ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 03 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό είναι αντ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Χωροταξία - Πολεοδομία
Από την Καθημερινή , Πέμπτη, 13 Νοέμβριος 2008


«Το σχέδιο είναι συνταγματικά αθεράπευτο»
Δικαστικός κατά του ειδικού χωροταξικού

Του Γιώργου Λιάλιου από την Καθημερινή (http://news.kathimerini.gr)

Θέμα αντισυνταγματικότητας του ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό και εγκυρότητας της στρατηγικής μελέτης στην οποία έχει βασιστεί θέτει ανώτατη δικαστικός. Οπως εκτιμά, το σχέδιο γίνεται το όχημα για την καταστρατήγηση της πολεοδομικής νομοθεσίας, αλλά και για την κατάργηση της προστασίας των ευαίσθητων περιοχών. Με τους αντιδρώντες στο ειδικό χωροταξικό συντάχθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του οποίου, κ. Αλέξης Τσίπρας, το χαρακτήρισε «αντίληψης Βατοπεδίου και Τοπλού» και μίλησε για «κράτος εργολάβων».

Μιλώντας σε συζήτηση που διοργάνωσε στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ειδικό χωροταξικό του τουρισμού, η Σύμβουλος Επικρατείας (στο Δ΄ Τμήμα) κ. Μαρία Καραμανώφ, εκπροσωπώντας το Επιμελητήριο Βιωσιμότητας και Περιβάλλοντος, στράφηκε κατά της φιλοσοφίας αλλά και των ειδικών ρυθμίσεων του προωθούμενου Σχεδίου. «Το ειδικό χωροταξικό παρακάμπτει προκλητικά την ουσία, δηλαδή τη βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού. Ολη η χώρα θεωρείται «δεκτική» τουριστικής ανάπτυξης. Πρόκειται για μια πλήρη αντιστροφή της λογικής του χωροταξικού σχεδιασμού, που καθιστά το προωθούμενο σχέδιο συνταγματικά αθεράπευτο», σημείωσε.

Η κ. Καραμανώφ διατύπωσε μάλιστα σοβαρές κατηγορίες για τη νομιμότητα των ρυθμίσεων του σχεδίου για τις νέες μορφές τουρισμού, αλλά και για τις ρυθμίσεις σχετικά με τις προστατευόμενες περιοχές. «Οι πρώτες καταστρατηγούν την πολεοδομική νομοθεσία. Στις δεύτερες, με το τέχνασμα δήθεν όρων και περιορισμών προβλέπεται η ανάπτυξη περιοχών που μέχρι σήμερα ήταν ανέγγιχτες. Για παράδειγμα, όταν αναφέρει ότι δεν πρέπει να διασπάται η ενότητα των δασών από μια τουριστική επένδυση, ουσιαστικά εννοεί ότι τα δάση προσφέρονται για τουριστική ανάπτυξη».

Μάλιστα, η κ. Καραμανώφ στράφηκε και κατά της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), στην οποία βασίζεται το σχέδιο, χαρακτηρίζοντάς την «άχρηστη». «Για παράδειγμα, φέρουσα ικανότητα δεν σημαίνει πόσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν στην Ελλάδα, αλλά πόσους αντέχει η χώρα από πλευράς φυσικών πόρων και προστασίας περιβάλλοντος», σημείωσε. Η ανώτατη δικαστικός απέρριψε συνολικά από νομικής πλευράς το ειδικό χωροταξικό του τουρισμού, τονίζοντας ότι απηχεί μια επικίνδυνη νοοτροπία. «Αντί για εργαλείο που να διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη, ο χωροταξικός σχεδιασμός γίνεται τέχνασμα που καλύπτει καταστάσεις, αρκεί να είναι συρραμμένες σε ένα ενιαίο κείμενο», σημείωσε.

Καυστικοί απέναντι στο σχέδιο ήταν βέβαια και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέκος Αλαβάνος, καθώς και η υπεύθυνη θεμάτων ΠΕΧΩΔΕ κ. Αννα Φιλίνη. «Το σχέδιο είναι παρωχημένο, καθώς βασίζεται στις δύο μεγάλες παθολογίες του ελληνικού τουρισμού: την αντίληψη ότι το real estate είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομίας, που είδαμε ότι οδήγησε στη φούσκα και στην οικονομική κρίση στις ΗΠΑ. Και την αντίληψη «Βατοπεδίου» και «Τοπλού», ότι δεν υπάρχουν όρια στο real estate», ανέφερε ο κ. Αλαβάνος. «Η απόφαση της κυβέρνησης παραδίδει τα νησιά και τις παράκτιες περιοχές στα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα. Δεν υπάρχει κράτος της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, αλλά κράτος των εργολάβων», ανέφερε.

Ενάντια στο σχέδιο μίλησε και η πολεοδόμος κ. Ράνια Κλουτσινιώτη, εκ μέρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, αλλά και ο κ. Κρίτων Αρσένης εκ μέρους των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο τελευταίος, με βάση το χωροταξικό του τουρισμού θα μπορούσαν να χτιστούν στην Ιο έως 8.500 κατοικίες των 80 τ.μ. και 825.000 τ.μ. ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων.

(από την Καθημερινή http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_11/11/2008_291676)

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 214 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58209044
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.