ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ Τετάρτη 31 Μάι 2023
Μενού - Επιλογές
ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Το σήμα Eco-Seller σε καταστήματα ηλεκτρικών ειδών στην Κρή Εκτύπωση Αποστολή με e-mail
Παγκρήτιο Δίκτυο Οικ. Οργ. - Ενεργειακό ζήτημα - Κλιματική κρίση
Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ , Δευτέρα, 24 Οκτώβριος 2011

Η αντικατάσταση των παλιών οικιακών συσκευών με ενεργειακά αποδοτικές συσκευές (ενεργειακή κλάση Α++, Α+, Α) συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και κατά συνέπεια στη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ο καταναλωτής πρέπει να ενημερώνεται για την ενεργειακή απόδοση των ηλεκτρικών συσκευών πριν προχωρήσει στην αγορά τους. Ο σωστά πληροφορημένος πολίτης είναι σε θέση να κάνει τη σωστή επιλογή καθώς μπορεί να επιλέξει λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο την τιμή, αλλά και το λειτουργικό και περιβαλλοντικό κόστος μιας συσκευής κατά τη λειτουργία της. Έτσι, ο καθένας μπορεί να συμβάλει στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Για το σκοπό αυτό, το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων, του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος-Πολυτεχνείου Κρήτης και η κοινοπραξία των ευρωπαίων εταίρων του Promotion3e ένωσαν τις δυνάμεις τους με τα καταστήματα λιανικής πώλησης ηλεκτρικών συσκευών με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Έτσι, περισσότερα από 600 καταστήματα – 109 από την Ελλάδα, έχουν προχωρήσει στην εκπαίδευση πωλητών τους και στη διανομή σχετικού ενημερωτικού υλικού και έχουν αποκτήσει την ειδική σήμανση Eco-Seller, η οποία αναδεικνύει την εξειδικευμένη γνώση των πωλητών πάνω σε θέματα ενεργειακής απόδοσης συσκευών καθώς και τη συμβολή του καταστήματος στον αγώνα κατά των κλιματικών αλλαγών, ενώ οι πιστοποιημένοι πωλητές φέρουν το αντίστοιχο καρτελάκι. Πάνω από 130 πωλητές στην Ελλάδα (1.200 πανευρωπαϊκά) έχουν ήδη ολοκληρώσει επιτυχώς το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ECO SELLER και είναι σε θέση να συμβουλεύσουν τους καταναλωτές για τις ενεργειακά αποδοτικότερες συσκευές και να τους καθοδηγήσουν στη σωστή επιλογή «κόστους-οφέλους» σύμφωνα με τις δικιές τους πραγματικές ανάγκες.

Στην Κρήτη τη σήμανση ECO-SELLER έχουν αποκτήσει 20 καταστήματα και 35 πωλητές:

6 καταστήματα στα Χανιά (EXPERT, ΣΚΟΡΔΥΛΑΚΗΣ, ΡΟΜΠΟΛΑΚΗΣ, ΣΤΑΥΡΙΑΝΑΚΗΣ, ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ)
3 στο Ρέθυμνο (EURONICS MAΘΙΟΥΔΑΚΗΣ, ΒΕST ELECTRIC ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ)
9 στο Hράκλειο (ELECTRONET ΠΙΤΣΟΥΛΑΚΗΣ-ΡΟΜΠΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ, ΚΑΡΒΕΛΑΣ, ΤΖΩΡΑΚΗΣ, ΚΟΥΜΠΑΝΑΚΗΣ, ΡΑΔΙΟ ΜΑΚΡΑΚΗ)
1 στη Σητεία (ELECTRONET ΒΑΤΣΑΚΗΣ) και
1 στην Ιεράπετρα (ELECTRONET ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ-ΑΓΓΕΛΑΚΗΣ).

