ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 05 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
SOS για το Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Προστατευόμενες περιοχές - Βιότοποι - Υγρότοποι
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ , Σάββατο, 15 Νοέμβριος 2008

SOS για το Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Με αυτό το αίτημα δόθηκε την Πέμπτη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, και με αφορμή την πρόσφατη υπογραφή από τον ΥΠΕΧΩΔΕ της σχετικής ΚΥΑ για την ίδρυση του Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Στην συνέντευξη συμμετείχαν οι:
• Γέρεντρουπ Χανς, βιολόγος, εκπρόσωπος της Εταιρείας Προστασίας της Φύσης και Οικοανάπτυξης και εκπρόσωπος των Περιβαλλοντικών Οργανώσεων στο Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
• Πασχαλίδης Γιώργος, εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης Καβάλας και μέλος του Πανελλαδικού Συμβούλιου των Οικολόγων Πράσινων
• Τρεμόπουλος Μιχάλης, νομαρχιακός σύμβουλος, Μέλος της Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων

Παρουσιάστηκαν οι προτάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων και του Φορέα Διαχείρισης καθώς επίσης και τα προβλήματα που δημιουργούνται με την υπογραφείσα ΚΥΑ. Επίσης, δόθηκαν κείμενα και χάρτες σε ηλεκτρονική μορφή, οι οποίοι θα αναρτηθούν και στο www.ecogreens.gr

Αναλυτικά:
Πρόσφατα υπογράφηκε η ΚΥΑ για την ίδρυση του Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Δυστυχώς, παρόλο που ο οικολογικός χώρος πίεζε και περίμενε την ίδρυσή του εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια, μόνο ευχαριστημένος δεν μπορεί να νιώθει.
Ο λόγος είναι ότι η ΚΥΑ, έτσι όπως υπογράφηκε, όχι μόνο περιορίζει την αρχικά προταθείσα απ όλους τους φορείς έκταση αλλά και προβαίνει σε μία σειρά τροποποίηση ζωνών και χρήσεων γης, που καθιστούν το Πάρκο στην πράξη ανενεργό και ανίκανο να λειτουργήσει ως ένας ενιαίος και αδιατάρακτος βιότοπος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σουφλιάς με την υπογραφή του στο σχέδιο της ΚΥΑ για την σύσταση του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης:
• Αφήνει μέρος της λιμνοθάλασσας Βάσοβας, (προστατευόμενη από τη συνθήκη Ramsar) εκτός των ζωνών ουσιαστικής προστασίας και απροκάλυπτα πια ανοίγει το δρόμο στις πετρελαϊκές εταιρίες, προβλέποντας τη δυνατότητα εγκατάστασης δεξαμενών καυσίμων και άλλων επιβαρυντικών δραστηριοτήτων.
• Δημιουργεί με την εν λόγω ΚΥΑ ζώνη (εντός περιοχής προστατευόμενης από τη συνθήκη Ramsar), όπου προβλέπεται ένας κατάλογος από ξενοδοχεία μέγιστης "δυναμικότητας 500 ατόμων" με όριο αρτιότητας τα 8 στρ., ξενώνες, αθλητικές εγκαταστάσεις, αίθουσες θεάτρου, κινηματογράφων, θεματικά πάρκα, συνεδριακά κέντρα, υπεραγορές, εμπορικά κέντρα, εγκαταστάσεις χονδρικού εμπορίου.
• Επιπλέον, προβλέπονται χώροι "διάθεσης αδρανών υλικών", λατομικές δραστηριότητες, βιομηχανίες -βιοτεχνίες τροφίμων, κλωστοϋφαντουργίες, εκδοτικές και εκτυπωτικές δραστηριότητες, παραγωγής χαρτοπολτού και λοιπές βιομηχανίες.

Μ' αυτό τον τρόπο η Ελλάδα αθετεί την υπογραφή της στη Διεθνή Συνθήκη Ramsar, την οποία κύρωσε το 1974 (ΝΔ 191/1974 - ΦΕΚ 350) και ενέταξε όλο το Δέλτα του Νέστου, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η ακρωτηριασθείσα έκταση, στην προστασία της Διεθνούς Σύμβασης. Κυρώσεις απειλούνται και από τη μη εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών (Natura 2000, οδηγία για τα πουλιά κτλ).
Σε εποχές δύσκολες για τον πλανήτη και με το σύνολο σχεδόν των πολιτών να έχουν αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης, ο μόνος ο οποίος φαίνεται ότι δεν το αντιλαμβάνεται είναι ο ΥΠΕΧΩΔΕ κ Σουφλιάς, ο οποίος παρέμεινε στις λογικές των εργολάβων του 1960.

Ο κ. Σουφλιάς μεσούσης της κρίσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των δημοσίων κτημάτων μέσω του ξεπουλήματός των σε διάφορα μοναστήρια με πληθώρα παρανομιών από μέρους ιδιωτών, δημόσιων λειτουργών και εκπροσώπων της κυβέρνησης, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα τερατούργημα που μόνο Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί.

Αγνόησε τις προτάσεις του Φορέα Διαχείρισης, των βουλευτών του Ν. Καβάλας, τη Νομαρχία Καβάλας, τους Δήμους Καβάλας και Χρυσούπολης, εκατοντάδες φορείς της περιοχής, το σύνολο των Οικολογικών Οργανώσεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (και δεκάδων άλλων οργανώσεων από όλη την Ελλάδα) αλλά και χιλιάδων πολιτών που τα τελευταία 40 χρόνια υφίστανται μίας τεράστιας έκτασης περιβαλλοντική καταστροφή λόγω των επιλογών της κεντρικής εξουσίας.

Επιπλέον, και σαν να μην έφθανε η παραπάνω ΚΥΑ, ο κ. Σουφλιάς υπέγραψε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (η οποία δεν συζητήθηκε ποτέ στην τοπική κοινωνία) για την άρδευση των νομών Ξάνθης και Δράμας με νερά του Νέστου με ποσότητες που θα καταστήσουν στην ουσία το Νέστο έναν ποταμό ο οποίος δεν θα υπάρχει μετά το Φράγμα των Τοξοτών.
Με αυτό τον τρόπο στερεί από το οικοσύστημα της περιοχής πολύτιμους πόρους.
Ακόμη, στερεί από τους αγρότες του κάμπου της Χρυσούπολης Καβάλας τον μοναδικό πόρο επιβίωσής τους.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ζητούν από την ελληνική πολιτεία να προβεί στις απαιτούμενες διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να αποτραπεί ο ακρωτηριασμός του Πάρκου της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Καλούν τους κατοίκους της περιοχής, όπως έδειξαν τη δύναμή τους σε άλλες περιπτώσεις, έτσι να διεκδικήσουν και αυτή την φορά το αυτονόητο:
-Το δικαίωμα της επιλογής για τους ίδιους και τα παιδιά τους.
-Το δικαίωμα για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο αύριο.

Περισσότερες πληροφορίες: Γιώργος Πασχαλίδης 699 6969699
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr, ecogreens@nath.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196
Καβάλα: 6996969699, fax 2510.223000

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 69 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58228357
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.