ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ – ΣΕ ΚΛΟΙΟ Η ΚΡΗΤΗ |
|
|
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. -
Ενεργειακό ζήτημα - Κλιματική κρίση
|
ΑΜΑΚ
,
Τετάρτη, 08 Δεκέμβριος 2010
|
Μεσούσης της προεκλογικής περιόδου για την αυτοδιοίκηση, τα τοπικά ΜΜΕ παρουσίασαν ειδήσεις καθοριστικές για το μέλλον της Κρήτης που κάθε άλλο παρά βρήκαν τη θέση που έπρεπε στα προεκλογικά πάνελ. Αναφερόμαστε στους σχεδιασμούς για την ενέργεια. Συζητήθηκε στη ΡΑΕ η αίτηση για την επένδυση-μαμούθ του Ομίλου Κοπελούζου που περιλαμβάνει εγκατάσταση αιολικών πάρκων ισχύος 1.000 MW σε 39 βουνοκορφές της Κρήτης και διασύνδεση του συστήματος της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα. Το ζήτημα αυτό ήταν γνωστό εδώ και καιρό. Από μας είχε αναδειχθεί το Φεβρουάριο με αφορμή το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ. (1)
Ο Όμιλος Κοπελούζου φέρεται να ανακοίνωσε την προοπτική διασύνδεσης της Κρήτης και με το Σουέζ, μετά από συμφωνία με την αιγυπτιακή κυβέρνηση για εγκατάσταση ανεμογεννητριών ισχύος 3.000 MW σε μια επένδυση που υπερβαίνει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Από τα ΜΜΕ ανακοινώθηκε επίσης ότι ανάλογη πρόταση με αυτή του Ομίλου Κοπελούζου είχε υποβληθεί και από την ΤΕΡΝΑ, με αποτέλεσμα οι αιτήσεις για εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νησί μόνο από τις δύο αυτές εταιρείες να ανεβαίνει σε 2.000 MW.
Ο χάρτης που δόθηκε στη δημοσιότητα στη συνέντευξη τύπου της υπουργού ΥΠΕΚΑ στις 19.10 με θέμα τις προοπτικές έργων ΑΠΕ (2) απεικονίζει την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διασύνδεση της Κρήτης, ωστόσο δεν απαντάει στα ερωτήματα για το ποιο είναι το συγκεκριμένο σχέδιο της κυβέρνησης για το νησί. Στο χάρτη φαίνεται το καλώδιο διασύνδεσης με την Πελοπόννησο να φτάνει στην περιοχή της Κορακιάς όπου εδώ και χρόνια προγραμματίζεται σταθμός ηλεκτροπαραγωγής χωρίς ακόμη και σήμερα να γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι. Σημειώνεται παράλληλα διασύνδεση της Αττικής με περιοχή του Ν. Λασιθίου όπου προγραμματιζόταν παλιότερα σταθμός ηλεκτροπαραγωγής -που κατέληξε να γίνει στον Αθερινόλακκο- και όπου σήμερα υπάρχει ένα αιολικό πάρκο. Τέλος φαίνεται να διασυνδέονται μέσω του σταθμού του Αθερινόλακκου τα Δωδεκάνησα.
Τα δεδομένα γίνονται πολύ πιο πολύπλοκα αν προσπαθήσει κανείς να συνδυάσει και τους ευρύτερους σχεδιασμούς για την ενέργεια που παρουσιάσαμε στην εφημερίδα μας αρ. 35 (3). Η προσπάθεια μονοπωλιακού ελέγχου της ενέργειας από τράπεζες και επιχειρήσεις μέσω του σχεδίου DESERTEC κατέληξε πρόσφατα στην υπογραφή προκαταρκτικής συμφωνίας. Στους σχεδιασμούς αυτούς φαίνεται να βρίσκεται η Κρήτη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και η μετατροπή της όχι σε πράσινο νησί αλλά σε ενεργειακό κόμβο. Όλα τα παραπάνω, ο τρόπος που αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την υποτιθέμενη «πράσινη ανάπτυξη» και το ρόλο της σε σχέση με τους έξωθεν σχεδιασμούς, προδιαγράφει την εγκατάλειψη της Κρήτης στον αυτόματο πιλότο των σχεδιασμών της αγοράς.
Το τοπίο που διαμορφώνεται σηματοδοτεί για την Κρήτη μια νέα επέλαση με επίκεντρο την ενδοχώρα, ανάλογη με αυτή που έζησε η Κρήτη από τη δεκαετία του Ά70 στις παραλιακές περιοχές με την άναρχη εξάπλωση του τουρισμού. Η επέλαση αυτή θα έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο ανυπολόγιστες καταστροφές αλλά και τον de facto επαναπροσδιορισμό του παραγωγικού της μοντέλου.
ΟΛΟΙ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΜΕ ΣΑΦΗΝΕΙΑ
Αυτόνομοι Μηχανικοί Ανατολικής Κρήτης www.amak.tee..gr
Σημειώσεις: (1) Ε.Δ. του ΤΕΕ 2570/1-2-2010 & 2571/8-2-2010 (2) http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=389&sni[524]=603&language=el-GR (3) http://www.teetak.gr/images/stories/amak/efimerida35.pdf
. ecocrete.gr . |