ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 25 Μάρ 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΓΟΥΩΛΥ: ΜΙΑ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Εκπαίδευση
Φώτης Ποντικάκης , Δευτέρα, 22 Σεπτέμβριος 2008

Στην ταινία κινουμένων σχεδίων του βραβευμένου με Όσκαρ σεναριογράφου – σκηνοθέτη ¶ντριου Στάντον ("Ψάχνοντας το Νέμο") μεταφερόμαστε 700 χρόνια μετά την εποχή μας, όταν η Γη έχει καταστραφεί, είναι γεμάτη ερείπια, τοξικά και σκουπίδια. Μοναδικό ίχνος ζωής στον πλανήτη οι κατσαρίδες. Ένα ρομπότ, ο Γουώλυ, αναλαμβάνει τη συμπίεση και το πακετάρισμα των σκουπιδιών, ώσπου μια μέρα, βρίσκει ένα μικρό φυτό.

Πώς καταφέρνει και λειτουργεί ο Γουώλυ, 700 χρόνια μετά την καταστροφή του πλανήτη; Μα φυσικά με ηλιακή ενέργεια, αυτήν που εμείς έχουμε παρατήσει για χάρη του πετρελαίου και των συμφερόντων που εξυπηρετεί.
Ένα διαστημόπλοιο προσγειώνεται και αφήνει στη Γη ένα ρομπότ, την Εύα, που πετάει αναζητώντας σημάδια ζωής στη Γη. Το ρομπότ το έχουν στείλει απόγονοι των ανθρώπων που κάποτε κατοικούσαν στη Γη και τώρα ζουν σε διαστημικό σταθμό, περιμένοντας να υπάρξουν ξανά σημάδια ζωής στη Γη.

Η Pixar είναι η μικρή εταιρεία που έκανε τη μεγάλη επιτυχία κινουμένων σχεδίων "Ψάχνοντας το Νέμο", αλλάζοντας τα δεδομένα στο χώρο των κινουμένων σχεδίων, μιας και καθιερώθηκαν έκτοτε τα animation, δηλαδή οι ταινίες κινουμένων σχεδίων που είναι σχεδιασμένες σε υπολογιστή. Μέχρι τότε οι ταινίες κινουμένων σχεδίων φτιάχνονταν από εκατοντάδες σχεδιαστές, οι οποίοι σχεδίαζαν καρέ – καρέ χιλιάδες εικόνες που αποτελούσαν την ταινία. Οι υπολογιστές έδωσαν τρομερές δυνατότητες στη σχεδίαση των κινουμένων σχεδίων, αντιγράφοντας ανθρώπινες εκφράσεις, κινήσεις και πλαστικότητα, ζωντανεύοντας κυριολεκτικά τα κινούμενα σχέδια. Η Disney στη συνέχεια έκανε στροφή αγοράζοντας τη μικρή εταιρεία Pixar.

Εκτός από το σήμα κινδύνου που δίνει για την προστασία του πλανήτη ώστε να μην καταντήσει σκουπιδότοπος και ακατοίκητος από ανθρώπους, η ταινία δίνει πολύ σημαντικά μηνύματα και για τη χρήση της τεχνολογίας από τους ανθρώπους. Και δε μιλάμε απλά για την τεχνολογία που καταστρέφει τη φύση, αλλά και για την τεχνολογία που κυριολεκτικά αιχμαλωτίζει τους ανθρώπους, όπως τον κυβερνήτη και τους ανθρώπους του διαστημοπλοίου, το οποίο κυβερνά ο αυτόματος πιλότος και χρειάζεται να υπάρξει μάχη και πραγματική εξέγερση για να πάρουν ξανά οι άνθρωποι τον έλεγχο του διαστημοπλοίου.

Αλλά μιλάει και για την τεχνολογία που απομονώνει τους ανθρώπους. Οι επιβάτες του διαστημοπλοίου βλέπουν ο ένας τον άλλο και μιλάνε μεταξύ τους μόνο μέσα από οθόνες, ακόμη κι όταν είναι ο ένας δίπλα στον άλλο! Δεν αγγίζουν ποτέ ο ένας τον άλλο, κυκλοφορούν πάνω σε ιπτάμενες αναπαυτικές πολυθρόνες –ρομπότ, υπηρετούμενοι από ρομπότ σε οτιδήποτε κάνουν. Έχουν ξεχάσει να περπατάνε και είναι παχύσαρκοι, μιας και κάθονται στην πολυθρόνα, τρώνε και κοιμούνται όλη μέρα, ενώ όλη η δουλειά γίνεται από τα ρομπότ. Η επανάστασή τους αρχίζει όταν ο Γουώλυ απενεργοποιεί μια πολυθρόνα – ρομπότ κι ο άνθρωπος που κάθεται πάνω σε αυτά βλέπει απελευθερώνεται από την οθόνη, βλέπει τα άστρα, αγγίζει το χέρι μιας γυναίκας, τσαλαβουτάνε μαζί στο νερό της πισίνας που ως τότε δεν είχαν ποτέ προσέξει ότι υπήρχε γιατί πάντα κοιτούσαν μόνο την οθόνη τους!

Πρόκειται για μια ταινία με πολλαπλά επίπεδα και μηνύματα, που δεν είναι μόνο για παιδιά αλλά και για μεγάλους. Γονείς και παιδιά, δάσκαλοι και μαθητές, καλό είναι να τη δούνε μαζί και να συζητήσουν γι’ αυτά που είδαν: Πώς κατάντησε έτσι ο πλανήτης; Ποιοι φταίνε; Πώς δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο; Τι πρέπει να κάνουμε με τα σκουπίδια; Πώς θα κρατήσουμε τα ποτάμια και τα νερά μας καθαρά κι όχι γεμάτα τοξικά; Πώς θα βλέπουμε καθαρό ουρανό κι όχι νέφος; Πώς θα βλέπουμε τους ανθρώπους δίπλα μας κι όχι μόνο τις εικόνες τους στην οθόνη; Πώς δεν θα χάσουμε την ικανότητα να περπατάμε, να αισθανόμαστε, να βλέπουμε τα άστρα, να ζούμε μέσα και κοντά στη φύση; Τι πρέπει να κάνουμε για να μην καταντήσουμε κι εμείς κάποια στιγμή εξόριστοι στο διάστημα, γιατί θα έχει καταστραφεί ο πλανήτης που ζούμε;

Μερικά μόνο από αυτά τα ερωτήματα να εξετάσουμε με τα παιδιά αφού δούμε την ταινία, θα έχουμε ένα εξαιρετικό μάθημα ή Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που χρειάζονται τόσο οι μαθητές όσο κι οι ενήλικοι πολίτες.

Φώτης Ποντικάκης
Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων

candiru , 2008-11-26 11:24:03
πραγματικά εξαιρετική ταινία. Εχει πολλές ομοιότητες στο θέμα της χειραγώγησης των ανθρώπων από τις μηχανές σε μια κατάσταση υπεραπόλαυσης με ένα παλιό επιστημονικής φαντασίας το Logan's Run (1976). Αυτό μπορεί κάποιος να το δει κάνοντας κλικ παρακάτω λινκ 
 
http://video.google.com/googleplayer.swf?docId=-5569269231227780624&hl=en&autoplay=1 

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 67 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 57576017
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.