ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 03 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ: Η ΣΥΓΧΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΕΜΠΑΙΓΜ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολόγοι Πράσινοι , Δευτέρα, 31 Μάιος 2004

Οικολόγοι Πράσινοι
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ:
Η ΣΥΓΧΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

Μετά από 20 περίπου χρόνια εφαρμογής κάποιων διστακτικών και οπωσδήποτε ανεπαρκών πολιτικών προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος στη χώρα μας, η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη. Η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ προσπάθησε να συγκροτήσει ένα βασικό σύστημα προστασίας και διαχείρισης, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Δικτύου Προστατευόμενων Περιοχών ΦΥΣΗ 2000, ιδρύοντας 27 φορείς διαχείρισης, συγκροτώντας τα Διοικητικά τους Συμβούλια και συστήνοντας ειδική επιτροπή (Επιτροπή ΦΥΣΗ 2000) αποτελούμενη από υπηρεσιακούς παράγοντες, ειδικούς επιστήμονες και εκπροσώπους περιβαλλοντικών μη-κυβερνητικών οργανώσεων. Πράγματι ήταν κάποια πρώτα ορθά βήματα, μετά από πολλές περιπέτειες και παλινωδίες που σημειώθηκαν κατά το παρελθόν και συνδέονταν με τις αλλαγές υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων, ο καθένας από τους οποίους άλλαζε ή ανέστελλε κατά το δοκούν το έργο του προηγούμενου ή τις κατευθύνσεις που σαφώς όριζε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ενώ θα περίμενε κανείς από τη νέα ηγεσία του υπουργείου την αναβάθμιση αυτού του συστήματος με τις απαραίτητες διορθωτικές και βελτιωτικές κινήσεις, καθώς δεν υπάρχει καμιά περίοδος χάριτος στο συγκεκριμένο τομέα όπου υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα, φαίνεται ότι τα πάντα αφήνονται για μια ακόμη φορά και παρά τις εξαγγελίες στην τύχη τους και για... «μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες»!

Οι αρνητικές εξελίξεις είναι ραγδαίες. Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου (Ε.Θ.Π.Ζ.), ο πρώτος Φορέας Διαχείρισης που ιδρύθηκε στην Ελλάδα, εκπέμπει σήμα κινδύνου. Οι εργαζόμενοι έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας λόγω της μη καταβολής των δεδουλευμένων για οκτώ μήνες ενώ η εφαρμογή των διαχειριστικών μέτρων έχει προσωρινά ανασταλεί και το Ε.Θ.Π.Ζ. έχει γίνει ανενεργό σε μία εποχή που οι τουρίστες και οι θαλάσσιες χελώνες κατακλύζουν το νησί της Ζακύνθου. Το κενό που δημιουργήθηκε ήδη έχει καλυφθεί από την ασυδοσία, τις παράνομες αμμοληψίες, την κυκλοφορία οχημάτων στις παραλίες ωοτοκίας, την παράνομη και ανεξέλεγκτη τοποθέτηση ομπρελών, την ανεξέλεγκτη οικοδομική δραστηριότητα που ως αποτέλεσμα έχουν την απόλυτη υποβάθμιση των παραλιών ωοτοκίας. Η ανακοίνωση κάνει λόγο για «αναποφασιστικότητα και μη κατανόηση του επείγοντος της παρούσης κατάστασης από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. (παρά την ενημέρωση της νέας πολιτικής ηγεσίας)», η οποία «οδηγεί καθημερινά ένα θετικό παράδειγμα Προστατευόμενης Περιοχής σε κατάρρευση. Στη θέση του αναδύεται ένα αρνητικό σύστημα καταπατήσεων, αυθαιρεσιών και παρανομιών το οποίο θεωρεί το φυσικό περιβάλλον ως το μέσο παράνομου πλουτισμού και όχι ως βασικό κοινωνικό αγαθό».

Η Επιτροπή ΦΥΣΗ 2000 εξέδωσε επίσης ανακοίνωση, η οποία αναφέρεται στην έλλειψη χρηματοδότησης, στο αδιευκρίνιστο της νομικής υπόστασής της και στην απροθυμία για τη στελέχωσή της ενώ έχει παραμείνει κενή και η θέση του Προέδρου καθώς ο Γιάννης Μπουτάρης έχει υποβάλει την παραίτησή του. Για την αντικατάστασή του και τη λειτουργία της Επιτροπής τίποτε δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη.

