ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Τρίτη 06 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Κρίμα κύριε Δήμαρχε! Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Προστατευόμενες περιοχές - Βιότοποι - Υγρότοποι
ΒΟΥΡΚΑΡΙ - για την προστασία του υγροβιότοπου Βουρκάρι , Πέμπτη, 26 Μάρτιος 2009

Κρίμα κύριε Δήμαρχε!

Υποσχεθήκαμε τις παρατηρήσεις μας για τις ανεκδιήγητες και απαράδεκτες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για τον υγροβιότοπο του Βουρκαρίου, σε σχέση με όλους τους παρόντες και τους απόντες από την συνεδρίαση. Αναφερθήκαμε ήδη στην "Κίνηση" και σήμερα αναφερόμαστε στην στάση της πλειοψηφίας του Δ.Σ. Θα συνεχίσουμε και νάστε σίγουροι ότι δεν θα ξεχάσουμε κανέναν!

Κεντρική και καθοριστική σημασία φυσικά έχει σε κάθε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η στάση του δημάρχου και της πλειοψηφούσας παράταξης. Αυτός έχει και το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την πολιτική του δήμου σε κάθε σημαντικό θέμα! Γιατί αν ο δήμαρχος είχε πάρει πραγματικά αγωνιστική στάση στην συνεδρίαση, αν είχε πάρει την απόφαση να συγκρουστεί με τα μικρομέγαλα συμφέροντα και να υπερασπιστεί αποφασιστικά τον υγροβιότοπο οι εξελίξεις θα ήταν εντελώς διαφορετικές για όλους μας! Και δεν σας κρύβουμε ότι οι ελπίδες μας ήταν μεγάλες! Είχαμε πιστέψει ότι ο δήμαρχος θα σταθεί ως ο αγωνιστής και ασυμβίβαστος πρώτος πολίτης της πόλης, θα σηκώσει το ανάστημά του και θα βρεθεί μπροστά πρώτος στον αγώνα για την υπεράσπιση του υγροβιοτόπου. Όμως οι ελπίδες μας διαψεύστηκαν με τον πιο δραματικό τρόπο!

Ας δούμε όμως όλο το ιστορικό:

Ο "Φορέας για την Προστασία του Βουρκαρίου" είχε πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Δήμαρχο Μεγαρέων στο Γραφείο του στις 15 Δεκεμβρίου 2009. Εκεί η αντιπροσωπεία του Φορέα του εξέθεσε το συνολικό πρόβλημα του υγροβιοτόπου που προκύπτει από την ανυπαρξία μέτρων προστασίας του. Έγινε από μέρους του Φορέα σαφές ότι εκτός από την Κυβέρνηση, ευθύνη για λήψη άμεσων μέτρων έχει η Νομαρχία και ο Δήμος. Είχαμε επισημάνει το γεγονός του συνεχιζόμενου κινδύνου να υποστεί ο υγροβιότοπος ανεπανόρθωτες βλάβες από επαπειλούμενες βιομηχανικές δραστηριότητες στην περιοχή. Είχαμε τονίσει την επείγουσα ανάγκη ο δήμος να λάβει μέτρα και πρωτοβουλίες για την σωτηρία του υγροβιοτόπου.

Όλο το δελτίο τύπου της συνάντησης είχε δημοσιευτεί στο: http://vourkari.blogspot.com/2008/12/blog-post_17.html
(το αναφερόμενο δελτίο τύπου είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας και είχε δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο χωρίς καμία απολύτως διάψευση εκ μέρους του γραφείου τύπου του δημάρχου)

Συγκεκριμένα ο κ.Στρατιώτης σ αυτή τη συνάντηση (όπως προκύπτει από το δελτίο τύπου) είχε δεσμευτεί:

1) Για την κατάθεση σχετικού αιτήματος προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την άμεση οριοθέτηση του υγροβιοτόπου και τον καθορισμό ζωνών προστασίας και περιορισμού δραστηριοτήτων.

2) Για την προώθηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, στις αρχές του Ιανουαρίου του 2009, ψηφίσματος για την απόρριψη των περιβαλλοντικών εκθέσεων εγκατάστασης νέων βιομηχανικών - βιοτεχνικών μονάδων στην περιοχή Αρμύρες - Λάκκα και την παράλληλη υιοθέτηση του Πορίσματος του "Συνηγόρου του πολίτη" για τη λήψη μέτρων προστασίας του Βουρκαρίου.

3) Για την έναρξη των εργασιών καθαρισμού και αποκομιδής των μπάζων.

4) Για τη διενέργεια ειδικής μελέτης για την υλοποίηση του αιτήματος της κατασκευής της ξύλινης περίφραξης και των παρατηρητηρίων πουλιών.

