ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Παρασκευή 07 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ο Φ.Δ. Εθνικού Δρυμού Πρεσπών στη Donana Ισπανίας Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Προστατευόμενες περιοχές - Βιότοποι - Υγρότοποι
Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών , Δευτέρα, 25 Μάιος 2009

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών μαζί με παραγωγούς φασολιών της Πρέσπας επισκέφτηκαν τη Donana της Ισπανίας

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών σε συνεργασία με την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών και με χρηματοδότηση του προγράμματος "One Europe, More Nature" πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στην περιοχή της Donana στην Ισπανία στα πλαίσια του Πιλοτικού Προγράμματος Σήμανσης των Τοπικών Προϊόντων ως "Προϊόντα Πάρκου Πρεσπών". Στην επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 4-8 Μαΐου 2009 εθελοντές παραγωγοί φασολιών που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα καθώς και οι υπεύθυνοι γεωπόνοι είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συνομιλήσουν με παραγωγούς και γεωπόνους από την προστατευόμενη περιοχή της Donana αλλά και από την προστατευόμενη περιοχή Merja Zerga του Μαρόκου που συμμετείχαν στη συνάντηση.

Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τις γεωργικές πρακτικές που εφαρμόζουν οι παραγωγοί στην Donana καθώς και για την ύπαρξη σημάτων πιστοποίησης τον αγροτικών προϊόντων τα οποία είναι κοινά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην περιοχή προωθούνται τόσο από κρατικούς φορείς όσο και από τους ίδιους τους παραγωγούς φιλοπεριβαλλοντικές γεωργικές πρακτικές, όπως είναι η εγκατάσταση δικτύου στάγδην άρδευσης σε όλη την έκταση ποτιστικών καλλιεργειών, η ανακύκλωση των πλαστικών που χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια της φράουλας (κύρια καλλιέργεια στη περιοχή της Donana) και η δημιουργία και διατήρηση φυτοφρακτών γύρω από τα χωράφια με σκοπό τόσο την προστασία της καλλιέργειας από εχθρούς και ασθένειες όσο και την διατήρηση της βιοποικιλότητας. Θα πρέπει επιπλέον να σημειωθεί ότι οι Ισπανοί αγρότες δέχονται τις προτροπές των τοπικών γεωπόνων για χρήση νέων τεχνολογιών στην καλλιέργεια της γης και έτσι πολλοί από αυτούς διαθέτουν όργανα μέτρησης της υγρασίας και εφαρμόζουν τακτικές αναλύσεις εδάφους (κάθε 15 ημέρες), ενώ σε συγκεκριμένα σημεία υπάρχουν εγκατεστημένοι μετεωρολογικοί σταθμοί.

Μέσω αυτής της ενημέρωσης αναδεικνύεται η ανάγκη για περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων σε ζητήματα που αφορούν την άσκηση φιλοπεριβαλλοντικής γεωργίας σε προστατευόμενες περιοχές και προκύπτουν προβληματισμοί για το μέλλον της γεωργίας στην Πρέσπα τόσο σε αναφορά με την οικονομική βιωσιμότητα των παραγωγών όσο και με την προστασία του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών.
Ευελπιστούμε η προσπάθεια αυτή να ευαισθητοποιήσει τόσο τους κρατικούς φορείς όσο και την τοπική κοινωνία ώστε να ενεργοποιηθούν μηχανισμοί διαχείρισης των φυσικών πόρων με σεβασμό στο περιβάλλον και γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη.

Για συμπληρωματικές πληροφορίες:
κ. Βράντση Ελένη, Υπεύθυνη προγράμματος σήμανσης προϊόντων πάρκου Πρεσπών,
Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών
Ταχ. Δ/νση: ¶γιος Γερμανός, Τ.Κ. 53077 ΠΡΕΣΠΑ
Τηλ: 23850 51870
Fax: 23850 51871  
Email:
fdedp@otenet.gr 

Σημειώσεις για τους συντάκτες:
- Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών συγκροτήθηκε το 2003 με σκοπό την προστασία, διαχείριση και ανάδειξη της προστατευόμενης περιοχής. Το Διοικητικό του Συμβούλιο αποτελείται από εκπροσώπους του ΥΠΕΧΩΔΕ, του ΥΠΑΝ, του ΥΠΑΑΤ, του ΥΠΕΞ, της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ΕΑΣ Φλώρινας, της ΜΚΟ Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών και έναν ειδικό επιστήμονα και συγχρηματοδοτείται από Κοινοτικούς και Εθνικούς πόρους. Από το Μάιο 2008 στελεχώθηκε με επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό. 
- Από το 2005 η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών και το WWF Ελλάς μέσω του προγράμματος One Europe More Nature του διεθνούς WWF και με χρηματοδότηση από το WWF Ολλανδίας εξετάζουν την δυνατότητα θέσπισης ενός περιβαλλοντικού "σήματος" για τα γεωργικά προϊόντα της περιοχής των Πρεσπών και την αναγνώριση /πιστοποίησή τους ως "Προϊόντα Πάρκου Πρεσπών". Τα προϊόντα αυτά θα παράγονται με φιλικό τρόπο προς το περιβάλλον και με διαδικασίες διασφάλισης της ιχνηλασιμότητάς τους - ότι δηλαδή παράγονται μόνο εντός της συγκεκριμένης περιοχής. Το 2007 άρχισε πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος σήμανσης. Από το 2008 το πρόγραμμα τέθηκε υπό την αιγίδα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών με την εθελοντική συμμετοχή 13 φασολοπαραγωγών. Εκτός από την περιοχή του Πάρκου Πρεσπών, το πρόγραμμα εφαρμόζεται επίσης στις ακόλουθες περιοχές της Ευρώπης: Coto Doñana (Ισπανία), Maramures (Ρουμανία), Tisza Floodplain (Ουγγαρία), Ardennes (Βέλγιο), Gelderse Poort (Ολλανδία), Sinca Noua (Ρουμανία) and Väinameri (Εστονία).

.
ecocrete.gr .

Τελευτ. ενημέρωση ( Δευτέρα, 25 Μάιος 2009 )
Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 221 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55282598
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.