Μια απάντηση της Νέλλης Ψαρρού στον κ. Χρυσοχοΐδη για τ |
|
|
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ -
Ανθρώπινα Δικαιώματα
|
Σ.Ε.ecocrete
,
Τετάρτη, 20 Ιανουάριος 2010
|
Εδώ και αρκετό καιρό η Νέλλη Ψαρρού, δρ. πολιτικών επιστημών και συγγραφέας, συλλέγει τα απαραίτητα στοιχεία για μια ολοκληρωμένη αλλά και αποστασιοποιημένη ανάλυση του πολιτικού σκηνικού του Δεκεμβρίου. Η ανάλυση αυτή είναι έτοιμη και αναρτημένη στην ιστοσελίδα www.nellypsarrou.com, αποτελείται από τέσσερα άρθρα και έχει σταλεί και σε αρμόδιους αποδέκτες. Η αναλυση αυτή στάλθηκε, ως απάντηση, στον αρμόδιο υπουργό, μεταξύ άλλων, με την παρακάτω ηλεκτρονική επιστολή: «Κε Χρυσοχοΐδη, ονομάζομαι Νέλλη Ψαρρού και είμαι διδάκτωρ πολιτικών επιστημών (LSE). Τη Δευτέρα 7/12/2009, με αφορμή την επέτειο για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου, κάνατε την ακόλουθη δήλωση (μεταξύ άλλων): "Προκαλώ τον οποιονδήποτε να μου πει εάν υπήρξε γρατζούνισμα, αμυχή. Κανένα, τίποτα". Επίσης δηλώσατε ότι "Κέρδισε η δημοκρατία, κέρδισαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, κέρδισε το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν. Αυτές οι τρεις μέρες είναι μια μεγάλη νίκη της χώρας, της πατρίδας μας, της ελληνικής κοινωνίας, της δημοκρατίας μας". Δεδομένης της (εκ του ασφαλούς) πρόκλησής σας στον οποιονδήποτε, δεδομένης της θέσης και της εξειδίκευσής μου, αλλά και δεδομένης της ακρότητας όχι μόνο του δημόσιου και συνειδητού ψεύδους σας αλλά και των συνταγματικών παραβιάσεων που υπερασπιστήκατε, ανταποκρίνομαι στην πρόκλησή σας και σας απαντώ. Νέλλη Ψαρρού» Την απάντηση αυτή που έχει κοινοποιηθεί στο γραφείο του πρωθυπουργού, στην ΠΟΑΣΥ, στα κόμματα και σε μέσα ενημέρωσης, μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω. Τα ντοκουμέντα που διαψεύδουν τον κ. Χρυσοχοΐδη μπορείτε να βρείτε στο www.nellypsarrou.com.
Μια ανάλυση για τον Δεκέμβρη και το πολιτικό μας σύστημα.
Μέρος 1ο: Απάντηση στον κ. Χρυσοχοΐδη «Κέρδισε η δημοκρατία, κέρδισαν τα ανθρώπινα δικαιώματα, κέρδισε το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν. Αυτές οι τρεις μέρες είναι μια μεγάλη νίκη της χώρας, της πατρίδας μας, της ελληνικής κοινωνίας, της δημοκρατίας μας», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης στην εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη (Δευτέρα 7/12) για την παρουσία της αστυνομίας στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
«Παιδιά, Malox έχετε [σ.σ. για τα δακρυγόνα]; Δώστε μου κι εμένα». «Κρατηθείτε σφιχτά, το νου σας», έλεγαν οι διαδηλωτές κάνοντας αλυσίδες στο δρόμο.
Ας δούμε λοιπόν τι συνέβη τις «τρεις αυτές μέρες», όπως αναφέρει ο κύριος Υπουργός, στις οποίες ορθώς περιλαμβάνει και την 5η Δεκεμβρίου, κι ας μην έγιναν τότε διαδηλώσεις.