Τέλος, στις 21 Μαΐου απέστειλαν επιστολή προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ 7 από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας, όπου διαπιστώνουν ότι «η κατά περίπτωση αντιμετώπιση των προβλημάτων και των προκλήσεων της διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί πλημμελή εφαρμογή των υποχρεώσεων της Ελλάδας όπως απορρέουν από την κοινοτική νομοθεσία για το φυσικό περιβάλλον και συγκεκριμένα από τις Οδηγίες για τους Οικοτόπους (92/43) και τα Πουλιά (79/409)».

Οι Οικολόγοι-Πράσινοι έχουν διαπιστώσει ότι όντως υπάρχει σωρεία προβλημάτων σχετικά με τις Προστατευόμενες Περιοχές της Ελλάδας και το σύστημα διαχείρισής τους:

  • Αρκετά από τα Διοικητικά Συμβούλια παραμένουν ανενεργά λόγω παραιτήσεων Προέδρων –οι αντικαταστήσεις των Προέδρων θα πρέπει να γίνουν άμεσα και τηρώντας τα κριτήρια που έχουν τεθεί από τους σχετικούς νόμους (και τα οποία δεν τηρήθηκαν πάντα κατά το παρελθόν).
  • Έλλειψη θεσμικού πλαισίου προστασίας πολλών περιοχών –χωρίς τον προσδιορισμό ζωνών προστασίας και τη ρύθμιση των δραστηριοτήτων εντός αυτών δεν μπορεί να γίνει διαχείριση.
  • Καθυστέρηση της έγκρισης των κανονισμών λειτουργίας των Διοικητικών Συμβουλίων.
  • Ανεπαρκής χρηματοδότηση και αναθεωρήσεις προς τα κάτω προϋπολογισμών από κονδύλια ευρωπαϊκών προγραμμάτων (όπως το ΕΠΠΕΡ).
  • Ανεπαρκής λειτουργία της Επιτροπής ΦΥΣΗ 2000.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα οι Φορείς Διαχείρισης όχι απλά να έχουν ακόμη διακοσμητικό χαρακτήρα αλλά και να απειλούνται στο σύνολό τους με κατάρρευση, καθώς πολλοί είναι ήδη χρεωμένοι και δεν διαφαίνεται από την αρμόδια αρχή διάθεση αντιμετώπισης των οικονομικών και θεσμικών τους προβλημάτων.

Αυτή η στάση προκαλεί όχι μόνο τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων και τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις αλλά και όλους όσους έχουν κατά καιρούς εργαστεί σε Φορείς Διαχείρισης ή Κέντρα Πληροφόρησης (και έχουν νιώσει στο πετσί τους την ανυπαρξία μακροπρόθεσμης, υπεύθυνης και σταθερής πολιτικής), όπως και όσους θεωρούν αυτούς τους Φορείς ως επαγγελματική διέξοδο σε έναν επιστημονικό κλάδο που πλήτεται ανελέητα από την ανεργία και από την αδιαφορία των αρμοδίων να θέσουν τις βάσεις για τη δημιουργία πολύτιμων θέσεων εργασίας. 

Είναι επιτακτική η ανάγκη το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. να διαμορφώσει κεντρικό σχεδιασμό για τις Προστατευόμενες Περιοχές. Θεωρούμε ότι οι Φορείς Διαχείρισης μπορούν να αποτελέσουν μοχλούς μιας διαφορετικής, ηπιότερης και ανθρωπινότερης, μορφής ανάπτυξης της υπαίθρου και να θέσουν τις βάσεις για μια πιο οικολογική προσέγγιση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στη χώρα μας. Επειδή φοβόμαστε, ωστόσο, ότι ακριβώς αυτό είναι που αντιμάχονται διάφορα μικρά και μεγάλα συμφέροντα εγκληματικής εκμετάλλευσης του ελληνικού περιβάλλοντος, δεν τρέφουμε αυταπάτες για το ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις εκτός από το φόβητρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, θα κινηθούν και εάν αισθανθούν το πολιτικό κόστος που ενέχει η αδράνειά τους και την πίεση ενός ισχυρού οικολογικού κινήματος, όπως αποδεικνύει και η πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια τα μεταλλαγμένα.

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 74 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58217789
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.