ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 15 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Αρχιπέλαγος Newsletter Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Θάλασσα - Ακτές
Αρχιπέλαγος , Σάββατο, 20 Σεπτέμβριος 2008


Από το Newsletter Σεπτεμβρίου του "Αρχιπελάγους" αντλήσαμε πληροφορίες για τις δράσεις του Αρχιπελάγους ΙΘΑΠΕΑ που έλαβαν χώρα τον τελευταίο μήνα καθώς και για όλη την τρέχουσα επικαιρότητα. Περισσότερα για τα θέματα που σας ενδιαφέρουν θα διαβάσετε στο www.archipelago.gr:
 
Πρωτόκολλο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο του Πουέρτο Ρίκο
Στις αρχές Αυγούστου το Αρχιπέλαγος, Ι.ΘΑ.Π.Ε.Α υποδέχθηκε στην κεντρική ερευνητική βάση της οργάνωσης στην Ικαρία τον Καθηγητή του Τμήματος Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου του Πουέρτο Ρίκο, Δρ. Νικόλαο Σχίζα.Το αμοιβαίο ενδιαφέρον για τη μελέτη, διατήρηση και ανάδειξη της θαλάσσιας βιοποικιλότητας των ελληνικών θαλασσών οδήγησε στη συμφωνία για έναρξη επίσημης συνεργασίας ανάμεσα στους δύο ερευνητικούς φορείς.
 
Δράση βιολογικής χαρτογράφησης Θαλάσσιων Λιβαδιών στη Σάμο
Στα τέλη Αυγούστου μέλη της ερευνητικής ομάδας του Αρχιπελάγους βρέθηκαν στο Δήμο Μαραθοκάμπου όπου πραγματοποίησαν συνάντηση ομάδας εργασίας με τον Νομάρχη Σάμου, τον Δήμαρχο και μέλη του Δημοτικού συμβουλίου Μαραθοκάμπου και με φορείς της τοπικής κοινωνίας (εκπροσώπους αλιευτικών φορέων και λοιπές ομάδες πολιτών) με αφορμή τη δράση βιολογικής χαρτογράφησης την νοτιοδυτικής Σάμου για τον καθορισμό αλιευτικών πεδίων.
 
"Νηρέας", ο νέος ταξιδευτής του Αρχιπελάγους
Μετά από πολλές επίπονες προσπάθειες των μελών της Οργάνωσης και με την ανεκτίμητη βοήθεια φίλων, ο Νηρέας, το νέο σκάφος του Αρχιπελάγους ξεκίνησε τα ερευνητικά του ταξίδια στις θάλασσες του Αιγαίου.Η πλώρη αρχικά στράφηκε προς τη Σάμο, αλλά και τους Αρκιούς και το Μαράθι όπου το Αρχιπέλαγος διατηρεί αντίστοιχους ερευνητικούς σταθμούς. Το πλήρωμα προχώρησε στην εκ νέου ενεργοποίηση και στην προετοιμασία των σταθμών για την εγκατάσταση ερευνητικού προσωπικού κατά τους φθινοπωρινούς και χειμωνιάτικους μήνες.

Συμμετοχή του Αρχιπελάγους στην Αρχαία Ολυμπία για το Οικολογικό Φεστιβάλ του Αλφειού Ποταμού
Φέτος για πρώτη φορά, με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου έτους στην Ηλεία, διοργανώθηκε φεστιβάλ αφιερωμένο στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής και στην ενδυνάμωση της κοινωνικής αλληλεγγύης για την ανάπτυξη του τόπου. Το Αρχιπέλαγος, συνοδοιπόρος σε αυτή την προσπάθεια, ταξίδεψε μέχρι τις όχθες του Αλφειού ποταμού και πήρε μέρος στις δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού για το περιβάλλον και στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων σε καίρια περιβαλλοντικά ζητήματα.