• Αστυνομικές δυνάμεις είχαν σχεδόν αποκλείσει όλα τα Εξάρχεια, στα οποία δύσκολα έμπαινες και έβγαινες χωρίς ταυτότητα. Συγχρόνως, ελλόχευε ο κίνδυνος της «προληπτικής προσαγωγής» σου στο τμήμα, χωρίς λόγο και αιτία. Μάλιστα, από μέρες πριν, όλο το κέντρο της Αθήνας ήταν κυριολεκτικά αστυνομοκρατούμενο. Αστυνομικοί είχαν επιστρατευτεί και από την επαρχία, και ο τελικός αριθμός τους ξεπέρασε τις 10.000! Ταυτόχρονα, αστυνομικοί με πολιτικά (ασφαλίτες) ήταν διάχυτοι παντού, ακόμη και μέσα στον κύριο όγκο των διαδηλωτών.
• Περίπου 800-1000 άτομα απΆ όσους θέλησαν να διαδηλώσουν βρέθηκαν στο τμήμα, απΆ όπου αφέθηκαν ελεύθεροι ώρες μετά το πέρας των διαδηλώσεων.
• Στη συγκέντρωση μνήμης στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Α. Γρηγορόπουλος, που είχε προγραμματιστεί για τις 6/12 το βράδυ, πραγματοποιήθηκαν 100 προσαγωγές. Μόλις αυτές ολοκληρώθηκαν, πενήντα μηχανάκια των ομάδων «Δέλτα» έφυγαν μαζί κορνάροντας πανηγυρικά, ενώ μερικοί επιβαίνοντες κραδαίναν σημαία αναρχικών που είχαν αποσπάσει.
• Περίπου 160 είναι οι συλλήψεις που τελικά πραγματοποιήθηκαν. Ανάμεσα στους συλληφθέντες βρίσκονται και ανήλικα παιδιά που κατηγορούνται για κακουργήματα, είτε με βάση τον νόμο για τις κουκούλες (που είχε δεσμευτεί η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου ότι θα καταργηθεί), είτε με βάση τον αντιτρομοκρατικό (σύσταση συμμορίας, κατασκευή εκρηκτικών υλών, κλπ). Ποινικές διώξεις έχουν ασκηθεί και σε γονείς ανηλίκων.
• Οι διαδηλωτές που κατάφεραν να διαδηλώσουν χωρίς να συλληφθούν ή τραυματιστούν έφευγαν από την πορεία πιασμένοι σε αλυσίδα για να προστατευτούν.
• Οι ομάδες των «δίτροχων αστυνομικών» (ομάδες Ζήτα και Δέλτα) έκαναν ομαδικά «ντου» μέσα στην καρδιά των διαδηλωτών, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτοί διαδήλωναν ειρηνικά! Σε μια τέτοια περίσταση, η μηχανή της ομάδας Ζήτα πέρασε πάνω από μεσήλικα συνδικαλίστρια, ενώ παρεβρισκόμενοι, καθώς και ο γιατρός συναγωνιστής της που πήγε να την βοηθήσει, ξυλοκοπήθηκαν. Όταν κατέφτασαν και οι λοιποί «δίτροχοι» προστάτες της έννομης τάξης, επιτέθηκαν ξανά ενάντια στους συγκεντρωμένους που της παρείχαν βοήθεια έως ότου έρθει το ασθενοφόρο. Η γυναίκα νοσηλεύεται με συντριπτικό κάταγμα αριστερής κλείδας στο ώμο και βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση (υποσκληρίδιο αιμάτωμα, υπαραχνοειδή αιμορραγία, θλάση στον εγκέφαλο, ρωγμώδες κάταγμα του λιθοειδούς). [δείτε το βίντεο με όλο το περιστατικό και την εξέλιξή του εδώ ή διαβάστε εδώ κι εδώ]. Συγνώμη ζήτησε ο αστυνομικός.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος επίσης ζήτησε συγνώμη, δήλωσε σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος: «πλην αυτού του περιστατικού… δεν συνέβη τίποτε άλλο. Προκαλώ τον οποιονδήποτε να μου πει εάν υπήρξε γρατζούνισμα, αμυχή. Κανένα, τίποτα» (η δήλωση του υπουργού εδώ).
