|
Απολογισμός δράσης Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου |
|
|
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου -
Ανακοινώσεις
|
Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου
,
Κυριακή, 10 Μάιος 2009
|
Ο απολογισμός δράσης της Οικολογικής Παρέμβασης Ηρακλείου από τον Ιανουάριο του 2007 έως και σήμερα εν όψη της Γενικής Εκλογο-απολογιστικής Συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2009.
2007
Στις αρχές του Ιανουαρίου 2007 η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου (ΟΠΗ) μαζί με την «Κίνηση Πολιτών της Μεσσαράς για το Περιβάλλον» κυκλοφόρησαν το δίπτυχο έγχρωμο φυλλάδιο με θέμα τον διαμετακομιστικό σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς και με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Σε το τόπο θέλεις να ζεις, η απόφαση είναι δική σου…". Το φυλλάδιο τυπώθηκε σε 5000 αντίτυπα, μοιράστηκε κυρίως στην περιοχή της Μεσσαράς και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ενημέρωση των πολιτών και στη διαμόρφωση της άποψης ότι, ο σχεδιαζόμενος από τον Υπουργό Ναυτιλίας διαμετακομιστικός σταθμός, είναι αρνητικός για το φυσικό περιβάλλον και το μέλλον της περιοχής.
Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2007. Η ΟΠΗ εξέδωσε ανακοίνωση στον τύπο ζητώντας να μην γίνει η αναθεώρηση του άρθρου 24 και άλλων άρθρων του Συντάγματος που αφορούν στα δάση και δηλώνοντας ότι συντάσσεται με όλους εκείνους, φορείς και πολίτες, που αγωνίζονται για την υλοποίηση και όχι την αναθεώρηση της Συνταγματικής επιταγής. Καλεί τους πολίτες στην διαδήλωση κατά της αναθεώρησης του Συντάγματος που έγινε στο Ηράκλειο την μεθεπόμενη μέρα και στην οποία συμμετείχαν πολλοί φορείς, πολίτες και φοιτητές.
Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2007. Η ΟΠΗ συμμετέχει με πανό και μέλη της στις εκδηλώσεις και στην πορεία κατά της αναθεώρησης του Συντάγματος που έγιναν στο Ηράκλειο.
Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2007. Η ΟΠΗ διοργάνωσε με μεγάλη προσέλευση μελών και φίλων την γιορτή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της στο Πολύκεντρο του Δήμου Ηρακλείου. Την βραδιά ομόρφυναν η Καίτη Μάρακα (τραγούδι) και ο Δημήτρης Ζαχαριουδάκης (κιθάρα και τραγούδι) με «τραγούδια για τις τέσσερις εποχές του χρόνου».΄
Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2007. Η ΟΠΗ υπέβαλε πρόταση στα προγράμματα του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για την υλοποίηση σχεδίων δράσης από ΜΚΟ με σκοπό τη χρηματοδότηση με ημιαπασχόληση ενός συνεργάτη. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή.
Σάββατο 7 Μαρτίου 2007. Το μέλος του ΔΣ της ΟΠΗ, Γιώργος Καστρινάκης, δημοσιεύει άρθρο στην εφημερίδα Πατρίς με το οποίο διαμαρτύρεται για την ανοχή που δείχνει ο Δήμος Ηρακλείου στην παράνομη χρήση πεζοδρομίων και πεζοδρόμων από εμπορικές δραστηριότητες και οχήματα.
