ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Δευτέρα 15 Αύγ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων , Σάββατο, 05 Ιούνιος 2004

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ
www.ecogreens.gr
Χανιά, 1-6-2004

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

Αφορούν οι επερχόμενες ευρωεκλογές άραγε την Κρήτη και τα Χανιά; Πόσο μας επηρεάζουν και τι σημασία μπορεί να έχουν για μας εδώ είναι ένα ερώτημα που πλανιέται.

Κι όμως, όσο μακριά κι αν φαίνεται η Ευρώπη, όσο απόμακρες κι αν φαίνονται οι ευρωεκλογές, έχουν πολύ μεγάλη σημασία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης που διανύουμε. Ας δούμε το παράδειγμα ορισμένων τοπικών προβλημάτων:

Ένα παράδειγμα είναι αυτό του ενεργειακού προβλήματος της Κρήτης. Η ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας συμβαδίζει με τον καταναλωτισμό κι οδηγεί προσπάθεια εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου της Μέσης Ανατολής, τους πολέμους και την πολιτική αναταραχή που επικρατεί σε όλο τον κόσμο. Μια άλλη «λύση» που προτάθηκε για το ενεργειακό πρόβλημα της Δύσης ήταν η χρήση της πυρηνικής ενέργειας, που όμως δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ασφαλείας, όπως απέδειξε το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ με τις επιπτώσεις στη φύση και στην υγεία των ανθρώπων: Η ραδιενέργεια δε γνωρίζει σύνορα. Σήμερα, στη Δυτική Ευρώπη η πυρηνική ενέργεια έχει αναχαιτιστεί, μόνο η Γαλλία συνεχίζει να παράγει το 90% της ενέργειάς της από πυρηνικά, ενώ η Γερμανία (όπως και άλλες χώρες) με την καθοριστική συμβολή του οικολογικού κινήματος και των Πρασίνων προγραμματίζει το κλείσιμο των πυρηνικών της εργοστασίων μέχρι το 2020. Αλλά κι η Γαλλία για πρώτη φορά επισήμως εξετάζει το ενδεχόμενο εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων στο ενεργειακό. Η εξάρτηση όμως των δυτικών κοινωνιών από το πετρέλαιο οξύνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου, επιτείνει την κλιματική αστάθεια και τα ακραία καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες, καύσωνες, λιώσιμο των πολικών πάγων κλπ). Οπότε, ένα ερώτημα που έχουμε να απαντήσουμε και στις ερχόμενες ευρωεκλογές, είναι με ποιες δυνάμεις θα ταχθούμε στο φλέγον ζήτημα του ενεργειακού: Με το πράσινο κίνημα που προτείνει εναλλακτικές λύσεις με την εξοικονόμηση και τη χρήση αποκεντρωμένων ήπιων μορφών ενέργειας όπως η ηλιακή και η αιολική, ή με όλους αυτούς που υποστηρίζουνι την πυρηνική ενέργεια και τη χρήση του πετρελαίου, με συνέπεια την μόλυνση της ατμόσφαιρας, την κλιματική αλλαγή, τους πολέμους για τα κοιτάσματα της Μέσης Ανατολής;