Φυσικά, την πρόκληση αυτή την έκανε μέσω της εκπομπής του κ. Πρετεντέρη, απΆ όπου ήξερε ότι δεν θα λάμβανε την απάντηση που θα τον εξέθετε. Έχει υπάρξει όμως πλήθος από απαντήσεις, πολιτών και δημοσιογράφων καθώς και πολλαπλά ντοκουμέντα για τη δράση της αστυνομίας. • Κουκουλοφόροι και άνδρες της αστυνομίας ήταν παραταγμένοι μαζί, και σε συνεννόηση, απέναντι από διαδηλωτές. Όπως παραδέχτηκε ο αστυνομικός διευθυντής, ήταν ασφαλίτες. Η υπόθεση θα διαλευκανθεί(;) από Ένορκη Διοικητική Εξέταση… (δείτε εδώ και εδώ).
• Με πολλαπλά τραύματα, διάστρεμμα και βαρύ χτύπημα στον αυχένα, νοσηλεύεται σοκαρισμένος στον Ερυθρό Σταυρό 20χρονος που πήγε να βγάλει βόλτα τον σκύλο του (δείτε την είδηση εδώ). Το «αμάρτημα» του άνδρα ήταν ότι έτρεξε να πιάσει τον σκύλο του όταν αυτός του έφυγε. Η σοβαρότητα του περιστατικού ενισχύεται από την πληροφορία ότι, όταν η μητέρα του νεαρού, δικηγόρος στο επάγγελμα, πήγε στη ΓΑΔΑ και ζήτησε να τον δει, της είπαν ότι «δεν κρατείται κανένας στην ασφάλεια με αυτό το όνομα». Ο νεαρός έμεινε στην ασφάλεια «κρυφά», χωρίς νερό ή φάρμακα, για πέντε ώρες, και μετά διεκομίσθη στο νοσοκομείο. Ο σκύλος αγνοείται…
• Συνελήφθη φοιτητής με τις πιτζάμες του την ώρα που κατέβαζε τα σκουπίδια. Στον φοιτητή «φόρτωσαν» ένα σακίδιο με μολότοφ. Ερασιτεχνικές φωτογραφίες (http://www.tvxs.gr/v28145) παρευρισκόμενου, τον οποίον οι αστυνομικοί είχαν διώξει νωρίτερα, καταρρίπτουν τη σκευωρία και ο φοιτητής αφήνεται ελεύθερος, αφού του ζητήθηκε συγνώμη για την ταλαιπωρία. Προκαταρκτική εξέταση διατάχτηκε από την εισαγγελία, ενώ διενεργείται και ΕΔΕ.
• Αστυνομικός έβγαλε όπλο, σε συνέχεια του περιστατικού με τη μηχανή που χτύπησε τη διαδηλώτρια (δείτε τη φωτογραφία εδώ).
• Ακόμη πιο σημαντικό είναι το παρακάτω περιστατικό, το οποίο περιγράφουν αυτόπτες μάρτυρες. Η πυκνή πορεία είναι σταματημένη έξω απΆ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. ΕΝΑΣ κουκουλοφόρος εμφανίζεται και σπάει. Το πλήθος γιουχάρει. Αυτός τους δείχνει την ταμπέλα του κτηρίου, σε μια προσπάθεια νομιμοποίησης της πράξης του μέσα από τον στόχο. Το πλήθος γιουχάρει πιο έντονα αυτή τη φορά και κάποιοι κινούνται για να τον σταματήσουν. Τότε ακριβώς, η διμοιρία των ΜΑΤ, που ως τότε παρακολουθούσε αμέτοχη, ρίχνει δακρυγόνα προς το πλήθος. Ο κουκουλοφόρος χτυπά κάποιον που πήγε να τον σταματήσει, ο οποίος βρίσκεται στο οδόστρωμα αναίσθητος. Οι διαδηλωτές καλούν την αστυνομία να σταματήσει τα δακρυγόνα, λόγω του τραυματισμένου, αλλά μάταια. Απλώς, σε λίγο, κάποιοι πετούν βόμβες μολότοφ από την αντίθετη μεριά.
Αυτά όσον αφορά τις «γρατζουνιές» του κ. Χρυσοχοΐδη. Και θα συνεχίσω με τα ψεύδη του κου Υπουργού, μιας και είναι ο αρμόδιος εκ μέρους της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την… προστασία του πολίτη και, επίσης, ο πολίτης «είναι η πρώτη μας προτεραιότητα», όπως διεμήνυσε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.
