ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 03 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Επαναπροσδιορισμός της πολιτικής για τα γκολφ στην Κύ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Γήπεδα Γκολφ - Μεγάλες τουριστικές επενδύσεις
e , Τετάρτη, 16 Ιούλιος 2008


Έκδηλη είναι η ανησυχία του πολιτικού κόσμου και των περιβαλλοντικών οργανώσεων της Κύπρου, έπειτα από τη θέσπιση κινήτρων προς επιχειρηματίες, για τη δημιουργία γηπέδων γκολφ στο νησί. Έπειτα από το σάλο που δημιουργήθηκε και τις έντονες διαφωνίες πολιτικών και κρατικών λειτουργών, η κυβέρνηση αναγκάζεται να επαναπροσδιορίσει την πολιτική της για τα γήπεδα γκολφ. Χαρακτηριστικά είναι τα άρθρα που δημοσιεύθηκαν σχετικά με το θέμα στον Κυπριακό Τύπο την προηγούμενη εβδομάδα:


Από τον Πολίτη 9.7.2008
Του Αντώνη Μακρίδη

"Κλείνουν" τρύπες των γκολφ
Το κράτος θα επιδιώξει περισσότερα έσοδα και θα μειώσει τα κίνητρα

Τα υπολογιζόμενα κέρδη των επιχειρηματιών, οι οποίοι θα επενδύσουν στα γήπεδα γκολφ και κυρίως στα πέριξ αυτών, θεωρούνται πάρα πολλά. Η Κυβέρνηση για το λόγο αυτό θα περικόψει μέρος των κινήτρων και θα αυξήσει τα έσοδα του κράτους

Τα γενναιόδωρα κίνητρα προς τους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να κατασκευάσουν και να λειτουργήσουν γήπεδα γκολφ θα αναθεωρηθούν. Πιο συγκεκριμένα, θα αναθεωρηθεί γενικότερα η πολιτική για τα γκολφ που υιοθέτησε η προηγούμενη Κυβέρνηση και θα διαφοροποιηθεί σε τέτοιο βαθμό, έτσι ώστε να μειωθούν τα οφέλη των επιχειρηματιών και να αυξηθούν αντίστοιχα εκείνα του κράτους. Το πιο πάνω διαφάνηκε ξεκάθαρα χθες από τις τοποθετήσεις, τόσο του υπ. Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Αντώνη Πασχαλίδη, όσο και τεσσάρων γενικών διευθυντών Υπουργείων ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του Αντώνη Πασχαλίδη, ο οποίος, μιλώντας για το θέμα των κινήτρων, είπε: "Δεν μπορεί από μια επένδυση ο επιχειρηματίας να κερδίσει 200 εκατομμύρια και το κράτος μόνο 30 εκατομμύρια. Πιο λογικό είναι να κερδίσει το κράτος τα 200 εκατομμύρια και ο επιχειρηματίας τα 30 εκ."! Συνεχίζοντας, ο κ. Πασχαλίδης υπέδειξε ότι βασικό ζήτημα στην περίπτωση των γηπέδων του γκολφ είναι ο συντελεστής δόμησης και πρόσθεσε με έμφαση: "Το κράτος είναι εκείνο που παραχωρεί το συντελεστή ως κίνητρο, ο οποίος συντελεστής στην ουσία είναι εθνικός πλούτος".
Καίριας σημασίας ερώτημα, στο οποίο πρέπει να δοθεί απάντηση, είναι αν η Κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει την πολιτική που χάραξε το Υπουργικό Συμβούλιο επί Τάσσου Παπαδόπουλου. Ο κ. Πασχαλίδης τοποθετήθηκε χωρίς περιστροφές:"Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο να αλλάξει την πολιτική του προηγούμενου Υπουργικού".

