ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 31 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΟΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Ενεργειακό ζήτημα - Κλιματική κρίση
Γιώργος Βλοντάκης , Παρασκευή, 20 Μάρτιος 2009
 

 Ομιλία στην Ημερίδα «Κλίμα και Ενέργεια- Πράσινες απαντήσεις στην κλιματική κρίση» των Οικολόγων-Πράσινων, Ηράκλειο 14/3/2009.

Όλα τα δεδομένα δείχνουν πως το κλίμα της γής αλλάζει, και μάλιστα με ραγδαίους ρυθμούς, εξ αιτίας της εκτεταμένης χρήσης ορυκτών καυσίμων τους δύο τελευταίους αιώνες και της εντατικοποίησης του «φαινομένου του θερμοκηπίου». Οι πάγοι στις πολικές περιοχές λειώνουν, τα «ακραία κλιματικά φαινόμενα» που προκαλούν τεράστιες καταστροφές κάνουν εντυπωσιακά την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια, ενώ οι προβλέψεις των ειδικών επιστημόνων είναι όλο και πιο ανησυχητικές. Το πιο αισιόδοξο σενάριο της τελευταίας αναφοράς της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (Intergovernmental Panel on Climate Change -συντομογραφικά I.P.C.C.) του Ο.Η.Ε., προβλέπει αύξηση 1,8° C της μέσης θερμοκρασίας της γής ως το τέλος του 21ου αιώνα, υποθέτοντας σταθεροποίηση των εκπομπών αερίων του «θερμοκηπίου» στα επίπεδα του έτους 2000. Το πιο απαισιόδοξο, προβλέπει αύξηση 4° C ως το τέλος του αιώνα.

Οι αλλαγές λόγω της υπερθέρμανσης δεν γίνονται αισθητές σε όλα τα μέρη της γής με τον ίδιο τρόπο, ούτε και με την ίδια ένταση. Αμεσα είναι πιο πολύ ορατές στην Αρκτική και κατά δεύτερο λόγο στην Ανταρκτική. Οι πάγοι λειώνουν, και οι επιπτώσεις στην πανίδα και στις εκεί ανθρώπινες κοινότητες είναι ήδη ορατές και μας προειδοποιούν για την καταστροφή που έρχεται…..

Επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές

• Ακραία καιρικά φαινόμενα

Ηδη παρατηρούνται καταστρεπτικοί τυφώνες με αυξημένη συχνότητα, ασυνήθιστοι καύσωνες, επίμονη ανομβρία σε ορισμένες περιοχές, ενώ αλλού εμφανίζονται έντονες βροχοπτώσεις, πλημμύρες κ.α. Τα φαινόμενα αυτά προκαλούν χιλιάδες θανάτους –κυρίως στις πιο φτωχές περιοχές του πλανήτη-, τεράστιας έκτασης υλικές ζημιές, ενώ καθιστούν πολύ πιο δύσκολη την άσκηση της γεωργίας.

• Αύξηση στάθμης θάλασσας

Η αύξηση της στάθμης της θάλασσας εξ αιτίας της τήξης των πάγων και της θέρμανσης των νερών (που από την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή του Ο.Η.Ε. - εκτιμάται από 18-38 εκ. στα επόμενα χρόνια στο «αισιόδοξο» σενάριο που προαναφέρθηκε και 26-59 εκ στο πιό «απαισιόδοξο» πλήττει παραθαλάσσιες περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, όπως τα κοραλιογενή νησιά Τουβαλού στον Ειρηνικό ωκεανό, των οποίων οι κάτοικοι μάλλον θα γίνουν σύντομα «περιβαλλοντικοί πρόσφυγες». Πρόβλημα δημιουργείται σε όλες τις παράκτιες περιοχές με χαμηλή ακτή. Συνολικά εκτιμάται πως 600 εκατομμύρια κάτοικοι αυτών των περιοχών θα θιγούν τις επόμενες δεκαετίες.

Ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις στις περιοχές αυτές αναφέρουμε:

Αναγκαστική εγκατάληψη παράκτιων κατοικιών-επιχειρήσεων, με προφανείς οικονομικές συνέπειες.

