ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δευτέρα 05 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Τα σωφρονιστικά ιδρύματα δεν είναι χωματερές ανθρώπιν Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ανθρώπινα Δικαιώματα
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ , Τετάρτη, 12 Νοέμβριος 2008

Οι Οικολόγοι Πράσινοι με μεγάλη ανησυχία παρακολουθούν τις κινητοποιήσεις των κρατουμένων στις φυλακές της χώρας. Οι κρατούμενοι χρησιμοποιούν το μοναδικό "εργαλείο" που έχουν στη διάθεσή τους, την αποχή από το συσσίτιο, για να ακουστεί η φωνή τους και να στραφεί το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας και της ελληνικής κοινωνίας στις συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές και στα κέντρα κράτησης.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν την κυβέρνηση να λάβει επιτέλους σοβαρά υπόψη τις υποδείξεις που επανειλημμένα της έχουν γίνει από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων, τη Διεθνή Αμνηστία, το Συνήγορο του Πολίτη και άλλους φορείς και ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι υποδείξεις αυτές μόνο όφελος μπορούν να αποφέρουν και η κυβέρνηση πρέπει να πάψει να τις αντιμετωπίζει με αδιαφορία θεωρώντας ότι κάποιοι θέλουν να βλάψουν το κύρος της χώρας μας.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν από την κυβέρνηση να φροντίσει άμεσα για την αποσυμφόρηση των φυλακών, την βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και την πλήρη, μόνιμη και 24ωρη ιατρική φροντίδα. Είναι απαράδεκτο και αποτελεί απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση το γεγονός ότι σε χώρους που έχουν φτιαχτεί για 650 άτομα κρατούνται πάνω από 2000 ή το γεγονός ότι κρατούμενοι μεταφέρονται σε δημόσια νοσοκομεία μέσα σε κλούβες και όχι σε ασθενοφόρα. Βέβαια η κατασκευή νέων κτηρίων θα πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα για τη μείωση του αριθμού των ανθρώπων που φυλακίζονται, μέσα από ένα πλαίσιο ορθολογικής αντιμετώπισης του εγκλήματος, καθώς και από συνολική αναμόρφωση του σωφρονιστικού μας συστήματος ώστε να συμπεριλάβει σύγχρονες μορφές σωφρονισμού ιδιαίτερα για τις ελαφριές ποινές, έτσι ώστε να μην μετατίθεται απλώς χρονικά ο υπερπληθυσμός και οι απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης

Η εναλλακτική φυλάκιση μπορεί να συμβάλει θετικά στην άμβλυνση της συμφόρησης των φυλακών, στη δημιουργική ενασχόληση των κρατουμένων και στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους. Για κάτι τέτοιο απαιτείται βελτίωση του νομικού πλαισίου για την έκτιση των ποινών και εξασφάλιση απασχόλησης των κρατουμένων σε κοινωνικές επιχειρήσεις.

Επίσης, οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν να εξετάζονται σοβαρά οι καταγγελίες κρατουμένων για κακομεταχείριση τόσο στις φυλακές όσο και στα κρατητήρια και να επιβάλλονται οι ανάλογες ποινές στους υπαίτιους. Για να αποφεύγονται όμως τέτοιου είδους περιστατικά που σίγουρα δεν έχουν καμία θέση σε μια χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα πρέπει να γίνεται συνεχής εκπαίδευση του προσωπικού που είναι υπεύθυνο για την κράτηση προσώπων. Η λειτουργία φυλακών ανηλίκων δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό ούτε στους ανήλικους ούτε στην κοινωνία. Αντιθέτως, η κοινωνία θα ωφεληθεί πραγματικά αν αυτές αντικατασταθούν από ανοιχτές δομές που θα παρέχουν φροντίδα, προστασία και εκπαίδευση στους εφήβους και τους νέους, με στόχο την κοινωνική τους επανένταξη.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει δράση άμεσα και αποτελεσματικά γιατί σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να ενεργοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων, η διαδικασία δημόσιας δήλωσης, και να δούμε τη χώρα μας να συγκαταλέγεται μαζί με την Τουρκία και την Ρωσία, χώρες που είναι γνωστές για την έλλειψη σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και να διασύρεται διεθνώς.

Τα σωφρονιστικά ιδρύματα (αν θέλουν να λέγονται έτσι) δεν είναι χωματερές ανθρώπινων σωμάτων και ψυχών. Ένα κράτος που σέβεται τις αρχές της δημοκρατίας οφείλει να σέβεται την ανθρώπινη ζωή και την αξιοπρέπεια ακόμα και των παραβατικών πολιτών του.

Θεματική Ομάδα των Οικολόγων Πράσινων
για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Για περισσότερες πληροφορίες:
Πολύνα Γκιόκα 6932 623566

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr, ecogreens@nath.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 45 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58228270
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.