Η εκπαίδευση των στελεχών/πωλητών των καταστημάτων πραγματοποιήθηκε μέσω εξειδικευμένων σεμιναρίων που οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν από το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων, του Πολυτεχνείου Κρήτης (4 σεμινάρια στην Αθήνα, 2 στα Χανιά, 1 στο Ρέθυμνο και 1 στο Ηράκλειο). Στόχος τους είναι να ενισχύσουν τις γνώσεις και την επιχειρηματολογία του πωλητή, ώστε να είναι σε θέση να καθοδηγεί τον καταναλωτή στη βέλτιστη επιλογή ενεργειακά αποδοτικών οικιακών συσκευών, σύμφωνα με τις εξειδικευμένες ανάγκες του. Παράλληλα, να ενημερώσουν για την Ευρωπαϊκή πολιτική σε σχέση με την εξοικονόμηση ενέργειας και τις ηλεκτρικές οικιακές συσκευές, την ενεργειακή σήμανση, καθώς και για τα χαρακτηριστικά εκείνα που επηρεάζουν την ενεργειακή κατανάλωση και απόδοση διαφορετικών οικιακών συσκευών και ανεξαρτήτως κατασκευαστή. Το εκπαιδευτικό υλικό είναι διαθέσιμο μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας εκπαίδευσης για οποιοδήποτε κατάστημα επιθυμεί να εκπαιδεύσει τους πωλητές του στο συγκεκριμένο θέμα.

Τα καταστήματα, εκτός από το εγχειρίδιο των πωλητών παρέλαβαν ενημερωτικό υλικό (έντυπα και μαγνητάκια) με χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή επιλογή νέας συσκευής αλλά και για την βέλτιστη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών στο σπίτι ώστε να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομία.

Στα 3 χρόνια δραστηριοποίησης του έργου Promotion3e, έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση στο μερίδιο αγοράς των ενεργειακά αποδοτικότερων συσκευών στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα έχει καταγραφεί πάνω από 50% αύξηση των πωλήσεων σε ψυγεία/καταψύκτες ενεργειακών κλάσεων A, A+ και A++), 35% σε πλυντήρια πιάτων 20% σε κλιματιστικά (Μ.Ο. για τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα).

Για την Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Promotion3e

Η πρωτοβουλία Promotion3e, στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στον οικιακό τομέα και στην ενίσχυση της χρήσης των ενεργειακά αποδοτικών συσκευών στην Ευρώπη. Στο έργο, το οποίο υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Ευφυής Ενέργεια-Ευρώπη (Intelligent Energy-Europe) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμμετέχουν 8 ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Γερμανία, και Ην.Βασίλειο). Οι δράσεις του εστιάζουν στην ορθή πληροφόρηση για τα πλεονεκτήματα των ενεργειακά αποδοτικών ηλεκτρικών συσκευών και περιλαμβάνουν την ενημέρωση των καταναλωτών για την εξοικονόμηση ενέργειας και τις συσκευές χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις για τους ιδιοκτήτες και πωλητές καταστημάτων λιανικής πώλησης ηλεκτρικών συσκευών, σχετικά με τη λειτουργία και τις επιδόσεις των ενεργειακά αποδοτικών συσκευών.
www.promotion3e.ips.pt 

Για το Eργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων
Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Οι ερευνητικές δραστηριότητες του εργαστηρίου Aνανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων καλύπτουν ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων στους τομείς της Εφαρμοσμένης Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, του Ενεργειακού Προγραμματισμού και της Βιώσιμης Διαχείρισης Ενεργειακών Συστημάτων. Πιο συγκεκριμένα, εστιάζουν σε θέματα που αφορούν το σχεδιασμό βιώσιμων ενεργειακών συστημάτων, τη διαχείριση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας, και την ενσωμάτωση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε κτίρια. Παράλληλα το εργαστήριο αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και εκπαίδευση κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων ή φορέων με στόχο την ευαισθητοποίηση σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
www.enveng.tuc.gr

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Ευρωπαϊκό έργο Promotion3e και τις δράσεις του στην Ελλάδα επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου www.promotion3e.ips.pt, ή επικοινωνήστε στο email: stavroula.tournaki@enveng.tuc.gr

Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

.
ecocrete.gr .


