ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 06 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ανάκληση της ΚΥΑ για τη Βιστωνίδα ζητούν οι περιβαλλον Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Προστατευόμενες περιοχές - Βιότοποι - Υγρότοποι
WWF Ελλάς, Καλλιστώ , Τρίτη, 04 Νοέμβριος 2008

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία ιδρύεται το "Εθνικό Πάρκο Αν. Μακεδονίας και Θράκης", που περιλαμβάνει και τη λιμνοθάλασσα Βιστωνίδα, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα για την προστασία της περιοχής από αυτά που καλείται να λύσει, τονίζουν σε κοινό δελτίο τύπου οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και ΚΑΛΛΙΣΤΩ.

Δυστυχώς, η ΚΥΑ δε δίνει προτεραιότητα στις αναγκαίες ρυθμίσεις για την επαρκή προστασία αυτής της οικολογικά σημαντικής και ευαίσθητης περιοχής, οι οποίες όμως πρέπει να αποτελούν τη βάση κάθε Εθνικού Πάρκου. Αντιθέτως, με αυτήν την απόφαση δίνεται έμφαση στη χωροθέτηση δραστηριοτήτων που επιφυλάσσουν μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εξαίρεση της λιμνοθάλασσας Βάσοβα από το καθεστώς προστασίας, ώστε να ικανοποιηθούν τα επενδυτικά σχέδια για εγκατάσταση δεξαμενών υγρών καυσίμων.

Ιδιαίτερα προβληματικό χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι η ΚΥΑ διαχωρίζει αυθαίρετα την περιοχή της πρώην "Φωνής της Αμερικής", μια παραθαλάσσια έκταση 8.000 στρεμμάτων στο Δέλτα του Νέστου, ως διαφορετική ζώνη με μοναδικό κριτήριο το ιδιοκτησιακό της καθεστώς. Εξαιτίας των χαμηλής έντασης χρήσεων κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, η "Φωνή της Αμερικής" είναι σήμερα σημαντικό καταφύγιο της άγριας ζωής. Μεταξύ άλλων, εκεί φιλοξενείται και ο μεγαλύτερος και πιο υγιής πληθυσμός τσακαλιών στην Ελλάδα (ΚΑΛΛΙΣΤΩ και WWF Ελλάς έχουν ξεκινήσει κοινό πρόγραμμα για τη μελέτη και την προστασία του είδους). Αδιαφορώντας για την οικολογική αξία της περιοχής, η ΚΥΑ αφήνει ελεύθερο το πεδίο για την κατασκευή και εγκατάσταση οποιασδήποτε σχεδόν δραστηριότητας (ξενοδοχεία, συνεδριακά κέντρα, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι στάθμευσης, μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και επεξεργασίας λυμάτων).

"Χρειάστηκε να ξεσπάσει ένα τεράστιο σκάνδαλο ιδιωτικοποίησης δημόσιας γης (βλ. Λίμνη Βιστωνίδα) για να αναγκαστεί ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ να εκτελέσει τα αυτονόητα καθήκοντά του: να προωθήσει ρυθμίσεις για τον χαρακτηρισμό του Εθνικού Πάρκου Αν. Μακεδονίας και Θράκης που εκκρεμούσαν από το 1999", δηλώνει η Παναγιώτα Μαραγκού, Συντονίστρια Δράσεων Επιστημονικής Τεκμηρίωσης του WWF Ελλάς. "Οι επιλογές σε ένα Εθνικό Πάρκο οφείλουν να ορίζονται με βάση την οικολογική αξία της περιοχής και τις ανάγκες διατήρησης και όχι τις επενδυτικές βλέψεις που έχουν εκδηλωθεί", καταλήγει η κ. Μαραγκού.
Η ευρύτερη περιοχή χρησιμοποιείται σήμερα όχι μόνο ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, αλλά και ως τουριστικός προορισμός χαμηλής έντασης.

"Τα τσακάλια του Νέστου αποτελούν ένα σύμβολο της συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης. Διδάσκουν σε όλους μας ότι η άγρια ζωή δεν είναι ένα μακρινό φόντο κάπου στα βουνά, άλλα ότι μπορεί να συνυπάρχει μαζί μας εδώ, ανάμεσα στα χωριά και τα χωράφια μας, δίπλα στους δρόμους και τις πόλεις μας. Η επιβίωσή τους έχει λοιπόν και συμβολική σημασία", δηλώνει ο Νίκος Νικήσιανης, Υπεύθυνος Εκστρατειών, ΚΑΛΛΙΣΤΩ.

Οι δυο περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ να ανακαλέσει την ΚΥΑ και να προχωρήσει άμεσα σε σχεδιασμό Προεδρικού Διατάγματος (σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν. 1650/1986), με βασική κατεύθυνση την ουσιαστική και μακροπρόθεσμη προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων της Βιστωνίδας και των γειτονικών υγροτόπων.

Περισσότερες πληροφορίες:
Παναγιώτα Μαραγκού, Συντονίστρια επιστημονικής τεκμηρίωσης, WWF Ελλάς, 210-3314893,
p.maragou@wwf.gr 

Νίκος Νικήσιανης, Υπεύθυνος εκστρατειών, ΚΑΛΛΙΣΤΩ, 2310-252530, 6976629310, nnikisia@bio.auth.gr

Σημειώσεις:
1. Η υπογραφή της συγκεκριμένης ΚΥΑ εκκρεμούσε με ευθύνη του Υπουργείου από το 1999, οπότε και έληξε η προηγούμενη ΚΥΑ. Δυστυχώς, η θεσμοθέτηση προστατευτικού καθεστώτος εκκρεμεί για δεκάδες άλλους φυσικούς βιοτόπους της χώρας.
2. Στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα του Νέστου έχει καταγραφεί ο σημαντικότερος πληθυσμός τσακαλιού στην Ελλάδα με 53 ομάδες των 4-6 ατόμων ανά ομάδα (Σχέδιο Δράσης για το τσακάλι, WWF Ελλάς, 2004). Ο συνολικός πληθυσμός του είδους το 2003 δεν ξεπερνούσε τα 1000 ενήλικα άτομα, αριθμός που φαίνεται να συνεχίζει να μειώνεται. Αυτό το μεσαίου μεγέθους σαρκοφάγο παίζει πολύτιμο ρόλο στα μεσογειακά οικοσυστήματα, καθώς τρέφεται με μικρά θηλαστικά, ερπετά, υπολείμματα κ.α. Ωστόσο, οι βιότοποι που προτιμά, όπως χαμηλά δάση κοντά στη θάλασσα, παραδοσιακές καλλιέργειες, υγρότοποι, συρρικνώνονται διαρκώς κάτω από την ασφυκτική πίεση της μαζικής τουριστικής βιομηχανίας. Το τσακάλι απαντάται επίσης σε περιοχές όπως η Πελοπόννησος και η Χαλκιδική που τα τελευταία χρόνια πλήγηκαν από καταστροφικές πυρκαγιές. Το WWF Ελλάς και η Καλλιστώ έχουν ξεκινήσει έρευνα για την εξάπλωση του είδους σε αυτές τις περιοχές, ώστε να εκτιμηθεί η επίπτωση των πυρκαγιών.
3. Η περιοχή της "Φωνής της Αμερικής", στην οποία περιλαμβάνονται και κτίρια έκτασης 25.000 τ.μ., παραχωρήθηκε στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου μετά από την απομάκρυνση της αμερικάνικης βάσης.

WWF Ελλάς, Καλλιστώ

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 59 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58228426
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.