ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δευτέρα 05 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΒΙΩΣΙΜΟ ΖΕΦΥΡΙ: ΟΡΑΜΑ ή ΟΥΤΟΠΙΑ; Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Ανθρώπινα Δικαιώματα
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΖΕΦΥΡΙ , Κυριακή, 22 Μάρτιος 2009

ΒΙΩΣΙΜΟ ΖΕΦΥΡΙ: ΟΡΑΜΑ ή ΟΥΤΟΠΙΑ;
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ: Επισημάνσεις για τη Δυτική Αττική

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 3/2009


Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά του Ρατσισμού, η "Πρωτοβουλία για ένα Βιώσιμο Ζεφύρι" νιώθει την ανάγκη να επισημάνει τα εξής:

α) Παρά την ύπαρξη στοιχείων για κρούσματα κοινωνικού και θεσμικού ρατσισμού στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής και σε ποικίλα πεδία (πχ., εκπαίδευση, κοινωνικές υπηρεσίες, πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες, στεγαστική αποκατάσταση, δημόσιος λόγος), αλλά και την εμπεδωμένη αντίληψη πλέον των πολιτών για φαινόμενα διακρίσεων (βλ. Έκθεση Ευρωβαρόμετρου 2008), μέρος των τοπικών πολιτικών συστημάτων και δυνάμεων αντιστρατεύεται κάθε προσπάθεια διάγνωσης και αντιμετώπισης αυτού του πολύπλοκου κοινωνικού φαινομένου. Σε αυτό το πλαίσιο, οι εκθέσεις διεθνών οργανισμών και οργάνων προσεγγίζονται ως "προβοκατόρικες", "σκοτεινές", "ανθελληνικές" κ.ά., ενισχύοντας έτσι ακόμα περισσότερο την αρνητική θέση της χώρας μας στο διεθνή χάρτη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

β) Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ - πηγή των "προβοκατόρικων" εκθέσεων - είναι εκείνο το διεθνές όργανο για το οποίο η Ελλάδα είχε θέσει υποψηφιότητα το 2006 (αλλά δεν τα κατάφερε) και θα θέσει πάλι υποψηφιότητα για την περίοδο 2010-2015! Επίσης, είναι το ίδιο Συμβούλιο που δημοσιοποιεί εκθέσεις για όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων χωρών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιταλία, αναδεικνύοντας σημαντικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (π.χ. παράνομες συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία). Η αντιμετώπιση των εκθέσεων των διεθνών οργανισμών από μέρος εκπροσώπων της περιοχής μας όχι μόνο δεν μας τιμά αλλά ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας και συμμετοχής της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων!

γ) Οι εκθέσεις των διεθνών οργανισμών – και αυτό αποκρύπτεται συστηματικά - δεν "καταδικάζουν" συλλήβδην τη χώρα μας στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. "Καταδικάζουν" συγκεκριμένες πρακτικές, συγκεκριμένες υπηρεσίες και συγκεκριμένες δημοτικές αρχές. Την ίδια στιγμή που αναγνωρίζουν περιπτώσεις έλλειψης σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Δυτική Αττική και αλλού, την ίδια στιγμή αναγνωρίζουν την πρόοδο Δήμων της χώρας μας και συγκεκριμένων προγραμμάτων πολιτικής, όπως οι Δήμοι Αγίας Βαρβάρας και Βόλου, το πρόγραμμα εκπαίδευσης των παιδιών με μουσουλμανικό θρήσκευμα στη Θράκη.

Δεδομένων όλων των παραπάνω:

α) Καλούμε κινήσεις πολιτών, δημόσιες αρχές και ενεργούς πολίτες της Δυτικής Αττικής να κινητοποιηθούν προς την κατεύθυνση συστηματικής παρατήρησης, αξιολόγησης και αντιμετώπισης των φαινομένων διάκρισης εις βάρος συμπολιτών και συγκατοίκων μας και να αντισταθούν σε στερεότυπα και προκαταλήψεις.

β) Καλούμε ΜΚΟ ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς να ασχοληθούν συστηματικά με την περιοχή της Δυτικής Αττικής με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω της διάχυσης καλών πρακτικών στο πεδίο προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταπολέμησης των διακρίσεων.

γ) Καλούμε τις κεντρικές, περιφερειακές, νομαρχιακές και δημοτικές αρχές να ενθαρρύνουν πολιτικές και προγράμματα εκπαίδευσης στελεχών τους στα ανθρώπινα δικαιώματα και την προώθηση της συμμετοχής των Ρομά στα τοπικά πολιτικά δρώμενα. Επισημαίνεται η δυνατότητα συμμετοχής των ΟΤΑ της περιοχής μας σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και η ανάγκη συνεργασίας με ανεξάρτητες διοικητικές αρχές, έμπειρους επιστημονικούς φορείς και ΜΚΟ (Συνήγορος του Πολίτη, Δίκτυο Αντιγόνη, Εθνική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι κ.ά.).

δ) Εφιστούμε την προσοχή όλων σε ένα αυξανόμενο κύμα αθιγγανοφοβίας με στόχο την κατασκευή αποδιοπομπαίων τράγων για σειρά κοινωνικών προβλημάτων των περιοχών μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ταύτιση της ομάδας των Ρομά με την παραβατικότητα, όταν μάλιστα δεν διαθέτουμε καν ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία για τη συμμετοχή της εν λόγω ομάδας. Κατανοούμε πλήρως την ανάγκη για εύρεση υπευθύνων της οικονομικής και περιβαλλοντικής κρίσης της περιοχής μας (και όχι μόνο)... αλλά ας προσπαθήσουμε να μην υποκύψουμε στη συνήθη "παγίδα", όπως μοναδικά έχει αποτυπωθεί ποιητικά και τραγουδιστικά:

"Κάποιοι φταίνε όμως, κάποιος φταίει. Εύκολο είναι να το βρεις: Γύφτοι θα' ναι ή Εβραίοι ή ο κύριος Κανείς!"

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΒΙΩΣΙΜΟ ΖΕΦΥΡΙ
http://viosimozefyri.wordpress.com
viosimozefyri@gmail.com


.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 62 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58228176
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.