ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τετάρτη 10 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Σταματήστε το μακελειό του τόνου! Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Θάλασσα - Ακτές
GREENPEACE , Τετάρτη, 19 Νοέμβριος 2008

Η Ελλάδα τηρεί σιγή ιχθύος στη Συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση του Τόνου του Ατλαντικού

Ακτιβιστές της Greenpeace ξεφόρτωσαν 5 τόνους κεφάλια ερυθρού τόνου έξω από το Γαλλικό Υπουργείο Αλιείας στο Παρίσι, για να διαμαρτυρηθούν για την κακή διαχείριση της αλιείας του ερυθρού τόνου η οποία οδηγεί στην εξάλειψη του είδους. Η συγκεκριμένη δράση γίνεται με αφορμή την Ετήσια Συνάντηση της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση του Τόνου του Ατλαντικού (ICCAT) που λαμβάνει χώρα αυτή την εβδομάδα στο Μαρακές του Μαρόκου.

Η Γαλλία κατέχει την Ευρωπαϊκή Προεδρία και τη χρησιμοποίησε για να προσανατολίσει τη θέση της Ε.Ε προς όφελος του βραχυπρόθεσμου κέρδους της αλιευτικής βιομηχανίας, αγνοώντας τον φανερό κίνδυνο εξαφάνισης του ερυθρού τόνου. Ο ερυθρός τόνος του Ανατολικού Ατλαντικού και της Μεσογείου υπόκειται κάτω από τα διαχειριστικά μέτρα της ICCAT, ενός φορέα που αποτελείται από κυβερνητικούς εκπροσώπους 45 χωρών, συμπεριλαμβανόμενης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Την ευθύνη για την αδυναμία της ICCAT να προστατεύσει τον ερυθρό τόνο(1), θα μοιραστούν όλες οι χώρες που λαμβάνουν μέρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Μια από αυτές είναι και η Ελλάδα. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κοντός δεν απάντησε ποτέ στις επιστολές της Greenpeace και δεν κοινοποίησε ποτέ τη στάση της χώρας μας στο θέμα. Μάλιστα, οι μέχρι τώρα πληροφορίες της Greenpeace δείχνουν πως η Ελλάδα δεν στέλνει καν εκπρόσωπο στην πιο κρίσιμη συνάντηση στην ιστορία της ICCAT.

Το 2006, μετά από χρόνια εξαντλητικής πειρατικής αλιευτικής δραστηριότητας, η ICCAT υιοθέτησε ένα "Σχέδιο Αποκατάστασης του πληθυσμού" το οποίο όριζε 29.500 τόνους ως το ετήσιο σύνολο των επιτρεπόμενων αλιευμάτων για τον ερυθρό τόνο του Ανατολικού Ατλαντικού και της Μεσογείου Θάλασσας, ενώ η Επιστημονική Επιτροπή της ICCAT είχε προτείνει το όριο των 15.000 τόνων (2). Από τότε, οι ίδιοι επιστήμονες εκτιμούν ότι το 2007 η συνολική ποσότητα που αλιεύθηκε έφτασε τους 61.000 τόνους!

"Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Η ICCAT βρίσκεται σε σταυροδρόμι. Ή θα διαλέξει το δρόμο της προστασίας του ερυθρού τόνου ή θα φέρει την ευθύνη της εξαφάνισης του είδους και της κατάρρευσης ενός από τους πιο σημαντικούς και κερδοφόρους τομείς της αλιείας", δήλωσε η ¶ντζελα Λάζου, υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

Η Greenpeace ζητά από την Ελλάδα και όλα τα συμβαλλόμενα μέλη της ICCAT να αποφασίσουν υπέρ της παύσης της αλιείας του ερυθρού τόνου μέχρι:
• Να δημιουργηθούν θαλάσσια καταφύγια που θα προστατεύουν όλες τις περιοχές αναπαραγωγής του τόνου.
• Να μειωθεί η αλιευτική ικανότητα σε βιώσιμα επίπεδα.

• Να υιοθετηθεί και να εφαρμοστεί ένα νέο διαχειριστικό σχέδιο που θα ακολουθεί αυστηρά τις επιστημονικές εισηγήσεις.

Η Greenpeace, στα πλαίσια της εκστρατείας της για το θαλάσσιο περιβάλλον, προτείνει τη δημιουργία ενός δικτύου θαλάσσιων καταφυγίων που θα καλύπτει το 40% της επιφάνειας της θάλασσα και θα εξασφαλίσει την αποκατάσταση των αλιευτικών αποθεμάτων και την προστασία της θαλάσσιας ζωής από την καταστροφή των οικοσυστημάτων. Η δημιουργία των παραπάνω προστατευόμενων περιοχών θα διασφαλίσει τον πλούτο της θάλασσας και θα οδηγήσει σε μια βιώσιμη αλιεία που θα έρχεται σε αρμονία με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Για περισσότερες πληροφορίες:
¶ντζελα Λάζου, Υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον, Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace, Τηλ: 6979 44 33 03, 210 38 06 374 & 375

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ:
(1) Πρόσφατη ανεξάρτητη αξιολόγηση για την ICCAT η οποία εκπονήθηκε από μια επιτροπή ειδικών χαρακτήρισε τη διαχείριση του κόκκινου τόνου στον ανατολικό Ατλαντικό Ωκεανό και τη Μεσόγειο Θάλασσα ως απαράδεκτη και ασύμφωνη με τις επιδιώξεις της ICCAT. Η αξιολόγηση τελειώνει με την πρόταση να απαγορευθεί η αλιεία του κόκκινου τόνου μέχρι τα συμβαλλόμενα μέλη να συμμορφωθούν με τις συστάσεις της ICCAT.
Η Επιτροπή ειδημόνων αποτελούνταν από τον Glenn Hurry, διευθυντή στην Αυστραλιανή Αρχή για τη Διαχείριση της Αλιείας (Australian Fisheries Management Authority -AFMA), τον Moritaka Hayashi, Καθηγητή στο Διεθνές Δίκαιο (Πανεπιστήμιο Waseda στην Ιαπωνία) και τον Jean-Jacques Maguire (Καναδάς), γνωστό και σεβαστό ειδικό πάνω στην παγκόσμια αλιεία.
(2) Ενώ οι επιστήμονες πρότειναν η νόμιμη επιτρεπόμενη ποσότητα αλίευσης να είναι 15.000 τόνοι, το διαχειριστικό σχέδιο ενέκρινε 29.500 τόνους για το 2007, 28.500 τόνους για το 2008, 27.500 τόνους για το 2009 και 25.500 τόνους για το 2010.

GREENPEACE
Greenpeace, Κλεισόβης 9, 106 77 ΑΘΗΝΑ, τηλ. 210 3840774-5, fax. 210 3804008,
www.greenpeace.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τετάρτη, 19 Νοέμβριος 2008 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 140 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54573050
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.