Καταστροφή αποχετευτικών συστημάτων, με συνέπεια βλάβη της υγείας πολλών ανθρώπων και μεγάλες οικονομικές ζημιές.

Υφαλμύρωση υδροφορέων με γλυκό νερό που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, με αποτέλεσμα την αχρήστευση ή τη σοβαρή υποβάθμισή τους.

• Η αύξηση της θερμοκρασίας και οι εκτεταμένες περίοδοι ανομβρίας έχουν επίσης τις παρακάτω συνέπειες:

Στις περιοχές κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, το λειώσιμο των πάγων αχρηστεύει σπίτια, δρόμους κ.α. υποδομές, που βουλιάζουν και διαλύονται στο μαλακό, πλέον, λασπόχωμα (που παγωμένο ήταν σκληρό σαν πέτρα).

Σε πιο ζεστές περιοχές, όπως τα παράλια της Μεσογείου κ.α.., η εκτεταμένη ξηρή περίοδος και ο καύσωνας οδηγούν σε εκτεταμένες πυρκαγιές δασών, με αποτέλεσμα αποδάσωση, υποβάθμιση οικοσυστημάτων και, επι πλέον, μεγαλύτερο «εμπλουτισμό» της ατμόσφαιρας με διοξείδιο του άνθρακα από τις φωτιές.

• Καταστροφή-υποβάθμιση οικοσυστημάτων

Η συνέπεια της αποδάσωσης είναι η αδυναμία συγκράτησης νερού, η διάβρωση του εδάφους, οι καταστροφικές πλημμύρες και η αλλαγή του τοπικού κλίματος. Αυτά επηρεάζουν τόσο την τοπική χλωρίδα και πανίδα όσο και τη γεωργία/κτηνοτροφία.

• Μείωση παραγωγής αλιευμάτων και υδατοκαλλιεργειών

Θα υπάρξουν σοβαρότατες απώλειες στην αλιεία, ιδίως στις κλειστές θάλασσες, γιατί η αύξηση της θερμοκρασίας των νερών επηρεάζει την αλατότητα και τη διαθεσιμότητα του πλαγκτόν, και τη δυνατότητα ωοτοκίας των ψαριών. Θα υπάρξουν μετακινήσεις πληθυσμών ψαριών προς πιο ψυχρές θάλασσες, ενώ σοβαρά θα πληγούν και οι υδατοκαλλιέργειες. Αυτή η ανακατανομή των ιχθυοπληθυσμών στους ιχθυότοπους θα κάνει πιο σύνθετη τη διαχείριση της αλιείας.

• Επιπτώσεις στην αγροτική οικονομία

Η ψηλή θερμοκρασία και η εξάντληση του νερού, σε συνδυασμό και με άλλα φαινόμενα (ανεμοθύελλες, κακή διαχείριση του εδάφους κ.λ.π.) μπορούν να οδηγήσουν μεγάλες περιοχές στην ερημοποίηση. Μεγάλες εκτάσεις των Μεσογειακών χωρών σήμερα απειλούνται από την ερημοποίηση.

Τα προβλήματα της γεωργίας θα μεγαλώσουν και από την αύξηση των προσβολών από βλαβερά έντομα, των οποίων οι οικότοποι επεκτείνονται λόγω του πιο θερμού κλίματος. Πολλές φορές, επίσης, οι καταστροφές σε καλλιεργούμενα (και δασικά) φυτά εμφανίζονται όταν υπάρχει συνδυασμένη επίδραση του στρές από την ξηρασία και της επίθεσης ενός παθογόνου.

• Μείωση βιοποικιλότητας

Σύμφωνα με την Ι.P.C.C. (με το πιο συντηρητικό σενάριο της ανόδου θερμοκρασίας κατά 0,2° C ανα δεκαετία) το 20-30% των ζωικών και φυτικών ειδών θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο εξαφάνισης στον αιώνα που διανύουμε. Οι άσπρες αρκούδες, οι αυτοκρατορικοί πιγκουΐνοι κ.α. ζώα των πολικών περιοχών είναι, φυσικά, στην πρώτη γραμμή του κινδύνου…

• Επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία

Ακόμα και μια μικρή αύξηση θερμοκρασίας σε μια περιοχή μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση μολυσματικών ασθενειών που μεταφέρονται π.χ. από κουνούπια, που παλιότερα δεν είχαν τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν το βιολογικό τους κύκλο στη συγκεκριμένη περιοχή.