Φυσικά το σημαντικότερο μέτρο προστασίας είναι η αναστολή οικοδομικών εργασιών που θα προέκυπτε από την υιοθέτηση του πορίσματος του Συνηγόρου του Πολίτη. Και περιμέναμε με αγωνία από το Δήμαρχο να καταθέσει στο Δ.Σ. ανάλογη πρόταση.

Δυστυχώς το δημοτικό συμβούλιο με εισήγηση του Αντιδημάρχου αποφάσισε να συνηγορήσει στην έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης για την εγκατάσταση άλλης μιας βιομηχανίας στον υγροβιότοπο και να αγνοήσει την γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη! Τα πάνω - κάτω δηλαδή!

Στην ίδια συνεδρίαση, ως γνωστόν, ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος πρότειναν να προστατέψουν το Βουρκάρι με μια περίφραξη και ένα παρατηρητήριο αποφάσεις που δεν πικραίνουν κανένα και δεν έρχονται σε αντιπαράθεση με κανέναν! Ταυτόχρονα όμως δεν αποτελούν από μόνα τους μέτρα καθοριστικής σημασίας για την προστασία του υγροβιόπου!

Καθαρές κουβέντες κ.δήμαρχε!

Το Βουρκάρι χρειάζεται σοβαρή υποστήριξη! Χρειάζεται δημοτικούς άρχοντες που θα σηκώσουν το ανάστημά τους ενάντια στα μικρά και μεγάλα συμφέροντα των βιομηχάνων και των ιδιοκτητών οικοπέδων στην περιοχή και θα προστατέψουν το περιβάλλον για το δημόσιο συμφέρον, για την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων της Μεγαρικής γης.

Χρειαζόμαστε δήμαρχο με πυγμή, αποφασιστικότητα και διάθεση να υπερασπιστεί την παραλιακή περιοχή των Μεγάρων! Και ξέρετε πολύ καλά ότι σε μια πόλη, η παραλιακή της ζώνη είναι το μεγάλο της πλεονέκτημα! Κοιτάξτε λίγο στα Ανατολικά της Αττικής να δείτε πώς οι εκεί δήμοι προστατεύουν και αναδεικνύουν τις παραθαλάσσιες περιοχές τους! Εδώ στα Μέγαρα έχουμε τον σημαντικότερο θαλάσσιο υγροβιότοπο της Δυτικής Αττικής και θεωρείτε οτι μπορεί να γεμίσει τσιμεντοβιομηχανίες. Έχουμε μια παραλιακή ζώνη που ενώ θα μπορούσε να εξελιχθεί σε υπερτοπικό πόλο ήπιου οικοτουρισμού, και τοπική εστία αναψυχής, βρίσκεται σε συνεχή πίεση και κίνδυνο βιομηχανικής υποβάθμισης και καταστροφής.

Τα Μέγαρα κύριε δήμαρχε υπήρξαν σπουδαία παραθαλάσσια πόλη στην αρχαιότητα με σημαντικό ναυτικό στόλο! Η Μεγαρίδα υπήρξε ναυτική δύναμη με δυό λιμάνια! Σήμερα αιώνες μετά βρισκόμαστε αιώνες πίσω! Αλήθεια κύριε δήμαρχε, πόσο υπερήφανος νοιώθετε γι αυτή την κατάσταση;

Και ναι, ευθύνες δεν έχουν μόνον οι κυβερνήσεις και η κεντρική εξουσία! Ευθύνες υπάρχουν και στην τοπική δημοτική και νομαρχιακή αρχή!

Είναι σαφές από επανειλημμένες αναφορές μας ότι η δημοτική αρχή έχει το νόμιμο δικαίωμα να πάρει μέτρα προστασίας του υγροβιοτόπου, μέχρι να εγκριθεί το νέο πολεοδομικό σχέδιο και ληφθούν νομικά μέτρα προστασίας από την κεντρική διοίκηση. Περιμέναμε από σας κ. Δήμαρχε να πάρετε ανάλογες πρωτοβουλίες! Αντί αυτού προτιμήσατε να ικανοποιήσετε τα αιτήματα των βιομηχάνων της περιοχής.

Σας απεύθυναν βιομήχανοι τα δημόσια ευχαριστήρια τους, δεν μπορεί να περιμένετε και τα ευχαριστήρια των κατοίκων...

κρίμα κύριε Δήμαρχε!

ΒΟΥΡΚΑΡΙ - για την προστασία του υγροβιότοπου Βουρκάρι Μεγάρων
web: www.vourkari.blogspot.com
email: vourkari@gmail.com

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 61 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58228459
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.