Κυριακή 18 Μαρτίου 2007. Στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης που έχει ανοίξει για το μέλλον της Μεσαράς με αφορμή το ενδεχόμενο κατασκευής διαμετακομιστικού σταθμού στα όρια Τυμπακίου-Αγίας Γαλήνης, η ΟΠΗ συνδιοργάνωσε μαζί με την «Κίνηση Πολιτών της Μεσσαράς για το Περιβάλλον» στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας, στους Βώρους Πυργιωτίσης, ημερίδα με θέμα "Βιώσιμη Ανάπτυξη του Νότου: Όραμα ή Ουτοπία;". Στην εκδήλωση έγιναν εισηγήσεις για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής του κόλπου της Μεσσαράς, για τον σχεδιασμό του μοντέλου ανάπτυξης μιας περιοχής και την υλοποίηση του σχεδιασμού, για τη συμβολή της γεωργίας στη βιώσιμη ανάπτυξη της Μεσσαράς, για τις προοπτικές για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και για τις δυνατότητες των τοπικών φορέων και συλλογικοτήτων να υπερασπίσουν τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής και να ελέγξουν την προοπτική βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης. Ομιλητές ήταν ο Χριστόφορος Βαλλιάνος, Διευθυντής του Μουσείου Κρητικής Εθνολογίας, η Σφακιανάκη Βάνα, Αρχιτέκτονας, ο καθηγητής κ. Νίκος Δαναλάτος, Καθηγητής Γεωργίας - Διευθυντής Εργαστηρίου Γεωργίας Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο κ. Ιωάννης Σπιλάνης, Επίκουρος καθηγητής Τμήματος Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Αιγαίου - Επιστημονικός Υπεύθυνος του Εργαστηρίου Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης και ο κ. Μάκης Σταύρου, πρόεδρος των Φίλων Βουνού και Θάλασσας (Μέλος της διεθνούς οργάνωσης Friends of Nature). Ακολούθησε μακρά συζήτηση και παρεμβάσεις από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλους φορείς όπου θίχτηκαν κυρίως οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, στους φυσικούς πόρους, στην οικονομία, στην συνοχή του κοινωνικού ιστού και στα χαρακτηριστικά της περιοχής, από την κατασκευή διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς.
Τρίτη 20 Μαρτίου 2007. Η ΟΠΗ με ανακοίνωσή της διαμαρτύρεται για την εκτροπή στην οποία εξωθεί ο Δήμος Νάξου την κοινωνία, με αφορμή την προσφυγή για το μεγάλο λιμάνι, που έκαναν πολίτες στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Δηλώνει τη συμπαράστασή της στους προσφεύγοντες.
Παρασκευή 30 Μαρτίου 2007. Η Ο.Π.Η. εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας προς τις αρμόδιες αρχές ζητώντας τον αποχαρακτηρισμό από λατομική ζώνη της περιοχής του Βαχού στην Βιάννο. Κάλεσε το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ηρακλείου να επανεξετάσει και να αποχαρακτηρίσει όλες τις περιπτώσεις λατομικών ζωνών του Νομού που εμπίπτουν ή γειτνιάζουν σε προστατευόμενες περιοχές και να φροντίσει για την αποτελεσματική προστασία τους. Κάλεσε επίσης τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Βιάννου να σκεφτούν και να πράξουν με αγάπη για τον τόπο τους και με υπευθυνότητα απέναντι στο μέλλον. Την επόμενη ημέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Βιάννου αποφάσισε ομόφωνα να μην επιτρέψει την εγκατάσταση του σχεδιαζόμενου λατομείου στην περιοχή.
Κυριακή 1 Απριλίου 2007. Η Ο.Π.Η. φιλοξένησε την πρώτη επίσημη συνάντηση της Γραμματείας του Δικτύου ΟικοΚρήτη στην οποία πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις όπως για την στήριξη των περιβαλλοντικών οργανώσεων και πολιτών της Ανατολικής Κρήτης που αγωνίζονται κατά της επέλασης των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων στο Κάβο Σίδερο και άλλες περιοχές. Στην ίδια συνάντηση εκδόθηκαν ψηφίσματα για το ίδιο θέμα και για την αντίθεση του Δικτύου στην επιχειρούμενη τσιμεντοποίηση του στρατοπέδου Μαρκόπουλου στα Χανιά.
Πέμπτη 12 Απριλίου 2007. Η Ο.Π.Η. υπογράφει, όπως και οι υπόλοιπες περιβαλλοντικές οργανώσεις του Δικτύου ΟικοΚρήτη και εκατοντάδες πολίτες, πληρεξούσιο προς τον δικηγόρο για την αίτηση ακύρωσης προς το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπ΄αριθ. 163381/564/5-2-2007 Κ.Υ.Α. η οποία ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου «Ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη της έκτασης του ιδρύματος ΅Παναγία η ΑκρωτηριανήΆ στην περιοχή Κάβο Σίδερο, Ν. Λασιθίου Κρήτης, με φορέα υλοποίησης του έργου την εταιρεία Loyalward». Στις 16/4/2007 κατατίθεται η αίτηση ακύρωσης. Στις 20/4/2007 η αγγλική εταιρεία ανακοινώνει την αναβολή κατάθεσης αιτήσεων αδειοδότησης των έργων για περίπου 18 μήνες λόγω «νομικών κωλυμάτων».
