ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 31 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Κλίμα και Ενέργεια: Πράσινες απαντήσεις στην ημερίδα σ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Ενεργειακό ζήτημα - Κλιματική κρίση
Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης , Πέμπτη, 19 Μάρτιος 2009


«Κλίμα και Ενέργεια: Πράσινες απαντήσεις στην κλιματική κρίση» ήταν το θέμα της ιδιαίτερα πετυχημένης ημερίδας που πραγματοποίησαν οι Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης το Σάββατο 14 Μαρτίου στο ΤΕΕ στο Ηράκλειο. Στους εισηγητές εκτός από τους ειδικούς επιστήμονες, ήταν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, της ΔΕΗ, περιβαλλοντικών οργανώσεων και επαγγελματικών φορέων καθώς και οι επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου των Οικολόγων Πράσινων Μ. Τρεμόπουλος, Ν. Χρυσόγελος και Κ. Διάκος. Η ημερίδα που έδωσε την αφορμή για τριήμερες δραστηριότητες με έντονη απήχηση στα τοπικά ΜΜΕ, παρακολουθήθηκε από ανθρώπους του τεχνικού κόσμου και της αυτοδιοίκησης, ακαδημαϊκούς και ενδιαφερόμενους πολίτες για  περίπου 11 ώρες ενώ μεταδόθηκε ζωντανά από το διαδίκτυο. Τα συμπεράσματα της ημερίδας, αρκετές εισηγήσεις καθώς και βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα μπορεί κανείς να δει στο http://energeiakaiklima.blogspot.com.


Στο Τραπέζι Εργασίας για τις πολιτικές προστασίας του κλίματος συμφωνήθηκε πως η κλιματική κρίση δεν αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα από τις πολιτικές δυνάμεις. Η Ευρωπαϊκή πολιτική είναι μεν στην σωστή κατεύθυνση αλλά εντελώς ανεπαρκής. Στην Συνδιάσκεψη του ΟΗΕ φέτος τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη, οι στόχοι θα πρέπει να είναι η μείωση των εκπομπών αερίων κατά 30% μέχρι το 2020 και κατά 80% μέχρι το 2050. Η πυρηνική ενέργεια δεν μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική λύση, αντίθετα θα συνεχίσει να αποτελεί μέρος του προβλήματος. Οι προτάσεις των Ευρωπαίων Πράσινων για ένα Πράσινο New Deal φαίνονται σήμερα ως μονόδρομος για την αντιμετώπιση της πολύπλευρης οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής κρίσης. Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν στην κοινή εκστρατεία με στόχο τουλάχιστον 100.000 πράσινες θέσεις εργασίας στη χώρα.


Μεγάλο ενδιαφέρον είχε το Τραπέζι Εργασίας για το επίκαιρο ζήτημα της χωροθέτησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.). Συμφωνήθηκε πως η προώθηση των Α.Π.Ε. έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με τις ανάγκες και τις δεσμεύσεις μας ως χώρα και συζητήθηκαν διεξοδικά διάφορα επιμέρους ζητήματα που προκύπτουν, δεδομένου ότι κάθε έργο έχει στον ένα ή στον άλλο βαθμό επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η καλύτερη διαφήμιση για τις Α.Π.Ε. είναι να γίνονται με τον μεγαλύτερο βαθμό περιβαλλοντικής υπευθυνότητας ώστε να αποτελούν επίδειξη καλών πρακτικών περιβαλλοντικής προστασίας.


Στο Τραπέζι Εργασίας για τα τοπικά προβλήματα, έγινε σαφές ότι το ενεργειακό είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κρήτη λόγω της μεγάλης αύξησης της κατανάλωσης, της έλλειψης διασύνδεσης με το ηπειρωτικό σύστημα και της μεγάλης ανομοιομορφίας στην κατανάλωση. Το νησί εξαρτάται ενεργειακά σε πολύ μεγάλο βαθμό από το πετρέλαιο πράγμα που έχει μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομία και στο περιβάλλον. Οι εισηγητές πρότειναν την άμεση εφαρμογή προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας με τακτικές εκστρατείες ενημέρωσης και με συγκεκριμένα μέτρα όπως το επίδομα μόνωσης και η εφαρμογή βιοκλιματικής στα κτίρια. Πρότειναν επίσης την προώθηση της χρήσης των μαζικών μέσων συγκοινωνίας και του ποδηλάτου που βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα στο νησί.


Μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί στην προώθηση των Α.Π.Ε. με την άμεση υπογραφή της Κ.Υ.Α. για τα φωτοβολταϊκά στις στέγες, την επιτάχυνση της αδειοδότησης φωτοβολταϊκών και νέων αιολικών πάρκων προηγμένης τεχνολογίας και την αύξηση της διείσδυσης των Α.Π.Ε.. Ζητήθηκε να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο εγκατάστασης υβριδικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αντλησιοταμιευτήρες. Επιτακτική ανάγκη θεωρήθηκε το κλείσιμο του ρυπογόνου εργοστασίου στα Λινοπεράματα Ηρακλείου με, αναγκαίο κακό, το νέο εργοστάσιο με φυσικό αέριο στην Κορακιά και με προοπτική μείωσης της παραγωγής στα συμβατικά εργοστάσια της ΔΕΗ στα Χανιά και στη Σητεία..
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 11 Δεκέμβριος 2010 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 60 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58187603
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.