ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δευτέρα 05 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ασταμάτητο το μπάζωμα των εκβολών του Αποσελέμη εδώ κα Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου - Αποσελέμης, Λαγκάδα
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου , Τρίτη, 17 Μάρτιος 2009

Ο υγρότοπος των εκβολών του Αποσελέμη είναι ένας από τους λίγους και εξαιρετικά σημαντικούς της Κρήτης και θα έπρεπε να προστατεύεται ως κόρη οφθαλμού. Αντί γι' αυτό, εδώ και δεκαετίες δέχεται συστηματικά χιλιάδες τόνους μπαζών και σκουπιδιών με σκοπό την οικοπεδοποίηση χωρίς να αντιδρά καμία αρμόδια αρχή παρά τις συνεχείς καταγγελίες και αναφορές. Πρόσφατο παράδειγμα, η εταιρεία που κατασκευάζει το φράγμα στον Αποσελέμη, η οποία, αν και έχει υποχρέωση τηρώντας τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου να προστατέψει τον υγρότοπο, τον μπαζώνει και αυτή με τη σειρά της για να τον χρησιμοποιήσει ως γήπεδο για την αποθήκευση των σωλήνων ύδρευσης που τοποθετεί.

Με αφορμή την αυτοψία παρουσία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου την Πέμπτη 12/3 στις εκβολές του Αποσέλεμη, μετά από πρωτοβουλία της WWF-Ελλάς η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου επισημαίνει τα ακόλουθα:

Ο υγρότοπος των εκβολών του Αποσελέμη χρησιμοποιείται από την εταιρεία που κατασκευάζει τους αγωγούς σύνδεσης του φράγματος Αποσελέμη με το Ηράκλειο για την αποθήκευση των σωλήνων. Προκειμένου να τοποθετηθούν οι σωλήνες προχώρησαν σε εκτεταμένο μπάζωμα του χώρου προς το σημαντικότερο τμήμα του βιότοπου, τον Αλμυρόβαλτο. Αυτό έγινε με κάποια άδεια; Και αν έγινε και από ποιον; Προβλεπόταν στη Μ.Π.Ε. και στους Περιβαλλοντικούς Όρους του έργου κάτι τέτοιο; Έγινε κάποια νόμιμη διαδικασία;

Εμείς θεωρούμε ότι η παρανομία είναι προφανής. Επιπλέον, η ίδια εταιρεία, έδωσε τη δυνατότητα, με χρήση ασφαλτικού υλικού, ευκολότερης πρόσβασης με οχήματα στο σημαντικότερο τμήμα του βιότοπου, την καρδιά του. Επίσης η «βελτίωση» του δρόμου στα δυτικά της όχθης του ποταμού έγινε με παράλληλη καταστροφή σημαντικών τμημάτων της όχθης και της παρόχθιας βλάστησης (καλαμιές και αλμυρίκια). Τέλος υλικά από δημόσια έργα, το πιθανότερο από έργα του ίδιου έργου, εναποτεθήκαν σε διάφορες θέσεις του βιότοπου μετατρέποντας υγροτοπικές εκτάσεις σε «οικόπεδα», ειδικά τις πηγές στα νότια του υγροτόπου όπου το ιδιωτικό ενδιαφέρον «αξιοποίησης» είναι πολύ μεγάλο.

Αν και η ΟΠΗ παρεμβαίνει για το θέμα με τακτικές αναφορές και έγγραφα εδώ και χρόνια απολύτως τίποτα δεν έχει γίνει για την προστασία του βιοτόπου και η κατάσταση προχωρεί ολοταχώς προς το χειρότερο. Για παράδειγμα δεν έγινε τίποτα για την απομάκρυνση των τροχόσπιτων που βρίσκονται μόνιμα πάνω στις αμμοθίνες και οι κάτοχοί των (μόνιμοι κάτοικοι!) χρησιμοποιούν οχήματα 4x4 και μοτοσικλέτες «γουρούνες» καταστρέφοντας διαρκώς σημαντικό και ευαίσθητο κομμάτι του βιότοπου. Οι περιοχές στα νότια του υγροτόπου (πηγές) συνεχίζουν να οικοπεδοποιούνται και να μπαζώνονται αυθαίρετα. Πολύ συχνά χρησιμοποιείται ο υγρότοπος ως πίστα μότο-κρος, ενώ για τον καθένα εξακολουθεί να είναι χώρος όπου αποτίθενται κάθε λογής σκουπίδια, παλιά οχήματα και μηχανήματα, επικίνδυνα γεωργικά απόβλητα και βέβαια μπάζα. Τέλος, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για την αποκατάσταση του χώρου που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται, απολύτως παράνομα, ως ποδοσφαιρικό γήπεδο.

Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 62 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58228189
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.