Δυνατή η αλλαγή
Ωστόσο, η Υποεπιτροπή των γενικών διευθυντών που μελετά το θέμα "επαναπροσδιορισμού της πολιτικής για τα γήπεδα γκολφ", ασχολήθηκε και με το θέμα των κινήτρων και της δυνατότητας μείωσης ή αλλαγής τους. Ο προεδρεύων της Υποεπιτροπής, γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου, Στάθης Χαμπουλλάς, ανέφερε ότι "μεταξύ άλλων συζητούμε και το αν κάποιος εκ των επιχειρηματιών που έλαβαν κατ' αρχήν έγκριση για κατασκευή των γηπέδων έχει τη δυνατότητα προσφυγής στο δικαστήριο με αίτημα είσπραξης αποζημιώσεων, λόγω αλλαγής των κινήτρων". Σύμφωνα με πληροφορίες του "Π", ο εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας στις συνεδρίες της Υποεπιτροπής, με προκαταρκτική τοποθέτησή του, αποφάνθηκε ότι δεν φαίνεται να υπάρχει νομικό πρόβλημα για αλλαγή των κινήτρων. Εξάλλου, όπως τόνισε και ο κ. Πασχαλίδης, απαντώντας σε συναφή ερώτηση Βουλευτών, "το γεγονός ότι παραχωρήθηκαν κατ' αρχήν εγκρίσεις σε 11 αιτητές, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάρουν όλοι αυτοί και τελικές άδειες για κατασκευή και λειτουργία γηπέδων γκολφ".

"Δεν δεσμευόμαστε"

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου και αναλύοντας την πολιτική της Κυβέρνησης στο θέμα, είπε ότι αυτό που μελετάται, είναι ο επαναπροσδιορισμός της πολιτικής για τα γκολφ. "Εμείς δεν έχουμε διαβεβαιώσει κανένα, μα κανένα, ότι θα πάρει άδεια. Θα υποβάλουν πολεοδομικά σχέδια, θα υποβάλουν περιβαλλοντικές μελέτες και όλα όσα απαιτούνται για να ληφθεί απόφαση επί των αιτήσεων. Εκείνο που ξέρουμε, είναι ότι είμαστε υπέρ των γηπέδων γκολφ για το καλό του τουρισμού". Στη συνέχεια, είπε ότι αποκλείεται να δοθεί πόσιμο νερό για τις ανάγκες των γηπέδων γκολφ και συμπλήρωσε λέγοντας ότι μόνο νερό από αφαλατώσεις και ανακυκλωμένο νερό μπορούν να χρησιμοποιούν για πότισμα των γηπέδων. Επίσης, τόνισε πως "εμείς δεν θέλουμε να πάρουν άδεια για να κάμουν επαύλεις και να εισπράξουν εκατομμύρια". Θέτοντας ρητορικά τα ερωτήματα, "τα κίνητρα που δόθηκαν είναι γενναιόδωρα;" και "ήταν δίκαια;", ο κ. Πασχαλίδης τόνισε με έμφαση ότι ο συντελεστής δόμησης είναι εθνικός πλούτος και εκείνο που ενδιαφέρει την Κυβέρνηση είναι αν τα γήπεδα γκολφ θα βοηθήσουν τον τουρισμό του τόπου. "Δεν θέλουμε να κτιστούν επαύλεις και να εισπράξουμε διαμιάς μεταβιβαστικά τέλη. Θέλουμε να έχουμε συνεχώς εισοδήματα από τον τουρισμό", κατέληξε.

Κουμπωμένοι και οι γενικοί διευθυντές
Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου, Στάθης Χαμπουλλάς, είπε ότι στην Υποεπιτροπή συζητήθηκε ποιος θα πρέπει να είναι ο αριθμός των γηπέδων γκολφ που θα λάβουν τελικά άδεια και πρόσθεσε ότι το συμπέρασμα είναι πως κρίνεται αναγκαία η διεξαγωγή εμπεριστατωμένης μελέτης για το εν λόγω ζήτημα. "Κάπως γενναιόδωρα" χαρακτήρισε τα κίνητρα και ο Χρίστος Πατσαλίδης, γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος επίσης συμμετέχει στην Υποεπιτροπή, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη το θέμα του νερού και το πρόβλημα της λειψυδρίας. "Το θέμα τίθεται και για τον αριθμό των γηπέδων για τα οποία θα δοθεί άδεια", συνέχισε. Ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Πανίκος Πούρος, είπε ότι "σήμερα έχουμε περαιτέρω προβληματισμούς, οι οποίοι αφορούν το ανακυκλωμένο νερό των αποχετευτικών συστημάτων", το οποίο, ανέφερε, έχει μεγάλη ανάγκη η γεωργία. Επίσης, ήγειρε θέμα για τα προβλήματα που θα προκύψουν σε περίπτωση που ένας επιχειρηματίας καρπωθεί των ωφελειών από την πώληση των επαύλεων, αλλά εγκαταλείψει στη συνέχεια το καθαυτό γήπεδο. "Σε μια τέτοια περίπτωση", συμπλήρωσε, "το κράτος θα είναι υποχρεωμένο να δίνει νερό στους αγοραστές των επαύλεων. Αυτό το ενδεχόμενο", κατέληξε, "θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους". Αίσθηση προκάλεσαν και τα όσα είπε ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Λάζαρος Σαββίδης. "Έχω εντολή από τον Υπουργό Εσωτερικών να δηλώσω ότι ως Υπουργείο τασσόμαστε εναντίον της έκδοσης αδειών για γήπεδα γκολφ πριν το Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίσει τη νέα πολιτική για τα γκολφ". Η Υποεπιτροπή θα συντάξει την έκθεσή με τις εισηγήσεις της μετά τη συνεδρία της την προσεχή Δευτέρα. Η έκθεση θα τεθεί υπό μελέτη στις 21 Ιουλίου, όταν θα συνέλθει η Υπουργική Επιτροπή για τα γκολφ. Σκάνδαλο το νερό

