ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τρίτη 06 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
«Περιβαλλοντική Κρίση και Αγροτική Παραγωγή» στην Εύβ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Γεωργία - Κτηνοτροφία
Δίκτυο Συλλόγων Περιβάλλοντος και Κινήσεων Πολιτών Ευ , Τετάρτη, 02 Ιούνιος 2010


Την Κυριακή 30 Μαίου πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία των Ψαχνών η εκδήλωση της επιτροπής αγώνα κατά της ρύπανσης της Κεντρικής Εύβοιας του Δικτύου Κινήσεων Πολιτών και Συλλόγων Περιβάλλοντος Εύβοιας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Περιβάλλοντος Μεσσαπίας «ΤΑΝΑΪΣ», με θέμα ΅΅Περιβαλλοντική Κρίση και Αγροτική ΠαραγωγήΆΆ.

Στην εκδήλωση μίλησαν:

1. Η κα Μαργαρίτα Καραβασίλη Ειδική Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας.

2. Ο Δρ. Κατζιλάκης Ανδρέας, Γενικός Διευθυντής Γεωργικών Εφαρμογών και Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα ΅Ά Η ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΓΗ ΩΣ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΒΙΩΣΙΜΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΆΆ

3. Ο κος Κων/νος Μαυρόπουλος, Δ/ντης Στερεάς Ελλάδας - Εύβοιας της ΅ΔΗΩΆ Οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, με θέμα «Βιολογική Γεωργία και Περιβάλλον»

4. Ο κος Γιωργάκης Κωστής, Πρόεδρος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Καταναλωτών ΅ΒΙΟΖΩΆ, με θέμα τα αγροτικά προϊόντα και το κίνημα των καταναλωτών.

5. Ο κος Γιώργος Κολέμπας οικογεωργός και συγγραφέας με θέμα την τοπικότητα.

6. Ο κος Τόλης Παπαγεωργίου εκπρόσωπος του Μεταλλευτικού Παρατηρητηρίου μετέφερε την μεγάλη εμπειρία του από τους αγώνες των πολιτών κατά της ρύπανσης από τα μεταλλεία της Χαλκιδικής.

Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου «ΤΑΝΑΪΣ» και του Δικτύου κος Νίκος Φραντής, τόνισε ότι βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν όσον αφορά τη ρύπανση των νερών και της γης στην περιοχή με βαρέα μέταλλα και μεγάλες συγκεντρώσεις οργανικής ρύπανσης. Τόνισε για την διαχρονικότητα του προβλήματος και τις μεγάλες ευθύνες της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης αλλά και της κεντρικής εξουσίας. Για πολλά χρόνια τώρα αυτό το σύστημα εξουσίας αδιαφόρησε για το πρόβλημα της ρύπανσης, που χρόνο με το χρόνο μεγάλωνε, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στην σημερινή αδιέξοδη κατάσταση. Σημείωσε τον ειδικό ρόλο της ΛΑΡΚΟ στην ρύπανση της περιοχής με βαρέα μέταλλα και στις μεγάλες συγκεντρώσεις του εξασθενούς χρωμίου. Τόνισε την ανεξέλεγκτη μεταλλευτική της δραστηριότητα, την έλλειψη κάθε πολιτικής αποκατάστασης, αλλά και την λειτουργία της χωρίς καν να καλύπτεται από νόμιμες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την ένοχη σιωπή και συγκάλυψη των αρμοδίων μέχρι σήμερα. Κάλεσε την πολιτεία να εξαγγείλει τα μέτρα για τα οποία έχει δεσμευτεί, όσον αφορά την διάθεση καθαρού και υγιεινού νερού, την διακοπή της ρύπανσης, τον εντοπισμό των ρυπαντών και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την αποκατάσταση και εξυγίανση της περιοχής.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος κα Μαργαρίτα Καραβασίλη Ειδική Γραμματέας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, μιλώντας στην εκδήλωση, παραδέχθηκε την οξύτητα και το επείγον του προβλήματος, και δεσμεύθηκε ότι μέσα στον Ιούνιο η ίδια η Υπουργός επισκεπτόμενη την περιοχή θα εξαγγείλει συγκεκριμένα μέτρα. Αναμένουμε.

Οι άλλοι ομιλητές με τεκμηριωμένα στοιχεία έδειξαν ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την γεωργία της περιοχής με στροφή σε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης φιλικό προς το περιβάλλον και την βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη. Προϋπόθεση όμως γιΆ αυτό είναι η διακοπή της οργανικής και τοξικής ρύπανσης των νερών και της γης της περιοχής.

Μετά τις εισηγήσεις των ομιλητών πήραν τον λόγο πολίτες οι οποίοι έθεσαν έντονα τις μεγάλες ευθύνες της τοπικής και της κεντρικής εξουσίας και τόνισαν ότι δεν υπάρχει περιθώριο για άλλη καθυστέρηση και διαβουλεύσεις και ζήτησαν από τους εκπροσώπους της Κυβέρνησης να δεσμευτούν για άμεση υλοποίηση μέτρων που θα εντοπίσουν τους ρυπαντές, θα  σταματήσουν την ρύπανση και θα εξυγιάνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και την γη της περιοχής.

Την εκδήλωση έκλεισε ο εκπρόσωπος του Δικτύου και του Συλλόγου «ΤΑΝΑΪΣ» καλώντας όλους τους πολίτες σε κοινή δράση, λέγοντας ότι οι αγρότες και οι περιβαλλοντικοί σύλλογοι βρίσκονται από την ίδια πλευρά του αγώνα κατά της ρύπανσης και πρέπει να είμαστε όλοι μαζί γιατί ο αγώνας είναι δύσκολος και μακρύς.

Χαλκίδα 30-5-2010

Δίκτυο Συλλόγων Περιβάλλοντος και Κινήσεων Πολιτών Ευβοίας
diktyoevias@gmail.com
http://diktyosevias.blogspot.com

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 81 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58230067
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.