ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Παρασκευή 07 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης για τις Ευρωεκλογές Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης , Τρίτη, 15 Ιούνιος 2004

Η Οικολογική Κίνηση για τις Ευρωεκλογές
4% μέσα στην πόλη της Κοζάνης

Οι Ευρωεκλογές στην Ελλάδα μόνο κατ επίφαση αφορούσαν και εξέφρασαν τις απόψεις των πολιτών και για τα Ευρωπαϊκά θέματα. Διεξήχθησαν σ ένα κλίμα πλήρους εθνοκεντρισμού, τον οποίο όλες σχεδόν οι πολιτικές δυνάμεις  κατακεραύνωναν στα λόγια, αλλά αναπαρήγαγαν στην πράξη. Κάτω από αυτές τις συνθήκες ζητήματα κρίσιμα για το μέλλον της Ευρώπης (Σύνταγμα, Ομοσπονδοποίηση , κοινωνικά δικαιώματα) και για τα οξυμένα προβλήματα που συνδέονται με το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής (κλιματικές αλλαγές, ενεργειακό, μεταλλαγμένα, βιοποικιλότητα, κλπ ) έμειναν στο ..περιθώριο του περιθωρίου.

Ο τρόπος αντιμετώπισης των πολιτικών κομμάτων από τα ΜΜΕ και την Πολιτεία έγινε επίσης με βάση εθνοκεντρικά κριτήρια κι όχι Ευρωπαϊκά. Αντί να εκπροσωπούνται στα τηλεοπτικά τραπέζια οι πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου ακολουθήθηκαν οι κανόνες των Εθνικών εκλογών, λες και ψηφίζαμε για το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι με 45 Ευρωβουλευτές δεν είχαν καμιά δυνατότητα να μιλήσουν στα ελληνικά μεγάλα κανάλια και αντιμετωπίστηκαν σαν μικρό κόμμα. Και είναι γνωστό ότι στην εποχή της τηλε-κρατίας όποιος είναι κομμένος από τα ΜΜΕ είναι χαμένος. Οι Οικολόγοι Πράσινοι προσέφυγαν για το θέμα αυτό στο Συνήγορο του Πολίτη και δικαιώθηκαν 3 μέρες πριν τις εκλογές, όμως η απόφαση αυτή δεν είχε κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.

Εν πάση περιπτώσει η πλήρης ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος και ο απολογισμός των Οικολόγων Πράσινων είναι αρμοδιότητα της Γραμματείας του κόμματος και προφανώς θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες.

Όσον αφορά στην άποψη της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης για το 0.7 % που πήραν οι Οικολόγοι Πράσινοι πανελλαδικά και το 4 % που πήραν στην πόλη της Κοζάνης σημειώνουμε πολύ περιληπτικά τα εξής :

  • Το ποσοστό του 0.7 % ήταν πιο χαμηλό σε σχέση με το αναμενόμενο. Δεν μπορούμε να το θεωρήσουμε ούτε ικανοποιητικό, ούτε όμως και καταστροφικό. Αποτελεί μια αφετηρία που ευελπιστούμε να έχει ανάλογη συνέχεια.
  • Οι ιδέες και οι προτάσεις της Πολιτικής Οικολογίας στην Ελλάδα είναι σε εμβρυακό στάδιο και σε σημαντική υστέρηση σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, κλπ)
  • Ο ουσιαστικός αποκλεισμός από τα μεγάλα ΜΜΕ συνέτεινε στο να αυξηθεί κι άλλο αυτή η απόσταση
  • Σ αυτό συνέβαλαν επίσης οι οργανωτικές αδυναμίες των Οικολόγων Πράσινων, η απουσία μιας μαζικής αντίληψης για την αντιμετώπιση μεγάλων πολτικών γεγονότων, όπως  οι εκλογές, και ο γενικότερος κατακερματισμός του οικολογικού κινήματος, που διστάζει να εντάξει τον καθημερινό περιβαλλοντικό αγώνα σε μια πολιτικοποιημένη οικολογική στρατηγική.
  • Τέλος η κατάσταση επιδεινώθηκε από την διαρκή εκστρατεία κατασυκοφάντησης του οικολογικού κινήματος, κυρίως στην ύπαιθρο, με το γνωστό σλόγκαν ότι «απελευθερώνει φίδια, λύκους, ψύλλους, κλπ» και τις  συνεχείς ενέργειες γελοιοποίησης με τις προβοκατόρικες εμφανίσεις σε αρκετά κεντρικά ΜΜΕ του γνωστού τοις πάσι κ. Βεργή, ο οποίος δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το Οικολογικό Κίνημα

Κάτω από αυτές τις συνθήκες το ποσοστό 4 % που έπιασαν οι Οικολόγοι Πράσινοι στην Κοζάνη ήταν μια Πράσινη όαση. Πέρα από θριαμβολογίες ή απαξιωτικές εκτιμήσεις , κοινή είναι η πεποίθηση στα μέλη της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης ότι η Κίνηση μας παραμένει μια σταθερή κοινωνική δύναμη στην πόλη της Κοζάνης που μπορεί να εκφράζεται, όταν χρειαστεί, και πολιτικά. Η επιτυχία της στην πρώτη καθαρά πολιτική της εμφάνιση οφείλεται

  • Στο αντικειμενικό γεγονός ότι η περιοχή μας είναι υποβαθμισμένη περιβαλλοντικά.
  • Στη σταθερή δουλειά  και παρουσία  της Οργάνωσης μας για 16 συναπτά έτη στα περιβαλλοντικά δρώμενα της περιοχής
  • Στην υποψηφιότητα του προέδρου κ. Τσικριτζή στο Ευρωψηφοδέλτιο

Εκτιμούμε ότι το ποσοστό αυτό θα ήταν μεγαλύτερο αν η Οικολογική Κίνηση ξεπερνούσε τις εγγενείς οργανωτικές και οικονομικές της αδυναμίες και τα μέλη στρατεύονταν πιο ενεργά στον προεκλογικό αγώνα.

Ευχαριστούμε όλους τους πολίτες που μας συμπαραστάθηκαν και μας τίμησαν με την ψήφο τους και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας συνεκτιμώντας τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η εκλογική μας κάθοδος.

Ιούνιος 2004

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Τρίτη, 15 Ιούνιος 2004 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 156 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55281234
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.