοποιούνται αποκλειστικά οι αλιείς της μικρής παράκτιας αλιείας, ενώ θα υπάρχει και ένας πυρήνας απόλυτης προστασίας από κάθε μορφή αλιείας την θαλάσσια περιοχή περιμετρικά του νησιού Γυάρος.

Στα πλαίσια της εκστρατείας της Greenpeace στην ¶νδρο διοργανώθηκαν ομιλίες και παρουσιάσεις με θέμα την Ποσειδωνία και τη σημασία της για το θαλάσσιο οικοσύστημα από τον δρ. Π. Παναγιωτίδη και μέλη της Greenpeace, σε συνεργασία με τον Δήμο Κορθίου και την Ομοσπονδία Αγροτικών Αλιευτικών Συλλόγων Επαγγελματιών Αλιέων Παράκτιας Αλιείας Περιφέρειας Κυκλάδων (Νοτίου Αιγαίου).

Η Greenpeace καλεί τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:

- να προχωρήσει άμεσα στη χαρτογράφηση της Ποσειδωνίας σε ολόκληρη τη χώρα και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της
- να προχωρήσει στον καθορισμό περιοχών προστασίας στα πλαίσια του σχεδιασμού της Εθνικής Στρατηγικής για την Αλιεία και της εφαρμογής του Μεσογειακού Κανονισμού. 5

Το σκάφος της Greenpeace θα καταπλεύσει στη Σύρο (Ερμούπολη) την Παρασκευή 20 Ιουνίου, όπου θα είναι ανοιχτό για το κοινό. Ώρες επισκέψεων: 11.00 – 13.00 και 18.00 – 21.00

Για περισσότερες πληροφορίες

Σοφία Τσενικλή, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον πάνω στο πλοίο της Greenpeace, τηλ 6979443306

Μάρθα Γατσίνου, για φωτογραφικό υλικό τηλ. 6933112788

"Χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά για να καταστραφούν τα λιβάδια Ποσειδωνίας και δεκάδες χρόνια για να αποκατασταθούν. Κάθε φορά όμως που καταστρέφεται ένα λιβάδι Ποσειδωνίας, χάνεται ένας μικρός πνεύμονας της θάλασσας και ένα καταφύγιο για τη θαλάσσια ζωή."

(1) Η χαρτογράφηση πραγματοποιείται σε συνεργασία και με την επιστημονική συμβολή του Δρ. Π. Παναγιωτίδη (www.hcmr.gr) και εθελοντικής ομάδας επιστημονικής κατάδυσης που αποτελείται από τους Ι. Ίσσαρη, Μ. Σαλωμίδη, Κ. Τσιάμη και Β. Γερακάρη.
 
(2) Δείτε έκδοση της Greenpeace με θέμα την Ποσειδωνία και την κατάσταση στην Ελλάδα με τίτλο: Λιβάδια Ποσειδωνίας – Τα δάση της Θάλασσας, Ιούνιος 2008.
www.greenpeace.gr
 
(3) Συγκεκριμένα, ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την Μεσογειακή Αλιεία απαγορεύει το ψάρεμα με τράτες, δράγες, γρι-γρι, γρίπους, πεζότρατες ή παρόμοια συρόμενα δίχτυα πάνω από λιβάδια θαλάσσιας βλάστησης και ειδικά τα λιβάδια Ποσειδωνίας.

Με την υπ’ αριθμόν 167378 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης (ΦΕΚ 241 4/6/2007) απαγορεύτηκε η αλιεία για όλα τα συρόμενα εργαλεία σε μόνο σε 57 θαλάσσιες περιοχές οι οποίες αντιστοιχούν σε εκείνες, χαρτογραφήθηκαν στο πλαίσιο της εφαρμογής της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ (περιοχές NATURA 2000) επικαλούμενο την έλλειψη χαρτογράφησης στις άλλες περιοχές της χώρας.

(5) Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός σχετικά με μέτρα διαχείρισης για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο Θάλασσα ΕΚ 1967/2006.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε τον Μάιο του 2008 τη δέσμευση του για χάραξη μακροχρόνιας Εθνικής Στρατηγικής για την Ελληνική Αλιεία σε συνάντησή του με τους εκπροσώπους όλων των κλάδων της αλιείας.

GREENPEACE
Κλεισόβης 9, 106 77 Αθήνα, τηλ. 210 3840774-5, fax. 210 3804008,
www.greenpeace.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τρίτη, 17 Ιούνιος 2008 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 66 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54597029
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.