Ο εκπρόσωπος του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων χαρακτήρισε σκάνδαλο την παραχώρηση νερού σε γήπεδα γκολφ, ενόσω διάγουμε περίοδο ανομβρίας και τάχθηκε εναντίον της παραχώρησης επεξεργασμένου νερού των αποχετευτικών συστημάτων για τον ίδιο σκοπό. Την αντίθεσή τους στην υφιστάμενη πολιτική για τα γήπεδα γκολφ διατύπωσαν, επίσης, ο πρόεδρος του Πολεοδομικού Συμβουλίου, Τάκης Πεττεμερίδης, ο εκπρόσωπος του ΕΤΕΚ, κ. Τσουρής, και η εκπρόσωπος των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Υπέρ της υφιστάμενης πολιτικής για τα γκολφ τάχθηκε εν πολλοίς ο διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου, Ανδρέας Χριστοδούλου, ο οποίος υποστήριξε ότι από τις οικιστικές αναπτύξεις γύρω από τα γήπεδα θα καρπούται πολλά εκατομμύρια και το κράτος.

Πάμε για 17 άδειες;

Συνολικά 29 εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον να αποκτήσουν άδεια για κατασκευή γηπέδων γκολφ, υποβάλλοντας σχετικές αιτήσεις. Εξ αυτών, οι 14 απορρίφθηκαν. Εγκρίθηκαν κατ' αρχήν οι 11, μέσα στις οποίες περιλαμβάνονται και αιτήσεις δύο υφιστάμενων γηπέδων, τα οποία θα αναβαθμιστούν. Στο μεταξύ, υπάρχουν άλλα δύο αδειοδοτημένα γήπεδα, ενώ εκκρεμούν άλλες τέσσερις αιτήσεις, οι οποίες αξιολογούνται. Ο διευθυντής της Πολεοδομίας, Χρίστος Κτωρίδης, ανέφερε ότι οι εκκρεμούσες αιτήσεις, αν πληρούν τα κριτήρια που τέθηκαν, θα είναι δύσκολο να απορριφθούν. Αν, όμως, γίνει αυτό, τότε, δυνητικά τουλάχιστον, θα μπορούσε ο αριθμός των αδειών να φθάσει τις 17, αν υποτεθεί ότι οι 11 κατ' αρχήν εγκριμένες άδειες θα έχουν θετική κατάληξη.

Θα εισπράττουν £300 εκ. Με βάση τους υπολογισμούς τεχνοκρατών, η δυνατότητα των επιχειρηματιών να κτίζουν οικιστικές μονάδες με συνολικό εμβαδό 100.000 τετραγωνικών μέτρων, πέριξ ενός γηπέδου γκολφ, μπορεί κάτω από μετριοπαθείς υπολογισμούς να αποφέρουν στον καθένα επιχειρηματία έσοδα ύψους 300 εκ. λίρες. Το ποσό αυτό θεωρείται πολύ υψηλό ως απόδοση μιας επένδυσης που το κόστος της δεν ξεπερνά, όπως υπολογίζουν, τα 70 με 80 εκ. λίρες. Γι' αυτό και υπάρχει η ιδέα, πέραν των άλλων τροποποιήσεων που θα γίνουν στα κίνητρα, να ζητείται από τους επιχειρηματίες η καταβολή εφάπαξ ποσού 25 εκ. στο κράτος για εξασφάλιση άδειας χρήσης του γηπέδου.

