ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Δευτέρα 05 Ιούν 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Ο μύκητας που νεκρώνει τα πλατάνια συνεχίζει να εξαπλώ Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ - Δάση
Γραφείο Κρίτωνα Αρσένη , Τρίτη, 09 Αύγουστος 2011

Γραπτή ερώτηση του ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την επιτακτική ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας που απειλεί τα πλατάνια στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε με γραπτή ερώτηση του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης. Είναι η δεύτερη ερώτηση του ευρωβουλευτή προς την Επιτροπή για τον περιορισμό της εξάπλωσης του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, καθώς η Επιτροπή στην αρχική της απάντηση δε διαβλέπει κίνδυνο επιδημίας στην ΕΕ. Τα χιλιάδες νεκρά πλατάνια, ωστόσο, στην Ελλάδα και τη Γαλλία, καταδεικνύουν το εντελώς αντίθετο. Εάν δε ληφθούν άμεσα μέτρα, ο μύκητας θα διαδοθεί σε όλη την Ευρώπη προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή.

Με αφορμή την κατάθεση της ερώτησης ο Κρίτων Αρσένης δήλωσε τα εξής:

"Πρόσφατο δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Figaro αναφέρεται στην ολική νέκρωση χιλιάδων αιωνόβιων πλάτανων στο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, Canal du Midi στη Ν. Γαλλία, από το μεταχρωματικό έλκος πλατάνου. Πρόκειται για μια καταστρεπτική ασθένεια που προσβάλλει όλα τα είδη πλατάνου και προκαλείται από ένα παθογόνο καραντίνας, το μύκητα Ceratocystis platani, που ήρθε στην Ευρώπη από τη Β. Αμερική κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Ο συγκεκριμένος μύκητας έχει καταγραφεί επιπλέον στην Ιταλία, την Ελβετία και την Ελλάδα, ενώ υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για την παρουσία του στο Βέλγιο, την Ισπανία, τη Σερβία, την Αρμενία και πρόσφατα και το Ιράν. Στην Ελλάδα η ασθένεια καταγράφηκε για πρώτη φορά στη Μεσσηνία το 2003, όπου και ήταν αρκετά διαδεδομένη, νεκρώνοντας χιλιάδες πλατάνια στις όχθες των ποταμών και αιωνόβιους πλάτανους στις πλατείες των χωριών. Έκτοτε, η ασθένεια έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις με εκτεταμένες προσβολές στην Ηλεία, την Αρκαδία, την Αχαία και με τους ερευνητές του ΕΘΙΑΓΕ να την καταγράφουν το 2010 στη Θεσπρωτία, στις όχθες του ποταμού Καλαμά και στο Νομό Ιωαννίνων. Είναι πολύ πιθανό ο μύκητας να έχει προσβάλλει και άλλες περιοχές στην Ελλάδα και να μην έχει ακόμη εντοπιστεί.

Κύριος υπαίτιος για τη διασπορά του εξαιρετικά μεταδοτικού μύκητα είναι οι ανθρώπινες δραστηριότητες. Τα μηχανήματα εκσκαφής που εργάζονται σε περιοχές με προσβεβλημένα δέντρα μεταφέρουν το μύκητα σε άλλες περιοχές που μπορεί να είναι και σε μεγάλη απόσταση από την αρχική εστία προσβολής. Επίσης, ο μύκητας διασπείρεται και με τα μολυσμένα εργαλεία κοπής κλαδιών όπως τα πριόνια, τα τσεκούρια κτλ. αλλά και από τις αμυχές που προκαλούνται στα πλατάνια από καρφιά που χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων, αφισών κτλ.

Ένας πλάτανος, ανεξάρτητα από το μέγεθος και την ηλικία του, εάν προσβληθεί από το μύκητα είναι καταδικασμένος, καθώς δεν υπάρχει θεραπεία. Καθίσταται αναγκαία η λήψη προληπτικών μέτρων. Τα εργαλεία κοπής πρέπει να απολυμαίνονται, ενώ σε περιοχές όπου εμφανίζονται πλατάνια με σημάδια ξήρανσης να ενημερώνεται άμεσα το δασαρχείο και κάθε εργασία να διακόπτεται.

Ο ανατολικός πλάτανος που είναι ιδιαίτερα ευπαθής στην ασθένεια είναι το κυρίαρχο αυτοφυές είδος της παραποτάμιας βλάστησης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ερευνητές του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), εάν δε ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα αντιμετώπισης της ασθένειας, τα νεκρά δένδρα πλατάνου στην Ελλάδα θα αριθμούνται σε εκατομμύρια σε μερικές δεκαετίες.

Πρέπει να δράσουμε άμεσα για να προστατεύσουμε τα πλατάνια μας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αναγκαίο να εκδώσει έγκαιρα απόφαση σχετικά με τη λήψη έκτακτων μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσης του μύκητα στην ΕΕ και να χρηματοδοτήσει την επιστημονική έρευνα για τη δραστική αντιμετώπιση της θανάσιμης ασθένειας του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου.

Γραφείο Κρίτωνα Αρσένη
Ευρωβουλευτή
kriton.arsenis@europarl.europa.eu
http://www.kritonarsenis.gr

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 45 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58228255
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.