Τρίτη 15 Μαΐου 2007. Η ΟΠΗ δημοσιεύει τα σχόλιά της για την "Προκαταρκτική Εκτίμηση" για τον διαμετακομιστικό σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς που ετοίμασε ομάδα καθηγητών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου για λογαριασμό του ΥΕΝ, όπου διαφαίνονται καθαρά οι σοβαρές αρνητικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο περιβάλλον, την τοπική οικονομία και την κοινωνία από την κατασκευή του έργου, αλλά ταυτόχρονα γίνεται μια αγωνιώδης προσπάθεια υποβάθμισης του κινδύνου και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.
Σάββατο 26 Μαΐου 2007. Η ΟΠΗ, με ανακοίνωσή της, συμπαραστέκεται στην απεργία πείνας του Δημάρχου Ελληνικού Χρήστου Κορτζίδη και δηλώνει ότι συμμετέχει στον αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα και την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες.
Δευτέρα 28 Μαΐου 2007. Η ΟΠΗ με αναφορά της για τη συστηματική χρήση ισχυρών εκρηκτικών υλών σε ανατινάξεις βραχώδους πυθμένα μέσα στη θάλασσα προκειμένου να τοποθετηθεί αγωγός λυμάτων που θα εξυπηρετεί το «Θαλασσόκοσμο» του ΕΛΚΕΘΕ και επισημαίνει τις επιπτώσεις από το έργο στην παραλία των Γουρνών.
Τρίτη 5 Ιουνίου 2007. Η ΟΠΗ εξέδωσε ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Πέμπτη 5 Ιουλίου 2007. Η ΟΠΗ συμμετέχει με περίπτερο στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Νεολαίας Δήμου Παλιανής.
Πέμπτη 9 Αυγούστου 2007. Μετά από αυτοψίες στην περιοχή η ΟΠΗ με αναφορά της καταγγέλλει καταπατήσεις του αιγιαλού και μπαζώματα του υγρότοπου του Αποσελέμη στις Γούβες από την εταιρεία ΚΑΝΤΙΑ Α.Ε. στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Amirantes (πρώην Creta Sun).
Πέμπτη 9 Αυγούστου 2007. Μετά από αυτοψίες η ΟΠΗ στέλνει αναφορά της στις αρμόδιες υπηρεσίες και στα ΜΜΕ επισημαίνοντας την ανάγκη για άμεσα μέτρα προστασίας του υπεραιωνόβιου πλάτανου στο Κράσι του Δήμου Μαλίων, ζητώντας παράλληλα να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την αναγνώριση του δέντρου ως Μνημείου της Φύσης.
Παρασκευή 24 Αυγούστου 2007. Μετά από αυτοψίες μελών της στην περιφέρεια της κοινότητας Σαμπά του Δήμου Θραψανού, η ΟΠΗ διαπιστώνει ότι έχουν γίνει εκσκαφές στην κοίτη του ποταμού που διέρχεται από τον Δήμο από όπου γίνεται παράνομη υδροληψία. Με αναφορά της στις αρμόδιες υπηρεσίες ζητά να επιβάλουν να σταματήσει η παράνομη υδροληψία και να φροντίσουν να αποκατασταθεί η κοίτη του ποταμού στα σημεία όπου έχουν γίνει οι παραπάνω επεμβάσεις.
Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2007. Η ΟΠΗ καταγγέλλει στις αρμόδιες υπηρεσίες ότι συνεχίζονται οι παράνομες υδροληψίες και οι εκσκαφές την κοίτη του ποταμού στην περιφέρεια Σαμπά του Δήμου Θραψανού, παρά τις καταγγελίες της στις 24 Αυγούστου.
Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2007. Η ΟΠΗ υποβάλλει για δεύτερη φορά αίτηση προς τον ΟΛΗ παράδοσης αντίγραφου της Προμελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Ανάπτυξης Λιμενικών Εγκαταστάσεων στο Τυμπάκι του Νομού Ηρακλείου Κρήτης.
Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2007. Η ΟΠΗ οργάνωσε εκδήλωση συζήτησης με δύο Ελληνίδες μέλη της κοινότητας Tamera στην Πορτογαλία και με προβολή ταινίας στο στέκι του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηρακλείου με θέμα «Ένα χωριό ειρήνης αντί για ένα τανκ. Η κοινωνία του πολέμου και ο μετασχηματισμός της».
Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2007. Λόγω της έντονης ανησυχίας από τη συνεχιζόμενη μεγάλη απώλεια νερού ύδρευσης από το δημοτικό δίκτυο στην πόλη του Ηρακλείου η ΟΠΗ ζητά εγγράφως από την ΔΕΥΑΗ να της παρέχει ενημέρωση με τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τις ποσότητες υδάτων που αντλούνται από τις ενεργές γεωτρήσεις ετησίως και για τις αντίστοιχες απώλειες που παρουσιάζει το δίκτυο ύδρευσης. Η ΔΕΥΑΗ δεν απαντά ποτέ.
Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2007. Μετά από αίτημα του Δήμου Τυμπακίου η ΟΠΗ απαντά με έκθεση εκτίμησης πάνω στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) Μονάδας Πάχυνσης Τόνου σε θαλάσσιο χώρο στον όρμο Μεσσαράς, στην οποία επισημαίνει τα κενά στην Μελέτη καθώς και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το έργο.
Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2007. Η ΟΠΗ με επιστολή της απαντά σε δημοσιεύματα τα οποία κινδυνολογούν και απαξιώνουν τις προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000 επιχειρηματολογώντας για την σημασία του Δικτύου.
Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2007. Η ΟΠΗ συμμετείχε με πανό και πλακάτ στην συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας για την κλιματική αλλαγή. Για το ίδιο θέμα κυκλοφόρησε τρεις αφίσες.
2008
Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2008. Εκτενής ανακοίνωση της ΟΠΗ στα ΜΜΕ με την οποία προτρέπονται οι πολίτες του Νομού Ηρακλείου να συμμετέχουν ενεργά στην ανακύκλωση με τους μπλε κάδους.
Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2008. Η ΟΠΗ ενοικίασε γραφεία στην οδό Λ. Μαρινέλη αρ. 15 στο Ηράκλειο. Εξοπλίζει τα γραφεία με έπιπλα, τηλεφωνική γραμμή και ηλεκτρονικό υπολογιστή με πρόσβαση στο διαδίκτυο. Σε ειδικό χώρο φιλοξενεί τα προϊόντα δίκαιου εμπορίου του προμηθευτικού συνεταιρισμού 'Ο Σπόρος".
Τρίτη 4 Μαρτίου 2008. Μετά από αυτοψίες στην περιοχή του Τσούτσουρα, η ΟΠΗ σχημάτισε αναφορά για τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που παρουσιάζονται στην παραλία και την έστειλε στους αρμόδιους φορείς και στα ΜΜΕ.
Πέμπτη 13 Μαρτίου 2008. Η ΟΠΗ μετά από αυτοψία στην περιοχή των εκβολών του Αποσελέμη καταγγέλλει στις αρμόδιες υπηρεσίες και στα ΜΜΕ την συνεχιζόμενη υποβάθμιση του υγρότοπου με μπαζώματα, σκουπίδια και παράνομες κατασκευές.
Σάββατο 15 Μαρτίου 2008. Η ΟΠΗ διοργάνωσε περίπατο διαμαρτυρίας στα πεζοδρόμια του κέντρου του Ηρακλείου με στόχο τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των πεζών στην πόλη. Στην δράση συμμετείχαν γονείς με παιδιά σε καροτσάκια και πολίτες με προβλήματα κινητικότητας.
Τρίτη 25 Μαρτίου 2008. Με την ευκαιρία της παρουσίασης από τον Δήμαρχο Ηρακλείου της πρότασης του καθηγητή κ. Μονόπολη για την υδρομάστευση του Αλμυρού, η ΟΠΗ ζητά να σταματήσουν τα έργα του φράγματος στον Αποσελέμη χαρακτηρίζοντας το έργο ανόητο.
Δευτέρα 21 Απριλίου 2008. Η ΟΠΗ με αναφορά της καταγγέλλει ότι στο λατομείο των Γουρνών δεν ελέγχεται η λειτουργία και η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και δεν γίνεται αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου. Ζητά να καθοριστούν άμεσα με διαφάνεια και υπευθυνότητα οι λατομικές ζώνες στον νομό, να τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι και να γίνεται σωστή αποκατάσταση των λατομείων.
Δευτέρα 5 Μαΐου 2008. Η ΟΠΗ συνδιοργάνωσε ημερίδα στο Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου με θέμα: «Βιώσιμη Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων» μαζί με τη δημοτική κίνηση "Ηράκλειο - Ανθρώπινη Πόλη" και τη «Νομαρχιακή Παρέμβαση των Πολιτών & της Οικολογίας». Στην ημερίδα έκανε σχετική εισήγηση.
Τετάρτη 4 Ιουνίου 2008. Η ΟΠΗ εξέδωσε ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.
Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008. Ανακοίνωση στα ΜΜΕ στην οποία η ΟΠΗ παίρνει θέση για το αδιέξοδο του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων και κάνει βιώσιμες προτάσεις για πρόληψη, μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση στην πηγή και κομποστοποίησης των απορριμμάτων.
Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008. Με άρθρο του στην εφημερίδα Πατρίς, ο βιολόγος και μέλος της ΟΠΗ Μιχάλης Δρετάκης επιχειρηματολογεί κατά της χωροθέτησης της κεντρικής μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή της Επισκοπής.
Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008. Η ΟΠΗ συμμετέχει με περίπτερο στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Νεολαίας Δήμου Παλιανής.
Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008. Η ΟΠΗ μετά από αυτοψία μελών της, με αναφορά της επισημαίνει τη λειτουργία αγωγού που εκβάλει δύσοσμα υγρά πάνω στην άμμο στην παραλία της Ανάληψης Χερσονήσου. Ζητά από τις Διευθύνσεις Περιβάλλοντος και Υγιεινής της Ν. Α. Ηρακλείου να ελέγξουν τον αγωγό για τυχόν παραβάσεις και για τυχόν κινδύνους που μπορεί να προκαλεί στην δημόσια υγεία.
Τρίτη 5 Αυγούστου 2008. Η ΟΠΗ, σχηματίζει ομάδα εργασίας με τη βοήθεια της οποίας, μετά από μελέτη των σχετικών εγγράφων, καταθέτει άιτηση προς το ΥΠΕΧΩΔΕ και ζητά την ακύρωση της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης του έργου: «Λιμενική εγκατάσταση στο Τυμπάκι Ν.Α. Ηρακλείου».
Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2008. Μετά από αυτοψία μελών της η ΟΠΗ αναφέρει την διενέργεια μετρήσεων για την προετοιμασία έργου στην παραλία της Ψαρομούρας στην Αγία Πελαγία και ζητά την προστασία της παραλίας και την ελεύθερη πρόσβαση σ' αυτήν.
Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008. Μετά από έρευνα σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες, η ΟΠΗ καταγγέλλει την χρήση των διασπώμενων πλαστικών σε τσάντες για ψώνια, οι οποίες παρουσιάζονται ως "οικολογικές" και προτείνει μεταξύ άλλων τη χρήση πάνινων τσαντών. Η καταγγελία στέλνεται στις αρμόδιες υπηρεσίες, στα ΜΜΕ καθώς και στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου στο νησί.
Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008. Η ΟΠΗ κυκλοφορεί φυλλάδιο στο οποίο παρουσιάζεται η δράση της και η ταυτότητά της με το οποίο καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν και να βοηθήσουν το έργο της.
Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008. Με άρθρο στην εφημερίδα Φιλόπολις ο αντιπρόεδρος της ΟΠΗ ασκεί κριτική στην "μελέτη" για τις τεχνολογίες επεξεργασίας απορριμμάτων που κυκλοφόρησε ο ΕΣΔΑΚ κατηγορώντας τους συντάκτες της μελέτης ότι προωθούν την καύσης των απορριμμάτων. Το άρθρο αναρτάται και στο ecocrete.
Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008. Μετά από την κοπή αιωνόβιων πεύκων με σκοπό την επέκταση του λατομείου μέσα στο δάσος στον Βαχό της Βιάννου, η ΟΠΗ με αναφορά της καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να σταθούν στο ύψος των ευθυνών τους και να αποκαταστήσουν τη νομιμότητα, διακόπτοντας τη λειτουργία του λατομείου και αποχαρακτηρίσουν οριστικά την περιοχή από λατομική ζώνη.
Δευτέρα 24 Noεμβρίου 2008. Η ΟΠΗ με αναφορά της μετά από καταγγελία από περίοικους για τη λειτουργία παράνομης χωματερής κοντά στα Καλέσα, που δημιουργήθηκε εντός του 2008 ζητά την άμεση παύση λειτουργίας της χωματερής, τον καταλογισμό ευθυνών και την πλήρη αποκατάσταση της ρεματιάς.
Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008. Μέλη της ΟΠΗ διαπίστωσαν ότι απορριμματοφόρο του Δήμου Γαζίου γέμιζε αδιακρίτως με ανακυκλώσιμα από τους μπλε κάδους και με κοινά απορρίμματα, αναιρώντας έτσι πλήρως την εφαρμογή του προγράμματος ανακύκλωσης. Η ΟΠΗ με αναφορά της ζητά από τις Διευθύνσεις Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και της Νομαρχίας και από τους Δήμους να παρακολουθούν συστηματικά την καλή εφαρμογή του προγράμματος ανακύκλωσης.
Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008. Πραγματοποιείται η γενική καταστατική συνέλευση του Παγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη" την οποία φιλοξενεί η ΟΠΗ στο Ηράκλειο, με τη συμμετοχή 14 περιβαλλοντικών οργανώσεων από όλη την Κρήτη. Στη συνέλευση αποφασίστηκε η σύσταση νομικού προσώπου του Δικτύου, εγκρίθηκε το καταστατικό και εκλέχτηκε η Προσωρινή Γραμματεία. Η ΟΠΗ γίνεται ένας από τους 14 εταίρους του Δικτύου. Η τριμελής προσωρινή Γραμματεία που εκλέχτηκε αποτελείται από τους: Αριστείδη Παπαδάκη, Μελίνα Δαουράκη και Δήμο Τσαντίλη.
2009
Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009. Η ΟΠΗ συμμετέχει με παρουσία μελών της και με ομιλία στην εκδήλωση του WWF Ελλάς για τη σωτηρία του υγρότοπου του Αλμυρού.
Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2009. Η ΟΠΗ εκδίδει ανακοίνωση με την οποία δηλώνει τη συμπαράστασή της στην Επιτροπή Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα και εύχεται τη δικαίωση των προσφυγών που έχει καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009. Η ΟΠΗ, με ευκαιρία την εκδήλωση του WWF Ελλάς για τον υγρότοπο του Αλμυρού επανέρχεται με ανακοίνωση και καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να ενεργοποιηθούν για τη σωτηρία του υγρότοπου και τους πολίτες να ανταποκριθούν στις δράσεις που διοργανώνει το WWF Ελλάς.
Τρίτη 17 Μαρτίου 2009. Η ΟΠΗ, με ανακοίνωσή της και με ξεχωριστή αναφορά προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, καταγγέλλει για άλλη μια φορά τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των εκβολών του Αποσελέμη, αυτή τη φορά και με υπαιτιότητα της εταιρίας που τοποθετεί τους αγωγούς ύδρευσης από το φράγμα στον Αποσελέμη.
Δευτέρα 13 Απριλίου 2009. Η ΟΠΗ σχηματίζει ομάδα εργασίας και μετά από μελέτη των σχετικών εγγράφων, ζητά με αίτησή της προς το ΥΠΕΧΩΔΕ να ακυρωθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το Νέο Αερολιμένα Καστελίου Ν. Ηρακλείου.
Πέμπτη 16 Απριλίου 2009. Η ΟΠΗ επανέρχεται με νέα αναλυτική ανακοίνωση για το ζήτημα των διασπώμενων πλαστικών στην οποία επισημαίνει ότι οι διασπώμενες σακούλες που μοιράζουν τελευταία πολλά καταστήματα παρόλο που παρουσιάζονται ως φιλικές στο περιβάλλον, στην πραγματικότητα είναι εξόχως αντι-οικολογικές.
Κατά την περίοδο του απολογισμού, η ΟΠΗ, εκτός των παραπάνω, συμμετείχε ενεργά με τρία μέλη της στην ενημέρωση και συντήρηση του δικτυακού τόπου του Δικτύου ΟικοΚρήτη «ecocrete.gr». Συμμετείχε επίσης με τρία μέλη της και στην έκδοση, στήριξη και διανομή της διμηνιαίας οικολογικής εφημερίδας του Δικτύου ΟικοΚρήτη «Φουρόγατος» του οποίου εκδόθηκαν έξη τεύχη. Μετά τον Απρίλιο του 2008 διακόπηκε η έκδοση της εφημερίδας λόγω μη επάρκειας χρόνου και δυνάμεων. Επίσης, μέλη της έδωσαν πολλές συνεντεύξεις σε τοπικά και πανελλήνια ΜΜΕ για διάφορα ζητήματα που αφορούν στα περιβαλλοντικά προβλήματα που ανέδειξε.
Ηράκλειο 10 Μαΐου 2009
. ecocrete.gr . |
|
|
|
|
|
Γà ôçà ΓáãΓΓΓ©ΓΓ Γ·Γ―Γ±Γ§Γ£ΓΓʽ ôçò

ΒΈΓôáðç & ΓΓ§ΓΆΓ©ΓʽΓΓ Γ
ðéΓΓ―Γ©ΓΓΉΓΓΓʽ |
Έχουμε 72 επισκέπτες σε σύνδεση |
|
|
|