Σε ερώτηση άλλου δημοσιογράφου (του κ. Χατζηνικολάου) σχετικά με τις πολλαπλές προσαγωγές, ο υπουργός είπε: «Αυτές τις ημέρες υπογράφονται τα συμβόλαια μεταξύ των ταξιδιωτικών γραφείων και των Ελλήνων ξενοδόχων. Φανταστείτε να είχε η Ελλάδα μια εικόνα σαν κι αυτή που είχε πέρυσι. [...] Βγήκαν 200.000 άνθρωποι στους δρόμους και προσήχθησαν 800, ποσοστό 0,4%, νομίμως, με βάση το Σύνταγμα. […] Γιατί; Προσήχθη κάποιος, ο οποίος βασανίστηκε;».
Αφήνοντας στην άκρη την επίκληση εκ μέρους του υπουργού του τουρισμού, δηλαδή της ορισμένης ως οικονομικής αναπτυξιακής δύναμης της Ελλάδας, η δήλωση αυτή έχει τρία σημαντικά ζητήματα. Ας τα δούμε ένα-ένα.
Α) «…νομίμως, με βάση το Σύνταγμα». Μιας και ο κ. Χρυσοχοΐδης επικαλείται τη συνταγματική νομιμότητα, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ δεν θεμελιώνεται, ούτε με ερμηνεία, η «προληπτική σύλληψη». Μάλιστα, με πολλαπλές διατάξεις, θεμελιώνεται ακριβώς το αντίθετο. Παραθέτω τα σχετικά άρθρα: - ¶ρθρο 5: Καθένας έχει το δικαίωμα να … συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας (§1). Η προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη. Κανένας δεν καταδιώκεται ή συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο περιορίζεται, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος. (§3). Απαγορεύονται ατομικά διοικητικά μέτρα που περιορίζουν σε οποιονδήποτε Έλληνα την ελεύθερη μετακίνηση ή εγκατάσταση στη χώρα… (§4). - ¶ρθρο 6: Κανένας δεν συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται χωρίς αιτιολογημένο δικαστικό ένταλμα, που πρέπει να επιδοθεί τη στιγμή που γίνεται η σύλληψη ή η προφυλάκιση. Εξαιρούνται τα αυτόφωρα εγκλήματα (§1). - ¶ρθρο 7: Έγκλημα δεν υπάρχει ούτε ποινή επιβάλλεται χωρίς νόμο… (§1). - ¶ρθρο 11: Οι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα (§1).
Στο ίδιο πλαίσιο, η απορία του υπουργού, γιατί να διαμαρτυρόμαστε για τις προσαγωγές αφού δεν βασανίστηκε κανείς, μας αφήνει με δυσοίωνες σκέψεις για το πώς εννοεί την προστασία του πολίτη ο αρμόδιος υπουργός. Δεν θα υποστηρίξω, χάριν συντομίας, ότι έγιναν βασανισμοί – φυσικά, μερικά σκαμπίλια, οι γκλοπιές στα γεννητικά όργανα, η εξύβριση και το υποχρεωτικό κάθισμα για ώρες στην άσφαλτο χωρίς δικαίωμα να κουνηθείς (μέχρι να κατουρηθείς πάνω σου, κυριολεκτικά) ας μην τα θεωρήσουμε βασανισμό. Ας μείνουμε στα προφανή: έγιναν μαζικές παράνομες προσαγωγές, και οι προσαχθέντες φακελώθηκαν χωρίς λόγο (τους έγινε δακτυλοσκόπηση και φωτογράφηση). Για τα παραπάνω, η Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων Θεσσαλονίκης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα κατά παντός υπευθύνου, με πλήρη αναφορά στα γεγονότα και τις παραβιάσεις που συνέβησαν - το κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς αποτελεί από μόνο του ένα αναλυτικό ντοκουμέντο του τι συνέβη και ποιοι νόμοι παραβιάζονται).
