ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 03 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ξενοδοχεία και γήπεδο γκολφ σε αρχαιολογικό χώρο! Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Γήπεδα Γκολφ - Μεγάλες τουριστικές επενδύσεις
Από το Ριζοσπάστη , Σάββατο, 01 Νοέμβριος 2008


Από το Ριζοσπάστη (www.rizospastis.gr)

Υπόμνημα του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα, με θέμα την καταπάτηση από ιδιώτες και επιχειρηματικούς ομίλους δασών και γενικότερα δημόσιων εκτάσεων και τα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής

Σε οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζόμενους, συνολικά τους κατοίκους και το περιβάλλον της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Κρανιδίου στην Αργολίδα, έχει οδηγήσει η ασύδοτη δράση ιδιωτών και επιχειρηματικών ομίλων. Η καταστροφή και καταπάτηση δασών και δημόσιων εκτάσεων, η κατασκευή ιδιωτικών λιμανιών και εξοχικών κατοικιών, η ανεξέλεγκτη επέκταση των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, είναι ορισμένες μόνο από τις επιπτώσεις της καταστροφικής πολιτικής που ασκείται στην περιοχή.

Το θέμα φέρνει, με υπόμνημά του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, που αποστέλλει τόσο προς την ελληνική κυβέρνηση όσο και προς την ΕΕ. Θέμα έχει την «καταπάτηση από ιδιώτες και επιχειρηματικούς ομίλους δασών και γενικότερα δημόσιων εκτάσεων και τα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής».

Εξαρχής, σημειώνεται: «Τα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομίας και Οικονομικών Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού, καθώς και οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Νομαρχίας, δε λαμβάνουν κανένα μέτρο προκειμένου να σταματήσουν τις παράνομες δραστηριότητες των ιδιωτών και των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στις υδατοκαλλιέργειες, στον τουρισμό και στις αγοραπωλησίες γης στο Δήμο Κρανιδίου».

Ανεξέλεγκτη δράση επιχειρηματιών

«Πρωταγωνιστής» στο δήμο Κρανιδίου της διαρκούς περιβαλλοντικής καταστροφής είναι η εταιρεία «MIND COMPASS OVERSEAS LTD». Κατασκευάζει Μονάδα Αφαλάτωσης στο λιμάνι της Κοιλάδας (σ.σ.: δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Κρανιδίου). Εκεί, περιλαμβάνεται η κατασκευή υποθαλάσσιων και χερσαίων αγωγών και η σύνδεσή τους με το «γκολφ» των ξενοδοχειακών μονάδων και τη δεξαμενή του Δήμου Κρανιδίου. Ανεγείρει ξενοδοχειακές μονάδες. Κατασκευάζει «γκολφ» 18 οπών στην περιοχή «Δέλπριζα» του ίδιου δήμου. Στην περιοχή που έχει επιλεγεί από την εταιρεία να κατασκευαστεί το εργοστάσιο αφαλάτωσης, βρίσκεται η αρχαία πόλη Μάσσητος και ο αναγνωρισμένος υδροβιότοπος «Ελος Κοιλάδας υπ' αριθμ. 251292000», γι' αυτό και χρειάζονται αυξημένα μέτρα προστασίας της περιοχής.

Τα αρμόδια υπουργεία δεν απαντούν ουσιαστικά στις Ερωτήσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τις παραπάνω δραστηριότητες. Δεν απαντούν για την ανταλλαγή δημόσιας έκτασης, που έγινε μεταξύ του δήμου Κρανιδίου και της εν λόγω εταιρείας. Δεν απαντούν ούτε για την αξιοποίηση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) του δήμου και του τελικού προϊόντος επεξεργασίας των λυμάτων, του νερού, για τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις της.

Οπως σημειώνεται σχετικά στο υπόμνημα του ευρωβουλευτή του Κόμματος, «τα υπουργεία, από κοινού με τους αρμόδιους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, αποκρύπτουν ότι σε απόσταση ελάχιστων μέτρων από την υπολειτουργούσα ΕΕΛ στον Κάμπο του Κρανιδίου λειτουργεί επίσης παράνομα χωματερή, όπου ανεξέλεγκτα βυτιοφόρα αυτοκίνητα μεταφέρουν βοθρολύματα, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί λεκάνη τοξικών υγρών, προκαλώντας ανυπόφορη δυσοσμία και ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, με οδυνηρές συνέπειες για τη δημόσια υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον». Κανένα πρακτικό μέτρο δεν έχει παρθεί.

Μονάδα αφαλάτωσης

Η πρόθεση κατασκευής μονάδας αφαλάτωσης στον κόλπο της Κοιλάδας έχει δικαιολογημένα εγείρει τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής. Σύμφωνα με μελέτες της αρμόδιας υπηρεσίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), προκύπτουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγική δραστηριότητα των μικρομεσαίων αγροτών και των ψαράδων, τη δημόσια υγεία των κατοίκων και το περιβάλλον της περιοχής. Οι κάτοικοι έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της σχετικής απόφασης της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την κατασκευή της μονάδας. Η εκδίκαση θα διεξαχθεί στις 7 Γενάρη 2009.

