Κλίμα και Ενέργεια: Πράσινες απαντήσεις στην ημερίδα σ |
|
|
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. -
Ενεργειακό ζήτημα - Κλιματική κρίση
|
Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης
,
Πέμπτη, 19 Μάρτιος 2009
|
«Κλίμα και Ενέργεια: Πράσινες απαντήσεις στην κλιματική κρίση» ήταν το θέμα της ιδιαίτερα πετυχημένης ημερίδας που πραγματοποίησαν οι Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης το Σάββατο 14 Μαρτίου στο ΤΕΕ στο Ηράκλειο. Στους εισηγητές εκτός από τους ειδικούς επιστήμονες, ήταν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, της ΔΕΗ, περιβαλλοντικών οργανώσεων και επαγγελματικών φορέων καθώς και οι επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων Μ. Τρεμόπουλος, Ν. Χρυσόγελος και Κ. Διάκος. Η ημερίδα που έδωσε την αφορμή για τριήμερες δραστηριότητες με έντονη απήχηση στα τοπικά ΜΜΕ, παρακολουθήθηκε από ανθρώπους του τεχνικού κόσμου και της αυτοδιοίκησης, ακαδημαϊκούς και ενδιαφερόμενους πολίτες για περίπου 11 ώρες ενώ μεταδόθηκε ζωντανά από το διαδίκτυο. Τα συμπεράσματα της ημερίδας, αρκετές εισηγήσεις καθώς και βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα μπορεί κανείς να δει στο http://energeiakaiklima.blogspot.com.
Στο Τραπέζι Εργασίας για τις πολιτικές προστασίας του κλίματος συμφωνήθηκε πως η κλιματική κρίση δεν αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα από τις πολιτικές δυνάμεις. Η Ευρωπαϊκή πολιτική είναι μεν στην σωστή κατεύθυνση αλλά εντελώς ανεπαρκής. Στην Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ φέτος τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη, οι στόχοι θα πρέπει να είναι η μείωση των εκπομπών αερίων κατά 30% μέχρι το 2020 και κατά 80% μέχρι το 2050. Η πυρηνική ενέργεια δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση, αντίθετα θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος του προβλήματος. Οι προτάσεις των Ευρωπαίων Πράσινων για ένα Πράσινο New Deal φαίνονται σήμερα ως μονόδρομος για την αντιμετώπιση της πολύπλευρης οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης. Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν στην κοινή εκστρατεία με στόχο τουλάχιστον 100.000 πράσινες θέσεις εργασίας στη χώρα.
Μεγάλο ενδιαφέρον είχε το Τραπέζι Εργασίας για το επίκαιρο ζήτημα της χωροθέτησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.). Συμφωνήθηκε πως η προώθηση των Α.Π.Ε. έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τις ανάγκες και τις δεσμεύσεις μας ως χώρα και συζητήθηκαν διεξοδικά διάφορα επιμέρους ζητήματα που προκύπτουν, δεδομένου ότι κάθε έργο έχει στον ένα ή στον άλλο βαθμό επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η καλύτερη διαφήμιση για τις Α.Π.Ε. είναι να γίνονται με τον μεγαλύτερο βαθμό περιβαλλοντικής υπευθυνότητας ώστε να αποτελούν επίδειξη καλών πρακτικών περιβαλλοντικής προστασίας.
Στο Τραπέζι Εργασίας για τα τοπικά προβλήματα, έγινε σαφές ότι το ενεργειακό είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κρήτη λόγω της μεγάλης αύξησης της κατανάλωσης, της έλλειψης διασύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα και της μεγάλης ανομοιομορφίας στην κατανάλωση. Το νησί εξαρτάται ενεργειακά σε πολύ μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο πράγμα που έχει μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομία και στο περιβάλλον. Οι εισηγητές πρότειναν την άμεση εφαρμογή προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας με τακτικές εκστρατείες ενημέρωσης και με συγκεκριμένα μέτρα όπως το επίδομα μόνωσης και η εφαρμογή βιοκλιματικής στα κτίρια. Πρότειναν επίσης την προώθηση της χρήσης των μαζικών μέσων συγκοινωνίας και του ποδηλάτου που βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα στο νησί.
Μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί στην προώθηση των Α.Π.Ε. με την άμεση υπογραφή της Κ.Υ.Α. για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, την επιτάχυνση της αδειοδότησης φωτοβολταϊκών και νέων αιολικών πάρκων προηγμένης τεχνολογίας και την αύξηση της διείσδυσης των Α.Π.Ε.. Ζητήθηκε να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο εγκατάστασης υβριδικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αντλησιοταμιευτήρες. Επιτακτική ανάγκη θεωρήθηκε το κλείσιμο του ρυπογόνου εργοστασίου στα Λινοπεράματα Ηρακλείου με, αναγκαίο κακό, το νέο εργοστάσιο με φυσικό αέριο στην Κορακιά και με προοπτική μείωσης της παραγωγής στα συμβατικά εργοστάσια της ΔΕΗ στα Χανιά και στη Σητεία.
. ecocrete.gr . |
Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 11 Δεκέμβριος 2010 )
|