Σύμφωνα με τον κ. Κλεισιάρη (συνέντευξη στο tvxs.gr), μέλος της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας, οι αστυνομικές αυθαιρεσίες χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: τις παράνομες προσαγωγές, τις δακτυλοσκοπήσεις και την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου. Οι προσαγωγές έγιναν κατά παράβαση ακόμη και του ίδιου του νόμου που προβλέπει τη συγκεκριμένη διαδικασία. «Ο νόμος λέει ότι για να προσαγάγεις κάποιον πρέπει να υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι έχει διαπράξει αξιόποινες πράξεις. Όταν αυτές γίνονται σωρηδόν, είναι αυθαίρετες και παράνομες. Η αστυνομική δράση αγγίζει τα όρια του αντισυνταγματικού καθώς ουσιαστικά απαγορεύει τη συμμετοχή στη διαδήλωση». Σχετικά με τις δακτυλοσκοπήσεις, «εκεί βρίσκεται και η μεγαλύτερη αυθαιρεσία [καθώς] υπάρχει ένα Προεδρικό Διάταγμα το 742 του Ά77, το οποίο προβλέπει υπό ποιες συνθήκες γίνονται δακτυλοσκοπήσεις». Ωστόσο, το συγκεκριμένο διάταγμα βασίζεται σε χουντικό νόμο του ΅72. «Τώρα το πόσο μπορούμε να λέμε ότι ζούμε σε μια δημοκρατική Ελλάδα όταν εφαρμόζουμε νόμο της χούντας αυτό είναι ένα άλλο θέμα», συμπληρώνει σκωπτικά. Ακόμη κι έτσι, βέβαια, το π.δ. αυτό ορίζει ότι για να είναι νόμιμη η εγκληματολογική σήμανση (λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και φωτογράφηση), πρέπει να πρόκειται για άτομο «ρέπον καθΆ έξιν εις άτακτον βίον και χαρακτηριζόμενον υπό των Αστυνομικών Αρχών ως ύποπτον τελέσεως εγκλήματος» και μάλιστα οι δύο αυτές προϋποθέσεις να συντρέχουν σωρευτικά. Να τονίσουμε, επίσης, ότι, όπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά, οι προσαχθέντες υποχρεώθηκαν σε σήμανσή τους υπό την απειλή του αυτόφωρο – και χωρίς δικαίωμα να μιλήσουν πριν σε δικηγόρο. Μετά τη σήμανσή τους αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι, πλην ενός που αρνήθηκε τη σήμανση και παραπέμφθηκε με την κατηγορία της απείθειας – για να αθωωθεί στο δικαστήριο. Τέλος, για τους σεσημασμένους, συντάχθηκε «ένα “ατομικό Δελτίο Εγκληματικότητας”, κατά το άρθρο 32 Π.Δ. 342/1977, το οποίο συνοδεύει παντού τον αθώο πολίτη, σε κάθε μελλοντική συναλλαγή του όχι μόνο με την αστυνομία αλλά και τις δικαστικές αρχές και κάθε άλλη δημόσια πολιτική ή στρατιωτική αρχή και δημοτική ή κοινοτική υπηρεσία». Όσον αφορά την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου, οι καταθέτοντες τη μήνυση (και όχι μόνο) υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες συλλήψεων ατόμων μέσω από τον χώρο του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου.