• Οικονομικές κρίσεις, κοινωνικές συγκρούσεις, περιβαλλοντικοί πρόσφυγες

Από τα παραπάνω φαίνεται καθαρά πως οι οικονομικές επιπτώσεις σε κάποιες περιοχές μπορεί να είναι πάρα πολύ σοβαρές και να οδηγήσουν κοινωνικές συγκρούσεις, όπως και συγκρούσεις για φυσικούς πόρους που θα σπανίζουν (πόλεμοι για το νερό). Οι συνθήκες ανασφάλειας θα δημιουργήσουν μεγάλα κύματα περιβαλλοντικών προσφύγων, η μετεγκατάσταση των οποίων σε άλλες περιοχές μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα και συγκρούσεις.

Οι επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές στην Κρήτη

Εξειδικεύοντας τα παραπάνω για την Κρήτη, μπορούμε να κάνουμε κάποιες γενικές εκτιμήσεις, που θα αφορούν το φυσικό περιβάλλον της, την ανθρώπινη κοινωνία και τις οικονομικές δραστηριότητες.

Παράκτια ζώνη: Εμφανίζονται όλα τα προβλήματα από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας που προαναφέρθηκαν. Πολλές παράκτιες περιοχές πλημμυρίζουν. Πολλοί παραθαλάσσιοι οικισμοί και υποδομές αχρηστεύονται. Υφαλμύρωση πολλών υδροφορέων.

Γεωργία: Είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής νερού, που όμως τώρα αρχίζει να σπανίζει. Χρειάζονται μέτρα εξοικονόμησης νερού και, σε πολλές περιπτώσεις, αλλαγή καλλιεργειών από ποτιστικές σε ξηρικές, ή, τουλάχιστον σε λιγότερο απαιτητικές σε νερό. Η διαχείριση του νερού στο νησί είναι, κατά γενική ομολογία, πολύ άσχημη, την ίδια στιγμή που η ερημοποίηση προχωρά στην ανατολική Κρήτη, ενώ απειλούνται και ορισμένες περιοχες της δυτικής (π.χ. Αγ. Δικαίος, Γραμπούσα κ.α.).

Η αύξηση της θερμοκρασίας, πάντως, θα δώσει δυνατότητα εισαγωγής νέων καλλιεργειών με αυξημένες ανάγκες θερμότητας, και μετατόπιση κάποιων υπαρχόντων σε πιο ψηλό υψόμετρο (κάτι που, όμως, έρχεται σε πιθανή αντίθεση με την προστασία των οικοσυστημάτων...). Από την άλλη μεριά, θα δημιουργήσει προβλήματα με φυτασθένειες και προσβολές (π.χ. Τετράνυχοι, Δάκος, Μύγα Μεσογείου κ.α.), που ευνοούνται από τον ζεστό καιρό. Αντίθετα, κάποιες μυκητολογικές ασθένειες (π.χ. περονόσποροι) που ευννούνται απο την υγρασία θα περιοριστούν.

Η αύξηση της περιεκτικότητας του αέρα σε διοξείδιο του άνθρακα έχει ορισμένα πλεονεκτήματα για τα φυτά (αύξηση παραγωγής λόγω αυξημένης φωτοσύνθεσης μαζί με κάποια εξοικονόμηση νερού), όμως καθώς η αύξηση της θερμοκρασίας θα εντείνεται, το πλεονέκτημα αυτό θα υποσκελιστεί από άλλα δεδομένα (έλλειψη νερού από αυξημένη εξατμισοδιαπνοή κ.α.).

Πολλά οπωροφόρα δέντρα (Μηλοειδή, ελιά, αμπέλι κ.α.) δεν θα δέχονται αρκετές «ώρες ψύχους» το χειμώνα, απαραίτητες για να μπορέσουν να διαφοροποιήσουν τους οφθαλμούς τους και να καρποφορήσουν κανονικά, με αποτέλεσμα μείωση της παραγωγής τους.

