ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 05 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Προστασία και διαχείριση της Στροφυλιάς, απεξάρτηση α Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Προστατευόμενες περιοχές - Βιότοποι - Υγρότοποι
Οικολόγοι Πράσινοι , Τρίτη, 18 Νοέμβριος 2008


Η πρόσφατη πυρκαγιά στη Στροφυλιά, σε ένα δηλαδή από τα πιο σημαντικά δασικά οικοσυστήματα της χώρας και της Νότιας Ευρώπης, και τα επεισόδια από καταπατητές στα «Σαμαρέικα» αποτελούν μια δυσάρεστη ομολογουμένως αφορμή για να ξανατεθούν σε δημόσιο διάλογο και κριτική η δασική πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση και η αναποτελεσματικότητά της στην προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και των θεσμικά προστατευόμενων περιοχών.

Μεγάλες και εξαιρετικά καταστροφικές πυρκαγιές, όπως αυτές στη Σκύρο, στη Ρόδο και αλλού εντός της αντιπυρικής περιόδου, αλλά και της Στροφυλιάς, αμέσως μετά τη λήξη της, καταρχήν θέτουν τρία ζητήματα: (α) αυτό της αποτελεσματικής ή μη παρέμβασης των δυνάμεων δασοπυρόσβεσης και του συντονισμού όλων των σχετικών υπηρεσιών, (β) αυτό της ανάγκης στελέχωσης της Δασικής Υπηρεσίας με προσωπικό, ώστε να υπάρχει πρόληψη για την προστασία των δασών και (γ) αυτό της ανάγκης διεύρυνσης της αντιπυρικής περιόδου εξαιτίας της διεύρυνσης των ξηρών και θερμών ημερών του έτους. Σε μια εποχή που η κλιματική κρίση απαιτεί νέες, πιο αποτελεσματικές πολιτικές πρόληψης των πυρκαγιών και προστασίας των δασών, η κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται με τρόπο πρόχειρο, παραμένοντας σε λόγια, χωρίς έργα. Στην περίπτωση της Στροφυλιάς ειδικότερα, η κυβέρνηση χρειάζεται να δώσει πειστικές απαντήσεις στα ερωτηματικά που γεννήθηκαν με το ξέσπασμα της πυρκαγιάς. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η πυρκαγιά ξέσπασε λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κήρυξη της ευρύτερης περιοχής σε Εθνικό Πάρκο και την εξαίρεση από την προστασία της επίμαχης περιοχής («Σαμαρέικα”) με την δικαιολογία «να κατατεθούν προτάσεις και παρατηρήσεις» μέσα σε ένα τρίμηνο.

Λίγες μέρες μετά την πυρκαγιά (εμπρησμός;), συνεργείο της Νομαρχίας Αχαΐας μετέβη στην περιοχή Σαμαρέϊκα για την διευθέτηση των ορίων των δύο Νομών, Ηλείας και Αχαΐας, δεδομένου ότι εκκρεμεί πράξη του πρώην Περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας για αναδάσωση μεγάλου τμήματος της εν λόγω περιοχής την οποία έχουν προσβάλλει οι κάτοικοι της περιοχής και ο Δήμος Βουπρασίας (αλλά και η Μονή Μεγάλου Σπηλαίου) ισχυριζόμενοι ότι η απόφαση αυτή πάσχει νομικά αφού κατά τη γνώμη τους η περιοχή Σαμαρέϊκα ανήκει στο Νομό Ηλείας. Οι καταπατητές -και υποστηρικτές τους μεταξύ των θεσμικών φορέων της Ηλείας- εμπόδισαν το συνεργείο της ΝΑ Αχαϊας που απεχώρησε χωρίς να προβεί στην οριοθέτηση. Είναι γνωστό ότι οι πελατειακές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί με πολιτευτές της Ηλείας και οι αυθαιρεσίες που έχουν γίνει χωρίς αντίδραση από τους θεσμικούς φορείς της Ηλείας είναι η κύρια βάση των αντιδράσεων στην προσπάθεια οριοθέτησης.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι υποστηρίζουμε την συγκρότηση κοινής επιτροπής από υπηρεσιακούς παράγοντες των ΝΑ Αχαΐας και Ηλείας αν στόχος της είναι η προστασία της περιοχής και η άρση των παρανομιών. Καλούμε τις δύο νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις να αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες για τη διαμόρφωση όρων προστασίας και βιώσιμης διαχείρισης της Στροφυλιάς, μιας μοναδικής φυσικής περιοχής ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, ευάλωτης όχι μόνο από τους καταπατητές κάθε είδους αλλά και τις πρωτοβουλίες του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ που μέσω της Κ.Υ.Α. που προώθησε μείωσε – όπως και σε άλλες προστατευόμενες περιοχές – την προστασία της περιοχής, προβλέποντας αθλητικές και τουριστικές εγκαταστάσεις, αλλά και μεταποιητικές μονάδες, σε ευρεία κλίμακα, περιορίζοντας ή ψαλιδίζοντας την περιοχή της ΑΆ ζώνης προστασίας. Επίσης, οι προτάσεις του Δήμου Λεχαινών που διατυπώθηκαν ήδη επισήμως και που αφορούν κυρίως στην περιοχή της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου προβλέπουν την πολεοδόμηση μεγάλης έκτασης που κατέχει γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας σε ακτίνα μόλις 300μ από την Α ζώνη για την εγκατάσταση παραθεριστικού οικισμού! Ο όμιλος που εκμεταλλεύεται τα Λουτρά Κυλλήνης έχει αγοράσει 500 στρ. παραθαλάσσιας έκτασης και επιδιώκει την αγορά άλλων τόσων στρεμμάτων στην περιοχή Λεχαινών για κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών και γηπέδων γκολφ.