Να σημειωθεί ότι η έγκριση των «Περιβαλλοντικών Ορων του έργου Μονάδα Αφαλάτωσης στην Κοιλάδα Κρανιδίου» έγινε με απόφαση της Γενικής Γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις 10 Οκτώβρη 2007. Ωστόσο, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Δυτικής Ελλάδας του ΥΠΠΟ, στις 22 Οκτώβρη 2007 (δηλαδή 12 μέρες μετά την έγκριση) σημειώνει ότι αν και απαιτείται «γνωμοδότηση της υπηρεσίας μας επί των περιβαλλοντικών όρων», εντούτοις, «η υπηρεσία μας δεν έχει λάβει τέτοιο αίτημα μέχρι στιγμής»!

Καταπάτηση και καταστροφή δασών και δημόσιων εκτάσεων

Την ίδια στιγμή, παράνομα, επεκτείνονται οι υδατοκαλλιέργειες στον κόλπο της Κοιλάδας Κρανιδίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εποπτείας Αλιείας Ν. Αργολίδας, σήμερα στον Αργολικό κόλπο λειτουργούν 18 μονάδες θαλάσσιας ιχθυοκαλλιέργειας, άλλες 4 είναι χωροθετημένες, ενώ υπάρχουν και 6 μισθωμένοι χώροι. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν αυξήσει παράνομα την παραγωγική τους δραστηριότητα, έχουν κατασκευάσει αυθαίρετα κτίσματα και ρίχνουν στη θάλασσα λύματα από την επεξεργασία των αλιευμάτων στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας, στην περιοχή Βουρλιάς και αλλού, ρυπαίνοντας τον Αργολικό κόλπο.

Η καταστροφή πευκοδάσους, η καταπάτηση δημόσιων εκτάσεων και η κατασκευή ιδιωτικών λιμανιών κατά μήκος της ακτογραμμής στην περιοχή της διοικητικής ευθύνης του Δήμου Κρανιδίου έχουν πάρει γενικευμένο χαρακτήρα, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η πρόσβαση των κατοίκων της περιοχής στις ακτές και να καταστρέφεται το περιβάλλον.

«Χαρακτηριστική για την κάλυψη της παράνομης δραστηριότητας των επιχειρηματικών ομίλων και ιδιωτών στην περιοχή, αποτελεί η προκλητική υιοθέτηση από το υπουργείο Εσωτερικών των ανυπόστατων ισχυρισμών της εταιρείας "Ερμιόνη Ακίνητα ΑΕ", ότι η διαπιστωμένη καταστροφή 40 στρεμμάτων πευκοδάσους, στην περιοχή Θυνί, έγινε δήθεν για την κατασκευή πυροσβεστικών κρουνών από την εταιρεία!», σημειώνει ο Γ. Τούσσας.

Τεράστιες οι ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Το λιμάνι της Κοιλάδας από ένα παραδοσιακό πανέμορφο λιμάνι για τους ψαράδες, τους επισκέπτες και τις αναπτυξιακές ανάγκες των κατοίκων του χωριού, έχει μετατραπεί σε λιμάνι επισκευών και παροπλισμού πλοίων. Παράλληλα, αυθαίρετα, το λιμάνι της Κοιλάδας, μετατρέπεται σε εμπορικό λιμάνι, με σοβαρές άμεσες και μακροπρόθεσμες αρνητικές επιπτώσεις για τους κατοίκους. Ικανοποιούνται όλες οι εξωφρενικές αξιώσεις των εκπροσώπων των ιδιωτών, των επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου. Οπως προκύπτει, είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των προηγούμενων του ΠΑΣΟΚ, καθώς και των εκπροσώπων τους στους φορείς της Περιφέρειας, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Αργολίδας και στο Δήμο Κρανιδίου.

«Βασικό συμπέρασμα από αυτήν την ανεξέλεγκτη δράση των ιδιωτών και των επιχειρηματικών ομίλων, που έχει ομπρέλα την αντιλαϊκή πολιτική και τους φορείς της, είναι ότι από τη μια εκτοξεύονται τα κέρδη για τους επιχειρηματίες και το κεφάλαιο, ενώ από την άλλη όλο και περισσότερο σφίγγει η θηλιά γύρω από το λαιμό των εργαζομένων στο Δήμο Κρανιδίου και στα Δημοτικά Διαμερίσματα Κοιλάδας, Φούρνων, Πόρτο Χελίου και Διδύμων», καταλήγει το υπόμνημα του ευρωβουλευτή.

Από το Ριζοσπάστη (www.rizospastis.gr)

http://www.rizospastis.gr/story.do?id=4785649&publDate=28/10/2008


.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 388 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58210512
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.