ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 31 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΜΕ ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΡΟΒΙΑ; Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Ενεργειακό ζήτημα - Κλιματική κρίση
Φώτης Ποντικάκης , Δευτέρα, 18 Μάιος 2009

Στο γνωστό παραμύθι είναι ο λύκος που μεταμφιέζεται με δέρμα προβάτου (προβιά) για να πλησιάσει στο κοπάδι και να το καταβροχθίσει. Συνδέεται δε το γνωστό παραμύθι με την λαϊκή παροιμία «Ο λύκος κι αν εγέρασε...». Κάπως έτσι συμβαίνει εσχάτως και με το πυρηνικό λόμπι που προσπαθεί να εμφανιστεί ως «πράσινη» ενέργεια την πυρηνική, ποντάροντας στο ότι ο κόσμος θα έχει ξεχάσει το τραγικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ που διέσπειρε ραδιενέργεια στο μισό πλανήτη.


Πρόσφατο χτύπημα, δημοσίευμα με τίτλο «Η πυρηνική ενέργεια μπορεί να δώσει «πράσινη» λύση» στο «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής 10 Μαΐου 2009. Αναφέρεται σε δηλώσεις του καθηγητή Περιβαλλοντικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ανδρέα Παπανδρέου, γιου του πρώην πρωθυπουργού και αδελφού του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γ. Παπανδρέου. Ο Ανδρέας Παπανδρέου ο νεότερος είναι πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου για τις Κλιματικές Αλλαγές και την Ενεργειακή Ασφάλεια.

Αναφέρει λοιπόν απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Η ουσία πάντως είναι πως αν φιλοδοξούμε να πετύχουμε τους στόχους μείωσης αερίων του θερμοκηπίου που ζητάνε οι επιστήμονες, θα πρέπει να γίνει άμεσα δραματική αύξηση χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως. Είναι πολύ πιθανό να χρειαστούμε και τεχνολογίες συλλογής και αποθήκευσης άνθρακα και ενδεχομένως και πυρηνική ενέργεια. Καμία μορφή ενέργειας από μόνη της δε θα μπορέσει να αποτρέψει την κλιματική αλλαγή. Σαφώς η πυρηνική ενέργεια δεν είναι η μοναδική πράσινη ενέργεια, αναμφίβολα όμως είναι μια μορφή ενέργειας που ενδέχεται να έχει κάποιο ρόλο στον αιώνα της απανθράκωσης για κάποιες χώρες. Το βέβαιο είναι πως δεν έχουμε το περιθώριο να μη συζητάμε σοβαρά όλους τους ενδεχόμενους τρόπους αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής κρίσης. Κατά την άποψή μου υπάρχουν ακόμα σημαντικά θέματα, ειδικά με τη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων που πρέπει να λύσει η τεχνολογία, και στην Ελλάδα έχουμε πολλές άλλες πιο καθαρές επιλογές πριν οδηγηθούμε στη συζήτηση του εάν πρέπει να σκεφτούμε και την πυρηνική ενέργεια».

Συμπέρασμα πρώτο: Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Οικονομίας κ. Α. Παπανδρέου θεωρεί την πυρηνική ενέργεια «πράσινη»!

Συμπέρασμα δεύτερο: Ενδεχομένως να τη χρειαστούμε!

Συμπέρασμα τρίτο: Η πυρηνική ενέργεια «είναι μια μορφή ενέργειας που ενδέχεται να έχει κάποιο ρόλο στον αιώνα της απανθράκωσης για κάποιες χώρες».

Συμπέρασμα τέταρτο: Υπάρχει πρόβλημα με τα πυρηνικά απόβλητα που μπορεί να το λύσει η τεχνολογία.