Αλιεία: Θα δεχτεί τις επιπτώσεις της θέρμανσης των νερών της Μεσογείου, όπως προαναφέρθηκε.

Τουρισμός: Γενικά θα πληγεί, γιατί η περισσότερη τουριστική δραστηριότητα γίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες στις αμμουδερές παραλίες, οι οποίες σταδιακά θα περιορίζονται, ενώ θα αχρηστευτούν και πολλές από τις εκεί υποδομές. Βέβαια, εφ όσον η αύξηση της θερμοκρασίας οδηγήσει σε μείωση των ημερών βροχής, θα επιμηκυνθεί ο χρόνος της τουριστικής περιόδου (αν υπάρχουν, βέβαια, ακόμα τουρίστες…….). Ο υπερβολικός καύσωνας, επίσης, τα καλοκαίρια σε ορισμένες περιοχές μπορεί να οδηγήσει σε απαγορευτικές καταστάσεις για τον τουρισμό εκεί, τουλάχιστον για τη θερμή περίοδο. Εμφανίζεται έντονη η ανάγκη για «αειφορικό» τουρισμό, καταργώντας ενεργοβόρες και υδροβόρες πρακτικές (πισίνες, γκόλφ, πάρκα πλάτσα-πλούτσα κ.α.)

Ανθρώπινη υγεία κ.α. επιπτώσεις στον πληθυσμό: Αυξάνεται η πιθανότητα για παρασιτικές ασθένειες, όπως προαναφέρθηκε, μεγαλύτερα προβλήματα με τους καύσωνες.

Σοβαρά οικονομικά προβλήματα θα εμφανιστούν και θα χρονίσουν, εξαιτίας του κλονισμού των οικονομικών δραστηριοτήτων με τη σημερινή τους μορφή, όπως προαναφέρθηκε, αν δεν τροποποιηθούν σύντομα τα δεδομένα την τοπικής οικονομίας προς αειφορική κατεύθυνση.
Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για εκτεταμένη χρήση Α.Π.Ε., μονώσεων στα κτίρια και συστημάτων εξοικονόμησης νερού και άμεσης δράσης για την προστασία των τοπικών οικοσυστημάτων, του εδάφους και του νερού.

Επίλογος- Τι μπορούμε να κάνουμε;

Η μικρή ανάλυση που προηγήθηκε, υποδεικνύει εν μέρει και τις κατευθύνσεις παρέμβασης τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε επίπεδο Ελλάδας και Κρήτης. Αυτά θα ακουστούν στο υπόλοιπο μέρος της σημερινής ημερίδας. Ωστόσο, η κρίσιμη αυτή κατάσταση, μπορεί να μας δώσει την ευκαιρία να επαναπροσανατολίσουμε ως κοινωνία και ως άτομα τις αξίες και τις ανάγκες μας, να κινητοποιηθούμε και να προωθήσουμε μια βιώσιμη και «αξιοβίωτη» ανάπτυξη, που θα σέβεται και τον άνθρωπο και το φυσικό περιβάλλον. Αλλωστε, έχουμε υποχρέωση απέναντι στις νεώτερες γενιές, αλλά και στην πολύχρονη ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού μας.

Γ. Βλοντάκης
Γεωπόνος-Περιβαλλοντολόγος
Οικολογική Πρωτοβουλία ΧανίωνΒασικές πηγές


U.N. Intergovernmental Panel on Climate Change – Report for Policymakers -2007

R. Wright: Environmental Science

Monde diplomatique: Ο Ατλας της οικολογίας – Αναλύσεις και προτάσεις. Εκδοση της «Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας»- Αθήνα 2007


Αλ Γκόρ: Μια ενοχλητική αλήθεια. Εκδοση «Καθημερινής», Αθήνα 2008


Κ. Χαρτζουλάκης: Κλιματικές αλλαγές και γεωργική παραγωγή. Εισήγηση σε ημερίδα των «ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ-ΠΡΑΣΙΝΩΝ», Χανιά, Δεκέμβρης 2007.


Χρησιμοποιήθηκαν επίσης διάφορα άρθρα από τον τοπικό και Αθηναϊκό τύπο.


.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 11 Δεκέμβριος 2010 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 97 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58187408
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.