Β) «Βγήκαν 200.000 άνθρωποι στους δρόμους…». Αν ο κύριος Χρυσοχοΐδης πραγματικά πιστεύει ότι βγήκαν 200.000 άνθρωποι στους δρόμους, τότε ανακύπτουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Το νούμερο είναι τόσο μεγάλο που, για τα ελληνικά δεδομένα, θεωρείται μεγαλειώδης διαδήλωση και συμμετοχή. Γιατί λοιπόν δεν την αντιμετωπίζει ως τέτοια; Γιατί δεν ασχολείται, ως κυβέρνηση, με τη διαμαρτυρία τόσο μεγάλου αριθμού ατόμων και με τα αιτήματά τους; Γιατί δεν διαμαρτύρεται στα μέσα μαζικής τηλεθέασης για την απόκρυψη αυτού του τόσο σημαντικού γεγονότος; Γιατί δεν δυσανασχέτησε ο υπουργός με τη μονομερή παρουσίαση της δήθεν βίας των διαδηλωτών και δεν προσπάθησε να διορθώσει την εσφαλμένη εικόνα [δήθεν βία διότι, και ένα ελάχιστο ποσοστό ενός τόσο μεγάλου αριθμού να επιθυμούσε να βιαιοπραγήσει, η Αθήνα θα ήταν παρανάλωμα τώρα]; Γιατί ενθάρρυνε τη διαστρέβλωση της εικόνας των διαδηλωτών επιτείνοντας το πολεμικό κλίμα εφόσον, όπως προκύπτει από τα λεγόμενά του, η συντριπτική πλειονότητά τους ήταν ειρηνικοί διαδηλωτές;
Γ) «…και προσήχθησαν 800, ποσοστό 0,4%...». Η δημιουργική λογιστική που εγκαινίασε το ΠΑΣΟΚ προ του 2004, συνέχισε η ΝΔ και τόσο μας έχει εκθέσει ως χώρα, συνεχίζεται. Ο κύριος Υπουργός, όπως είναι προφανές, ανέφερε έναν τόσο υπερβολικό αριθμό διαδηλωτών (μακάρι να ήταν τόσοι κύριε Χρυσοχοΐδη) μόνο και μόνο για να δείξει ότι οι προσαγωγές, ως ποσοστό, ήταν ελάχιστες. Όμως, ο πραγματικός αριθμός των διαδηλωτών εκτιμάται από τους ίδιους (που παραδοσιακά υπερβάλλουν προς τα πάνω) σε 15.000 περίπου (έχουν αναφερθεί 10-20.000). Τότε, όμως (αν δεχτούμε τον αριθμό 800, μιας και έχουν αναφερθεί μέχρι και 1000), το ποσοστό των προσαχθέντων μετατρέπεται σε 5,3%. Είναι φανερό ότι το επιχείρημα του κύριου Χρυσοχοΐδη είναι ψευδές, και μάλιστα συνειδητά ψευδές.
Όμως, εκτός από ψευδές, το επιχείρημα αυτό είναι και άκυρο στην ουσία του. Διότι, όπως ανέπτυξα στο σημείο (Α), η προστασία της ελευθερίας και της δημοκρατίας σε μια χώρα δεν συνίσταται στον αριθμό των ατόμων που προστατεύονται ή διώκονται. Έστω και ένας να είχε παρεμποδιστεί να συμμετάσχει σε μια πολιτική πρωτοβουλία, αυτό θα ήταν σημαντικό πλήγμα για το πολιτικό μας σύστημα και οι αρμόδιοι φορείς και η κοινωνία θα έπρεπε να προβληματιστούν έντονα. Έστω και ένας.
Να επισημανθεί μια αλλαγή που παρατηρείται στον τομέα της ενημέρωσης, αλλαγή που φάνηκε πολύ χρήσιμη στον κύριο Χρυσοχοΐδη. Επί σειρά ετών, στις «Ειδήσεις» αναφερόταν εκτίμηση σχετικά με τον αριθμό των συμμετεχόντων στις διαδηλώσεις. Μάλιστα, συνήθως αναφερόταν τόσο η εκτίμηση των διοργανωτών όσο και αυτή της αστυνομίας, που συνήθως ήταν χαμηλότερη. Εδώ και μερικά χρόνια (περίπου πενταετία) έχει πάψει αυτή η αναφορά. Η μόνη εκτίμηση που άκουσα φέτος, για παράδειγμα, σχετικά με τη συμμετοχή σε διαδήλωση, ήταν της ρεπόρτερ του MEGA κας Μήνας Καραμήτρου που μετέδωσε στις 17/11/2009: «Ειρηνικά έληξε η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Πήραν μέρος 6000 αστυνομικοί» (δείτε εδώ). Και αυτή του κύριου Υπουργού, φυσικά, που 20πλασίασε και τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις. Στα πλαίσια της προστασίας του πολίτη από τη σοσιαλιστική διακυβέρνηση κι αυτό...
Νέλλη Ψαρρού www.nellypsarrou.com
. ecocrete.gr . |
Τελευτ. ενημέρωση ( Τετάρτη, 20 Ιανουάριος 2010 )
|
|