ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 06 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ημερίδα "ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑ - Πράσινες απαντήσεις στην Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Ενεργειακό ζήτημα - Κλιματική κρίση
Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης , Σάββατο, 07 Φεβρουάριος 2009

Ημερίδα "ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑ
Πράσινες απαντήσεις στην κλιματική κρίση"


Σάββατο 14 Μαρτίου 2009
Αίθουσα ΤΕΕ/ΤΑΚ, Ηράκλειο



Το Σάββατο 14 Μαρτίου 2009, οι Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης μαζί με τη Θεματική Ομάδα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής των Οικολόγων Πράσινων, πραγματοποιούν στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Τμήμα Ανατολικής Κρήτης (ΤΕΕ/ΤΑΚ), στην οδό Πρεβελάκη & Γρεβενών στο Ηράκλειο ημερίδα με θέμα "ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑ - Πράσινες απαντήσεις στην κλιματική κρίση".

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν από ειδικούς και εκπροσώπους φορέων τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα γύρω από την κλιματική αλλαγή, οι σχετικές πολιτικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και οι Πράσινες Προτάσεις για μια ουσιαστική πολιτική προστασίας του κλίματος. Μεγάλο μέρος της θεματικής ημερίδας θα είναι αφιερωμένο στις ιδιαιτερότητες της Κρήτης, τόσο από πλευράς επιπτώσεων όσο και από πλευράς των απαιτούμενων αλλαγών πολιτικής προκειμένου να έχει το νησί μας το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στο κλίμα.

Είναι πλέον ομόφωνα αποδεκτό πως η κλιματική κρίση αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο για δικαιολογίες ή καθυστερήσεις. Η Ελλάδα ιδιαίτερα, αλλά και η ανατολική Μεσόγειος γενικότερα, απειλείται με εντονότερα κύματα καύσωνα και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, μείωση της αγροτικής παραγωγής, διάβρωση παράκτιων περιοχών, ένταση του φαινόμενου της ερημοποίησης, μείωση βροχοπτώσεων, καταστροφικότερες δασικές πυρκαγιές, επιπτώσεις στην οικονομία, στον τουρισμό κ.ά.

Υπάρχει όμως ακόμα περιθώριο να περιορίσουμε το κλιματικό χάος. Αρκεί σύντομα να αλλάξουμε ριζικά το ενεργειακό μας μοντέλο, να αλλάξουμε δηλαδή το ποια ενέργεια, πόση ενέργεια και με ποιον τρόπο καταναλώνουμε αλλά και να επανεξετάσουμε τις ανάγκες που «πρέπει» να εξυπηρετήσουμε. Μια τέτοια ενεργειακή επανάσταση, με τεράστιες επενδύσεις, θα αποτελεί και εναλλακτική διέξοδο από την οικονομική κρίση ενώ ταυτόχρονα θα μας προφυλάξει από την εξάντληση των ενεργειακών πηγών και την αύξηση της τιμής τους. Οι Οικολόγοι Πράσινοι πραγματοποιούν σε μόνιμη βάση τα τελευταία χρόνια εκστρατεία για τα ζωτικά αυτά θέματα, ανοίγοντας το δημόσιο διάλογο και καταθέτοντας σύγχρονες απαντήσεις.

Η ημερίδα θα μεταδοθεί ζωντανά από το διαδίκτυο ενώ από το http://energeiakaiklima.blogspot.com μπορείτε να ενημερωθείτε για ό,τι σχετικό με την ημερίδα.

Το πρόγραμμα:

09.30-11.15: AΆ Ενότητα: Εισαγωγή – Κλιματική αλλαγή και πολιτική για το κλίμα
(Προεδρείο: Αριστείδης Παπαδάκης, Γιώργος Βλοντάκης)

09:30 – 10:00 Προσέλευση – Εγγραφές

10:00 – 10:05 Χαιρετισμός του προεδρείου της Ημερίδας

10:05 – 10:10 Χαιρετισμός του προέδρου του ΤΕΕ / ΤΑΚ

10:10 – 10:25 «Οι κλιματικές αλλαγές και οι Επιπτώσεις τους στην Κρήτη», κ. Γιώργος Βλοντάκης, Γεωπόνος - Περιβαλλοντολόγος

10:25 – 10:40 «Διεθνείς, Ευρωπαϊκές και Ελληνικές πολιτικές για το κλίμα», κ. Τάσος Κρομμύδας, Υπεύθυνος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Δικτύου Μεσόγειος SOS.

10:40 – 10:50 «Κλιματική μετανάστευση», Κώστας Διάκος, Νομικός περιβάλλοντος, Υποψήφιος Ευρωβουλευτής Οικολόγων Πράσινων.

10:50 – 11:00 «Ενεργειακό ζήτημα, κλιματική κρίση και περιβαλλοντικές οργανώσεις», κ. Αριστείδης Παπαδάκης, Συντονιστής της Γραμματείας του Παγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων «ΟικοΚρήτη»

11:00 – 11:15 Ερωτήσεις – παρεμβάσεις.


