ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Γιατί η Δυτική Μακεδονία πρέπει να ψηφίσει οικολογικά Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Λάζος Ι. Τσικριτζής , Σάββατο, 29 Μάιος 2004

Γιατί η Δυτική Μακεδονία πρέπει να ψηφίσει οικολογικά στις Ευρωεκλογές

Γιατί πρέπει να υποστηρίξουμε τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ-ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ

Η Δυτική Μακεδονία αποτελεί μια ακριτική Περιφέρεια με πολύτιμους φυσικούς πόρους : τεράστια κοιτάσματα λιγνίτη, πλούσια επιφανειακά νερά και μοναδικά δασικά οικοσυστήματα. Αυτό το φυσικό κεφάλαιο παραδόθηκε σχεδόν ανέγγιχτο από τις προηγούμενες γενιές για να θυσιαστεί στο βωμό μιας στρεβλής και ληξιπρόθεσμης ανάπτυξης, ικανοποιώντας τις ανάγκες μιας μικρής μερίδας ανθρώπων και τις στενές οικονομικές επιδιώξεις μιας και μόνο γενιάς.  

Όμως τελικά το αντίτιμο της ευμάρειας των λίγων ήταν και είναι η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολλών και οι σοβαρές κι ανίατες πλέον πληγές στο περιβάλλον. Πίσω από τη βιτρίνα της παραγωγής, την ευημερία των αριθμών και τη θεοποίηση της ανάπτυξης κρύβεται η άλλη Δυτική Μακεδονία, της ληστρικής εκμετάλλευσης και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Αυτήν ακριβώς την αθέατη πλευρά πασχίζει χρόνια τώρα να αναδείξει το τοπικό οικολογικό κίνημα, γνωρίζοντας παράλληλα πως ο αγώνας δεν περιορίζεται «εντός των τειχών». Πράγματι η ρύπανση δεν έχει σύνορα, μπορεί να είναι εισαγόμενη, μεταφερόμενη ή μεταλλαγμένη, μπορεί να παράγεται αλλού και να φτάνει στην πόρτα μας, χρησιμοποιώντας τους δρόμους του νερού και του αέρα που δεν γνωρίζουν σύνορα κι απαγορεύσεις. Γι αυτό και η διεθνής συνεργασία των κινημάτων που υπερασπίζονται το περιβάλλον, την παγκόσμια ειρήνη και τον εξαθλιωμένο Τρίτο Κόσμο είναι πλέον μονόδρομος. Σ αυτή την παγκόσμια λεωφόρο της οικολογίας και της ειρήνης συμπορεύεται και η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, η οποία αποφάσισε να δώσει μια νέα διάσταση στους 15χρονους αγώνες της για το περιβάλλον υποστηρίζοντας πολιτικά τους Ευρωπαίους Οικολόγους – Πράσινους.

Μέχρι τώρα η αποτελεσματικότητα των οικολογικών οργανώσεων της Δυτικής Μακεδονίας ήταν μικρή λόγω του ότι δεν μεταφράζονταν σε υπολογίσιμο πολιτικό κόστος για τους κρατούντες. Πράγματι η τοπική και κεντρική εξουσία συχνά θυσίαζε τους φυσικούς πόρους, τις λίμνες τα ποτάμια και τα δάση προκειμένου να ικανοποιήσει με ψηφοθηρικά κριτήρια είτε τα «λαϊκά συμφέροντα» είτε τους κάθε είδους  καταπατητές και αυθαιρετούντες. Γιατί είναι γνωστό ότι αυτοί κάνουν τη διαφορά στις κάλπες, ενώ τα δέντρα τα νερά και τα πουλιά δεν ψηφίζουν.

Ας τους δείξουμε λοιπόν αυτή τη φορά πως και το φυσικό περιβάλλον ψηφίζει, πως μπορεί να έχει φωνή και πολιτική δύναμη μέσω της πλειοψηφίας των πολιτών που υπερασπίζονται το δικαίωμα για μια ποιοτική ζωή, καθαρό περιβάλλον κι ανθρώπινες πόλεις. 

Ας τους υπενθυμίσουμε πως είμαστε κι εμείς εδώ, πως δεν ανεχόμαστε άλλο την αυθαιρεσία, τα παιγνίδια σε βάρος της υγείας μας και την υποτίμηση της νοημοσύνης μας.

Ας τους κάνουμε σαφές ότι έχουμε πολιτική δύναμη, ότι έχουμε τη σθένος να ορθώσουμε το ανάστημα μας σε κομματικές εξαρτήσεις, σε «τακτοποιήσεις» και «εξυπηρετήσεις».

Ας υποστηρίξουμε αυτή τη φορά το Ευρωπαϊκό Οικολογικό κίνημα που κάνει την πρώτη του εμφάνιση και στις 25 χώρες της Ευρώπης εμπλουτισμένο με φρέσκες, ριζοσπαστικές ιδέες και πλαισιωμένο από ανθρώπους που χρόνια τώρα αγωνίζονται στο περιθώριο.

Ας ψηφίσουμε Οικολόγους -Πράσινους

Οι ενεργοί πολίτες, η νεολαία, αλλά και η παλιά φρουρά, που κουράστηκε από τα φθαρμένα συνθήματα και την αναξιοπιστία των πολιτικών κομμάτων, έχει μπροστά της ένα καινούριο μονοπάτι, το οικολογικό. Έναν δρόμο που διασταυρώνεται με τα κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης, που προϋποθέτει διεθνή προσανατολισμό, αλλά και συγκεκριμένες τοπικές δράσεις.

Ήρθε η ώρα της Οικολογίας
Η απόφαση είναι δική σου

Λάζος Ι. Τσικριτζής,
πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης
Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τους Οικολόγους-Πράσινους

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 56 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54573326
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.