Εφαρμοσμένα μαθήματα πεδίου που διοργάνωσε το Αρχιπέλαγος στις θεματικές περιοχές της Μεσογειακής Δενδρολογίας και του Θαλάσσιου Επιστημονικού Σχεδίου και Υποβρύχιας Φωτογραφίας
Τον Αύγουστο του 2008, το Αρχιπέλαγος σε συνεργασία με τον Επίκουρο Καθηγητή Δενδρολογίας από το Πανεπιστήμιο Cukurova της Τουρκίας, Δρ. Halil Cakan, πραγματοποίησε επιτυχώς εφαρμοσμένη εκπαίδευση πεδίου (field course) με αντικείμενο την "Μεσογειακή Δενδρολογία". Σκοπός της εκπαίδευσης στην "Μεσογειακή Δενδρολογία", ήταν να προσφέρει στους συμμετέχοντες, εξειδίκευση σε θέματα δενδρολογίας, που να έχουν πρακτική εφαρμογή σε χαρακτηριστικά Μεσογειακά είδη και κοινότητες δέντρων.
 
"Σεμινάριο Θαλάσσιου Επιστημονικού Σχεδίου και Υποβρύχιας Φωτογραφίας"
Στις αρχές του Σεπτέμβρη ολοκληρώθηκε με επιτυχία στον Φάρο Ικαρίας το, δεύτερο μέσα στο 2008, "Σεμινάριο Θαλάσσιου Επιστημονικού Σχεδίου και Υποβρύχιας Φωτογραφίας". Το σεμινάριο σχεδιάστηκε έτσι ώστε να προσφέρει σε όλους γνώσεις σχετικά με το επιστημονικό σχέδιο και τις τεχνικές υποβρύχιας φωτογράφησης, με απώτερο σκοπό την απεικόνιση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας σε βιβλία και άλλο σχετικό υλικό για εκπαιδευτική και επιστημονική χρήση, καθώς και για σκοπούς γενικής ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης.

Επίσκεψη της ΕΡΤ στη βάση μας, στον Φάρο Ικαρίας
Πριν λίγες μέρες συνεργείο της ΝΕΤ και συγκεκριμένα της εκπομπής "Μένουμε Ελλάδα" επισκέφθηκε τη βάση του Αρχιπελάγους στον Φάρο Ικαρίας, συνομίλησε με μέλη της επιστημονικής ομάδας και αποτύπωσε, με τη βοήθεια της κάμερας, μέρος των δραστηριοτήτων της Οργάνωσης. Η δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής συνόδεψε το ερευνητικό πλήρωμα του "Νηρέα" στα πλαίσια της έρευνας για την καταγραφή πληθυσμών θαλάσσιων θηλαστικών που διεξάγει το Αρχιπέλαγος και έζησε τη μοναδική εμπειρία, της καταγραφής με τον τηλεοπτικό φακό μίας τετραμελούς ομάδας φαλαινών (Physeter macrocephalous), που συνόδευε τον Νηρέα στο ερευνητικό του ταξίδι.
 
Ωκεανογραφική ¶σκηση 2008 που βρίσκεται σε εξέλιξη
Για δεύτερη συνεχή χρονιά το Αρχιπέλαγος σε συνεργασία με το τμήμα Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου Cardiff της Ουαλίας και το Πανεπιστήμιο Πειραιά διοργανώνει ετήσια ωκεανογραφική άσκηση, η οποία εξελίσσεται αυτές τις μέρες στον Φάρο Ικαρίας.
 
Στο www.archipelago.gr θα βρείτε ακόμη όλες τις τελευταίες καταχωρήσεις του Αρχιπελάγους στον Τύπο όπως:

• Δεκατρείς Θησαυροί του Αιγαίου: Οι ελληνικές Θάλασσες συντηρούν σπάνια προστατευόμενα είδη - Ελευθεροτυπία (12/8/08)

• Τεχνητές "συνοικίες" ψαριών στο Αρχιπέλαγος - Ελευθεροτυπία (18/8/08)

Αρχιπέλαγος, Ι.ΘΑ.Π.Ε.Α
www.archipelago.gr
 

 

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 68 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54605793
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.