11.15-13.30: ΒΆ Ενότητα: Για μια πράσινη ενεργειακή πολιτική στην Ελλάδα
(Προεδρείο: Μανόλης Χαλκιαδάκης, Ιωσήφ Βεντούρας)

11:15 - 11:20 «Η ανάγκη για μια πράσινη ενεργειακή επανάσταση», Μιχάλης Τρεμόπουλος, Επικεφαλής Ευρωψηφοδελτίου Οικολόγων Πράσινων.

11:20 - 11:35 «Μακροχρόνιος Ενεργειακός Σχεδιασμός», κ. Αχιλλέας Πληθάρας Εκπρόσωπος του WWF Ελλάς.

11:35 - 11:45 «Η εξοικονόμηση ενέργειας στο επίκεντρο της πολιτικής», Νίκος Χρυσόγελος, Υποψήφιος Ευρωβουλευτής Οικολόγων Πράσινων.

11:45 - 12:00 «Οι προτάσεις των Οικολόγων Πράσινων για ένα εναλλακτικό και βιώσιμο ενεργειακό μοντέλο», Κώστας Κατώπης, Υπεύθυνος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής των Οικολόγων Πρασίνων.

12:00 – 12:15 «Αιολική ενέργεια στην Ελλάδα, κατάσταση, προοπτικές και πολιτικές στήριξης», κ. Ιωάννης Τσιπουρίδης, πρόεδρος Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας.

12:15 – 12:25 «Οι θέσεις του οικολογικού κινήματος στην Ελλάδα για το ενεργειακό ζήτημα», Φώτης Ποντικάκης, εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ).

12:25 – 12:35 «ΑΠΕ – η λύση για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, την προστασία του κλίματος και την οικονομική σταθερότητα», Νίκος Φιολιτάκης, Οικονομολόγος - Σύμβουλος Επενδύσεων.

12:35 – 12:50 «Σχεδιασμός κατοικιών με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην Κρήτη», κ. Ιωάννης Βουρδουμπάς καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης - Τμήμα Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

12:50 – 13:10 Ερωτήσεις - παρεμβάσεις.

13:10 – 13:30 Διάλλειμα - Καφές στο Ισόγειο του κτηρίου


13.30-17.00: ΓΆ Ενότητα: Κρήτη και ενεργειακό ζήτημα
(Προεδρείο: Νίκος Χρυσόγελος, Ιωάννης Βιδάκης, Φώτης Ποντικάκης)

13:30 – 13:35 Εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης

13:35 – 13:40 Εκπρόσωπος της Νομαρχίας Ηρακλείου

13:40 – 13:45 Εκπρόσωπος του Δήμου Ηρακλείου

13:45 – 13:50 Εκπρόσωπος του ΤΕΕ/ΤΑΚ

13:50 – 13:55 Εκπρόσωπος από Εμπορικό Επιμελητήριο

13:55 – 14:10 «Η κατανάλωση ενέργειας στην Κρήτη», κα. Αντιόπη Γιγαντίδου Τομεάρχης Κέντρου Κατανομής Νήσων ΔΕΗ,

14:10 – 14:20 «Λειτουργία Αιολικών Πάρκων στην Κρήτη, Ένταξη στο περιβάλλον», κ. Νίκος Σηφάκης, εποπτεύων Αιολικού πάρκου.

14:20 – 14:30 «Κρήτη και ΑΠΕ: κατάσταση και προοπτικές», κ. Μανόλης Βουτυράκης πρόεδρος Συλλόγου Προώθησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Επίλυσης Ενεργειακού Κρήτης,

14:30 – 14:40 «Ενεργειακό Κρήτης: από άλυτο τοπικιστικό πρόβλημα επιθυμητή συλλογική πρόκληση», κ. Αντώνης Ανηψητάκης Επικεφαλής Νομαρχιακής Κίνησης ΅Το Λασίθι στην ΠλώρηΆ, Πολιτικός Μηχανικός.

14:40 – 14:50 «Ενεργειακές επενδύσεις στην Κρήτη, Προβλήματα εφαρμογής», Νίκος Καλογεράκης, Εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συλλόγου Φωτοβολταϊκών

14:50 – 15:15 «Υβριδικά συστήματα παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας», κ. Δημήτρης Χρηστάκης, καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης,

15:15 – 15:40 Ερωτήσεις - Παρεμβάσεις
Διάλλειμα - Γεύμα εργασίας.


15.40-18.00: Γεύμα & Τραπέζια εργασίας

Τραπέζι εργασίας 1 «Πολιτικές προστασίας του κλίματος», συντονιστής Κώστας Κατώπης.

Τραπέζι εργασίας 2 «Ενεργειακό πρόβλημα της Κρήτης», συντονιστής Ιωάννης Βιδάκης.

Τραπέζι εργασίας 3 «Χωροθέτηση έργων ΑΠΕ», συντονιστής Αριστείδης Παπαδάκης.

18.00-19.00: Ολομέλεια – Συζήτηση - Συμπεράσματα
(Προεδρείο: Νίκος Χρυσόγελος)


Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 11 Δεκέμβριος 2010 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 51 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58229902
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:



ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!



Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.