ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 31 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ένσταση από το ΓΕΩΤΕΕ στις επενδύσεις στο Τοπλού Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Κάβο Σίδερο - Βάι
Από την Πατρίδα , Πέμπτη, 20 Νοέμβριος 2008


Από την Πατρίδα (http://www.patris.gr)

Δεν συμφωνεί το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο με τις τεράστιες τουριστικές επενδύσεις οι οποίες σχεδιάζονται στο Κάβο Σίδερο, όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια «ανοικτής συνεδρίασης» που πραγματοποίησε η διοικούσα επιτροπή του παραρτήματος Κρήτης το περασμένο Σάββατο στη Σητεία.

Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής.

Την εισήγηση με θέμα την ανάπτυξη της επαρχίας Σητείας, παρουσίασε το μέλος της διοικούσας επιτροπής του παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ Γιώργος Χρονάκης, ο οποίος επίσης μίλησε για το αναπτυξιακό έλλειμμα της περιοχής. Ο κ. Χρονάκης παρουσίασε την εναλλακτική πρόταση για την ανάπτυξη της περιοχής, σύμφωνα με το μοντέλο που προτείνει το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. για την Κρήτη, στο πλαίσιο πρόσφατης εργασίας - απόφασης του. Με την εισήγηση προτείνεται ένα νέο εναλλακτικό αναπτυξιακό μοντέλο που πριν απΆ όλα χαράσσεται με δημοκρατικό τρόπο από την ίδια την τοπική κοινωνία, στη βάση της εξυπηρέτησης των δικών της συμφερόντων και όχι κάποιων εξωτερικών παραγόντων που τα επιβουλεύονται, υποσχόμενοι τον «πακτωλό» των εκατομμυρίων τους. Ένα μοντέλο ανάπτυξης που αξιοποιεί χωρίς να εξαντλεί ή να καταστρέφει τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον. Ένα αναπτυξιακό μοντέλο που αναγνωρίζοντας αυτή καθαυτή την αξία της περιοχής, αναλαμβάνει να την υπερασπίσει και όχι να την υποβαθμίσει. Το μοντέλο εκείνο που απευθύνεται και προσκαλεί όλους τους ανθρώπους όπου γης, να συμμετάσχουν στην παραγωγική δραστηριότητα των ανθρώπων της περιοχής, αλλά και στο αποτέλεσμα της (τρόφιμα, διαμονή ή και παραμονή), να ζήσουν μαζί τον πολιτισμό που αυτή η δραστηριότητα διαμορφώνει και να απολαύσουν την ωραιότητα και τη μοναδικότητα ατόφιου του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.

Η τοποθέτηση αυτή συνάντησε την επιδοκιμασία όλων. Μερικοί όμως τη χαρακτήρισαν πολύ καλή - ίσως άριστη - για να είναι ρεαλιστική. Η απάντηση των γεωτεχνικών σΆ αυτό το φόβο, ήταν πως η πραγματοποίηση της πρότασης, είναι πριν απΆ όλα υπόθεση όλων των φορέων της τοπικής κοινωνίας, από την ομόνοια και την σύμπνοια των οποίων εξαρτάται. Εξαρτάται επίσης από την ικανότητα της τοπικής κοινωνίας, να εντάξει τη στόχευσή της στο πλαίσιο της γενικότερης διεκδίκησης της Κρήτης για την γεωγραφική και κοινωνική ισορροπία της ανάπτυξής της. Καθορίζεται τέλος από την ικανότητα όλων μας να εντάξουμε τις προσπάθειές μας στο διεκδικητικό πλαίσιο ανάλογων πρωτοβουλιών σε πανελλαδικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η εισήγηση εκτίμησε ως λάθος τη ταύτιση της τοπικής κοινωνίας μΆ ένα είδος επένδυσης, πάνω στο οποίο βάσισε την έξοδο της από την απομόνωση και τη στασιμότητα. Εξ άλλου τα ίδια τα αντικειμενικά δεδομένα της περιοχής, οι πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις, αλλά και άλλες αδυναμίες, καθιστούν αυτή την μορφή επένδυσης πραγματικά μη πραγματοποιήσιμη. ΓιΆ αυτό το Επιμελητήριο δεν συμφωνεί με τις σχεδιαζόμενες τεράστιες τουριστικές επενδύσεις στην περιοχή του Κάβο Σίδερο, επαινεί όλους εκείνους που επεσήμαναν αυτή την αλήθεια από την αρχή και προτείνει την αξιοποίηση από τους φορείς της περιοχής των προτάσεων και ανησυχιών τους. Η συνειδητή ή η ασυνείδητη, αδιέξοδη όμως σε κάθε περίπτωση, προσπάθεια περιθωριοποίησης κάποιων αξιόλογων ανθρώπων, δεν τιμά μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία. Αντίθετα η συνειδητή και κοπιαστική προσπάθεια σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων, αποτελεί την εκδήλωση της υγείας κάθε δημοκρατικά δομημένης κοινωνίας.

Αναφορικά με το ρόλο της εκκλησίας ο πρόεδρος της Δ.Ε. Κώστας Καμπιτάκης τόνισε, ότι το ζητούμενο δεν είναι αν θα εκπροσωπηθούν όλοι οι φορείς στο ίδρυμα «Παναγία η Ακρωτηριανή», για να σηματοδοτηθεί έτσι η πορεία της «κοινωνίας προς την εκκλησία».

Το πραγματικό ζητούμενο είναι «αν θα πορευθεί η εκκλησία προς την κοινωνία», όχι για να ασκήσει η ίδια η εκκλησία επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά για να προσθέσει την δική της πνευματικότητα στη πεζότητα των αναπτυξιακών δραστηριοτήτων της κοινωνίας, απολαμβάνοντας και η ίδια μέρος του συνολικού οφέλους για την άσκηση του φιλανθρωπικού της έργου.

Από την Πατρίδα (http://www.patris.gr)

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 79 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58187737
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.