Συμπέρασμα πέμπτο: «Στην Ελλάδα έχουμε πολλές άλλες πιο καθαρές επιλογές πριν οδηγηθούμε στη συζήτηση του εάν πρέπει να σκεφτούμε και την πυρηνική ενέργεια»

Η πρώτη απλή παρατήρηση είναι πώς μπορεί να είναι μια μορφή ενέργειας «πράσινη», εάν δεν είναι καθαρή (ότι δεν είναι καθαρή το παραδέχεται κι ο ίδιος ο καθηγητής).

Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι όντως, «η πυρηνική ενέργεια ενδέχεται να παίξει κάποιο ρόλο στον αιώνα της απανθράκωσης για κάποιες χώρες», ακριβώς όπως έπαιξε ρόλο στην κυριολεκτική απανθράκωση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Δεν γνωρίζουμε ποια ακριβώς είναι η σχέση του κ. καθηγητή με την ελληνική γλώσσα, αλλά στη συγκεκριμένη φράση ισχύει το «λανθάνουσα γλώσσα αληθείας λέγει»: Η έξοδος από την οικονομία του άνθρακα για κάποιες χώρες μπορεί να τις οδηγήσει στην επιλογή της πυρηνικής ενέργειας με τις πιθανότητες ατυχήματος, τρομοκρατικής επίθεσης στο πυρηνικό εργοστάσιο, διάδοσης των πυρηνικών όπλων (γιΆ αυτό άλλωστε αντιδρούν οι ΗΠΑ στην απόκτηση πυρηνικών εργοστασίων από το Ιράν, επειδή ακριβώς η «ειρηνική» χρήση της πυρηνικής ενέργειας συνδέεται στενά με την πολεμική χρήση).

Η σπουδή να εντάξουν την πυρηνική ενέργεια ανάμεσα στις «πράσινες» μορφές, είναι ακριβώς για να προετοιμάσουν το κλίμα, ότι, αν χρειαστεί, θα πρέπει να δούμε κι αυτή τη λύση κι αφού η τεχνολογία προοδεύει κλπ (γιΆ αυτό άλλωστε και στο πρόσφατο συνέδριο που οργάνωσε το Διεθνές Ινστιτούτο για τις Κλιματικές Αλλαγές στην Αθήνα, ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και στέλεχος της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας)..

Προσπαθούν δηλαδή να φορέσουν πράσινη προβιά στα πυρηνικά και να προετοιμάσουν το έδαφος για την αποδοχή τους. Και πρέπει όλοι να αναρωτηθούμε πόσο αξιόπιστες είναι οι δηλώσεις περί μη δημιουργίας πυρηνικού εργοστασίου στην Ελλάδα από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, όταν στελέχη και των μεν και των δε δηλώνουν ανοιχτά την υποστήριξή τους στα πυρηνικά, όταν και οι μεν και οι δε ευθύνονται για την τρομακτική εξάρτηση της χώρας μας από το εισαγόμενο και ρυπογόνο πετρέλαιο, αλλά και για την εισαγωγή πυρηνικής ενέργειας από τη Βουλγαρία, δίνοντας «φιλί ζωής» στα πυρηνικά της γειτονικής χώρας; Τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι τώρα άλλαξαν και θα πάψουν να θάβουν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας; Οι δηλώσεις τους και μόνο;

Επειδή όμως όπως έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι «έπεα πτερόεντα», τα λόγια έχουν φτερά νεοελληνιστί, καλό θα είναι να τους στείλουμε το μήνυμα και στις ευρωεκλογές, να προτιμήσουμε το αυθεντικό, τους Οικολόγους Πράσινους, που αποδεικνύουν καθημερινά ότι εννοούν πως δε θέλουν πυρηνικά, μεταλλαγμένα, χημικά στη γεωργία, καταστροφή των ελεύθερων χώρων και των δασών, την τσιμεντοποίηση των ακτών.

Φώτης Ποντικάκης
Συντονιστής των Οικολόγων Πράσινων Χανίων.


.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Σάββατο, 11 Δεκέμβριος 2010 )

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 44 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58187584
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.