Ένα άλλο παράδειγμα είναι η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και τσιμεντοποίησης της παραλίας των Αγίων Αποστόλων, που προς το παρόν έχει «παγώσει» χάρη στην ανάπτυξη ενός σημαντικού κινήματος πολιτών που υπερασπίζεται την περιοχή. Διεθνώς επιδιώκεται η ιδιωτικοποίηση παραλιών αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου που υπόκειται σε δημόσια διαχείριση, με βάση κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, στα πλαίσια της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης. Η φύση εμπορευματοποιείται, γίνεται αντικείμενο άγριας εκμετάλλευσης από ιδιωτικές εταιρείες, με καταστροφικές συνέπειες.  Ο φυσικός πλούτος των ακτών, η υγεία κι η ευεξία που χαρίζουν σε όλους απειλούνται από το μαζικό τουρισμό που τσιμεντοποιεί τα πάντα στο διάβα του, φτιάχνοντας ξενοδοχεία –μεγαθήρια, παραλίες γεμάτες σκουπίδια κι απόβλητα. Πανέμορφες παραλίες σ’ ολόκληρη τη Μεσόγειο καταστρέφονται μ’ αυτόν τον τρόπο κι οι ιδιώτες εκμεταλλευτές πάνε παρακάτω, στην επόμενη παραλία. Απέναντι σ’ αυτό το αδιέξοδο οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι Πράσινοι της Ευρώπης προτείνουν μορφές εναλλακτικού τουρισμού που σέβεται τη φύση, με μικρές παραδοσιακές τουριστικές μονάδες, που χρησιμοποιούν τοπικά προϊόντα, όπως γίνεται ήδη με μεγάλη επιτυχία σε ορεινές περιοχές της Κρήτης.

Ένα τρίτο παράδειγμα είναι αυτό της διατροφής: Στην Κρήτη, όπως και σε πολλές περιοχές της Ευρώπης έχει αναπτυχθεί ένα κίνημα πολιτών για την κήρυξη του νησιού ως περιοχής ελεύθερης από τα μεταλλαγμένα. Μέχρι τώρα, το οικολογικό και καταναλωτικό κίνημα της Ευρώπης σταμάτησε τη μαζική είσοδο των μεταλλαγμένων προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά δημιουργώντας σημαντικά οικονομικά προβλήματα στις πολυεθνικές εταιρείες που τα προωθούν. Δυστυχώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέκυψε στις αμερικάνικες πιέσεις επιτρέποντας την κυκλοφορία μεταλλαγμένου καλαμποκιού της Monsanto, επιχειρώντας να χρυσώσει το χάπι με την υποχρεωτική σήμανση των προϊόντων που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους (μεταλλαγμένους) οργανισμούς.. Από κει και πέρα ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για να δημιουργηθούν οι απαραίτητοι μηχανισμοί ελέγχου, καθώς οι εταιρείες των μεταλλαγμένων επιχειρούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα εισάγοντας «τυχαία» μεταλλαγμένους σπόρους, όπως π.χ. συνέβη πρόσφατα στη Δράμα. Οι Οικολόγοι Πράσινοι και οι Πράσινοι της Ευρώπης στηρίζουν τις προσπάθειες κήρυξης ελεύθερων από τα μεταλλαγμένα ζωνών, προωθούν την ιδέα της απαλλαγής όλης της Ευρώπης και του κόσμου από τα μεταλλαγμένα, τη δημιουργία μηχανισμών ελέγχου των προϊόντων. Προτείνουν την εναλλακτική λύση που είναι η προώθηση των οικολογικών – βιολογικών και παραδοσιακών προϊόντων, την αξία της παραδοσιακής κρητικής – μεσογειακής διατροφής.

Όπως μας δείχνουν αυτά τα παραδείγματα, τα τοπικά προβλήματα δεν είναι παρά έκφραση παγκόσμιων προβλημάτων. Κι οι απαντήσεις που θα δώσουμε, για το ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης, για τη σωτηρία των Αγίων Αποστόλων και των ελεύθερων παραλιών της Κρήτης, για τα μεταλλαγμένα και την κρητική διατροφή, είναι απαντήσεις που πρέπει αν δοθούν σε ολόκληρη της Ευρώπη, σε ολόκληρο τον κόσμο. Να σκεφτούμε συνολικά και να δράσουμε τοπικά, όπως λέει το παλιό οικολογικό σύνθημα, συμμετέχοντας στο οικολογικό κίνημα και δίνοντας οικολογική απάντηση στις ευρωεκλογές, επιλέγοντας Οικολόγους Πράσινους – Πράσινους της Ευρώπης.

Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 63 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 54606003
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.