ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Παρασκευή 02 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Κίνδυνος για ευρωπαίους αγρότες και το δάσος Αμαζονίο Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Γεωργία - Κτηνοτροφία
Κρίτων Αρσένης , Πέμπτη, 27 Ιανουάριος 2011

Κρίτων Αρσένης: Εκατομμύρια ευρωπαίοι αγρότες και το 11% του Αμαζονίου θυσιάζονται αν περάσει η εμπορική συμφωνία ΕΕ- Ν. Αμερικής

Αποκάλυψη ενός πρωτοφανούς σκανδάλου και ερώτηση προς τον Επίτροπο Περιβάλλοντος

Τουλάχιστον 11% του παρθένου δάσους τους Αμαζονίου θα είναι ένα από τα θύματα της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη), όπως αποκάλυψε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με προφορική παρέμβαση ενώπιον του Ευρωπαίου Επιτρόπου Περιβάλλοντος Γιάνεζ Ποτότσνικ. Ο Επίτροπος Ποτότσνικ, δήλωσε ότι δεν είχε γνώση του ζητήματος, αλλά θα ενημερωθεί άμεσα και θα προβεί στις αναγκαίες ενέργειες.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ-Mercosur που ξεκίνησαν την περίοδο 1999-2004 και είχαν οδηγηθεί σε κατάρρευση, "αναστήθηκαν" πρόσφατα και συνεχίζονται χωρίς ενημέρωση των ευρωπαίων πολιτών. Η ΕΕ ζητά την απελευθέρωση του τομέα των υπηρεσιών των 4 χωρών και δίνει σε αντάλλαγμα την αύξηση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων από αυτές.
Πρόκειται για μια έμμεση αναδιανομή εισοδήματος από τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ όπου μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού απασχολούνται στην γεωργία και κτηνοτροφία προς τις πλουσιότερες χώρες της ΕΕ που έχουν πιο αναπτυγμένο τον τομέα των υπηρεσιών. Σύμφωνα με τις ενώσεις των ευρωπαίων αγροτών η απελευθέρωση του εμπορίου θα οδηγήσει σε απώλεια 28 εκ. θέσεων εργασίας. Παράλληλα, θα μειωθούν οι δυνατότητες ελέγχου της ασφάλειας των τροφίμων που καταναλώνουμε καθημερινά.
Επιπλέον, η μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων της συμφωνίας που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβλέπει ότι για να ικανοποιηθεί η αύξηση των εξαγωγών βοδινού κρέατος προς την ΕΕ, θα χρειαστεί να μετατραπούν σε βοσκοτόπια 550 εκατομμύρια στρέμματα παρθένου δάσους,. Αυτή η έκταση ξεπερνά το ένα δέκατο της έκτασης του εναπομείναντος δάσους του Αμαζονίου. Μάλιστα, θεωρείται ότι η έκταση που θα αποδασωθεί, θα είναι τελικά κατά πολύ μεγαλύτερη, καθώς δεν υπολογίστηκε η επιπλέον αποδάσωση που θα απαιτηθεί για τις καλλιέργειες για ζωοτροφές και βιοκαύσιμα.
Με αφορμή τη συζήτηση, ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής:
"Αγνοώντας τα αποτελέσματα των δικών της μελετών εκτίμησης επιπτώσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει εν κρυπτώ τις διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Mercosur που προκαλούν τους ευρωπαίους αγρότες και όλους τους πολίτες. Η εγκατάλειψη της υπαίθρου που θα προκύψει από τη συμφωνία αυτή δεν μπορεί να αντισταθμιστεί μέσα από τη συρρικνωμένη ΚΑΠ. Την ίδια στιγμή, ενώ η ΕΕ πρωτοστατεί στον αγώνα για την προστασία των παγκόσμιων δασών και της παγκόσμιας βιοποικιλότητας, που είναι τόσο σημαντικά και για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, η συμφωνία που προωθεί η ΕΕ, αποτελεί μια βόμβα στο σημαντικότερο δάσος του πλανήτη, καταστρέφοντας τουλάχιστον το 11% του παρθένου δάσους του Αμαζονίου. Όπως αποδεικνύει η μελέτη εκτίμηση επιπτώσεων που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από την συμφωνία προκύπτει οικονομικό μόνο όφελος για τον τομέα των υπηρεσιών. Αντίθετα αρνητικές θα είναι οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα και το περιεχόμενό τους να προσαρμοστεί με γνώμονα την αειφορία και την αμοιβαία ωφέλεια των πολιτών των δύο περιοχών".

Κρίτων Αρσένης 
Επικοινωνία:
kriton.arsenis@europarl.europa.eu,
Γραφείο Βρυξελλών:003222847873, Γραφείο Αθήνας: 210 3248779

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 129 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58196239
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.