Η περιοχή της Στροφυλιάς – Κοτυχίου χρειάζεται μια συγκροτημένη πολιτική προστασίας και βιώσιμης διαχείρισης που θα αποβεί πραγματικά προς όφελος του περιβάλλοντος και της μακροχρόνιας ευημερίας της τοπικής κοινωνίας μέσα από τη διατήρηση του πλούτου της. Η λεηλασία του περιβάλλοντος με τη βοήθεια πελατειακών σχέσεων μπορεί να δημιουργεί πρόσκαιρα την εντύπωση ότι ωφελεί την κοινωνία και φέρνει χρήματα αλλά μεσοπρόθεσμα οδηγεί σε κατάρρευση του συγκριτικού πλεονεκτήματος που διαθέτουν όσοι έχουν κοντά τους φυσικές περιοχές όπως της Στροφυλιάς-Κοτύχιου και σε αποσύνθεση των τοπικών κοινωνιών. Όμως, η πολιτική που οδηγεί στην απαξίωση του δημόσιου πλούτου δεν είναι πλέον ανεκτή από μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας που αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και την προστασία του πλούτου που έχουμε δανειστεί από τα παιδιά μας.

Οι τοπικοί φορείς και το ΥΠΕΧΩΔΕ θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι η περιοχή είναι από τις πιο απειλούμενες εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής που αναμένεται να οδηγήσει, αν δεν ληφθούν έγκαιρα κατάλληλα μέτρα ενδυνάμωσης των φυσικών συστημάτων άμυνας, σε εξαφάνιση μεγάλου μέρους του ευαίσθητου οικοσυστήματος της περιοχής καθώς και υπαρχόντων ή νέων αυθαίρετων ή «νόμιμων» κατασκευών πολύ κοντά στην παράκτια ζώνη. Το ίδιο το συμφέρον των κατοίκων της περιοχής είναι να προστατευθούν τα φυσικά οικοσυστήματα που περιορίζουν τις επιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων και ανόδου της στάθμης της θάλασσας, όπως προβλέπεται από όλες τις επιστημονικές έρευνες για την Μεσόγειο αλλά και για την περιοχή ειδικότερα. Δεν είναι καθόλου σοφό να συνεχίζουμε να αγνοούμε την κλιματική κρίση που η ανθρώπινη κοινωνία προκαλεί. Χρειάζεται σήμερα να διδαχτούμε από τα λάθη του παρελθόντος αλλά και από τα λάθη άλλων περιοχών. Αύριο θα είναι πολύ αργά τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα οικοσυστήματα, όπως είδαμε σε περιοχές που επλήγησαν άγρια από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής όπως η Ν. Ορλεάνη και η Μιαν Μαρ, ή των παλιροοϊκών κυμάτων μετά από σεισμό, όπως η Ινδονησία, λόγω της εξαφάνισης των φυσικών αμυντικών συστημάτων τους στην παράκτια ζώνη (αμμόλοφοι, υγρότοποι, παράκτια βλάστηση).


Οικολόγοι Πράσινοι
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr, ecogreens@nath.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196
 


.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 59 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58228222
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.