ΓΡΑΦΕΙ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΑΚΡΙΔΗΣ
Κωδικός άρθρου: 805496
ΠΟΛΙΤΗΣ - 09/07/2008, Σελίδα: 45

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ

Αντιφατική πολιτική για γκολφ
Μελετάται η πολιτική για τα γήπεδα γκολ, ενώ την ίδια στιγμή δίνονται άδειες

Αντίφαση αποφάσεων και πράξης χαρακτηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης για τη δημιουργία γηπέδων γκολφ.
Με πρόσφατη απόφασή του το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε εντολή σε εξ υπουργών επιτροπή να μελετήσει και υποβάλει έκθεση για επαναπροσδιορισμό της πολιτικής για τα γήπεδα γκολφ. Παράλληλα οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες (Πολεοδομία, Κτηματολόγιο, ΚΟΤ κ. άλ.) μελετούν και εγκρίνουν αιτήσεις για δημιουργία γηπέδων γκολφ.

Η αντίφαση αυτή αποκαλύφθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, στην οποία παρευρέθηκαν ο υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης, οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων Εμπορίου, Οικονομικών, Εσωτερικών και Γεωργίας, εκπρόσωποι αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών και ενδιαφερομένων οργανισμών.
Μάλιστα οι εκπρόσωποι των αρμοδίων υπηρεσιών δεν ήταν σε θέση να εξηγήσουν την αναγκαιότητα της αύξησης των γηπέδων που θα εγκριθούν με ευνοϊκότατα κίνητρα από έξι σε 14.

Βουλευτές και οι εκπρόσωποι της Περιβαλλοντικής Υπηρεσίας και της Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών Οικολογικών Οργανώσεων, στήριξαν με στοιχεία τις ανησυχίες τους για τα τεκταινόμενα γύρω από το θέμα.

Παρ' όλ' αυτά η κυβέρνηση, όπως αποκαλύφθηκε, δέχθηκε 29 αιτήσεις, ενέκρινε 11 και μελετά τις αιτήσεις άλλων τεσσάρων. Από τις εγκριμένες αιτήσεις έξι βρίσκονται στην Πάφο, τρία στη Λεμεσό και ανά δύο στις υπόλοιπες επαρχίες. Οι τέσσερεις αιτήσεις που μελετούνται αφορούν γήπεδα στην Αγία Νάπα, στις Κυβίδες, στον Πάνω Πύργο και στη Βάσα Κοιλανίου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΔΟΥΛΟΥ


Από τον Φιλελεύθερο
ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Νερό της γεωργίας στα γήπεδα γκολφ
Φωνάζουν για τα κινήτρα οι κρατικοί λειτουργοί

Με νερό το οποίο προορίζεται για γεωργικούς σκοπούς θα ποτίζονται γήπεδα γκολφ.
Σύμφωνα με σημείωμα Τμήματος Πολεοδομίας, το οποίο κατατέθηκε χθες στην επιτροπή Ελέγχου, η υδροδότηση σε επτά από τα ήδη εγκριμένα γήπεδα γκολφ θα γίνεται με τους ακόλουθους τρόπους: με τη χρήση ανακυκλωμένου νερού από τα λύματα της ανάπτυξης, με τη συλλογή χρήσης όμβριων νερών στην περιοχή της ανάπτυξης και με αφαλατωμένο νερό από ιδιωτικό σταθμό αφαλάτωσης. Η πρόνοια αυτή καλύπτει τις εταιρείες Med Golf Properties, Randi Golfers, Venus Rock Estates, Εagle Pine Golf Resort, Cyprus Sulphur & Copper Company, Ytk Developments και Lanitis Group of Company.

Στη χθεσινή εξέταση των κινήτρων για την ανάπτυξη και λειτουργία των γηπέδων γκολφ, τα στελέχη του υπουργείου Γεωργίας και τους Τμήματος Υδάτων έκαναν φανερή τη διαφωνία τους σε μια τέτοια πρόνοια. Ο γενικός διευθυντής του υπ. Γεωργίας Πανίκος Πούρος ανέφερε πως απαγορεύεται η χρήση υδάτινων πόρων για σκοπούς άρδευσης των γηπέδων γκολφ. Εξήγησε ότι πρέπει να επαναξιολογηθούν οι προτεραιότητες, συμπληρώνοντας πως δεν μπορείς να μην παραχωρείς καθόλου νερό για τη γεωργία και να δίνεις νερό για τα γκολφ.