ÌΓ ôçí ΓáãΓΓ­Γ©ΓÞ ÷ïñçãßΓʽ ôçò

¸íôáðç & ØçâéΓʽΓÞ ÅðéΓïéíùíßΓʽ
Είσοδος Χρήστη
Ψευδώνυμο

Κωδικός

Ξέχασες τον κωδικό;
Ξεχάσατε τον κωδικό σας?
Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα? Δημιουργήστε τώρα!
Έχουμε 84 επισκέπτες σε σύνδεση
Επισκέπτες: 58187896
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ:ΛΑΦΟΝΗΣΙ S.O.S. Πρωτοβουλία Πολιτών για την Προστασία του Λαφονησιού. Συλλογή υπογραφών!

Cavo Sidero
facebook group!Φουρόγατος 78 Μαρ-Απρ 08
Φουρόγατος 77 Ιαν-Φεβ 08
Φουρόγατος 76 Νοε-Δεκ 07
Φουρόγατος 75 Σεπ-Οκτ 07
Φουρόγατος 74 Ιουλ-Αύ 07
Φουρόγατος 73 Μάι-Ιούν 07
Φουρόγατος 72 Μαρ-Απρ 07
Φουρόγατος 71 Ιαν-Φεβ 07
Φουρόγατος 70 Νοε-Δεκ 06
Φουρόγατος 69 Σεπ-Οκτ 06
Φουρόγατος 68 Ιουλ-Αυ 06
Φουρόγατος 67 Μαι-Ιουν 06
Φουρόγατος 66 Μαρ-Απρ 06
Φουρόγατος 65 Ιαν-Φεβ 06


Οικολόγιο 5. 20.01.2010

Οικολόγιο 4. 27.03.2009

Οικολόγιο 3. 12.10.2008
Οικολόγιο 2. 25.07.2008
Οικολόγιο 1. 10.06.2008


Φυλλάδιο της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων για τις επιπτώσεις από τα κινητά και τις κεραίες


 
Οι εισηγήσεις της Ημερίδας "Προοπτικές βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις"  9 Δεκ. 2006 στην 5η Συνάντηση του ΟικοΚρήτη

Κίνηση Πολιτών Μεσσαράς για το Περιβάλλον
Κατεβάστε το ενημερωτικό φυλλάδιο για το Διαμετακομιστικό Σταθμό στον κόλπο της Μεσσαράς (.pdf 425k)

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ!
Κατά της εγκατάστασης ενός τεραστίου διαμετακομιστικού σταθμού στον κόλπο της Μεσσαράς στη Νότια Κρήτη!

Η Ημερίδα στη Σητεία (27.2.2006) για τις μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ανατολική Κρήτη

 Γήπεδα Γκολφ
• Οι εισηγήσεις της ημερίδας για τα γήπεδα γκολφ
• ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΣΕ ΑΡΧΕΙΟ .doc ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ! (660k)
Γήπεδα Γκολφ: Παραπομπές
Ο Πόλεμος του Γκολφ στην Ιερή Κοιλάδα του Μεξικού

Φράγμα στο φράγμα Αποσελέμη!!!
 
Τα συμπεράσματα της επιστημονικής ημερίδας για το φράγμα στον Αποσελέμη (.doc)
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ - ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ - ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ
Το φράγμα στον Αποσελέμη είναι διάτρητο!

ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ECOCRETE: Στην Κεντρική Σελίδα του ecocrete θα βρεις παραπομπές για τα 60 τελευταία άρθρα. Για να διαβάσεις παλαιότερα άρθρα, πήγαινε στις σελίδες των
οικολογικών ομάδων και στο αρχείο άρθρων όπου μπορείς να τα αναζητήσεις θεματικά. Μπορείς ακόμη να χρησιμοποιήσεις την ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Θα βρεις επίσης πάνω από 700 παραπομπές στη σελίδα ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ | ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ | ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΘΡΩΝ | ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ | ΔΡΑΣΕ ΤΩΡΑ! | ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ | ΒΙΒΛΙΑ-ΤΥΠΟΣ κ.α.
©2001 - 2004, Ecocrete, All Rights Reserved.
WebSite Created and Hosted by metrovista creative media, Heraklion.