ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ arrow ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ Παρασκευή 07 Οκτ 2022
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Θετική η υπογραφή συμφωνίας των τριών Πρωθυπουργών γι Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Προστατευόμενες περιοχές - Βιότοποι - Υγρότοποι
Εταιρία Προστασίας Πρεσπών , Πέμπτη, 03 Δεκέμβριος 2009

"Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών επικροτεί την απόφαση των τριών Πρωθυπουργών για υπογραφή τριμερούς συμφωνίας για την προστασία και τη βιώσιμη ανάπτυξη στο Πάρκο Πρεσπών"

Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών έχοντας τονίσει επανειλημμένως ότι η διακρατική συνεργασία είναι μονόδρομος για την προστασία και ισόρροπη ανάπτυξη της λεκάνης των Πρεσπών, χαιρετίζει την απόφαση των Πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Αλβανίας και της πΓΔΜ για την υπογραφή διεθνούς συμφωνίας για την περιοχή.

Από τη Διακήρυξη του διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών το 2000 έως σήμερα, η Συντονιστική Επιτροπή του Πάρκου Πρεσπών έχει προωθήσει το σχεδιασμό και την εκτέλεση κοινών προγραμμάτων για την προστασία της περιοχής και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της. Με την πάροδο των χρόνων, τα προβλήματα έχουν εντοπιστεί, οι απόψεις των τριών πλευρών για σημαντικά ζητήματα έχουν συγκλίνει κι έχει επιτευχθεί συναίνεση σε θέματα που παλαιότερα θα ήταν δύσκολο ακόμα και να συζητηθούν. Έτσι σήμερα πολλοί τοπικοί φορείς συνεργάζονται για την υλοποίηση διασυνοριακών προγραμμάτων που εξυπηρετούν τους στόχους του Πάρκου Πρεσπών, ενώ διεθνείς χρηματοδοτικοί οργανισμοί προσφέρουν ουσιαστική οικονομική υποστήριξη. Παρ' όλη την πρόοδο όμως, η έλλειψη επίσημης θεσμοθέτησης της τριμερούς συνεργασίας, η οποία είναι απαραίτητη για τη λήψη αποφάσεων σε ζητήματα υψίστης σημασίας όπως η διαχείριση των υδάτων, δυσχέραιναν το έργο της Συντονιστικής Επιτροπής Πάρκου Πρεσπών. Μία επίσημη συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν το ζητούμενο εδώ και καιρό και ήταν η μόνη που θα μπορούσε να δρομολογήσει ουσιαστικές και μακροπρόθεσμες λύσεις των προβλημάτων αυτής της ευαίσθητης περιοχής των Βαλκανίων. Μια επίσημη συμφωνία θα σημάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις αλλά και ευκαιρίες για το φυσικό περιβάλλον και τις ανθρώπινες δραστηριότητες στην περιοχή και κυρίως θα θεσπίσει μόνιμες δομές συνεργασίας, στοιχεία απαραίτητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά και την αποτελεσματική προστασία και αειφόρο ανάπτυξη της Πρέσπας.

Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών ως πρωτοστάτης στην ίδρυση του Διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών και ενεργό μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Πάρκου αισθάνεται απόλυτα δικαιωμένη για την εμμονή της στη διακρατική συνεργασία, και συγχαίρει τους τρεις Πρωθυπουργούς για την εκκίνηση από την Πρέσπα μιας εποχής "πράσινης διπλωματίας" στα Βαλκάνια, καθώς και την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία από τις προγραμματικές της κιόλας δηλώσεις δεσμεύτηκε για την προώθηση της διακρατικής συνεργασίας.

H Διευθύντρια της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, κα. Μυρσίνη Μαλακού, επισήμανε ότι "Επί εννέα συνεχή χρόνια, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι Δήμοι και άλλοι τοπικοί φορείς και υπηρεσίες στις τρεις χώρες συνεργαζόμαστε για την προστασία και την αειφόρο ανάπτυξη της Πρέσπας, παρά το αντίξοο και συχνά πολύ αποθαρρυντικό περιβάλλον. Το ίδιο θα κάνουμε και στο μέλλον, είναι για μας η μόνη επιλογή στην οποία βαδίζουμε με απόλυτη συνείδηση των δυσκολιών που αυτή εμπεριέχει. Το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις των τριών χωρών αποφάσισαν να συνδράμουν έμπρακτα μας γεμίζει αισιοδοξία, γιατί με αφορμή το περιβάλλον οι λαοί ενώνουν τις δυνάμεις τους και αυτό μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει, όχι μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά γενικότερα στη ζωή όλων μας. Σε αυτή την προσπάθεια θα είμαστε συμπαραστάτες και υποστηριχτές".

Περισσότερες πληροφορίες
Μυρσίνη Μαλακού,
Δ/ντρια Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, 23850-51211
Βιβή Ρουμελιώτου, Συντονίστρια Δράσεων και Πολιτικής και Αειφόρου Ανάπτυξης ,
Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, 23850-51211
Μαριάννα Βλάσση, Υπ. Επικοινωνίας Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, 6947-692357

Σημειώσεις για τους συντάκτες
1. Η Πρέσπα στο σύνολό της αποτελεί μία παγκοσμίως μοναδική φυσική περιοχή λόγω της γεωμορφολογίας της, του οικολογικού της πλούτου και της βιοποικιλότητας, μία ενιαία λεκάνη απορροής, η οποία για να προστατευτεί αποτελεσματικά χρειάζεται κοινή πολιτική διαχείρισης και από τα τρία κράτη που τη μοιράζονται. Το διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών προσφέρει τη βάση για μια τέτοια συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας, της Αλβανίας και της πΓΔΜ παρέχοντας τη δυνατότητα επικοινωνίας, διαλόγου και συντονισμού δράσεων για την προστασία και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής.
2. Το διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών αποτελεί την πρώτη διασυνοριακή προστατευόμενη περιοχή στα Βαλκάνια. Ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2000, με κοινή Διακήρυξη των Πρωθυπουργών της Ελλάδας, της Αλβανίας και της πΓΔΜ, και μετά από σχετική πρόταση της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών και του WWF Ελλάς.

Εταιρία Προστασίας Πρεσπών

.
ecocrete.gr .

Τελευταίες δημοσιεύσεις:
Δημοφιλέστερα άρθρα:

ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 239 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 55281929
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.