Ο λειτουργός του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων Βλάσης Παρτασίδης αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης έκανε λόγο για σκάνδαλο να παραχωρείται ανακυκλωμένο νερό στα γήπεδα γκολφ και να μην δίνεται στους αγρότες. Πρόσθεσε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα για τις ανάγκες σε πόσιμο νερό των νέων αναπτύξεων. Σημείωσε ότι πρέπει να υποχρεωθούν οι επιχειρηματίες των γκολφ να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε ηλεκτρικό ρεύμα με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Εισηγήθηκε όπως για τους ρύπους που θα προέρχονται από τις νέες αφαλατώσεις να πληρώνουν οι επιχειρηματίες.

Ο υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης τόνισε ότι η Υπουργική Επιτροπή θα συνέλθει στις 21 Ιουλίου για λήψη τελικών αποφάσεων και ξεκαθάρισε πως δεν θα παραχωρείται πόσιμο νερό για σκοπούς άρδευσης των γηπέδων. Σημείωσε ότι μελετάται κατά πόσο το κράτος είναι δεσμευμένο στην πολιτική που υιοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει εγκριθεί ούτε μία αίτηση. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι βέβαιη ότι θα λειτουργούν γήπεδα γκολφ εκεί και όπου θα δοθεί άδεια θα τεθούν αυστηρά κριτήρια σε περίπτωση εγκατάλειψής τους.

Ο γ.δ. του υπουργείου Εμπορίου Στάθης Χαμπουλλάς ανέφερε ότι γίνεται μελέτη και για τις κτηματικές αξίες της γης και πόσο διαμορφώθηκαν με τα σημερινά δεδομένα.

Ο λειτουργός Πολεοδομίας Χρίστος Κτωρίδης πρόσθεσε πως κίνητρα δεν είναι μόνο ο συντελεστής δόμησης. Χαρακτήρισε σημαντικότερο το γεγονός να δίνεις δικαίωμα σε κάποιο να ανεγείρει 2.500 κλίνες εκεί όπου δεν επιτρέπεται.

Ο διευθυντής Κτηματολογίου Ανδρέας Χριστοδούλου είπε ότι μέχρι στιγμής δεν πωλήθηκαν επίσημα επαύλεις σε προτεινόμενα γήπεδα γκολφ και δεν έχουν κατατεθεί στοιχεία για αγοραπωλησίες.

Αν και ο βουλευτής Γιώργος Γεωργίου επικαλέστηκε πληροφορίες ότι σε αρκετές περιοχές πωλούνται επαύλεις στα χαρτιά ενώ δεν έχει δοθεί ούτε μία άδεια.

Ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης υπογράμμισε ότι γίνεται εμπορία γης και όχι τουρισμός. Πρόσθεσε ότι από το 1995 διαμορφώθηκε για πρώτη φορά πολιτική παροχής κινήτρων για τη δημιουργία γηπέδων γκολφ. Διερωτήθηκε μέσα σε αυτά τα χρόνια τι έδωσε και τι πήρε η πολιτεία.

Ο λειτουργός Υπηρεσίας Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Χατζηπάκκος εξέφρασε ανησυχίες για την ανοικοδόμηση νέων πόλεων των 10.000 κατοίκων από τους επιχειρηματίες που θα αναπτύξουν γήπεδα γκολφ σημειώνοντας ότι θα αλλάξει ριζικά μορφή το τοπίο.

Έκλεισαν οι θέσεις, εκκρεμούν αιτήσεις

Στους 29 ανέρχεται ο αριθμός επιχειρηματιών που πίστευαν ότι είναι σε θέση να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη δημιουργία γηπέδων γκολφ εκμεταλλευόμενοι τα γενναιόδωρα κίνητρα της κυβερνητικής πολιτικής. Από αυτούς οι 14 τελικά δεν διέθεταν την αναγκαία έκταση γης και η δήλωση ενδιαφέροντος που υπέβαλαν απορρίφθηκε. Η Επιτροπή Αξιολόγησης ενέκρινε 11 δηλώσεις που υποβλήθηκαν. Πέραν τούτων, εγκρίθηκε η εκμίσθωση δασικής γης στην εταιρεία Ayia Napa Forest Golf Ltd για τη δημιουργία γηπέδου γκολφ χωρίς την παροχή κινήτρων, ενώ λειτουργούν άλλα δύο εγκεκριμένα γήπεδα γκολφ, το Lanitis Development Ltd και το S.Z. Eliades Leisyure Ltd & S.Z. Eliades Realty Ltd. Με αυτές τις αιτήσεις συμπληρώνεται ο αριθμός των 14 γηπέδων γκολφ που προβλέπεται στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου (ημ. 16 Φεβρουαρίου 2005) και θεωρείται ότι δεν θα επιτραπεί άλλη ανάπτυξη, είτε με την παροχή κινήτρων, είτε όχι.
Να σημειωθεί πάντως ότι ενώπιον της Επιτροπής Αξιολόγησης εκκρεμούν άλλες τέσσερις δηλώσεις ενδιαφέροντος.

