ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Σάββατο 03 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Κριτική του Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό από τ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Χωροταξία - Πολεοδομία
Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος , Πέμπτη, 20 Νοέμβριος 2008

Την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2008 το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος προέβη σε δημόσια "Κριτική του Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό" εν όψει του επίκαιρου χαρακτήρα του θέματος και της επικειμένης εκδόσεως της σχετικής ΚΥΑ. Η Σύμβουλος Επικρατείας και μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου κ. Μαρία Καραμανώφ, ανέπτυξε τις θέσεις του Επιμελητηρίου οι οποίες έχουν ως εξής:
"Κριτική του Χωροταξικού Σχεδίου για τον Τουρισμό".
Το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, το οποίο αναδημοσιοποιείται ενάμισυ περίπου χρόνο μετά την αρχική του παρουσίαση (Μάιος 2007) και την εν τω μεταξύ ψήφιση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου, πάσχει από τις ίδιες ακριβώς ριζικές πλημμέλειες που είχε επισημάνει το Επιμελητήριο στην αρχική του τοποθέτηση (Ιούλιος 2007), με ωρισμένες μάλιστα επί τα χείρω τροποποιήσεις.

Το Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό αποτελεί πράγματι ψευδεπίγραφο χωροταξικό σχέδιο, το οποίο, αντί να συμμορφωθεί προς τις συνταγματικές αρχές του βιώσιμου χωροταξικού σχεδιασμού και να σεβαστεί την εξαιρετικά περιωρισμένη φέρουσα ικανότητα της χώρας για περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη, νομιμοποιεί την αγρία τουριστική ανάπτυξη και, με φωτογραφικές ρυθμίσεις, "προσημειώνει" υπέρ της τουριστικής επιχειρηματικής δραστηριότητος τις πολυτιμότερες εξ επόψεως δημοσίου συμφέροντος περιοχές της χώρας.

Οι ρυθμίσεις του Σχεδίου όχι μόνο επιβραβεύουν και ενισχύουν την μέχρι τώρα άναρχη τουριστική ανάπτυξη και τον μαζικό τουρισμό, αλλά έρχονται να προσθέσουν σ’ αυτήν νέες μορφές τουρισμού που θα εξαφανίσουν και τα τελευταία ίχνη του εναπομείναντος φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας. Ο νέος θεσμός των λεγομένων "συνθέτων και ολοκληρωμένων αναπτύξεων τουριστικών υποδομών σταθερού παραθερισμού" εισάγει στη χώρα το παρωχημένο και αποτυχημένο μοντέλο της μαζικής παροχής δεύτερης κατοικίας σε, αλλοδαπούς ιδίως, παραθεριστές με τη μορφή της κατασκευής νέων κλειστών πόλεων-τουριστικών θυλάκων στις ωραιότερες και πλέον ευαίσθητες περιοχές της χώρας (Δυτική Πελοπόννησος, παράκτιες περιοχές Ηπείρου, Αιτωλοακαρνανίας, νοτίας Ρόδου, Ανατολικής και ΝΑ Κρήτης, Ζακύνθου, Βόλου, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης), κατά προφανή και κατάφωρη παραβίαση των αυστηρών περιορισμών της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας και της νομολογίας του ΣτΕ για την ίδρυση νέων οικισμών.

Το Σχέδιο υπολαμβάνει ως δεδομένη την απεριόριστη δυνατότητα επεκτάσεως και εντάσεως της τουριστικής δραστηριότητος, αφού προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι οι μεν "τουριστικά ανεπτυγμένες" (κοινώς κορεσμένες) περιοχές θα αυξήσουν τη χωρητικότητά τους με κατασκευή νέων υποδομών, ενώ το πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο των νησιών παραδίδεται αδιακρίτως στην ασύδοτη τουριστική ανάπτυξη θέτοντας στην ίδια μοίρα την Αστυπάλαια, Αμοργό, Ίο, Ικαρία και Φολέγανδρο με την Μύκονο, Ρόδο, Κέρκυρα, Κω και Ζάκυνθο. Το Σχέδιο δεν φείδεται ούτε καν των ευαισθήτων περιοχών και ευπαθών οικοσυστημάτων της χώρας, αφού με το τέχνασμα της θεσπίσεως δήθεν όρων και περιορισμών, νομιμοποιεί πράγματι την τουριστική εκμετάλλευση προστατευτέων μέχρι σήμερα περιοχών, όπως είναι οι ορεινοί όγκοι, τα δάση, η γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητος, οι περιοχές NATURA, τα μικρά νησιά και οι βραχονησίδες.

Με τις ρυθμίσεις αυτές, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, ακολουθώντας τη φιλοσοφία του Γενικού Χωροταξικού Σχεδίου της χώρας, οδηγεί στην παγίωση της διαστρέβλωσης του θεσμού του υποχρεωτικού χωροταξικού σχεδιασμού, ο οποίος, αντί για εργαλείο που διασφαλίζει με αντικειμενικό και επιστημονικό τρόπο την βιώσιμη ανάπτυξη, καταντά τέχνασμα για την νομιμοποίηση κάθε είδους αυθαιρεσιών και παρανομιών, αρκεί να είναι συρραμμένες σε ενιαίο κείμενο.

Τις θέσεις αυτές μπορούν να προσυπογράφουν όσοι επιθυμούν στον δικτυακό τόπο http://www.environ-sustain.gr/main.htm.

Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος
Καλλιδρομίου 30 και Ζωοδόχου Πηγής, Εξάρχεια 11473 ΑΘΗΝΑ
Τηλ/φαξ 210-3823.850, E-mail:
decleris@environ-sustain.gr, site : www.environ-sustain.gr

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Πέμπτη, 20 Νοέμβριος 2008 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 496 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58210285
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.