>> εγκριθηκαν
*ΟΝΟΜΑ ΠΕΡΙΟΧΗ
Med Golf Properties Ltd Τερσεφάνου Randi Golfers Ltd (υφιστάμενο προς αναβάθμιση) Κούκλια
Venus Rock Estates Ltd (Aristo Developers Ltd) Κούκλια
Eagle Pine Golf Resort (Koradjissa Investments and Aristo Development Ltd) ¶γιος Αμβρόσιος - Παραμάλι
Cyprus Sulphur & Copper Company Ltd (Cyprus Limni Resorts & Golfcourses Plc) Πόλη Χρυσοχούς
Cyprus Sulphur & Copper Company Ltd (Cyprus Limni Resorts & Golfcourses Plc) Μακούντα, Κινούσα, Πελαθούσα, Λυσός
Ytk Developments Ltd (Vicerio Holdings Ltd & άλλοι) ¶γιος Αμβρόσιος, Πάχνα
Lanitis Group of Company Ltd (Lakkos tou frangou) Αλέκτορα - Κούκλια Αγρόκτημα Λανίτης
Λτδ Ασώματος - Τσερκέζ Τσιφλίκ Ιερά Μητρόπολη Πάφου και S.M. Tsada Golf Ltd (υφιστάμενο προς αναβάθμιση) Τσάδα, Καλλέπεια
Eurolike Farm Ltd ¶λασσα, Λιμνάτις, Δωρός - Μονάγρι
>> απορριφθηκαν
ΟΝΟΜΑ ΠΕΡΙΟΧΗ
Fontana Amoroza Coast Ltd Νέο Χωριό
The Cyprus Cement Company Μονή Ιερά Μητρόπολη Πάφου και S.M. Tsada Golf Ltd Τσάδα, Καλλέπεια
Pier Cyprian Estates Ltd Παραλίμνι Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου ¶γιος Ιωάννης, Αγροκηπιά, Μιτσερό
T & M Economou & Son Ltd Αναρίτα Venus Rock Estates Ltd Κούκλια Symboula Estates Ltd Σωτήρα - Παραμάλι Δημήτρης Σκάρος και Ανδρέας Χαχολής Αγία Νάπα, Παραλίμνι
Thempton Resorts Ltd Διερώνα Tofarco Group Λευκωσία (Καϊμακλί, Παλλουριώτισσα) Ζήνων Ηλιάδης Αχέλεια, Κολώνη Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου Αχέλεια, Κολώνη Κυριάκος Μαρκίδης Κτηματική Λτδ Γερόλακκος
ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ
1. Golfers Paradise (Cavo Greco Ltd) στην Αγία Νάπα
2. Velma Investments Ltd στην περιοχή Πάνω Κυβίδες, ¶γιος Αμβρόσιος
3. Universal Life στη Βάσα Κελλακίου
4. Universal Life Insurance Co Ltd, Yiannakas Real Estates Ltd, Ph. Yiannakas Estates Ltd, P. and P Xenia Gardens Ltd στον Πάνω Πύργο
Εγκρίθηκε δημιουργία γηπέδου χωρίς κίνητρα: Ayia Napa Forest Golf Ltd (εκμίσθωση δασικής γης) στην Αγία Νάπα
ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΗΔΗ: Το γήπεδο της Lanitis Group of Companies στα Κούκλια και της S.Z. Eliades Leisyure Ltd & S.Z. Eliades Realty Ltd σε περιοχή μεταξύ Μαραθούντας-Κολώνη.

* Σημ.: Αφορούν δηλώσεις ενδιαφέροντος που εγκριθήκαν ή απορρίφθηκαν από την Επιτροπή Αξιολόγησης ΠΗΓΗ: ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΗΣΕΩΣ

ΑΓΓΕΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ
http://www.phileleftheros.com/main/showarticle_prt.asp?id=564816

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τετάρτη, 16 Ιούλιος 2008 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 211 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58208712
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.